Recept Zelńačka se smetanou a klobásou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na oleji zpěnit na drobno nakrájenou cibuli a česnek, přidat na kolečka pokrájenou klobásu a oprané apokrájené zelí. Hodně opelčit, zalít 1l vody a vařit 1/2 hod. Zvlášt´uvařit na kostičky brambory sůl,kmín. Poté celé vlít do zelí a zahustit smetanou s moukou. Magii,bujon.

Recept je z kategorií: Boršče

Nahlásit recept

  • 01.08.09 vloženo
  • 20517x zobrazeno

Ingredience

  • 1 sáček kysaného zelí
  • 2 střední cibule
  • 4 stroučky česneku
  • 1 klobásu
  • 1 kysanou smetanu
  • 2 lžíce pol. mouky
  • brambory
  • sůl,kmín
  • bujón,magi

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zelńačka se smetanou a klobásou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zelńačka se smetanou a klobásou

Landospandos
256 příspěvků 4.8.09 06:02
Re: Zelńačka se smetanou a klobásou

A já bych ještě uvítala, kdyby mi někdo poradil, kde seženu tu magii. Občas by se mi v kuchyni fakt šikla. Udělala bych čárymáryfuk! a bylo by navařeno. Opelčit by podle mě mohlo být spíš to opečení.

gmp
1603 příspěvků 3.8.09 18:12
Re: Zelńačka se smetanou a klobásou
oldsoft
682 příspěvků 2.8.09 19:37
Re: Zelňačka se smetanou a klobásou

„Opepřit“ je nejpravděpodobnější varianta, slovo „opelčit“ nezná ani google, ani český národní korpus.
Navrhuji autorce poopravit název, čeština čárku nad N nezná a je to lepší správně knikoliv kvůli jazykovému purismu, nýbrž kvůli vyhledávání:-)

mrtvola
1394 příspěvků 2.8.09 18:04
Re: Zelńačka se smetanou a klobásou Esme,

couračka není asi jen místní název z Orlických hor. Zelňačce se tak říká i na Šumavě. Pan Malovický, znalec lokální kuchyně, píše, že couračka se říkalo proto, že zelí se do polévky nekrájelo a jak si všichni nabírali lžící z jedné mísy uprostřed stolu, zelí občas sklouzlo ze lžíce a „couralo“ se po stole.

Bocianko, osobně se domnívám, že by mohlo jít o překlep slova opepřit ;).

bocianka
528 příspěvků 2.8.09 16:51
Re: Zelńačka se smetanou a klobásou

Možná je to překlep a má být opéci?

esmeralda
4813 příspěvků 2.8.09 07:53
Re: Zelňačka se smetanou a klobásou

Polévky se zelím patří k mým nejoblíbenějším.
Podobné polévce říkala moje babička Couračka. Byl to zřejmě místní název
z Orlických hor.

Nemyslím že kategorie Boršče je správná. Muselo by to obsahovat červenou řepu, pro boršč typickou. Zařadila bych to jednoduše do Polévek.

Prosím vysvětlete slovo „opelčit“. Zřejmě jde o nový kulinářský výraz se kterým jsem se dosud nesetkala.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Tatranské kuře Tatranské kuře
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz