Recept Žraločí steak na yucatánský způsob
Pampeliska191 Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Do mělké nekovové misky, která je dost velká, aby se do ní vešly všechny žraločí steaky v jedné vrstvě, vložte pomerančovou kůru a šťávu. Přidejte limetovou šťávu, bílé víno, olivový olej, česnek, mletý achiote (anatový prášek), kayenský pepř, majoránku a sůl. Dobře promíchejte. Do mísy s marinádou přidejte žraločí steaky. Přikryjte a na 1 hodinu odložte, jednou obraťte. Grilovací pánev zahřejte, aby byla velmi horká a marinované žraločí steaky opečte 2 až 3 minuty na každé straně. Jinak jsou také velmi dobré pečené na rožni, pokud se opékají, až když uhlíky ztratily svůj počáteční silný žár. Žraločí steaky ozdobte oregánem a podávejte s tortillou a různými salsami. Vhodná je zelenina zelené barvy. Žraločí maso je velmi pevné a je k dostání čerstvé nebo mražené. Musí se při vaření hlídat, protože převařením se vysuší a ztuhne. Žralok se snadno zmrazuje, při rozmrazení ztrácí jen málo chuti, takže použijte mražené steaky, nemůžete-li dostat čerstvé.
Další recepty na Steaky
Recept je z kategorií: Mořští živočichové
- 21.04.04 vloženo
- 47062x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- strouhaná kůra a šťáva z 1 pomeranče
- šťáva z jedné malé limety
- 45 ml nebo 3 lžíce bílého vína
- 30 ml nebo 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku drcené
- 10 ml nebo 2 lžičky mletého achiotového semena (anatového prášku)
- 2,5 ml nebo 1/2 lžičky kayenského pepře
- 2,5 ml nebo 1/2 lžičky sušené majoránky
- 5 ml nebo 1 lžička soli
- 4 žraločí steaky
- čerstvé listy oregana na ozdobu
- 4 tortilly z pšeničné mouky a jakákoliv vhodná salsa jako doplněk
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Žraločí steak na yucatánský způsob
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Žraločí steak na yucatánský způsob
Dvěma zájemcům achiote malý pytlíček prodám. Mám ho dost, vozím si ho a používám, nahradit se opravdu nedá ničím. Tak kdo má zájem, napište mi.
jak to mám udělat, abych byla konečně hodná?


A já slintám pokaždé, když si vzpomenu na tvoji salsu, byla nepřekonatelná, co kdyby jsi ji přivezl do Písku - třeba by mi to pomohlo k hodnosti
Mám tě
Dando ty zlobíš čím dál víc. Ale když se koukám do tvejch stránek, tak se nesmím divit, že mám zas naslintáno v klávesnici.
Zlato, nic si toho nedělej, já se učil španělsky pětkrát a maysky čtyřikrát, a stejně hosipa.
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
já vím, párkrát jsem i od Manany čerpala, ale částečně upravovala. Spíš šlo jazyk, já vládnu češtinou, zvládnu slovenčinu asi jako každý mé generace snad ještě trochu rusky možná i malounko německy, ale se slovníkem v tlapkách.
Moje chyba, jen nevím jestli portugaština či snad španělsky. Pa, pa a hezký večer
koukni sem a porozumíš a taky tu najdeš hafo inspirace na báječnou kuchyni a ledacos dalšího
Taky se těším 
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Vy se máte, ale já Vám nerozumím ani slovíčko. Těším se do Písku na Vás oba.
Dandi, fotky jsou úplně… až se mi kroutí jazyk v h…, přeji hezký večer pa Z.
Už se těším na venkovní uhlíky, ale i na pánvi byl bezvadný . Pampeliško, díky
Manano, blíží se pomalu zase vánoce, tak se budu snažit polepšit a už budu hodná
Dandulo ty zlobíš
Ška vrž.
asi by se mi školní batoh pronesl .-) Stáří je relativní .-))
Ten Zalacnac ol al halmah incal ech. Xoc a ká
Paryba bude zítra, těším se
, v neděli sváteční kuře a už mám
uvařený jazyk, nashle na jihu 
He buj binezen i Achacnac Tunich, na bin ppaten ma. Jnuludz uinic uchben.
concon, jsem xnuk mamich

Chtělo by to učebnici pro samouky
jsme na tom stejně! Překlep! Má být Kambaleech zeb. Koncovka -il je pro přídavné jméno.
iKambaleech zebil Danda!
překlep
matiox chaua 
Matiox chauna
B´an la echu b´al!
měla jsem také hrůzu
, zvlášť po tom mém předposledním
diskuzním příspěvku, ale dopadlo to nadmíru dobře
, škoda, že nemůžeš také do Písku…:-),
měj se sluníčkově 
manano, tak jsem opět prohledala Ranec za denního světla, ale než jsem se dopídila k achiotu, tak jsem posbírala spoustu receptů.., takže sobota a neděle bude ve znamení Mexica
Zdravím a jura chic 
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
..hehehe…som bola tichucko ako vos v chraste bo som vedela Dandi, ze ti to Manana „vytmavi“…
…ucit se, ucit se, ucit se…o)
..krasny den.. 
achiote se nahradit nedá, ale měli ho u Front Line - Nuevoprogreso v Mochově. Jinak by se to dalo trochu nahradit Azafránem, což není pravý šafrán ale v Mexiku často používané barvivo na žluto, je to světlice barvířská, Carthamus tinctorius, je sice červená, ale barví slaběji než achiote.
Je to přeci všechno na mé stránce!!!
Moc tě zdravím a už se na tebe těším v Písku
Uts a wach!
omlouvám se - to je když někdo kouká jedním okem z říše snů
, zítra bude žralok yucatánský .-)
na tebe jsem čekala
, čím se dá nahradit achiote, nebo kde koupit
a vůbec - musí tam být? Dík Dana
Jak správně uvedla Pampeliška i Tea63, achiote neboli annato je Bixa orellana, cihlově červená semínka, která se melou nebo drtí a slouží jako červené barvivo, achiote má velmi jemnou slabou chuť.
Ten nakyslý nálev z achiote a pomerančů (měly by to být pomeranče zeleninové, které jsou nahořklé a jako ovoce se nepoužívají) se jmenuje Recado Rojo. Ty pomeranče se trochu dají nahradit smícháním šťávy z pomeranče, grapefruitu a limetky.
Pampeliško děkuji za uvedení výborného receptu
díky
, ve skleníku mám semínka
z Jordánska, snad se budu moci pochlubit úrodou .-), orelaník mi něco
připomíná, ale do atlasů nakouknu až zítra, měj se kráááásně 
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Dandi, Achiote je důmyslně ukryté pod názvem, a to je jeden z mnoha Orelaník barvířský . Nic lepšího jsem nenašla, ale myslím, že je to ono. Třeba Jolanka příjde s nějakou další verzí.:-)) Papa a ať Ti pěkně všechno ve skleníku raší!
zdravím tě
, napiš z jaké rostliny a jakou má
barvu, prosím 

Jinak - něco už raší ve skleníku, těším se
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Dandi, viem ze to je farbivo z rastliny ale ci dako aj chutna neviem..:(..
co je achiotové semeno a jak chutná? Díky