Recept Zimní polévka z řepy a celeru

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zimní polévka z řepy a celeru

Postup

Nasrouhejte nahrubo červenou řepu, na nudličky nakrájejte celer, cibuli můžete na měsíčky nebo na kostičky, jak Vám vyhovuje.
Pokud budete vařit v Papinově hrnci /je to rychlejší/ tek v něm, jinak v obyčejném hrnci s tlustým dnem rozehřejte olej a přidejte do něj sezam, koriandr a římský kmín.

Nechte hřát, až do chvíle, kdy začne sezam praskat a pak přidejte řepu a celer. Osmažte je, trvá to zpravidla mezi 3 a 5 minutami a pak přidejte cibuli. Smažte asi ještě 2 minuty, až bude všechna zelenina vonět a cibule bude lehce sklovatá. Pak podlejte vodou a nechte vařit. V papiňáku budete mít hotovo za cca 15 min, v hrnci to trvá až 35 min. Zelenina je měkká, ale ne rozvařená, polévka je hutná a hustá, ale řepa nesmí ztratit svou barvu.

Odstavte z ohně, přidejte umeocet a pár kapek shoyu, podle chuti.
Výborné je posypat porce nasekanou kadeřavou petrželí a přikusovat opečený plátek kvalitního chleba, nejlépe žitný kváskový.

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.02.04 vloženo
  • 5453x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40-60 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • středně velká červená řepa
  • středně velký celer
  • 2 menší cibule
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 1 lžička semen koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • trochu více než 1 l vody
  • umeocet
  • shoyu
  • kadeřavá petržel

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 11.12.16 14:37

Neměla jsem jen tu petrželku, ale jinak je to velmi zajímavá a dobrá kombinace, mile mě tato polévka překvapila a rozhodně si dáme častěji, řepy je stále ještě dost z letošní sklizně :)

Diskuse k receptu Zimní polévka z řepy a celeru

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
cookie123
253 příspěvků 13.03.10 06:07
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

Mám teď něco s lymfou, u téhle polívky se mi bude dobče čistit. Nechci, aby zapadla. Díky Petře

 
NewAmant
4 příspěvky 07.04.09 06:53
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

Padla zde otázka, co je umeocet. Dle mne to je jeden z nejlepších potravinových doplňků všech dob!!!!!!!!!!!!!! Vzniká při zpracování umeboshi švestiček. Zpracované UMEBOSHI jsou jednou z nejzdravějších a zároveň nejzá:,–(itějších potravin na světě. Většina našich nemocí i potrava mají „kyselou“ povahu. To UME umí v těle PH obracet a to bez vedlejších účinků. Osobně používám, mám vyzkoušeno a všem doporučuji. Zde se dozvíte více:
 http://www.dia-potraviny.cz/ume.html

Jinak SHOYU je taková omáčka ze soji a je opět popsána na stejných stránkách pod:
http://www.dia-potraviny.cz/tamari.html
Je vidět, že PetrPan se vyzná, díky za takové autory a tyhle výborné recepty.

Cchci jenom upozornit, že nejsem nijak spojen se stránkami, na které zde odkazuji, ale jejich popis „ingrediencí“ je fakt jednoduchý a výstižný, takže i jim klobouk dolu.

 
rettiska
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

vynikající polévka.
Mě zaujal umeocet .
A přdala jsemtaké víc koření,jako nové koření a bobkový list.Sojovou omáčku
jsem neměla,ale i tak byla vynikající .
Jak by pravila veliká Magdalena Dobromila
polívčička jeví se ýti znamenitou a proto ji vřele doporučiti mohu.
rettiska

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

Umeocet je vyráběn ze švestek umeboshi. Je to zcela přírodní produkt (neobsahuje žádné chemické pří:,–(y ani barviva) stejné kvality jako ocet vinný či jablečný. Chuť je slano-kyselá a příjemně osvěží zejména v letním období. Ume ocet se skvěle hodí do zeleninových salátů, či k dochucení pokrmů. POdporuje trávení a eliminuje únavu. Složení: ume, mořská sůl, shizo. Koupíte bez problémů v kamenných i internetových obchodech se zdravou výživou, ale především s japonskými potravinami.

Shoyu sauce je obyčejná sojová omáčka.

 
kristina123
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

To je jakasi cinska omacka, videla jsem lahvicku s timto nazvem v obchode, ale vic o tom nevim. Rozhodla jsem se ji vynechat. Ted uz jsem s varenim ve fazi, kdy je treba pridat ocet a zminenou omacku, ale obavam se, ze tahle polevka doma velke nadseni nesklidi. Zkusim to zachranit kysanou smetanou. To koreni a sezamova seminka tomu dodala velmi zvlastni, neobvyklou chut. Asi se vratim zpatky k borsci, ci polevce pro chlapy (tady z labuznika), tam je uspech zarucen.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

Kristinko, a co je to „shoyu“, to víš? Já ani to nevím! Přesto se to tam vyskytuje 2×- v ingrediencích i v postupu, hm,hm…, nic mě nenapadá. T.

 
kristina123
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zimní polévka z řepy a celeru

Prosim, co je to umeocet?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pikantní buřtový salát


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz