Recept Židovský bochánek - Challah Bread

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V zadělávací míse smícháme vodu, olej, med, vejce, žloutek, cukr, droždí a sůl a ručním elektrickým šlehačem při nízké rychlosti vše ušleháme v homogenní směs. Postupně, při nízké rychlosti, po dobu asi 5 minut, přišleháváme mouku *(přibližně 3 1/2 šálku)* tak, abychom těsto krásně zformovali do koule. Těsto hněteme ještě dalších 15 minut *(nebo ručně vařečkou okolo 25 minut)*, až je těsto hladké a pružné. Těsto vložíme do velké vymazané mísy, obrátíme ho a překryjeme čistou utěrkou. Na teplém místě necháme těsto kynout *(až zdvojnásobí svůj objem)*. Čas kynutí se může velmi lišit, závisí na okolní teplotě a vlhkosti, ale přibližně se jedná o 1-2 hodiny. Správně vykynuté těsto zjistíme tak, že do něj píchneme dvěma prsty. Důlek by se měl hned opět zacelit. Těsto upečeme ve vymazané chlebíčkové formě anebo zapleteme jedním z následujících postupů: 1. Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny a vyválíme z nich dva prameny o délce cca 40-46 cm (16-18"). Spleteme je a cop dáme na vymazaný plech. 2. Tradiční metoda: Těsto rozdělíme na třetiny a rozválíme je na prameny o délce cca 36-40 cm (14-16"). Spleteme z nich cop, který dáme na vymazaný plech. Překryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout. Toto druhé kynutí je kratší, přibližně kolem 45-75 minut. Ke konci druhého kynutí zapneme troubu na 160 °C (325 °F). Cop potřeme vajíčkem rozšlehaným s vodou. Pečeme asi 30 minut, do zlatohněda. Při poklepání správně upečené těsto zvoní *(dunivý zvuk)*. Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 11.03.07 vloženo
  • 2173x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1 šálek vody teplé *(cca 40-50 °C)*
  • 1/4 šálku řepkového oleje *(Canola olej)*
  • 1 PL medu
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 PL cukru
  • 1 balíček droždí *(7 g)*
  • 2 KL mořské soli
  • 3 1/2 šálku mouky
  • 1 vejce smíchané s 1 KL studené vody.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Židovský bochánek - Challah Bread

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz