Recept Žížkovský vepřový kos s nivou

pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Žížkovský vepřový kos s nivou

Postup

Plátky vepřového masa zbaví­me okrajových blan, naklepeme je a po obou stranách mírně posolíme a opepříme. Nasekaný nebo utřený česnek rozmíchá­me s hořčicí a touto směsí po­třeme plátky po jedné straně. Na to klademe plátky slaniny, vložíme špalíček nivy a zhotoví­me závitek. Převážeme režnou nití, nebo upevníme masovými jehlami či párátky. Připravené závitky narychlo a prudce opečeme po všech stranách na pánvičce a přendá­me i s tukem a vypečenou šťá­vou do kastrolu. Přidáme na sla­bá kolečka nakrájené cibule, po­sypeme kmínem, mírně (!) podli­jeme vřelou vodou a za občasného obracení a přelévání pečeme domékka zhruba 1-1,5 hodiny (podle trouby), první půl­ hodinu pod alobalem, dále pe­čeme odkryté. Upečené kosy dáme do tepla, šťávu vydusíme na tuk, zapráší­me moukou (ale vskutku není nutné zahuštovat), podlijeme te­plou vodou na potřebné množ­ství a za častého míchání pova­říme cca 8 minut, podle potřeby přisolíme. Přecedíme na kosy, chvíli prohřejeme a podáváme. Kdo chce mít pikantnější, posy­pe ještě strouhaným křenem. Příloha - houskové či bram­borové knedlíky, vařené bram­bory rýže, kysané či čerstvé va­řené zelí, na zapití pivo.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 22.12.04 vloženo
  • 5843x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g vepřového masa (plec­ka, kotlet, krkovičky nebo ký­ty) - zhruba po 150 g na por­ci
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 4 špetičky majoránky
  • 2 až 3 strední cibule
  • 1-1,5 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžíce plno­tučné hořčice
  • 100 g anglic­ké slaniny či podobného ma­sa
  • hladká mouka - po­kud chceme šťávu zahušťo­vat
  • 50 až 100 g nivy
  • tuk (olej, sádlo).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žížkovský vepřový kos s nivou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz