Recept Zelná polévka Paula Steindlera

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zelná polévka Paula Steindlera

Úvod

Jako polevka a nebo i lehke jidlo z kouskem chleba v zimnich dnech.
Byla oblibenou polevkou tehdejsiho majora NYC Kocha. Tento recept byl puvodne udelan mym otcem , take Paul Steindler na jeho lodi pri jedne z plaveb po mori.

Postup

Zelí zalijeme vařící vodou tak, aby bylo právě ponořené a necháme povařit 1 minutu. Scedíme.
V kastrolu nebo hrnci rozškvaříme slaninu. Když pustí dost tuku, přidáme cibuli a za stálého míchání restujeme, až cibule víc než zesklovatí. Zasypeme moukou a opět za stálého míchání restujeme. Zalijeme vývarem, rozšleháme metličkou a přivedeme k varu. Přidáme scezené zelí, mrkev, brambory, sůl, pepř a kmín, posléze ocet a cukr. Vaříme asi 30 minut, často mícháme, aby se nám polévka nepřichytila ke dnu a nepřipálila. Nakonec vmícháme smetanu a povaříme ještě 5 minut.

Podáváme v předehřátých talířích nebo miskách, posypané koprem.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 26.07.14 vloženo
  • 3173x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • asi 500 g bílého zelí, pokrájeného na kostičky
  • asi 150 g slaniny, pokrájené na kostičky
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 mrkve, nakrájené nadrobno
  • 4 větší brambory, nakrájené na kostky
  • asi 3 lžíce hladké mouky
  • 4 šálky kuřecího vývaru (asi litr)
  • 1 polévková lžíce drceného kmínu
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1/2 polévkové lžíce cukru
  • sůl, pepř podle chuti
  • 1 1/2 šálku šlehačky (1 salek = 250 ml)
  • pár lžic sekaného kopru

Doporučená příloha

  • Chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 23.02.16 13:14

Dobrá polévka. Ta slanina tam dělá divy, bez ní by to bylo dost mdlé. Kmínu jsem, se odvážil jen kávovou lžičku a smetanu jsem nedával vůbec. Jinak dobrý.

Odkaz na uvaření

daduuja 20.08.14 21:18

Zelná se rovná asi Chábovice, i když i ta se vaří různě, někde dávají všechnu kořenovou zeleninu, někde zahušťují záklechtkou, jinde moukou rozkvrdlanou v mléce nebo smetaně, někde dávají smetanu kysanou, někde ji vaří bez brambor, jinde zase podávají s bramborama na loupačku.
Já jsem přidala bobkový list a nové koření, kopr sterilovaný i čerstvý a smetanu 15%. Byla moc dobrá i druhý den :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

exczech 26.07.14 15:01

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Zelná polévka Paula Steindlera

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
parles
302 příspěvků 31.07.14 08:19

@exczech No právě, vůbec by mně nenapadla voda, ale zelí mám spíše spojené s vepřovým, takže vepřový vývar, nejlépe nožičky, nebo po ovaru. Ale respektuji recept a příležitostně uvařím s kuřecím vývarem.

exczech
297 příspěvků 31.07.14 00:07
vyvar

@parles Jak uz se zminila babi, ten kureci vyvar dodava lepsi chut nez planna voda a rozhodne to take dodava tu vyzivnou hodnotu. Ja obycejne vse varim co potrebuje tekutinu s vyvarem ktery odpovida tomu receptu.

casino
4485 příspěvků 30.07.14 23:18
Ale tož baby(i)..., asi nejste z Moravy, že?

Dyť je to chábovica se špekem a koprem :D

Příspěvek upraven 30.07.14 v 23:28

daduuja
1143 příspěvků 30.07.14 22:23

Abych řekla úplnou pravdu, tak zelí např. na dušení nespařuji, ale pro následnou rychlou další úpravu blanšíruju a chladím ledovou vodou.
Do této polévky bych zelí nespařovala, ale vařila bez poklice.
Docela by mne zajímalo jestli spařené zelí má opravdu menší nadýmací schopnosti :-)

Ale, brambory bych uvařila zvlášť, nebo octem dochutila až na úplný závěr, kdy budou brambory už měkké :-)
Kuřecí vývar asi není to nejpodstatnější, ale je voňavý a má sílu, mám ho ráda, i když čistý kuřecí vařím málokdy, většinou přidávám i vepřové, mírně kořenové zeleniny, kterou už nepoužiju a do polévky zavářím novou čerstvou.
Polévku už mám v oblíbených, jen co pominou vedra, tak uvařím :-)

babi
6360 příspěvků 30.07.14 20:49

@hippolyta @daduuja pridavam se v nazoru… nekdy clovek pouziva kulinarske postupy, jako na priklad namaceni cibule v ledove vode pro pouziti do jemnych salatu, nekdy takove postupy nad kterymi lide krouti hlavou 8o
@parles rekla bych, ze pro chut a vyzivnou hodnotu polevky, avsak na tvoji otazku jiste odpovi autor receptu :)

parles
302 příspěvků 30.07.14 16:16

Proč se bazíruje na kuřecím vývaru?

hippolyta
394 příspěvků 30.07.14 15:44

At dela kazdy, jak mu libo. Sparena zelenina (vodu ze spareni vylevame) je proste lepe stravitelna, to znamena, ze tolik nenadyma, trpi-li nekdo na to, a neobsahuje ruzne chutove nebo aromaticky neprijemne latky.

Dadooa
268 příspěvků 30.07.14 14:44

Jj, presne tak! Nesparuju ale varim odkryte.
Tak to delala a mě ucila babicka, excelentni kucharka. :palec:
Mezi nahorklosti a zapachem rozdil docela postrehuju.

Příspěvek upraven 30.07.14 v 14:46

di
2451 příspěvků 30.07.14 14:37

No, já kapustu nebo zelí nespařuju, doteď mě to nenapadlo, vařím je odkryté, to prý má stejný účinek? Ale díky za tip, příležitostně to vyzkouším.

hippolyta
394 příspěvků 30.07.14 14:00

No tak polopate - sparovani zeli (nebo kapusty, nebo jine zeleniny) neslouzi k tomu, aby zelenina zmekla nebo se scvrkla, nybrz k tomu, aby ji opustily nezadouci vlastnosti, jako treba nahorklost, neblahy zapach a podobne. Nekdo rozdil postrehne, nekdo ne, o to se prit nebudu.

di
2451 příspěvků 30.07.14 13:58

Asi skleróza. Ale recept je pěkný.
Edit. Omlouvám se moc, autor už mezitím odpověděl.

Příspěvek upraven 30.07.14 v 13:59

exczech
297 příspěvků 30.07.14 13:57
vlci mlha

@birkana Nemas, to ja jsem na to bohuzel zapomel a tak jsem ji tady dal znova s jinym nazvem. Asi uz mam sklerozu :think: :,(

birkana
1686 příspěvků 30.07.14 12:16

Že bych měla vlčí mlhu? Na jaře sem @exczech vložil recept Zelnacka Paula Steindlera :think: - viz odkaz pod Podobné recepty :idea: :|

daduuja
1143 příspěvků 30.07.14 11:48

@hippolyta kapustu zákonitě, mladé hlávkové zelí ne, zimní uskladněné hlávky pokaždé :-)

Dadooa
268 příspěvků 30.07.14 11:44

@hippolyta Ja prave nic takoveho nedelam. Kapustu pri duseni davam do kastrolu postupne, behem chvilky se spari sama a scvrkne. Nikdyjsem ji nepredvarovala a nepredsparovala. Stale tvrdim, ze je to zbytecne. Ale kdyz to nekoho bavi.. :nevim: :D

hippolyta
394 příspěvků 30.07.14 10:15

Ja vam napovim - nejde o to, aby zeli zmeklo. To same se dela pred dusenim s kapustou, napriklad.

Dadooa
268 příspěvků 30.07.14 09:20

@casino To mi taky bacilo!
Z letite praxe tvrdim, ze sparovani zeli pred půlhodinovym varenim je zhola zbytecne. Snad jenom ze se smrskne :-D

casino
4485 příspěvků 30.07.14 09:08

Je nějaký důvod (senzorický?) pro spaření zelí, když se posléze ještě 30´ vaří? :nevim:

babi
6360 příspěvků 30.07.14 03:16

Exczech, recept na poradnou zelnou polevku, zajiste vybornou a k tomu jeste na privatni lodi… to bych si urcite nechala libit :potlesk:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz