Letos mi narostlo velké množství dýní a je mi líto je nezpracovat. Poraďte prosím co s nimi, zavařeninu mám od loňska a kompoty z 5 dýní o váze 20-25 kg přece jenom dělat nechci. Něco samozřejmě rozdám přátelům a známým, ale ráda bych něco nového zkusila a dýni tak využila. Děkuji.
Dýně - gigant
Já z dýně dělám budto džus nebo ji kanduji. Vydrží dlouho a použití do moučníků i samotnou konzumaci je skvělé. Pokud bude zájem zveřejním recepty.
ja mam recept z Turecka, nakladane do sirupu. Pokud mate radi hodne sladke, dodam recept. Nam to moc chutna, tam to podavali pod nazvem " Pochoutka sultana Sulejmana" Vydrzi 3roky
Děkuji za nabídky sladkých receptů, rozhodně budu dělat kandovanou
dýni, předem děkuji za recept. A nebyl by mezi labužníky recept na něco
slaného, případně pikantního? Vím, že
se dají použít i recepty na cukinu, ale má to někdo vyzkoušené i
z dýně? Někde jsem slyšela o receptu v němž má dýně chutnat
jako matjesy nezná ho někdo? Děkuji všem.
já miluji dýni. Dělám na paprice, jako guláš, nebo štrůdl. Jestli máš zajem, najdu recept a napíšu štrůdl můžeš dělat obdobně jako cuketový strůdl, chutná velmi dobře. Já mám nejraději tu dýni, která má oranžový vnitřek. Dělám i sladkou buchtu, je tu jeden recept na sladký štrůdl s dýní a mákem, ale teď nemám čas hledat, nebo i jeden recept na koláč ode mne. Zavařeninu jsem dělala jednou a nepodařila se mi. Myslím, že mám někde uložený recept i na marmeládu.
Zavařeninu z dýně jsem dělala a mám jí ještě zásobu, není sice
tak hustá jako rybízová, ale do jogurtu je skvělá. Pokud máš nějaký
receptík budu ráda, když ho napíšeš. Díky.
Marjanko, nabízím Ti jednu z možností použití dýně - nastrouhaná dýně se upraví tak jako hlávkové zelí - na cibulce, ochucená octem, kmínem, cukrem jako příloha k masu, zvlášť k pečené drůbeži je výborná - zvlášť dobrá pro žlučníkáře a pod. dietáře - nevyvolává trávící problémy tak jako zelí, a taky se může zmrazit jako polotovar - už nastrouhaná k použití po sezóně.
z dyne varim moc dobrou polevku. Nakrajenou dyni a cibuli osmahnu na masle a uvarim v mlece, pridam trochu vody, osolim ,opeprim, ovegetim, omuskátuju a rozmixuju. Podavam s opecenymi krutonky. Mnam.
dám pro tebe na Lab dýňovou polévku. Vím že jich tam je pár, ale tahle je úplně nejjednodušší.
napsala jsem ti recept na guláš a na risotto. Mám ješte na pikantní
koláč, přidám později. Podívej se na recept od bábi Torta di Zucca
Zdraví, lydia
…moje maminka dělala dušenou dýni se smetanou. Chtěla jsem napsat na
Labužníka recept, ale Vali mě předběhla.
Jen chci podotknout že u nás tam ta smatana musela být.
Jedli jsme tuto krmi
s chlebem.
Marjanko, koukni sem, http://www.nadoma.cz/…ledavani.php?… , je tam spousta receptu s dyni
Díky všem labužníkům za recepty, jak si poradit s nadúrodou dýní.
Vyzkouším co jich co nejvíce a příští sezonu už budu dělat jen
osvědčené, to už totiž budu zásluhou labužníků připravena
Ja delam z dyne omacku, kterou lze pouzit na testoviny a podobne.
Je to v prilizne 1 kg cibule, 2 kg paprik, 2 kg dyne, sul, kecup.
Cibuli osmazit, pridat papriky, pak dyni, dochutit kecupem. Lze to udelat
s ruznymi obmenami, napr, pridat palive papricky apod. Vse se uvari do mekka,
nalije do zavarovacich sklenic. Sklenice se uzavrou a otoci dnem vzhuru. Vydrzi
do pristi sezony. Doufam, ze ti to bude chutnat.