Recept Zmrzlina jako od Italů

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zmrzlina jako od Italů

Postup

1. Kakaová zmrzlina Kakao rozpustíme v trošce mléka (*je-li instantní kakao sladké, dáme méně cukru*). Smetanu, cukr a žloutky smícháme, metlou našleháme a ve vodní lázni zahříváme až k bodu varu (*nevaříme!*). Přidáme rozpuštěné kakao. Stáhneme z ohně a přecedíme přes nekovové sítko nejlépe do kameninové nádoby, zde necháme hmotu za občasného promíchání vychladnout. Potom mrazíme - nejlépe ve zmrzlinovém strojku. *Tip:*Do vychladlé hmoty ze smetany, cukru a žloutků přidáme 1/2 skleničky likéru. Likér by měl být aromatický a nemělo by ho být mnoho (*POZOR: líh nemrzne, zmrzlina by se vám nepovedla!*) 2. Vanilková zmrzlina Postupujeme stejným způsobem jako u kakaové zmrzliny, jen místo kakaa vložíme před zahříváním ještě vanilku, kterou odstraníme při cezení před zmrznutím. 3. Vanilková zmrzlina II V kastrůlku ušleháme dohusta mléko, žloutky, cukr a vanilkový lusk. Když je hmota hladká postavíme ji do kastrůlku s vařící vodou a za stálého šlehání zahřejeme tak, aby hmota zůstávala na vařečce v silnější vrstvě (*nevaříme!*). Procedíme, vychladíme ve studené vodní lázni a dáme zmrazit nejlépe do zmrzlinového strojku. Pokud nemáme strojek, postavíme hmotu do nádoby s rozdrceným ledem a pomalu šleháme (*asi 20-30 minut*), až je zmrzlina tuhá. 4. Jahodová zmrzlina Polovinu smetany ušleháme a druhou polovinu promícháme s jahodovým protlakem a cukrem. Nakonec zamícháme ušlehanou smetanu a dáme zmrazit. 5. Rýžová zmrzlina Rýži uvaříme v mléce doměkka a rozmixujeme. Postupně k rýži přidáme mléko, cukr a bílky, napolo ušlehané na sníh. Vše vložíme do kotlíku a ve vodní lázni zahříváme. Dále se postup opakuje jako u kakaové zmrzliny. Čerpáno z mimořádného vydání Praktické ženy (3/1999).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 14.04.04 vloženo
  • 33100x zobrazeno

Ingredience

  • 1. Kakaová zmrzlina
  • (*kaloricky bohatší*)
  • 1/2 l smetany
  • 180 g pískového cukru
  • 10 žloutků
  • 2 PL rozpuštěného instantního kakaa (*Granka*)
  • mléko
  • 2. Vanilková zmrzlina
  • 1/2 l smetany
  • 140 g pískového cukru
  • 3 žloutky
  • vanilka (omytá a rozkrájená)
  • 3.. Vanilková zmrzlina II
  • (*podle našich babiček*)
  • 1/2 l mléka
  • 5 žloutků
  • 120 g pískového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku (po délce rozříznutého)
  • 4. Jahodová zmrzlina
  • 1/2 l jahodového protlaku (*čerstvé jahody rozmixujeme a přecedíme přes jemné nekovové sítko*)
  • 3/4 l smetany
  • 180 g pískového cukru
  • 5. Rýžová zmrzlina
  • 50 g rýže
  • 1/2 l mléka
  • 200 g pískového cukru
  • 8 bílků

Doporučená příloha

  • ovoce, šlehačka, kompoty, čokoládová či ovocná omáčka, čokoládová či ovocná rýže…atd.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 16.08.15 16:49

Kakaová, přidala jsem 70g hořké čokolády a ubrala žloutky na 5ks.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 11.08.15 18:57

Vanilková II s mandlovým karamelem.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Zmrzlina jako od Italů

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 17.08.15 06:50

@daduuja, nic neopravovat, nech to tak - kouzlo nechtěného (chtěného?) :potlesk:

daduuja
1145 příspěvků 16.08.15 21:22

@birkana Manža :-) přišel z píva, tak jsem mu tu fotku ukázala. Jen koukal, co vytvořil :-), byl tu kamarád Karel a ten se popadal za břicho :-)

Není z čeho opravit :-)

birkana
1687 příspěvků 16.08.15 19:00

@daduuja, to pojetí je roztomile rozpustilé :palec:. Nejdříve nasytit oko, poté jazýček a na konec i trávicí soustavu :mavam:

daduuja
1145 příspěvků 16.08.15 17:59

@birkana Teď na to koukám :-) To je to manželovo vidění :-) Ale s přidanou čokoládou a z holandského kakaa je fantastická. Na včerejšek jsem ji testovala ve dvě ráno :-)

birkana
1687 příspěvků 16.08.15 17:12

@daduuja, ta kakaová se ti povedla :mavam: Inspirativní servírování pro dámské posezení :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Labužník Nancy02
32 příspěvků 29.03.09 21:03
Re: Zmrzlina jako od Italů

Mám odzkoušený recept na moc dobrou jahodovou zmrzlinu.
230 ml šlehačky, 2 bílky, 200 g cukru, 300 g jahod nebo jiného ovoce. Ovoce rozmixujte a smíchejte s cukrem. Ušlehejte zvlášť šlehačku a bílky. Postupně zlehka smíchejte šlehačku a ušlehané bílky s rozmixovaným ovocem. Směs dejte do nádoby a nechte zmrazit. Dobrou chuť - je úžasná obzvlášt z jahod.

jolana
5066 příspěvků 29.03.09 20:18
Re: Zmrzlina jako od Italů-stracciatella

Stracciatella vyrobime z vanilkovej tak, ze ked nam zamrzne viac ako z polovice ju vyberieme a horkou/sladkou kvalitnou roztopenou nad parou cokoladou tu zmrzlinu na nitku polievame(z velkej lyzice zhora ) a premiesame, a znova polejeme a premiesame…
Pozn. vanilkovu robievam z mlieka + smotany a vanilku na ohen. Zltky vyslahame s cukrom a potom teple mlieko prilievame pomaly ku zltkom a metlickou slahame. Vratime na ohen a metlickou do bodu varu (nevari sa). Potom sa precedi (kvoli jemnosti) , da sa do misy s vodou a ladom a miesa az sa poriadne ochladi+ trochu viac a do mrazaku.Ak chceme pridavat cokoladu, dvakrat ju premiesame, lebo v mrazaku zmrzlina tuhne od okrajov a v strede az nakoniec-tak aby bola zmrzla kvoli tej cokolade rovnomerne.
Dobru chut..;))

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zmrzlina jako od Italů

Pendo, zkusím to, dík.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zmrzlina jako od Italů

Kari,…já ho taky nemám, jednou jsem to dělala podle toho návodu s tím ledem, že jsem čekala, až ta směs ztuhne a pak jsem to lípla na mrazák (30 minut jsem poctivě míchala a Jája, který byl ještě malý, toho plně zneužíval u šuflíků s mým spodním prádlem…)…a napodruhé jsem to lípla na mrazák rovnou, jakmile to v ledu vystydlo (již bez ústavného míchání) a děti žádnou podstatnou změnu nezaregistrovaly…takže si myslím, že se nic nestane..jen je potřeba dát to na mrazák, až je směs úplně vychlazená… :-))

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zmrzlina jako od Italů

Pendi, když nemám zmrzlinový strojek, musím to během mrazení vždy na chvíli vyndat, promíchat a znova zamrazit (několikrát opakovat), že ano? Nestačí hmotu jenom v plastové pixličce prdnout do mrazáku a čekat až se zmrča „udělá“, nebo jo?

pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zmrzlina jako od Italů - přidán obrázek

díky Pendo :)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zmrzlina jako od Italů

žloutek (a vejce vůbec) lze nahradit 1-2 lžícemi horké vody a několika kapkami oleje…rýžovou jsem nezkoušela, přiznám se bez mučení..už jako dítě jsem měla odpor ke sladkým pokrmům z rýže díky pobytům v nemocnicích…a v titulku je dovětek jako od Italů, z čehož plyne, že v Itálii se poctivé zmrzliny opravdu dělají…aspoň tak to tvrdí mé tajné zdroje… :-))

salamandra
21 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zmrzlina jako od Italů

Rýžová zmrzlina?VYzkoušel jste ji někdo?
Zmrzliny určitě mohou být dobré, ale těch žloutků!Nevíte čím je vhodně nahradit?Alespoň z části?Nevěřím, že firmy používají opravdové žloutky(tedy v takové množsvtí)-i když jde o opravdu dobré zmrzliny(třeba Carte d Or).NAvíc smetana…drahá záležitost..ale jahodovou(až budou jahody)určitě vyzkouším!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz