Estragon

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Jenofefa
1315 příspěvků 30.07.03 11:53
Estragon

Při vaření ráda používám bylinky, někdy sušené, pokud mám možnost, tak raději čerstvé. Problémy mám s estragonem - ani sazenice, ani vypěstovaný ze semínek nevoní. Rostlina je vysoká až do pasu, ale nemá žádné aroma. Kdysi jsem měla spolupracovníka, který ten správný estragon, který měl takové lehce nahořklé aroma pěstoval. Voněl i čerstvý, ale nedal se odpěstovat - prý to estragon dělá, že se těžko množí. Kolega se mnou přestal pracovat, odstěhoval se a zahrádku prodal a já marně vzpomínám na estragon i na kolegu (kontakt s ním mám, ale on už nemá ten estragon).
Při svém zkoumání a shánění jsem zjistila, že estragon (což je v podstatě druh pelyňku - kozalec), má několik druhů: francouzský, ruský … A já nevím, který se vyznačuje tou pravou vůní, a kde je možné ho získat. Pokud někdo bude znát řešení mého problému, prosím o radu.
Děkuji a zdravím všechny zkušené
Jenoféfa
P.S. Estragon je výborný nejen do octa, ale i na bílé maso (podlít vínem), do zadělávaných jídel (soté, kaldoun apod.), do nádivek …


Reklama


Reklama

Reakce:
 
babi
6360 příspěvků 30.07.03 16:49
Artemisia Dracunculus/sativa...

je botanické jméno, Tarragon anglické a Esdragon je francouzké jmého s běžným názvem Herbe au Dragon (v podstatě to byly Řekové, kteří bylinku pojmenovali ¨dračí¨podle tvaru jejího kořene). A máš pravdu, že jsou dva hlavní druhy Estragonu, jeden ruský ze Sibiře, který roste až do pasu, dá se jednoduše vypěstovat ze semínek, jeho lístky nejsou úplně hladké, jeho barva je jasně zelená, ale jaho chuť se nedá přirovnat k Estragonu francouzkému.

Ten má úplně hladké, podlouhlé lístky, které jsou velice tmavé a mají tu pravou estragonovou, anýzovou vůni i chuť. Francouzký Estragon, který je asi 60cm vysoký, má dlouhé vláknité kořeny, které se množí podzemními šlahouny. Velice málo kdy produkuje plodné květy, které se objeví v srpnu, jsou malinké, žlutočerné a málo kdy se otevřou. Proto se Estragon nepropaguje zrovna jednoduše. Nejlépe se propaguje během března a dubna dělbou kořene a je také dobré si každým rokem takto vypěstovat nové sazeničky. Rostlinám se nejlépe daří v ubohé půdě, ale mají rády sluníčko, teplo a sucho. Na zimu se musí chránit proti mrazům, aby se kořeny rostliny neporušily. Několik kořenů se také může za:,–(it na podzim do květináče pro zimní potřebu.

Estragon se mimo octa a hořčice výborně hodí hlavně při přípravě kuřete, ryb a zeleniny, ale je naprosto neodmyslitelný od Béarnaise omáčky a někdy i pikantnější Holladaise omáčky, nebo ¨Remoulade¨ a salátových zálivek, tak jako je částí některých směsí francouzkých bylinek ¨Fines Herbes¨ a někdy ¨Herbes de Provence¨.

P.S. Takže Ti nic jiného nezbývá, než si koupit rostlinku francouzkého Estragonu, nebo si najít někoho, kdo se rád s Tebou příští jaro podělí o kousek kořene.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 31.07.03 06:59
Děkuji

Děkuji mnohokrát za informaci, teď tedy vím, že mám shánět sazenici estragonu francouzského. Pokud by někdo věděl, kde je k mání…


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz