Recept Ztracená vejce po francouzsku

(Hodnoceno 1x) Nero Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Ztracená vejce po francouzsku

Postup

Vejce rozklepneme do vařící vody s octem a povaříme 7 minut. Uvařená vejce přendáme do osolené studené vody a po vychladnutí vytvarujeme a rozdělíme na poloviny. Rajčata rozřízneme napříč na poloviny a vydlabeme. Dutinu osolíme, opepříme a naplníme francouzským salátem. Naplněná rajčata položíme na salátové listy a na ně dáme poloviny ztracených vajec. Povrch přelijeme tatarskou omáčkou a ozdobíme kaviárem a zeleným hráškem. Nakonec ozdobíme olivami nabodnutými na kopíčko.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 12.04.09 vloženo
  • 10748x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 3 vejce
  • 500 ml vody
  • 250 ml octa
  • 3 větší tvrdší rajčata
  • 150 g "francouzského salátu,":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=28210
  • 120 g tatarské omáčky
  • 18 marinovaných oliv
  • 6 listů ledového salátu
  • trochu vařeného zeleného hrášku
  • trochu červeného kaviáru
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Doporučená příloha

  • bílé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 28.5.13 23:19

Zatím trénuju pouze ztracená vejce :)
Příště musím vařit kratší dobu…

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Ztracená vejce po francouzsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Ztracená vejce po francouzsku

tlustá bába
1212 příspěvků 31.5.13 07:55

Už dva dny mi vrtá hlavou, co je to chemlat na plantáži.
Zda dřeli, až pot a krev tekla a nebo Casino, mě habitu neznámého, funě lozilo po vinici po kolenou a uždibovalo řízky kuřecí, telecí, vepřové… řízka typu Franta Kocourek nepředpokládám, ba řekla bych, že vylučuji.
:?:
K zastřelení jsem jim k dispozici kdykoliv, jen ne za svítání, to bych asi, jak jsem tuhá, ani nepochopila, že jsem tuhá definitivně.
S úctou se klaním! :mavam:

casino
4497 příspěvků 30.5.13 22:24
Fuj, to sem si voddech...

Včéra jsem napsal:
@parles Jj, „Zdenda“ mě inspiroval… Zítra bude vařit VÝVAR! Jsem žádostiv, zda v něm utopí i tu brokolici, co běží v TVupoutávkách
No, kdyby dal do consommé vařit i brokolici, tak to mám na LABU zavařené… :mrgreen:

tlustá bába
1212 příspěvků 30.5.13 06:50

Ještě abych to dokončila, milé dívky a pane, včera mě nějak zaměstnával nákyp, budu-li mluvit za sebe - roky se dívám na rozcajdaná vajíčka - zatímco Casino se podívá na internet a má to doma.
To je inteligence. A za to - smekám klobouk. A tiše závidím, Já se vám někdy nadřu a natrápím… a zbytečně, že jo?!
Ale nákyp mám skvělej! :lol:

tlustá bába
1212 příspěvků 29.5.13 23:30

Kdyby mi to občas myslelo, tak mě napadne známá věc. Že geniální věci bývají úplně jednoduché. Jenže na ně musí přijít génius, toho jednoduchého nenapadne nic.
Casino, já se klaním! Fakt!

Múza? Hrůza?

casino
4497 příspěvků 29.5.13 22:33
Od rána chemlám na plantáži...

… lozím po kolenou a uždibuju řízky; MAKRONKY mi neřeknou jinak než Don Macron de Plantagenet, hihi. Příšerně tam fučelo… Večer se doplazím domů, ze salátové omáčky od včerejška si udělám salátovou polífku a po jídle se svalím k PC… a na LABU smršť!
Máte mě přečtenýho, ale jen Alis mě chápala! Ta chvála mě zaskočila… Často zde plevelím a najednou se musím pýřit :oops: :mrgreen: protože jsem v tom nevinně…
Vše už bylo někde uvedeno!
@Gucky http://life.ihned.cz/…-bude-hracka a myslím, že ten ovoidní tvar je dán částečně i tím, že jsem ta zatracená vejce posléze i chladil v omáčníku

@jolana máte mě přečtenýho

@parles Jj, „Zdenda“ mě inspiroval… Zítra bude vařit VÝVAR! Jsem žádostiv, zda v něm utopí i tu brokolici, co běží v TVupoutávkách :nevim:

@birkana Vydržať!!!

@Zuzka1973 Taky taková vidím prvně

@tlustá bába Vy račte být jako má můza! Jen si vybrat podle které napsat.
Nebojte, NENAPÝÝÝŠU!

P. S.
Až odzkouším možné kombinace: množství vody, teplota vody, teplota vajec, ocezené vejce, osolená voda, octová voda, intenzita míchání, směr míchání, stáří vajec… tak vložím na LAB recept.
Snad do té doby nedopadne další generace naší smečky, jako tady ti v předposledním odstavci http://www.labuznik.cz/…lastovicnik/ :mrgreen:

P. P. S.
Fffčíl jsem zkusil vařit bez octa, bez soli, asi 90°C, mícháno pomalu proti směru (Esmeralda ať míchá po směru)
mladá vejce:
a) lednice
b) temperované,
stará vejce:
a) cezené
b) necezené
ROZDÍL NEPOTŘEBUJE KOMENTÁŘ

Příspěvek upraven 29.05.13 v 22:35

birkana
1739 příspěvků 29.5.13 18:26

Naběračku jsem taky zkoušela. Dokonce mám oválnou akorát na to jedno vejce. Výsledek stejný jako bez ní :cert:

tlustá bába
1212 příspěvků 29.5.13 18:11

V podstatě by měla fungovat i naběračka, jenže nefunguje. Rozcajdaný a rozcajdaný. :cert:

tlustá bába
1212 příspěvků 29.5.13 18:07

@birkana @jolana @parles
Mě napadl malý soustruh.
No nic, pojďme ho invokovat! Kdo má svěcenou křídu?

birkana
1739 příspěvků 29.5.13 18:04

Na netu jsem objevila tvořítko na ztracená vejce ; s tím by to šlo :jazyk:

birkana
1739 příspěvků 29.5.13 17:34

Tak to jsem z těch receptů na Ztracená vejce upřímně řečeno: jelen :zed: Šéf Pohlreich říká to, co píše @parles (a já mu věřím) - voda lehce okyselená a neosolená. Zde v receptu v receptu sice sůl není, ale poměr voda : ocet (jak koncentrovaný?) = 2 : 1. A např. v kuchařce Vaříme zdravě, chutně, hospodárně se uvádí poměr voda : 4%(!)ocet = 3 : 1. Z toho pro mne vyplývá, že na tom množství octa asi nesejde. Jen tu vodu nesolit, tam jsem chybila :zed: :zed: :zed: Vejce mám čerstvá naše, v tom by problém být neměl. Asi nemám to „kouzlo“ :think:

parles
308 příspěvků 29.5.13 16:39

Zrovna včera začal nový pořad Zdeňka Pohlreicha Vařte jako šéf a první díl byl o vejcích. Je to tady: http://www.iprima.cz/…jce-z-1-dilu . Zdůrazňuje: úplně čerstvá vejce, mírně vařící, lehce okyselenou a NEOSOLENOU vodu. Vodu jen mírně roztočit, vypustit doprostřed z mističky vejce a vařit 3minuty. Poté přendat do studené vody. A ani to mistrovské vejce nemělo tak pravidelný tvar, jako má Casino. Asi na to vymyslel nějaký fígl! Třeba nás nechá podusit a pak nám to prozradí!? :nevim:

birkana
1739 příspěvků 29.5.13 15:10

Vířila jsem ve velkém (průměrem) kastrole, snažila jsem se o koordinaci pohybu (rozuměj: kroužení pravicí), seč jsem mohla, aby úhlová rychlost zůstala konstantní. Vejce jsem vypustila přímo do středu hurikánu, balila jsem souměrně, zároveň udržujíc úhlovou rychlost. No, výsledek, jak jsem již psala. Kroužím-li rychleji, začnou se vznášet oddělující se paprsky bílku ve středu kružnice opisované vejceti. Snížím-li obvodovou rychlost, bílek se rozplizne horizontálně. A jakmile se srazí (byť teplota nedosahuje bodu varu), jakékoli balení přijde vniveč.

@tlustá bába, pojmenování „Casinova vejce“ svádí k několikasmyslnému významu :twisted:

jolana
5068 příspěvků 29.5.13 14:59

Babo :mrgreen: :mrgreen:..AAAAle UZ TO MAM!!! kolko je hodin? 15.48!..rano mi dnes trvalo dlhsie :mrgreen:..niet sa co cudovat, mam po skuskach…AAAle k veci, sliepka je z casino tak na makko ze znasa vajicka bez skrupiny! ONO sa to stava, nie ze nie! alebo tie jaja casino jednoducho odvapnuje! odklepnuto! a sudit sa bude az dotycny kapne bozskou podobrotky alebo ho odchytime..pretoze vinnik sa stale vracia na miesto cinu! :mrgreen:

tlustá bába
1212 příspěvků 29.5.13 14:48

Pardon, možná jen nepřesná formulace: nejprve vír, pak vypustit vejce, pak se zabaluje. Ovšem nikdy tak jako Casinovi.
Já tipuju turbo vír. Casino přišlo na nezastavitelný vír! Ty moje víry jsou k nevíře rychle unavitelné. :think:
Casino možná vaří ve velkém hrnci, okolo dosti prostoru, aby se dalo bez dotyku s vejcem, kroužiti a kroužiti a vír podporovati… :think:
@jolana
Bane, Jolanko, Casino nespí, Casino se královsky baví! :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 29.5.13 14:32

Takový pěkný, růžový, ale je to jen odvar technické a tvarové dokonalosti Casinových vajec. Autor musí maskovat nastříkáváním krému asi nedokonalý řez jinak dokonalým přírodním útvarem.
Tady konkurenci nevidím, taky na to nikdo nemá názor.
Zatímco Casino… vlastníma ručkama!!! Prostě vysoká přidaná hodnota!
A Kasíno není Casino, to levou zadní přebijeme! Dáme ochrannou známku a až prozradí, dáme patentovat!
A hleďme, stejná blbá reklama o zázračném hubnutí! Dávat to na web o „žrádle“ mi přijde kontraproduktivní. Néééé, nic mi nikdo neříkejte!!! Co je to za debužírování, dát si jeden labužnický hrášek?! :lol: :lol: :lol:

jolana
5068 příspěvků 29.5.13 13:48

Babo.. :mrgreen:..na nete svete uz su..
http://zivot.azet.sk/…-vajcia.html

jolana
5068 příspěvků 29.5.13 13:43

..po casino ani chyru ani slychu, najedlo sa dobre, hodilo do vod labuznickych navnadu a sladko chrni, mozno sa mu na pupku uz aj maslo vyskvarilo :roll: :mrgreen:…namojvieru dam krk na to ze ich varilo nestydato v crievku abo dacom takom!

tlustá bába
1212 příspěvků 29.5.13 13:40

Navrhuji: zaměnit terminus technicus „Ztracená vejce“ za „Casinova vejce“.
Uděluji: Nobelovu cenu za astrofyziku - za efektní a efektivní přeměnu mlhoviny v pevné těleso pravidelného tvaru a to za normálního tlaku.
Dámy a pánové, povstaňte!
:potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:

birkana
1739 příspěvků 29.5.13 13:18

Teď jsem rozmlátila půl tuctu vajec (postupně) do kyselý osolený vody. Nechala sklouznout s naběračky, vytvořila jemný vír, bílek přehrnovala přes žloutek…a výsledek :zed: :zed: :zed: Rozcuchaný jako vždy :cert:

Hmmm… bude vajíčkový salát :idea:

Prostě na @casino nemám :think:

Ačraj
697 příspěvků 29.5.13 12:37
Ztracená vejce

Když jsou ztracený, já bych to už netrénovala, ale byly pěkný, hned tři… :roll:

Zuzka1973
2375 příspěvků 29.5.13 12:01

Prý „zatím trénuju“… casino, zde už trénink netřeba, ten tvar je dokonalej, jak už padlo níže…
Ještě nikdy jsem neviděla tak krásně tvarovaná ztracená vejce :think:

Gucky
11 příspěvků 29.5.13 11:22

Ten tvar mi fakt neide do hlavy - toto by chcelo videorecept :-/

birkana
1739 příspěvků 29.5.13 11:14

@casino, nezbývá mi, než se přidat a chválit a chválit :potlesk: :potlesk: :potlesk: Je to dílo hodné mistra. Jak píše @tlustá bába, tvar je obdivuhodně dokonalý, až uzavřen vlastní gravitací sám do sebe. Že ty jsi, naše milé casino, vařilo v beztížném stavu kdesi daleko ve vesmíru, vzdáleno ostatním hmotným objektům (ježíši, já zase kecám :roll: ) :mavam: :mavam: :mavam:

edit: překlep

Příspěvek upraven 29.05.13 v 11:17

jolana
5068 příspěvků 29.5.13 08:16

@tlustá bába…jo..kvoli tej foto som od rana vyvedena z mieri este viac ako zvycajne byvam takhle po ranu..aj ja scem takee.. 8o :think:…Casiiino, vymenim za stira, ha?! :mrgreen:

tlustá bába
1212 příspěvků 29.5.13 08:01

Opět jsem strávila neklidnou noc, přemýšleje o dokonalém tvaru výše zobrazených trojčat.
Casino, prozraděj, vrtěli vodou po směru a nebo proti směru hodinových ručiček? Brali v úvahu působení Coriolisovy sily, nebo ji zcela pominuli, vzhledem ke krátkodobosti jevu - tedy varu a nízké úhlové rychlosti naší matičky planety Země?
Nebo jen šikovně balili? Že si vystačíme s vteřinovou ručičkou jsme asi všichni pochopili, ale ten tvar, ten dokonalý tvar!
Já se kořím!!!
:potlesk: :potlesk: :potlesk:

tlustá bába
1212 příspěvků 29.5.13 01:45

Chce to klid říkali epikurejci Život je tanec mezi vejci Život prostě bezva je
Horší byl by kdyby byl bez vajec
(Jaromír Nohavica)
:palec: :palec: :palec:

casino
4497 příspěvků 27.5.13 14:02
Ztracená vejce??? No nevím...

Vypadá to, že Nero sem už nepáchne, protože ho páníček propil v putyce takže mi nenatrhne gatě když se budu podivovat nad tím, proč tak komplikovaně tvořil vejce natvrdo :nevim:
Na ztracená (zastřená) vejce je tu receptů hafo. Jeden lepččí než druhý 8) jen si vybrat :nevim: Jedno mají společné: NIGGDE nepíšou, že základním předpokladem pro úspěšné obklíčení žloutku bílkem ve vodě je, že vejce musí být co nejčerstvější, nejlépe přímo od kloaky do hrnce :mrgreen:
Věřte mi, přes ta zatracená vejce jsem kadet ;) Roky byl výsledek mé snahy stejný, jako vsadit v ruletě na barvu :evil:
Ač nejsem Malý princ, podařil se mi podobný kousek co jemu! Ochočilo jsem si slípku! Sousedovu :oops: A že jsem trpělivé, naučilo jsem ji zanášet. Ob den (soused není žádný malý blbec :mrgreen: jí trochu načechrávám peříčka a ona mi pak dá :hug: čerstvé vajíčko, základ úspěchu!!! Věřte mi!! Nekecám! Opravdu, vážně, fakt :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz