Recept Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Postup

Suroviny vložíme do domácí pekárny v uvedeném pořadí a pečeme na základní program - cca 3:35 hod, velikost velká - cca 1200 g. Chlebovou mouku objednávám " zde ":http://www.mlyn-korunka.cz/ Lze použít i bílý jogurt, pak ovšem přidáme víc vody.

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 02.11.05 vloženo
  • 66920x zobrazeno

Ingredience

  • 350 ml kefíru, kefírového mléka nebo podmáslí
  • 200 ml vody
  • 300 g žitné mouky chlebové (nebo 200 g chlebové a 100 g celozrnné)
  • 300 g pšeničné mouky chlebové (nebo 200 g chlebové a 100 g celozrnné)
  • 1 PL soli
  • 1 KL instantního droždí
  • 2 KL chlebového koření (1díl koriandru, 1 díl fenyklu a 2 díly kmínu)
  • 1/4 KL kyseliny ascorbové (vitamin C)
  • 2 PL lněného semínka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 22.09.13 18:54

300 g žitnej celozrnnej múky, 200 g pšeničnej hladkej, 100 g pšeničnej celozrnnej.
Piekla som v rúre, prvých 10 minút pri 250 stupňoch Celzia a potom 40 minút pri 150 st.

Výborný chlieb.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ketka57 26.01.12 10:02

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Mirko282
8 příspěvků 15.12.13 13:04
Ten chleba nemá chybu

Dobrý den,
ukuchtil jsem v poslední době již několik jídel podle www. labuznik, cz, ale u chleba se zastavím. Při jednom pečení mi došlo kefírové mléko a tak jsem jej nahradil z části BIO mlékem. (200 ml kefíru + 80 ml mléka – dělám menší chleba) Chleba je větší, víc nakynul, má „vzdušnější“ strukturu, je chutnější a víc vydrží.
Pokud Vám přeci jen ztvrdne, pak stačí trochu vajíčka, soli, černého pepře a česneku a při smažení na pánvi tak změkne, že je snad lepší než po upečení. Prostě super :D Miroslav

Anitta
521 příspěvků 06.02.12 17:57

Tenhle jsem vyzkousela, upekla v pekarnicce a fakt je dobrej Ivo :kytka: Jen jsem poupravila ingredience, protoze jinej kraj, jina mouka a navic mile nad morem :D

Ketka57
1 příspěvek 26.01.12 10:18
Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Nejlepší chleba jaký jsem kdy pekla. Veliký dík autorce Ivě a taky Medjo děkuji za tip na pečený v klasické el. troubě. :potlesk: Stále jsem hledala a zkoušela různé recepty aby byl výsledek chuťově stejný jako koupený. Konečně jsem ho objevila a můžu říct, že kupovaný na tento chlebík zdaleka nemá!!! Ještě jednou děkuji!!! :mavam:

Medjo
145 příspěvků 01.02.10 01:11
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Pekla jsem v troubě, 10 min. na 250 stupňů a 40 min. na 150 stupňů. Je vynikající!

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Vcera upeceny a dneska s velkym prominutim zezrany. Moc dobroucky a strasne zravy. Dala jsem tam slunecnicova i lnena seminka a ani jedno seminko nezustalo. Takze zitra se pekarnicka objevi opet v nasi kuchyni. Ivusko, dekuji za moc dobry recept na chlebicek. Ivusko, s tim kvaskem s Tebou souhlasim. Ja jej take kdysi pouzivala, ale udrzovani kvasku a rozkvasovani mne asi prestalo bavit a vubec nelze poznat, zda tam je a nebo neni. Alespon ja to nepoznam. Ivusko, mej se moc hezky a at se Ti dari.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Katko, jsem ráda, že chutnalo. Dříve jsem ještě přidávala žitný kvásek, ale nepřijde mi pro chuť chleba až tak důležitý a práce s jeho rozkvašením a udržováním byla hrozná.

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Konečně vyzkošený. Mouka dorazila včera. Začala jsem ráno, jenže ouha, kefíru bylo jen 250 ml. Nakonec jsem trochu naředila jogurt mlékem, doplnila těch 100 ml a riskla to. Byl opravdu moc dobrý. Ale už není. Snědený během pár hodin. Dík za prima recept.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Ivusko, dekuji za informaci. Ja mam slunecnicovych seminek jak se rika „plny pytel“, takze je tam dam. Ja je mam moc rada a bohuzel moje pekarna je umi lepe zadelat, nez-li moje ruce. Uz se moc tesim az budu peci tento chlebik. Zitny chleb v CR to byl vzdycky muj oblibeny a ja jej jedla jen tak bez bez niceho, jenom zapijela kefirem. To byla dobrutka. Ivusko, dam samozrejme vedet, jak jsem ja a pekarna dopadla, ale vidim to dobre. Mej se moooc prima.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

slunečnicová semínka jsou moc dobrá a také dýňová. Ty ale synáček nerad, proto je dávám, když není doma…

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Ivusko, dekuji za vysvetleni a hlavne za informaci, co obsahuje chlebove koreni. Ja bohuzel nemam moznost navstivit cesky obchod a tak proto jsem se ptala na obsah. At zase nepecu jak kocicka s pejskem pekli dort. Ja pak nevim, co bych tam vrazila a ono nekdy „mene znamena vice“. A co slunecnicova seminka? Ty tam zkusim dat. Ale jinak tady tu chlebovou mouku dostanu v kazdem obchode a ten C vitamin dela v chlebu divy. Neverila jsem, ale pred nekolika lety jsem to vycetla v utle knizecce „Peceme chleb a housky doma a na chalupe“ a pouzivam jej uz docela hezkych par let s nejlepsimi zkusenostmi.
Ivusko a Katko, dekuji za vase cenne rady a zkusenosti, se kterymi jste se podelily s ostatnimi labuzniky a ja se opet dovedela neco noveho o peceni chleb, ktery je u nas na dennim poradku. A protoze chleb mam moc radi a tady neni v prodeji podle nasich predstav a hlavne chuti, nezbyva mi nic jineho, nez-li jej pect doma. A nelituji. Ivusko, Katko, mejte se hezky a hura do peceni chlebiku.

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Ivo,
tak jsem si mouku objednala. Ta cena se vydrží. Když kupuji BIO celozrnnou mouku, vyjde cenově nastejno a vůbec neváhám. Ještě jednou dík za tip.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Katko, práškový vitamin C se dá koupit v lékárně.
Já bych psala recepty, ale když ony tady většinou už jsou…

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Ivo,
moc moc dík za odpověď. S tou moukou uvidím, asi jí objednám. vitamín C zkusím. Mám doma v tabletkách, tak ho rozdrtím. To půjde. Až budeš mít zase nějaký zajímavý recept, napiš ho na Labužníka.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Yvettko, podmáslí samozřejmě použít lze. Vodu udávám tak, jak ji dávám já, ale množství upravíš podle hustoty těsta. Chlebové koření od fy.SonnentoR kupuji v prodejně Country life a obsahuje kmín, fenykl a koriandr. Doma se podívám na sáček, zda neobsahuje ještě něco.
Katko, rozklikni si odkaz v receptu. Mlýn Korunka posílá na dobírku vždy 12kg mouky v kilových sáčcích. V objednávce si vypíšeš, kolik které chceš. Nepříjemné je to, že poštovné a dobírkovné tu mouku prodraží, 1 kg tak vyjde na 23,–Kč. Chlebová mouka je jiná než celozrnná. Nevím přesně technologii, ale prý je více vymílaná a to znamená, že je všechno semleté na jemno a proto je mouka tmavá. Kyselina ascorbová zlepšuje kvalitu mouky a prý potlačuje pach po kvasnicích.
Více najdeš na chlebových stránkách zde, zde a zde.
Tento chléb je naší stálicí, vychytávala jsem recept skoro měsíc. Občas přidám i jiná semínka, ale takto je nejoblíbenější.
Nevím, zda mne toto pečení vyjde levněji, ale jen to pomyšlení, že mám chléb vždy čerstvý, neosahaný prodavačkami či jinými lidmi a že znám suroviny, které jsou použity, to mi za to opravdu stojí.

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Ivo,
je pšeničná mouka chlebová, mouka typu 1050? A kde se dá sehnat ? V nějakých receptech ji taky mám a jsem nešťastná, že nevím kde jí sebrat. Stejně tak žitná chlebová, je to jiná mouka než obyčejná(celozrnná) žitná ? A ten vitamín C, proč se tam dává ? Aby chléb nespadl ? Já zatím dávám do všech chlebů málo droždí a chleba je vykynutý akorát. Tenhle vypadá dobře, ta žitná mouka je v chlebu dobrá, ráda bych ho zkusila.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Žitno-pšeničný chléb z domácí pekárny

Ivusko, prosim, prosim mohu misto kefiru pouzit podmasli? A jeste jedna otazecka. Nemam chlebove koreni. Prosim, co obsahuje. Take chci vyzkouset tento chlebik, ale at neco nezvoru, tudiz se radejic ptam. Predem diky za odpoved.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jahodový pohár

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz