Recept Žemľový syrek Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Recept je z východného Slovenska.

Postup

Bravčové uvaríme a necháme vychladnúť.
Do studeného vývaru namočíme žemle, primiešame dobre vyšľahané vajcia, pridáme korenie, vňať, soľ, múku, trochu strúhanky a mäso pokrájané na kúsky. Všetko spolu premiešame.
Pekáč, alebo inú formu vytrieme masťou, vysypeme strúhankou, naplníme dobre premiešanou masou a necháme vykysnúť.
Navrch poukladáme na plátky nakrájanú slaninu.
Pečieme v rúre do červena.

Jedlo podávame s cviklou, chrenom, alebo aj ako prílohu k šunke, predovšetkým na Veľkú noc.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 19.01.10 vloženo
  • 1963x zobrazeno

Ingredience

  • 0,5 kg bravčové mäso (chudšie)
  • 4 žemle
  • 6 - 8 vajec
  • 100 g údenej slaniny
  • 20 g droždie
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • sekaná petržlenová vňať
  • 3 PL hladkej múky
  • strúhanka
  • tuk

Doporučená příloha

  • cvikla, chren

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žemľový syrek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz