Recept Židovský bochánek - Challah Bread

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

V zadělávací míse smícháme vodu, olej, med, vejce, žloutek, cukr, droždí a sůl a ručním elektrickým šlehačem při nízké rychlosti vše ušleháme v homogenní směs. Postupně, při nízké rychlosti, po dobu asi 5 minut, přišleháváme mouku *(přibližně 3 1/2 šálku)* tak, abychom těsto krásně zformovali do koule. Těsto hněteme ještě dalších 15 minut *(nebo ručně vařečkou okolo 25 minut)*, až je těsto hladké a pružné. Těsto vložíme do velké vymazané mísy, obrátíme ho a překryjeme čistou utěrkou. Na teplém místě necháme těsto kynout *(až zdvojnásobí svůj objem)*. Čas kynutí se může velmi lišit, závisí na okolní teplotě a vlhkosti, ale přibližně se jedná o 1-2 hodiny. Správně vykynuté těsto zjistíme tak, že do něj píchneme dvěma prsty. Důlek by se měl hned opět zacelit. Těsto upečeme ve vymazané chlebíčkové formě anebo zapleteme jedním z následujících postupů: 1. Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny a vyválíme z nich dva prameny o délce cca 40-46 cm (16-18"). Spleteme je a cop dáme na vymazaný plech. 2. Tradiční metoda: Těsto rozdělíme na třetiny a rozválíme je na prameny o délce cca 36-40 cm (14-16"). Spleteme z nich cop, který dáme na vymazaný plech. Překryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout. Toto druhé kynutí je kratší, přibližně kolem 45-75 minut. Ke konci druhého kynutí zapneme troubu na 160 °C (325 °F). Cop potřeme vajíčkem rozšlehaným s vodou. Pečeme asi 30 minut, do zlatohněda. Při poklepání správně upečené těsto zvoní *(dunivý zvuk)*. Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 11.03.07 vloženo
  • 2712x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1 šálek vody teplé *(cca 40-50 °C)*
  • 1/4 šálku řepkového oleje *(Canola olej)*
  • 1 PL medu
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 PL cukru
  • 1 balíček droždí *(7 g)*
  • 2 KL mořské soli
  • 3 1/2 šálku mouky
  • 1 vejce smíchané s 1 KL studené vody.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Židovský bochánek - Challah Bread

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz