Recept Zvěřinové špecle

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kančí kýtu nakrájíme na malé kousky, cibuli na drobno, česnek rozsekáme rovněž na drobno, slaninu na kostičky, hlívu na proužky a celer na kostky a můžeme jít do toho. Na jednu plotýnku dáme vařit osolenou vodu na špecle, na druhou dáme WOK, do kterého dáme trošku oleje a slaninku. Na rozškvařenou slaninku hodíme kance a smažíme, po chvíli osolíme, opepříme trošičku podlijeme vodou nebo vývarem a jemně dusíme skoro do měkka. Vydusíme na tuk, přidáme cibuli, česnek, hlívu a celer, zasypeme lístečky tymiánu a opět chvíli smažíme, pak malounko opět podlijeme a schováme pod pokličku. Mezitím by se měla vařit voda, tak hup tam se špeclemi. Když je téměř úplně měkké maso, hlíva i celer, zalijeme smetanou a ještě chvíli vydusíme. Tak a teď už by měly být špecle slité a jemně promíchané se lžící olivového oleje. Smícháme s nimi i zvěřinovou směs, posypeme na drobno nasekanou zelenou petrželkou a můžeme konzumovat. Domnívám se, že by to nebylo špatné ani v zaječím provedení. Poznámka na konec: bez sýra, prosím.

Recept je z kategorií: Divočák

Nahlásit recept

  • 30.05.08 vloženo
  • 12206x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 1 hod.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300 g kančí panenky (nebo kýty)
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 řapíkatý celer
  • 150 g hlívy ústřičné
  • 100 g slaniny
  • 200 ml smetany na šlehání
  • čerstvý tymián, sůl, pepř
  • olivový olej dle potřeby
  • 250 g špeclí (buď hotových nebo domácích)

Doporučená příloha

  • zeleninový salát jakýkoli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zvěřinové špecle

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zvěřinové špecle

karminek
757 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zvěřinové špecle

divočák se sežene po celý rok

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zvěřinové špecle

Kanec se teď asi nesežene, neboť je pozdní jaro. Já měla v mrazáku. Samozřejmě, že se dá použít jakákoli tmavá zvěřina, ale zrovna jelen - možná určité části ano, podle mého je trochu kližkatý. Špecle jsou takové bramborové těstoviny. Recept tady určitě je, viděla jsem ho, ale přiznám se, že je kupuji. Ty kupované ale nejsou bramborové. Myslím, že by šly i normální halušky.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zvěřinové špecle - Svato

Kupodivu tady recept na špecle žádný nebyl. Přidala jsem základní recept na špecle, jak je dělám já.

noskovice
1322 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zvěřinové špecle - svato,

Jestli se nemylim, tak je to neco jako halusky. Vypada to jak tlusty cerv. Jedla jsem to v Nemecku a bylo to moc dobre! Ahoj Sona

karminek
757 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zvěřinové špecle

Docela určitě můžete použít jiný druh zvěřiny.

svato
1422 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zvěřinové špecle

jandule, asi som nejako vedľa, čo sú to špecle?

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zvěřinové špecle

Jandule, tak tohle je přesně recept, který dostane mého muže na kolena. Mám jenom jeden dotaz, hlívu u nás neseženu, ale zato celkem slušný výběr lesních hub (miluju hlavně lišky), že se nic nestane, když to zaměním? A myslíš, že by se pro obměnu daly požít i jiné druhy zvěřiny, když budou v minutkové kvalitě? Myslela jsem třeba na jelena.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zvěřinové špecle

Kde bych tak sehnala kance? Jedině tak vyžadonit od nějakého myslivce třeba. Možná by to šlo i z jiného masa ne? Jinak to vypadá dobře Jandule a je tam má oblíbená hlíva!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Jahodový pohár Jahodový pohár
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz