Recept Zuppa alla contadina

noskovice Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Do velkeho hrnce dame olej, osmahneme na nem cibulli a feferonku nasekanou nadrobno. Az cibule zezlatne, pridame protlak a rajcata. Nechame varit par minut a potom pridame uvarene prolisovane (rozmixovane) fazole (trochu celych fazoli si nechame stranou) a vsechnu zeleninu omytou a nakrajenou na kusy. Pridame 5 sberacek studene vody, osolime, opeprime a nechame varit na slaboulinkem plamenku alespon 2 hodiny. Polevku podavame v jednotlivych miskach. Navrch "zapichneme" 2 platky opeceneho chleba, potreneho cesnekem. Na povrchu udelame syrovym olejem pismenko "C". Servirujeme teple a BEZ syra. To je ta druha polevka, co se hodi na RIBOLLITA.

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky

Nahlásit recept

  • 21.05.08 vloženo
  • 5076x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 12 platku domaciho chleba
  • 800 gr cerstvych nebo 350 gr suchych fazoli
  • 6 svazecku Bietola (podle slovniku zeleny chrast)
  • 1 svazek kapusty
  • 1/2 hlavicky hlavkoveho zeli
  • 3 "nohy" celeru
  • 4 stredne velke mrkve
  • 4 brambory
  • 2 zrala rajcata
  • 1 PL rajskeho protlaku
  • 1 cibule
  • 1/2 feferonky
  • 1 snitko tymianu
  • 1 sklenicku olivoveho oleje
  • 2 strouzky cesneku
  • sul a pepr.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zuppa alla contadina

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zuppa alla contadina

noskovice
1322 příspěvků 23.5.08 18:14
Re: Zuppa alla contadina - lydia

Kdyz jsem byla mala holka (ne ze bych zrovna moc vyrostla od te doby), jezdila jsem k tete do Smilovic (Lustenice, Mlada Boleslav) a jeji tatinek me vzdycky hodil na karu a jeli jsme na pole - na chrast. Jestli je to jenom mistni slovo, nebo je to tak spravne i v cestine, to nevim. Vim jenom, ze jsou to horni listy repy, a ze to daval zrat nejakym potvoram, ktere , kdyz zabil, zral i on!
Ta pozvanka na obed neni zadarmo. Jako vstupenka - romadur a olomoucke syrecky, jinak nebude zadny obed. Jasne? Takovou silu tady nema zadny syr!
Ahoj Sona

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zuppa alla contadina

Soňo, a mně tady napověděli ti skřítci špatně:-). Já zase nevím co je chrast. Ještě jsem toto slovo nikdy neslyšela.
Díky za pozvání, samozřejmě přijedem i na oběd, potom si dáme kafé a něco sladkého k tomu. Italové mají tak dobré věci:-))) Já jsem si nedávno koupila Antipasti a Risotti - to miluji, a Dolci, to ještě víc:-)
Přeji pěkný víkend.

noskovice
1322 příspěvků 23.5.08 16:39
Re: Zuppa alla contadina - lydia, buraci a ostatni

Tak tomuhle se rika spoluprace! Za to vas vsechny zvu na to kafe a poslu ten recept na Tortelli z pohankove mouky. Nebo vas pozvu rovnou na obed?
Bietole-mangold neznam v cervene barve, ale tmave zelene a myslela jsem ty listy od repy. Takze jeste jednou dekuji. Sona

buraci
1136 příspěvků 23.5.08 15:17
Re: Zuppa alla contadina - bietola a syr

Koukala jsem do Culinaria Italia (ze me to nenapadlo uz vcera), a bietola tam prekladaji jako mangold. Ten je jak bily, tak cerveny a skutecne vypada jako chrast, pokud tim myslis listy od repy.
Ja vim, ze se do techto polevek syr nedava, ale proste si nemuzu pomoci. To porekadlo je moc pekne:-)

buraci
1136 příspěvků 23.5.08 15:11
Re: Zuppa alla contadina - pohankova mouka

Da se koupit skoro ve vsech vetsich obchodech, kde maji biokoutek. Ja z ni delam galetky.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zuppa alla contadina

Vidím, že jsem byla trochu pomalejší, tak taky na to kafé přijedu:-)

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zuppa alla contadina

Já se ozvu, až pojedeme za teplem. A díky!

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zuppa alla contadina

Soňo, dnes je boží tělo. My jsme sypávaly pivoňky. Ale letos bychom mohly i růže. Dej si do googlu bietola a hledej v obrázcích. Tam je jak červená, tak zelená:-) Chřest vypadá jinak:-) Nemyslíš pohankovou mouku?
Brzo se uzdrav.

noskovice
1322 příspěvků 23.5.08 06:26
Re: Zuppa alla contadina - gemma

Ty jses ale jednicka! Ja vedela na koho se obratit. Mne nevratili ten italsko-cesky slovnik. Cesko-italsky mam a je to pravda, jmenuje se POHANKA. Allegria........
Na to kafe, Te zvu ja. Ahoj Sona

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zuppa alla contadina

Soňo, tohle Ti asi nepovím. Já jsem v Česku jen na pár týdnů, na návštěvě svého rodiště a vyřízení nějakých starostí, souvisejících s vilkou po rodičích. Když jsme s manželem tady, ani moc nevaříme, užíváme dovolenou. Spíš se zeptej někoho, kdo tu žije trvale - napadá mě bona, Libuška Siváková nebo tak někdo. Ale obchodů se zdravou výživou je tu hodně, tak tu asi bude i tato mouka.
Promiň, že jsem nepomohla.

noskovice
1322 příspěvků 23.5.08 06:21
Re: Zuppa alla contadina - gemma

Vis, ja bych vlastne chtela vedet, zda se tato mouka da koupit v cesku, protoze z ni delam moc dobre tortelli plnene lilkem atd. Chtela bych poslat recept. Jsou vyborne a celkem jednoduche.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zuppa alla contadina

Tak myslím, že už to mám, našla jsem něco v herbáři a jestli se nesekli v tom latinském názvu, tak „grano saraceno“ je pohanka.
Ufff, ale jsem z toho zpocená jak myš. Hezký večer.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zuppa alla contadina

Soni, zatím jsem zjistila, že latinsky se jmenuje Fagopyrum Deriva, ale vydrž, pátrám dál. Když Ti pošlu odkaz na italskou wikipedii, skoukneš to? Normální slovník nepomáhá, leze z něj jen to saracénské zrno.
To je ten odkaz: it.wikipedia.org/wiki/Grano_saraceno, jenom nevím, bude-li, co k čemu, moje italština se omezuje na objednání kafe v baru.

noskovice
1322 příspěvků 23.5.08 06:05
Re: Zuppa alla contadina -gemma

Tady dneska konecne neprselo. Ja jsem ale porad nachcipana a navic mam zanet spojivek. Gemmo, ty ktera jses hodne informovana, co mi muzes napsat ohledne te mouky (grano saraceno)? To aby sis nemyslela, ze si budes bastit u Indu a mne nechas v rejzi. Predem dekuji, Sona

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zuppa alla contadina

Soňo, dnes je Těla a Krve Páně, tedy tzv. Boží tělo. Jeden z nejkrásnějších svátků vrcholného jara, kdy drůžičky sypaly na cestu okvětní lístky pivoněk a růží. A tady leje a leje a Biskup Paďour stůně a procesí bylo mokré, krátké a ukýchané.

noskovice
1322 příspěvků 23.5.08 05:20
Re: Zuppa alla contadina - lydia a buraci

Dat do techto polevek syra, pro florentynske labuzniky, je jako cmrndat pivo z pipy do pulitru na desetkrat, pro pivare. Ale neni chutne, co je chutne. Je chutne to, co chutna. To je upravene, italske porekadlo: Neni krasne, co je krasne, ale je krasne to, co se libi! A to je dulezite.
Ve slovniku jsem nasla Barbabietola, coz je repa. Bietola vypada jako chrast. Nebude to ono? Nemam slovnik, protoze jsem zapomnela, ze knizky se nepujcuji, kdyz o ne nechces prijit!
Co je to jednozrna mouka? Mela bych pekny recept, kde je grano saraceno. Tady je to tmava mouka.
A nakonec, jaky mate dnes svatek? A nakonec, ja taky miluji syry vsude! Ahoj Sona

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zuppa alla contadina

Soňo, děkuji za další recept. Já mám takové polévky ráda. Musím se také přiznat, že ráda posypu čerstvě nastrouhaným parmezánem, ať to k tomu patří nebo ne.
Tu kost z Parma šunky nedostanu, tak tam dám kostky šunky.
Bietola prý je švýcarský mangold. Může být zelený i červený . Ten červený je potom něco jako červená řepa, u které se jí jak listy, tak kořen.
Soňo těším, na další recepty.
Pěkný den, my máme dnes svátek a sluníčko už také svítí.

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zuppa alla contadina

Soňo, mám pocit, že bietola je v tomto případě mangold. Zuppa alla contadina mám moc ráda, zejména v zimě. Ale nemůžu si pomoci, já to všechno (i ribollitu) mám ráda SE sýrem:-)

noskovice
1322 příspěvků 22.5.08 02:47
Re: Zuppa alla contadina - lydia

Tak tady mas ty brambory. Jako obmeny v techto polevkach je i to, ze vezmou kost z Parma sunky a vari ji v tom. Nebo tam osmahnou spek na kosticky atd., ale to uz jsou jine polevky. Jsou to vyborne bomby! Nechte si chutnat, Sona

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz