Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
noskovice Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tento recept jsem opsala z italského časopisu "Cucina&TV" (cena 1 euro). Není mnou vyzkoušený, protože mi chybí křen, ale jsem pevně přesvedčená, že je vynikající, proto se s vámi o něj dělím.
Nakrájet na drobno cibuli. Rozebrat hlávku zelí. Oloupat brambory a potom nakrájet na kusy. Osmahnout cibuli na másle, přidat trochu teplé vody a po patnácti minutách i zelí nakrájené na nudličky a zamíchat. Přidat ocet a brambory, zalít vývarem, přikrýt pokličkou a nechat vařit na mírném ohni přibližně 45 minut. Mezitím osmahnout pomalu slaninu, nakrájenou na kostičky a přidat ke konci vaření do polévky. Ochutit několika kuličkami černého pepře, křenem a strouhaným sýrem, případně přisolit. Servírovat horké s plátky domácího opečeného chleba.
Recept je z kategorií: Polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Zelná polévka s křenem
426 příspěvků 3.1.10 03:22
Jelikož jsem pablb a sedlák z vesnice, nedokážu odhadnout kdo je ztopořen. Podle mojí tchýně je středně velká hlávka asi 3 kg. Podle mého zelináře je to 5 kg. Podle pana učeného je to asi jedno kg. A teď babo raď. Ale proto, že jsem trotl já se nebudu navážet do autorky receptu. Což je u některých lidí jevem dost častým a nechutným. Mě je to tedy šumák a od chutného žraní mne to neodradí. Naopak! Mě chutnají ty recepty co jsou nejvíce peskovány. Jo a ta středně velká kebule mě fakt zajímá!
tady jseš borec, ztopořený. Myslela jsem si o Tobě, že jseš jiná třída. Zklamal jsi.
Complimenti!
…ztopořiti…
(((
… stran velikosti hlávky zelí si budeme asi nuceni pomoci si sami, neboť chtíti upřesnění po autorce zdá se býti totéž, jako žádati telete od jalové krávy (když použii u ní tolik oblíbeného animálního výraziva
))) Nakonec, sama píše, že recept „Není
mnou vyzkoušený“
) Tož tak:o)))
Dedukujme tedy: dle množství vývaru by se asi normálně jednalo o 4 porce; avšak, přihlédnuvše k tomu, že Italové tvoří polévky zhusta husté tak, že v nich lze lžíci stopořiti, tak na 1 litr vývaru přijde odhadem cca 1,735 kg ostatních ingrediencí. Dostáváme se sice na množství skoro pro 12 jedlíků, ale odečteme-li ostatní ingredience, vyjde nám hmotnost „středně velké hlávky zelí“ přesně 1000g, což na naše malé české poměry je zelíčko spíše miniaturní
426 příspěvků 2.1.10 16:39
Jsem tušil, že mne někdo sežere za živa:-)))) Holky moje zlatý jen směle do mne! Jo a moje kebule je krabicojdní, takže podle ní to nepoznám:-))))
poslala jsem Ti soukromou zprávu.
426 příspěvků 2.1.10 16:04
Ahojky všem v Novém roce!! Jelikož jsem magor magorovič, tudíž se ptám co je to středně velká hlávka? Jsem totiž od přírody ujetý na gramáž
, siláž a kilogramáž
. Koukám na váhu a středně velká tam
napsáno nejní. Díky všem za rady.
426 příspěvků 21.11.09 14:48
Jelikož jsem právě byl označen za blbce, prosím Esme zda mě může poslat trochu Australského křenu. Jistě této lahůdce dodá na pikantnosti. A mám to v plánu na zítřejší oběd. Zlato, Umberto se učí rychle česky, nadávat umí skvěle
4813 příspěvků 21.11.09 10:02
Je to snad jen náhoda že jsme včera dostali od zásilkové služby dvě sazeničky křenu?
Držte nám palce ať se jim u nás líbí.
1200 příspěvků 21.11.09 06:35
vypadá to hezky, vyzkouším a jinak.......se máte, pozdravuj Umberťáčka, má u mě pusu na čelo a už ho učíš česky? Pa Z.
426 příspěvků 21.11.09 04:29
Já vím, že je můj problem, že nemám domácí chleba. Ale mám dotaz ze které části Itálie si mám objednat to zelí? Ono totiž severní a střední pěstujou jiné druhy
Ale jinak díky Soni! Jo a snad to
pochopíš 