Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
anickav Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Maslo, cukor, žltky vymiešame do peny, pridáme kvások a múku a vlažné mlieko - hustota asi ako na hustejšie lievance. Vylejeme na vymastený plech - alebo papier na pečenie, necháme podkysnúť. Upečieme. Po upečení a miernom vychladnutí natrieme na hrubo džemom, na to navrstvíme sneh z bielkov a cukru a zasušíme v trúbe. Po vychladnutí krájame mokrým nožom. Je to jeden z perfektných receptov po mojej prastarej mame.
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Ženský rozmar 2
256 příspěvků 2.5.09 19:41
Dobrá, Aničko, věřím ti. Někdy zkusím, momentálně pracuju na vanilkovém oblaku. Tak jsem zvědavá, půlka půjde na ochutnávku bráchově rodině. Ale oni jsou rádi prakticky za cokoliv, takže s kritikou budou setsakra opatrní
.
2904 příspěvků 2.5.09 18:37
Landosko, neviem, Tebe sa ktorý recept zdá divný, či môj, či ten s tým krehkým sladkým cestom…
Zá:,–(ne sem nedám mnou neodskúšaný recept, výnimkou sú tie zo starej kuchárskej knihy, ktoré som pridala viac - menej ako zaujímavosť, ale sú realizovateľné. (Až na tie číky…) Moje cesto je málo sladké - ide na to predsa džem a sladký sneh, v ktorom je 250 g cukru…
Casino, určite máte pravdu…Iba z úcty k prastarej mamke, ktorá vychovala moju mamku a ešte mi pred smrťou stihla dať zo svojej lásky, som recept nechala v pôvodnej podobe. Želám pekný deň všetkým!
A.
256 příspěvků 2.5.09 05:09
Jenom takový dotaz - jak Helča dala odkaz na borůvkový rozmar. Tam je 300 g mouky, 250 g cukru a 250 g tuku. Tady je na 300 g mouky jenom 40 g cukru a 40 g tuku. To je jenom dvakrát víc, než kvasnic. Není to nějaké divné?
5068 příspěvků 2.5.09 00:07
naozaj trefne pravdive
…dakujem ti 
Valerka, díky za prima vysvětlení! To má jeden potom k receptu úplně jiný vztah, když ví …
)
)
Pro dokonalé využití surovin bych dal do těsta 5 žloutků (asi je to lépe než dělat méně sněhu ze 4 bílků
1 příspěvek 1.5.09 15:56
tento moucnik jsme take pekli, pochazim ze Slovenska. Noi szeszely se jmenuje proto ze kdysi pekli v jinych podminkach, jenom z „biologickych surovin“ bez ruznych stuzovacu a pri:,–( a tak ta pena ktera je na vrchu se nekdy podarila a byla -2-3 cm a nekdy slehla a nebyla ani pul cm. Proto dostala jmeno noi szeszely-zensky vrtoch nebo rozmar protoze se podari jenom kdyz se ji chce,nebo ikdyz ma dobrou naladu. V detsvi jsem to hodne pekla a hodnekrat se to nepovedlo.
a ještě je tu kynutý borůvkový TARGET = _new , podle jiných stránek lze zřejmě použít jakékoli ovoce, a pořád to bude ten správný rozmar…
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
všimla som si podobnosť, keď som vo vyhľadávači hladala niečo podobného. Dosť veľký rozdiel je v ceste, dámsky rozmar je dosť tukové (vlastne krehké - 1 kocku tuku !) a s práškom do pečiva…Toto cesto je kysnuté - s droždím, ale aj chuťovo dosť odlišné. Spoločná je tá pena na vrchu. Možno však niekoho zaujme…
Tak, holky z blízka i ďaleka, príjemný zvyšok dňa!
Jolanka, ale Tvoj syn je potom parádny mix…moje decká iba v rámci Rakúska-Uhorska či Európy…
577 příspěvků 25.1.09 03:43
jen pro zajímavost, tady je podobný recept
Přeji hezký den
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Kapustnik sa robil lebo otec bol z hladovej doliny a tam samozrejme mali len tu kapustu aj to len na velky sviatok. No a jeden dedo je madar od kosti a este aky, nie mensina. Na slovensku si myslim je toho dost takto pomiesaneho…
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
moja stará aj prastará aj mama tomu hovorili po maďarsky noi szeszély (na o dve čiarky)- tak som to musela preložiť - to je ženský rozmar alebo vrtoch…a kapustnik bol u nás tiež závin s dusenou sladkou kapustou…(aj u Vás bola maďarská menšina?)
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Ani, u nas ho mal otec velmi rad ( a este kapustniky- zavin ale s kapustou ). Doteraz sa u nas na vychode pecie casto a aj ho volaju zensky rozmar… co mi doteraz vrta v hlave preco asi…aj som sa tisickrat vypytovala a uspokojivu odpoved som nedostala, kazdy sa usmial a povie " ta co ja znam? ta tak se vola "…o))
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
mamka spomína, keď bola decko ho piekli stále dokola - marhúl u nás bolo neúrokom, teda aj džem, vajcia tiež boli domáce, aj mlieko, aj maslo, čiže v podstate za babku. Ešteže som si naň spomenula. A u vás v detstve ste ho piekli tiež často?
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Ani - to je naozaj stary chutny recept a velmi oblubeny. Dakedy sme sneh posypali posekanymi orechami alebo mandlami. Pekny den