Recept Žraločí steak na yucatánský způsob

(Hodnoceno 1x) Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Žraločí steak na yucatánský způsob

Postup

Do mělké nekovové misky, která je dost velká, aby se do ní vešly všechny žraločí steaky v jedné vrstvě, vložte pomerančovou kůru a šťávu. Přidejte limetovou šťávu, bílé víno, olivový olej, česnek, mletý achiote (anatový prášek), kayenský pepř, majoránku a sůl. Dobře promíchejte. Do mísy s marinádou přidejte žraločí steaky. Přikryjte a na 1 hodinu odložte, jednou obraťte. Grilovací pánev zahřejte, aby byla velmi horká a marinované žraločí steaky opečte 2 až 3 minuty na každé straně. Jinak jsou také velmi dobré pečené na rožni, pokud se opékají, až když uhlíky ztratily svůj počáteční silný žár. Žraločí steaky ozdobte oregánem a podávejte s tortillou a různými salsami. Vhodná je zelenina zelené barvy. Žraločí maso je velmi pevné a je k dostání čerstvé nebo mražené. Musí se při vaření hlídat, protože převařením se vysuší a ztuhne. Žralok se snadno zmrazuje, při rozmrazení ztrácí jen málo chuti, takže použijte mražené steaky, nemůžete-li dostat čerstvé.

Další recepty na Steaky

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 21.04.04 vloženo
  • 41978x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • strouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče
  • šťáva z jedné malé limety
  • 45 ml nebo 3 lžíce bílého vína
  • 30 ml nebo 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku drcené
  • 10 ml nebo 2 lžičky mletého achiotového semena (anatového prášku)
  • 2,5 ml nebo 1/2 lžičky kayenského pepře
  • 2,5 ml nebo 1/2 lžičky sušené majoránky
  • 5 ml nebo 1 lžička soli
  • 4 žraločí steaky
  • čerstvé listy oregana na ozdobu
  • 4 tortilly z pšeničné mouky a jakákoliv vhodná salsa jako doplněk

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žraločí steak na yucatánský způsob

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.09 21:25
ACHIOTE - žraločí steak na yucatánský způsob

Dvěma zájemcům achiote malý pytlíček prodám. Mám ho dost, vozím si ho a používám, nahradit se opravdu nedá ničím. Tak kdo má zájem, napište mi.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Manano :-)

jak to mám udělat, abych byla konečně hodná? :-)
A já slintám pokaždé, když si vzpomenu na tvoji salsu, byla nepřekonatelná, co kdyby jsi ji přivezl do Písku - třeba by mi to pomohlo k hodnosti :-)
Mám tě :-)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Dando a Zlato

Dando ty zlobíš čím dál víc. Ale když se koukám do tvejch stránek, tak se nesmím divit, že mám zas naslintáno v klávesnici.

Zlato, nic si toho nedělej, já se učil španělsky pětkrát a maysky čtyřikrát, a stejně hosipa.

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob Dandi

já vím, párkrát jsem i od Manany čerpala, ale částečně upravovala. Spíš šlo jazyk, já vládnu češtinou, zvládnu slovenčinu asi jako každý mé generace snad ještě trochu rusky možná i malounko německy, ale se slovníkem v tlapkách.
Moje chyba, jen nevím jestli portugaština či snad španělsky. Pa, pa a hezký večer

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Zlato :-)

koukni sem a porozumíš a taky tu najdeš hafo inspirace na báječnou kuchyni a ledacos dalšího :-) Taky se těším :-))

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob... Manano a Dandi

Vy se máte, ale já Vám nerozumím ani slovíčko. Těším se do Písku na Vás oba.
Dandi, fotky jsou úplně… až se mi kroutí jazyk v h…, přeji hezký večer pa Z.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

Už se těším na venkovní uhlíky, ale i na pánvi byl bezvadný . Pampeliško, díky :-)

Manano, blíží se pomalu zase vánoce, tak se budu snažit polepšit a už budu hodná :-))

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Dando

Dandulo ty zlobíš ;-) Ška vrž.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Manano :-)

asi by se mi školní batoh pronesl .-) Stáří je relativní .-))
Ten Zalacnac ol al halmah incal ech. Xoc a ká :-)

Paryba bude zítra, těším se :-), v neděli sváteční kuře a už mám uvařený jazyk, nashle na jihu :-)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Dando

He buj binezen i Achacnac Tunich, na bin ppaten ma. Jnuludz uinic uchben.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Manano :-)

concon, jsem xnuk mamich :-)))
Chtělo by to učebnici pro samouky :-)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Dando

jsme na tom stejně! Překlep! Má být Kambaleech zeb. Koncovka -il je pro přídavné jméno.

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

iKambaleech zebil Danda!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

překlep :-) matiox chaua :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Manana :-)

Matiox chauna :-)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Dandulo

B´an la echu b´al!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Jol a Manano :-)

měla jsem také hrůzu :-), zvlášť po tom mém předposledním diskuzním příspěvku, ale dopadlo to nadmíru dobře :-), škoda, že nemůžeš také do Písku…:-), měj se sluníčkově :-)

manano, tak jsem opět prohledala Ranec za denního světla, ale než jsem se dopídila k achiotu, tak jsem posbírala spoustu receptů.., takže sobota a neděle bude ve znamení Mexica :-) Zdravím a jura chic :-)

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

..hehehe…som bola tichucko ako vos v chraste bo som vedela Dandi, ze ti to Manana „vytmavi“… :-)…ucit se, ucit se, ucit se…o) ;)..krasny den.. :)

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Dandulo

achiote se nahradit nedá, ale měli ho u Front Line - Nuevoprogreso v Mochově. Jinak by se to dalo trochu nahradit Azafránem, což není pravý šafrán ale v Mexiku často používané barvivo na žluto, je to světlice barvířská, Carthamus tinctorius, je sice červená, ale barví slaběji než achiote.
Je to přeci všechno na mé stránce!!!
Moc tě zdravím a už se na tebe těším v Písku :o
Uts a wach!

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Manano :-)

omlouvám se - to je když někdo kouká jedním okem z říše snů :-), zítra bude žralok yucatánský .-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Manano :-)

na tebe jsem čekala :-)), čím se dá nahradit achiote, nebo kde koupit a vůbec - musí tam být? Dík Dana

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

Jak správně uvedla Pampeliška i Tea63, achiote neboli annato je Bixa orellana, cihlově červená semínka, která se melou nebo drtí a slouží jako červené barvivo, achiote má velmi jemnou slabou chuť.
Ten nakyslý nálev z achiote a pomerančů (měly by to být pomeranče zeleninové, které jsou nahořklé a jako ovoce se nepoužívají) se jmenuje Recado Rojo. Ty pomeranče se trochu dají nahradit smícháním šťávy z pomeranče, grapefruitu a limetky.
Pampeliško děkuji za uvedení výborného receptu ;-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Teo :-)

díky :-), ve skleníku mám semínka z Jordánska, snad se budu moci pochlubit úrodou .-), orelaník mi něco připomíná, ale do atlasů nakouknu až zítra, měj se kráááásně :-)

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

Dandi, Achiote je důmyslně ukryté pod názvem, a to je jeden z mnoha Orelaník barvířský . Nic lepšího jsem nenašla, ale myslím, že je to ono. Třeba Jolanka příjde s nějakou další verzí.:-)) Papa a ať Ti pěkně všechno ve skleníku raší! :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Jol :-)

zdravím tě :-), napiš z jaké rostliny a jakou má barvu, prosím :-))
Jinak - něco už raší ve skleníku, těším se :-)

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob

Dandi, viem ze to je farbivo z rastliny ale ci dako aj chutna neviem..:(..

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žraločí steak na yucatánský způsob - Kdo poradí?

co je achiotové semeno a jak chutná? Díky :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz