Recept Žraločí steak na yucatánský způsob

(Hodnoceno 1x) Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Žraločí steak na yucatánský způsob

Postup

Do mělké nekovové misky, která je dost velká, aby se do ní vešly všechny žraločí steaky v jedné vrstvě, vložte pomerančovou kůru a šťávu. Přidejte limetovou šťávu, bílé víno, olivový olej, česnek, mletý achiote (anatový prášek), kayenský pepř, majoránku a sůl. Dobře promíchejte. Do mísy s marinádou přidejte žraločí steaky. Přikryjte a na 1 hodinu odložte, jednou obraťte. Grilovací pánev zahřejte, aby byla velmi horká a marinované žraločí steaky opečte 2 až 3 minuty na každé straně. Jinak jsou také velmi dobré pečené na rožni, pokud se opékají, až když uhlíky ztratily svůj počáteční silný žár. Žraločí steaky ozdobte oregánem a podávejte s tortillou a různými salsami. Vhodná je zelenina zelené barvy. Žraločí maso je velmi pevné a je k dostání čerstvé nebo mražené. Musí se při vaření hlídat, protože převařením se vysuší a ztuhne. Žralok se snadno zmrazuje, při rozmrazení ztrácí jen málo chuti, takže použijte mražené steaky, nemůžete-li dostat čerstvé.

Další recepty na Steaky

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 21.04.04 vloženo
  • 42473x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • strouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • šťáva z jedné malé limety
  • 45 ml nebo 3 lžíce bílého vína
  • 30 ml nebo 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku drcené
  • 10 ml nebo 2 lžičky mletého achiotového semena (anatového prášku)
  • 2,5 ml nebo 1/2 lžičky kayenského pepře
  • 2,5 ml nebo 1/2 lžičky sušené majoránky
  • 5 ml nebo 1 lžička soli
  • 4 žraločí steaky
  • čerstvé listy oregana na ozdobu
  • 4 tortilly z pšeničné mouky a jakákoliv vhodná salsa jako doplněk

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žraločí steak na yucatánský způsob

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Žraločí steak na yucatánský způsob

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.09 21:25
ACHIOTE - žraločí steak na yucatánský způsob

Dvěma zájemcům achiote malý pytlíček prodám. Mám ho dost, vozím si ho a používám, nahradit se opravdu nedá ničím. Tak kdo má zájem, napište mi.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Manano :-)

jak to mám udělat, abych byla konečně hodná? :-)
A já slintám pokaždé, když si vzpomenu na tvoji salsu, byla nepřekonatelná, co kdyby jsi ji přivezl do Písku - třeba by mi to pomohlo k hodnosti :-)
Mám tě :-)

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Dando a Zlato

Dando ty zlobíš čím dál víc. Ale když se koukám do tvejch stránek, tak se nesmím divit, že mám zas naslintáno v klávesnici.

Zlato, nic si toho nedělej, já se učil španělsky pětkrát a maysky čtyřikrát, a stejně hosipa.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob Dandi

já vím, párkrát jsem i od Manany čerpala, ale částečně upravovala. Spíš šlo jazyk, já vládnu češtinou, zvládnu slovenčinu asi jako každý mé generace snad ještě trochu rusky možná i malounko německy, ale se slovníkem v tlapkách.
Moje chyba, jen nevím jestli portugaština či snad španělsky. Pa, pa a hezký večer

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Zlato :-)

koukni sem a porozumíš a taky tu najdeš hafo inspirace na báječnou kuchyni a ledacos dalšího :-) Taky se těším :-))

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob... Manano a Dandi

Vy se máte, ale já Vám nerozumím ani slovíčko. Těším se do Písku na Vás oba.
Dandi, fotky jsou úplně… až se mi kroutí jazyk v h…, přeji hezký večer pa Z.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

Už se těším na venkovní uhlíky, ale i na pánvi byl bezvadný . Pampeliško, díky :-)

Manano, blíží se pomalu zase vánoce, tak se budu snažit polepšit a už budu hodná :-))

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Dando

Dandulo ty zlobíš ;-) Ška vrž.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Manano :-)

asi by se mi školní batoh pronesl .-) Stáří je relativní .-))
Ten Zalacnac ol al halmah incal ech. Xoc a ká :-)

Paryba bude zítra, těším se :-), v neděli sváteční kuře a už mám uvařený jazyk, nashle na jihu :-)

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Dando

He buj binezen i Achacnac Tunich, na bin ppaten ma. Jnuludz uinic uchben.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Manano :-)

concon, jsem xnuk mamich :-)))
Chtělo by to učebnici pro samouky :-)

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Dando

jsme na tom stejně! Překlep! Má být Kambaleech zeb. Koncovka -il je pro přídavné jméno.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

iKambaleech zebil Danda!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

překlep :-) matiox chaua :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Manana :-)

Matiox chauna :-)

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Dandulo

B´an la echu b´al!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Jol a Manano :-)

měla jsem také hrůzu :-), zvlášť po tom mém předposledním diskuzním příspěvku, ale dopadlo to nadmíru dobře :-), škoda, že nemůžeš také do Písku…:-), měj se sluníčkově :-)

manano, tak jsem opět prohledala Ranec za denního světla, ale než jsem se dopídila k achiotu, tak jsem posbírala spoustu receptů.., takže sobota a neděle bude ve znamení Mexica :-) Zdravím a jura chic :-)

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

..hehehe…som bola tichucko ako vos v chraste bo som vedela Dandi, ze ti to Manana „vytmavi“… :-)…ucit se, ucit se, ucit se…o) ;)..krasny den.. :)

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Dandulo

achiote se nahradit nedá, ale měli ho u Front Line - Nuevoprogreso v Mochově. Jinak by se to dalo trochu nahradit Azafránem, což není pravý šafrán ale v Mexiku často používané barvivo na žluto, je to světlice barvířská, Carthamus tinctorius, je sice červená, ale barví slaběji než achiote.
Je to přeci všechno na mé stránce!!!
Moc tě zdravím a už se na tebe těším v Písku :o
Uts a wach!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Manano :-)

omlouvám se - to je když někdo kouká jedním okem z říše snů :-), zítra bude žralok yucatánský .-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Manano :-)

na tebe jsem čekala :-)), čím se dá nahradit achiote, nebo kde koupit a vůbec - musí tam být? Dík Dana

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

Jak správně uvedla Pampeliška i Tea63, achiote neboli annato je Bixa orellana, cihlově červená semínka, která se melou nebo drtí a slouží jako červené barvivo, achiote má velmi jemnou slabou chuť.
Ten nakyslý nálev z achiote a pomerančů (měly by to být pomeranče zeleninové, které jsou nahořklé a jako ovoce se nepoužívají) se jmenuje Recado Rojo. Ty pomeranče se trochu dají nahradit smícháním šťávy z pomeranče, grapefruitu a limetky.
Pampeliško děkuji za uvedení výborného receptu ;-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Teo :-)

díky :-), ve skleníku mám semínka z Jordánska, snad se budu moci pochlubit úrodou .-), orelaník mi něco připomíná, ale do atlasů nakouknu až zítra, měj se kráááásně :-)

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

Dandi, Achiote je důmyslně ukryté pod názvem, a to je jeden z mnoha Orelaník barvířský . Nic lepšího jsem nenašla, ale myslím, že je to ono. Třeba Jolanka příjde s nějakou další verzí.:-)) Papa a ať Ti pěkně všechno ve skleníku raší! :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Jol :-)

zdravím tě :-), napiš z jaké rostliny a jakou má barvu, prosím :-))
Jinak - něco už raší ve skleníku, těším se :-)

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

Dandi, viem ze to je farbivo z rastliny ale ci dako aj chutna neviem..:(..

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Kdo poradí?

co je achiotové semeno a jak chutná? Díky :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz