Recept Zmrzlina jako od Italů
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
1. Kakaová zmrzlina Kakao rozpustíme v trošce mléka (*je-li instantní kakao sladké, dáme méně cukru*). Smetanu, cukr a žloutky smícháme, metlou našleháme a ve vodní lázni zahříváme až k bodu varu (*nevaříme!*). Přidáme rozpuštěné kakao. Stáhneme z ohně a přecedíme přes nekovové sítko nejlépe do kameninové nádoby, zde necháme hmotu za občasného promíchání vychladnout. Potom mrazíme - nejlépe ve zmrzlinovém strojku. *Tip:*Do vychladlé hmoty ze smetany, cukru a žloutků přidáme 1/2 skleničky likéru. Likér by měl být aromatický a nemělo by ho být mnoho (*POZOR: líh nemrzne, zmrzlina by se vám nepovedla!*) 2. Vanilková zmrzlina Postupujeme stejným způsobem jako u kakaové zmrzliny, jen místo kakaa vložíme před zahříváním ještě vanilku, kterou odstraníme při cezení před zmrznutím. 3. Vanilková zmrzlina II V kastrůlku ušleháme dohusta mléko, žloutky, cukr a vanilkový lusk. Když je hmota hladká postavíme ji do kastrůlku s vařící vodou a za stálého šlehání zahřejeme tak, aby hmota zůstávala na vařečce v silnější vrstvě (*nevaříme!*). Procedíme, vychladíme ve studené vodní lázni a dáme zmrazit nejlépe do zmrzlinového strojku. Pokud nemáme strojek, postavíme hmotu do nádoby s rozdrceným ledem a pomalu šleháme (*asi 20-30 minut*), až je zmrzlina tuhá. 4. Jahodová zmrzlina Polovinu smetany ušleháme a druhou polovinu promícháme s jahodovým protlakem a cukrem. Nakonec zamícháme ušlehanou smetanu a dáme zmrazit. 5. Rýžová zmrzlina Rýži uvaříme v mléce doměkka a rozmixujeme. Postupně k rýži přidáme mléko, cukr a bílky, napolo ušlehané na sníh. Vše vložíme do kotlíku a ve vodní lázni zahříváme. Dále se postup opakuje jako u kakaové zmrzliny. Čerpáno z mimořádného vydání Praktické ženy (3/1999).
Recept je z kategorií: Moučníky
- 14.04.04 vloženo
- 36068x zobrazeno
Ingredience
- 1. Kakaová zmrzlina
- (*kaloricky bohatší*)
- 1/2 l smetany
- 180 g pískového cukru
- 10 žloutků
- 2 PL rozpuštěného instantního kakaa (*Granka*)
- mléko
- 2. Vanilková zmrzlina
- 1/2 l smetany
- 140 g pískového cukru
- 3 žloutky
- vanilka (omytá a rozkrájená)
- 3.. Vanilková zmrzlina II
- (*podle našich babiček*)
- 1/2 l mléka
- 5 žloutků
- 120 g pískového cukru
- 1/2 vanilkového lusku (po délce rozříznutého)
- 4. Jahodová zmrzlina
- 1/2 l jahodového protlaku (*čerstvé jahody rozmixujeme a přecedíme přes jemné nekovové sítko*)
- 3/4 l smetany
- 180 g pískového cukru
- 5. Rýžová zmrzlina
- 50 g rýže
- 1/2 l mléka
- 200 g pískového cukru
- 8 bílků
Doporučená příloha
ovoce, šlehačka, kompoty, čokoládová či ovocná omáčka, čokoládová či ovocná rýže…atd.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku16.8.15 16:49
Kakaová, přidala jsem 70g hořké čokolády a ubrala žloutky na 5ks.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkům11.8.15 18:57
Vanilková II s mandlovým karamelem.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmDiskuse k receptu Zmrzlina jako od Italů
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Zmrzlina jako od Italů
@daduuja, nic neopravovat, nech to tak - kouzlo nechtěného (chtěného?)
1151 příspěvků 16.8.15 21:22
@birkana Manža
přišel z píva, tak jsem mu tu fotku
ukázala. Jen koukal, co vytvořil
, byl tu kamarád Karel a ten se popadal za
břicho 
Není z čeho opravit
@daduuja, to pojetí je roztomile rozpustilé
. Nejdříve nasytit oko, poté jazýček a na
konec i trávicí soustavu 
1151 příspěvků 16.8.15 17:59
@birkana Teď na to koukám
To je to manželovo vidění
Ale s přidanou čokoládou a z holandského
kakaa je fantastická. Na včerejšek jsem ji testovala ve dvě ráno 
@daduuja, ta kakaová se ti povedla
Inspirativní servírování pro
dámské posezení

32 příspěvků 29.3.09 21:03
Mám odzkoušený recept na moc dobrou jahodovou zmrzlinu.
230 ml šlehačky, 2 bílky, 200 g cukru, 300 g jahod nebo jiného ovoce. Ovoce rozmixujte a smíchejte s cukrem. Ušlehejte zvlášť šlehačku a bílky. Postupně zlehka smíchejte šlehačku a ušlehané bílky s rozmixovaným ovocem. Směs dejte do nádoby a nechte zmrazit. Dobrou chuť - je úžasná obzvlášt z jahod.
5068 příspěvků 29.3.09 20:18
Stracciatella vyrobime z vanilkovej tak, ze ked nam zamrzne viac ako z polovice ju vyberieme a horkou/sladkou kvalitnou roztopenou nad parou cokoladou tu zmrzlinu na nitku polievame(z velkej lyzice zhora ) a premiesame, a znova polejeme a premiesame…
Pozn. vanilkovu robievam z mlieka + smotany a vanilku na ohen. Zltky vyslahame s cukrom a potom teple mlieko prilievame pomaly ku zltkom a metlickou slahame. Vratime na ohen a metlickou do bodu varu (nevari sa). Potom sa precedi (kvoli jemnosti) , da sa do misy s vodou a ladom a miesa az sa poriadne ochladi+ trochu viac a do mrazaku.Ak chceme pridavat cokoladu, dvakrat ju premiesame, lebo v mrazaku zmrzlina tuhne od okrajov a v strede az nakoniec-tak aby bola zmrzla kvoli tej cokolade rovnomerne.
Dobru chut..;))
Pendo, zkusím to, dík.
Kari,…já ho taky nemám, jednou jsem to dělala podle toho návodu s tím ledem, že jsem čekala, až ta směs ztuhne a pak jsem to lípla na mrazák (30 minut jsem poctivě míchala a Jája, který byl ještě malý, toho plně zneužíval u šuflíků s mým spodním prádlem…)…a napodruhé jsem to lípla na mrazák rovnou, jakmile to v ledu vystydlo (již bez ústavného míchání) a děti žádnou podstatnou změnu nezaregistrovaly…takže si myslím, že se nic nestane..jen je potřeba dát to na mrazák, až je směs úplně vychlazená…
Pendi, když nemám zmrzlinový strojek, musím to během mrazení vždy na chvíli vyndat, promíchat a znova zamrazit (několikrát opakovat), že ano? Nestačí hmotu jenom v plastové pixličce prdnout do mrazáku a čekat až se zmrča „udělá“, nebo jo?
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
díky Pendo
žloutek (a vejce vůbec) lze nahradit 1-2 lžícemi horké vody a několika kapkami oleje…rýžovou jsem nezkoušela, přiznám se bez mučení..už jako dítě jsem měla odpor ke sladkým pokrmům z rýže díky pobytům v nemocnicích…a v titulku je dovětek jako od Italů, z čehož plyne, že v Itálii se poctivé zmrzliny opravdu dělají…aspoň tak to tvrdí mé tajné zdroje…
21 příspěvků 25.1.09 03:43
Rýžová zmrzlina?VYzkoušel jste ji někdo?
Zmrzliny určitě mohou být dobré, ale těch žloutků!Nevíte čím je vhodně nahradit?Alespoň z části?Nevěřím, že firmy používají opravdové žloutky(tedy v takové množsvtí)-i když jde o opravdu dobré zmrzliny(třeba Carte d Or).NAvíc smetana…drahá záležitost..ale jahodovou(až budou jahody)určitě vyzkouším!