Recept Zmrzlina jako od Italů

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zmrzlina jako od Italů

Postup

1. Kakaová zmrzlina Kakao rozpustíme v trošce mléka (*je-li instantní kakao sladké, dáme méně cukru*). Smetanu, cukr a žloutky smícháme, metlou našleháme a ve vodní lázni zahříváme až k bodu varu (*nevaříme!*). Přidáme rozpuštěné kakao. Stáhneme z ohně a přecedíme přes nekovové sítko nejlépe do kameninové nádoby, zde necháme hmotu za občasného promíchání vychladnout. Potom mrazíme - nejlépe ve zmrzlinovém strojku. *Tip:*Do vychladlé hmoty ze smetany, cukru a žloutků přidáme 1/2 skleničky likéru. Likér by měl být aromatický a nemělo by ho být mnoho (*POZOR: líh nemrzne, zmrzlina by se vám nepovedla!*) 2. Vanilková zmrzlina Postupujeme stejným způsobem jako u kakaové zmrzliny, jen místo kakaa vložíme před zahříváním ještě vanilku, kterou odstraníme při cezení před zmrznutím. 3. Vanilková zmrzlina II V kastrůlku ušleháme dohusta mléko, žloutky, cukr a vanilkový lusk. Když je hmota hladká postavíme ji do kastrůlku s vařící vodou a za stálého šlehání zahřejeme tak, aby hmota zůstávala na vařečce v silnější vrstvě (*nevaříme!*). Procedíme, vychladíme ve studené vodní lázni a dáme zmrazit nejlépe do zmrzlinového strojku. Pokud nemáme strojek, postavíme hmotu do nádoby s rozdrceným ledem a pomalu šleháme (*asi 20-30 minut*), až je zmrzlina tuhá. 4. Jahodová zmrzlina Polovinu smetany ušleháme a druhou polovinu promícháme s jahodovým protlakem a cukrem. Nakonec zamícháme ušlehanou smetanu a dáme zmrazit. 5. Rýžová zmrzlina Rýži uvaříme v mléce doměkka a rozmixujeme. Postupně k rýži přidáme mléko, cukr a bílky, napolo ušlehané na sníh. Vše vložíme do kotlíku a ve vodní lázni zahříváme. Dále se postup opakuje jako u kakaové zmrzliny. Čerpáno z mimořádného vydání Praktické ženy (3/1999).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 14.04.04 vloženo
  • 33355x zobrazeno

Ingredience

  • 1. Kakaová zmrzlina
  • (*kaloricky bohatší*)
  • 1/2 l smetany
  • 180 g pískového cukru
  • 10 žloutků
  • 2 PL rozpuštěného instantního kakaa (*Granka*)
  • mléko
  • 2. Vanilková zmrzlina
  • 1/2 l smetany
  • 140 g pískového cukru
  • 3 žloutky
  • vanilka (omytá a rozkrájená)
  • 3.. Vanilková zmrzlina II
  • (*podle našich babiček*)
  • 1/2 l mléka
  • 5 žloutků
  • 120 g pískového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku (po délce rozříznutého)
  • 4. Jahodová zmrzlina
  • 1/2 l jahodového protlaku (*čerstvé jahody rozmixujeme a přecedíme přes jemné nekovové sítko*)
  • 3/4 l smetany
  • 180 g pískového cukru
  • 5. Rýžová zmrzlina
  • 50 g rýže
  • 1/2 l mléka
  • 200 g pískového cukru
  • 8 bílků

Doporučená příloha

  • ovoce, šlehačka, kompoty, čokoládová či ovocná omáčka, čokoládová či ovocná rýže…atd.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 16.8.15 16:49

Kakaová, přidala jsem 70g hořké čokolády a ubrala žloutky na 5ks.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

daduuja 11.8.15 18:57

Vanilková II s mandlovým karamelem.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Zmrzlina jako od Italů

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zmrzlina jako od Italů

birkana
1687 příspěvků 17.8.15 06:50

@daduuja, nic neopravovat, nech to tak - kouzlo nechtěného (chtěného?) :potlesk:

daduuja
1146 příspěvků 16.8.15 21:22

@birkana Manža :-) přišel z píva, tak jsem mu tu fotku ukázala. Jen koukal, co vytvořil :-), byl tu kamarád Karel a ten se popadal za břicho :-)

Není z čeho opravit :-)

birkana
1687 příspěvků 16.8.15 19:00

@daduuja, to pojetí je roztomile rozpustilé :palec:. Nejdříve nasytit oko, poté jazýček a na konec i trávicí soustavu :mavam:

daduuja
1146 příspěvků 16.8.15 17:59

@birkana Teď na to koukám :-) To je to manželovo vidění :-) Ale s přidanou čokoládou a z holandského kakaa je fantastická. Na včerejšek jsem ji testovala ve dvě ráno :-)

birkana
1687 příspěvků 16.8.15 17:12

@daduuja, ta kakaová se ti povedla :mavam: Inspirativní servírování pro dámské posezení :potlesk: :potlesk: :potlesk:

Labužník Nancy02
32 příspěvků 29.3.09 21:03
Re: Zmrzlina jako od Italů

Mám odzkoušený recept na moc dobrou jahodovou zmrzlinu.
230 ml šlehačky, 2 bílky, 200 g cukru, 300 g jahod nebo jiného ovoce. Ovoce rozmixujte a smíchejte s cukrem. Ušlehejte zvlášť šlehačku a bílky. Postupně zlehka smíchejte šlehačku a ušlehané bílky s rozmixovaným ovocem. Směs dejte do nádoby a nechte zmrazit. Dobrou chuť - je úžasná obzvlášt z jahod.

jolana
5068 příspěvků 29.3.09 20:18
Re: Zmrzlina jako od Italů-stracciatella

Stracciatella vyrobime z vanilkovej tak, ze ked nam zamrzne viac ako z polovice ju vyberieme a horkou/sladkou kvalitnou roztopenou nad parou cokoladou tu zmrzlinu na nitku polievame(z velkej lyzice zhora ) a premiesame, a znova polejeme a premiesame…
Pozn. vanilkovu robievam z mlieka + smotany a vanilku na ohen. Zltky vyslahame s cukrom a potom teple mlieko prilievame pomaly ku zltkom a metlickou slahame. Vratime na ohen a metlickou do bodu varu (nevari sa). Potom sa precedi (kvoli jemnosti) , da sa do misy s vodou a ladom a miesa az sa poriadne ochladi+ trochu viac a do mrazaku.Ak chceme pridavat cokoladu, dvakrat ju premiesame, lebo v mrazaku zmrzlina tuhne od okrajov a v strede az nakoniec-tak aby bola zmrzla kvoli tej cokolade rovnomerne.
Dobru chut..;))

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zmrzlina jako od Italů

Pendo, zkusím to, dík.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zmrzlina jako od Italů

Kari,…já ho taky nemám, jednou jsem to dělala podle toho návodu s tím ledem, že jsem čekala, až ta směs ztuhne a pak jsem to lípla na mrazák (30 minut jsem poctivě míchala a Jája, který byl ještě malý, toho plně zneužíval u šuflíků s mým spodním prádlem…)…a napodruhé jsem to lípla na mrazák rovnou, jakmile to v ledu vystydlo (již bez ústavného míchání) a děti žádnou podstatnou změnu nezaregistrovaly…takže si myslím, že se nic nestane..jen je potřeba dát to na mrazák, až je směs úplně vychlazená… :-))

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zmrzlina jako od Italů

Pendi, když nemám zmrzlinový strojek, musím to během mrazení vždy na chvíli vyndat, promíchat a znova zamrazit (několikrát opakovat), že ano? Nestačí hmotu jenom v plastové pixličce prdnout do mrazáku a čekat až se zmrča „udělá“, nebo jo?

pepicek
1309 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zmrzlina jako od Italů - přidán obrázek

díky Pendo :)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zmrzlina jako od Italů

žloutek (a vejce vůbec) lze nahradit 1-2 lžícemi horké vody a několika kapkami oleje…rýžovou jsem nezkoušela, přiznám se bez mučení..už jako dítě jsem měla odpor ke sladkým pokrmům z rýže díky pobytům v nemocnicích…a v titulku je dovětek jako od Italů, z čehož plyne, že v Itálii se poctivé zmrzliny opravdu dělají…aspoň tak to tvrdí mé tajné zdroje… :-))

salamandra
21 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zmrzlina jako od Italů

Rýžová zmrzlina?VYzkoušel jste ji někdo?
Zmrzliny určitě mohou být dobré, ale těch žloutků!Nevíte čím je vhodně nahradit?Alespoň z části?Nevěřím, že firmy používají opravdové žloutky(tedy v takové množsvtí)-i když jde o opravdu dobré zmrzliny(třeba Carte d Or).NAvíc smetana…drahá záležitost..ale jahodovou(až budou jahody)určitě vyzkouším!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz