Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Plátky vepřového masa zbavíme okrajových blan, naklepeme je a po obou stranách mírně posolíme a opepříme. Nasekaný nebo utřený česnek rozmícháme s hořčicí a touto směsí potřeme plátky po jedné straně. Na to klademe plátky slaniny, vložíme špalíček nivy a zhotovíme závitek. Převážeme režnou nití, nebo upevníme masovými jehlami či párátky. Připravené závitky narychlo a prudce opečeme po všech stranách na pánvičce a přendáme i s tukem a vypečenou šťávou do kastrolu. Přidáme na slabá kolečka nakrájené cibule, posypeme kmínem, mírně (!) podlijeme vřelou vodou a za občasného obracení a přelévání pečeme domékka zhruba 1-1,5 hodiny (podle trouby), první půl hodinu pod alobalem, dále pečeme odkryté. Upečené kosy dáme do tepla, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou (ale vskutku není nutné zahuštovat), podlijeme teplou vodou na potřebné množství a za častého míchání povaříme cca 8 minut, podle potřeby přisolíme. Přecedíme na kosy, chvíli prohřejeme a podáváme. Kdo chce mít pikantnější, posype ještě strouhaným křenem. Příloha - houskové či bramborové knedlíky, vařené brambory rýže, kysané či čerstvé vařené zelí, na zapití pivo.
Recept je z kategorií: Vepřové maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Žížkovský vepřový kos s nivou