Recept Zelný salát od Jirky- výborný! Veg

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Výborný salátek ke grilování, levný, jednoduchý, opravdu každému chutná! Je lepší uleželý, dlouho vydrží v lednici.

Postup

Zelí nakrájet na jemno, papriky též a cibuli také. Promíchat s ostatními ingrediencemi a nechat aspoň do druhého dne uležet.


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.08.15 vloženo
  • 2060x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1hod

Ingredience

  • 2,5kg zelí
  • 1kg barevné papriky
  • 0,5kg cibule
  • 0,5 kg mrkve na jemno strouhané
  • 0,4l cukru
  • 0,4l octa
  • 0,5l oleje(klidně třeba slunečnicový)
  • 1ks deka
  • 2-3 feferonky(můžete vynechat)

Doporučená příloha

  • grilované dobroty

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zelný salát od Jirky- výborný!

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 31.08.15 12:13

Třeeba proto: http://www.zdravapotravina.cz/…am-ecek/E210, a ještě jinak, každý doktor Vám řekne, že veškerá chemická aditiva nejsou nic moc a do jídla by prakticky neměla přijít. Jde hlavně o to, že se tyto vlivy načítají v průběhu věku - ať již zatížením ledvin a jater nebo tím, že někdo má rád určitou potravinu a proto ji jí častěji, než předpokládal ten, který stanovil objemovou normu přípustnou v potravinách. Já osobně se domnívám, že do jídla tyto věci obecně nepatří. Argument, že některé plodiny tuto látku obsahují, je zavádějící. Mandle taky obsahují kyanid, ale asi by nikdo neřekl, že kyanid do jídla patří.

 
hippolyta
394 příspěvků 27.08.15 18:16

Ňáký ticho po pěšině…

birkano, ta chemie, co, ta nás jednou všechny zabije :- ).

 
birkana
1667 příspěvků 26.08.15 18:56
Éčka zdraví prospěšná x škodící

@hippolyta :kytka:

@Labužník jandule02, stránky o éčkách - např. tyto mne fakt přesvědčily :potlesk: :think: 8o.

Zvídaví se mohou podívat na přehled éček na dtestu , kde jsou všechna éčka přehledně seřazena podle názvu (E + číselná hodnota). Pro přehlednost jsou názvy doplněny barevnými symboly. Je tak na první pohled vidět, která přísada je bezpečná a u které je varování :cert:

P. S. O kyselině citrónové, jedlé sodě či škrobu (mají také svá éčka) snad nikdo nepochybuje. BTW, proklínaný glutamát je přirozeně obsažen v rajčatech, houbách a droždí :* :D

 
hippolyta
394 příspěvků 26.08.15 16:40

@Labužník jandule02 Proc kyselina benzoova do jidla nepatri? Seriozne prosim.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 26.08.15 12:40

Ono Birkano nejde o ortodoxnost. Ono jde o to, že kyselina benzoová opravdu do jídla nepatří. Zkus stránky o éčkách. Dočteš se víc.

 
birkana
1667 příspěvků 25.08.15 15:10

@simonah, @madlaf, moc děkuji za pomoc ve vašich příspěvcích. @Eja mi už odkaz do diskuse poslala (viz její příspěvek níže). Jednalo se mi o použité koření - to dělá chuť :mavam:.

@madlaf, je jasné, že s použitím průmyslově vyrobeného Deka salát vydrží dlouho. To díky E210 - kyselině benzoové :jazyk:. Já osobně proti éčkům nic nemám, ale někteří ortodoxní… :pocitac:

Salát je dávkován na necelých 6 kg hotového výrobku. U nás se občas schází početná „čeládka“, ale tolik by se asi nesnědlo :cert:. Zkusím z polovičního množství (recept se mi opravdu líbí, dělala jsem něco obdobného bez paprik a feferonek, zato s křenem) a bez konzervantu, jen s tím kořením. Předpokládám, že se salát sní do 48 hodin a to by v chladu vydržet mohlo. Pak by mohl samovolně zakvasit - i když ani to by nebylo na škodu :think:

 
simonah
35 příspěvků 25.08.15 14:25
deko

Nefunguje to tak, jak jsem si představovala, proto kopíruji z níže uvedené diskuze:
:roll:
složení Deka … 89% jedlá sůl, konzervant E 210, hořčice bílá semínka, koriandr semínka, jedlá sůl ochucená. Do tohoto složení se přidává cukr a umělé sladidlo podle chuti.

 
simonah
35 příspěvků 25.08.15 14:21

Labužník. cz » Diskuse » Hledám recept » Deko? co obsahuje a ma nekdo recept?

 
madlaf
38 příspěvků 25.08.15 12:01

Birkano, to fakt nevím, to mě mrzí. Já to deko dávám jen právě do tohoto salátu, právě deko způsobuje i to, že salát opravdu dlouho vydrží. Jediné, co mě napadá je, že by se možná dal použít Znojemský macerát na okurky (lze objednat na mailové adrese druzstvo@znojem­skaokurka.cz nebo na tel.605 247 677), ale pak bych asi přidala ještě sůl. Opravdu nevím :mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 25.08.15 08:11

@Eja, dík za odkaz :mavam:. Hledala jsem a nenašla :zed:. Tedy jsem hledala blbě :oops:.

 
Eja
3815 příspěvků 25.08.15 08:07

@birkana už se to tu řešilo

 
birkana
1667 příspěvků 24.08.15 16:36

@madlaf, čím, prosím, mohu nahradit ten 1 ks deka? Stačí mi opsat složení - já tyto „speciality“ nekupuji, do zavařování dávkuji koření individuálně :think:. Dík :mavam:.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz