Recept Zelná polévka Paula Steindlera
exczech Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Jako polevka a nebo i lehke jidlo z kouskem chleba v zimnich dnech. Byla oblibenou polevkou tehdejsiho majora NYC Kocha. Tento recept byl puvodne udelan mym otcem , take Paul Steindler na jeho lodi pri jedne z plaveb po mori.
Postup
Zelí zalijeme vařící vodou tak, aby bylo právě ponořené a necháme povařit 1 minutu. Scedíme. V kastrolu nebo hrnci rozškvaříme slaninu. Když pustí dost tuku, přidáme cibuli a za stálého míchání restujeme, až cibule víc než zesklovatí. Zasypeme moukou a opět za stálého míchání restujeme. Zalijeme vývarem, rozšleháme metličkou a přivedeme k varu. Přidáme scezené zelí, mrkev, brambory, sůl, pepř a kmín, posléze ocet a cukr. Vaříme asi 30 minut, často mícháme, aby se nám polévka nepřichytila ke dnu a nepřipálila. Nakonec vmícháme smetanu a povaříme ještě 5 minut. Podáváme v předehřátých talířích nebo miskách, posypané koprem.
Recept je z kategorií: Polévky
- 26.07.14 vloženo
- 8928x zobrazeno
Čas přípravy
- 40 minut
Ingredience
- asi 500 g bílého zelí, pokrájeného na kostičky
- asi 150 g slaniny, pokrájené na kostičky
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 2 mrkve, nakrájené nadrobno
- 4 větší brambory, nakrájené na kostky
- asi 3 lžíce hladké mouky
- 4 šálky kuřecího vývaru (asi litr)
- 1 polévková lžíce drceného kmínu
- 1 polévková lžíce octa
- 1/2 polévkové lžíce cukru
- sůl, pepř podle chuti
- 1 1/2 šálku šlehačky (1 salek = 250 ml)
- pár lžic sekaného kopru
Doporučená příloha
Chleba
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku23.2.16 13:14
Dobrá polévka. Ta slanina tam dělá divy, bez ní by to bylo dost mdlé. Kmínu jsem, se odvážil jen kávovou lžičku a smetanu jsem nedával vůbec. Jinak dobrý.
Líbí se mi20.8.14 21:18
Zelná se rovná asi Chábovice, i když i ta se vaří různě, někde
dávají všechnu kořenovou zeleninu, někde zahušťují záklechtkou, jinde
moukou rozkvrdlanou v mléce nebo smetaně, někde dávají smetanu kysanou,
někde ji vaří bez brambor, jinde zase podávají s bramborama na
loupačku.
Já jsem přidala bobkový list a nové koření, kopr sterilovaný i čerstvý
a smetanu 15%. Byla moc dobrá i druhý den
Diskuse k receptu Zelná polévka Paula Steindlera
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Zelná polévka Paula Steindlera
@exczech No právě, vůbec by mně nenapadla voda, ale zelí mám spíše spojené s vepřovým, takže vepřový vývar, nejlépe nožičky, nebo po ovaru. Ale respektuji recept a příležitostně uvařím s kuřecím vývarem.
@parles Jak uz se zminila babi, ten kureci vyvar dodava lepsi chut nez planna voda a rozhodne to take dodava tu vyzivnou hodnotu. Ja obycejne vse varim co potrebuje tekutinu s vyvarem ktery odpovida tomu receptu.
Dyť je to chábovica se špekem a koprem
Příspěvek upraven 30.07.14 v 23:28
1151 příspěvků 30.7.14 22:23
Abych řekla úplnou pravdu, tak zelí např. na dušení nespařuji, ale pro následnou rychlou další úpravu blanšíruju a chladím ledovou vodou.
Do této polévky bych zelí nespařovala, ale vařila bez poklice.
Docela by mne zajímalo jestli spařené zelí má opravdu menší nadýmací schopnosti
Ale, brambory bych uvařila zvlášť, nebo octem dochutila až na úplný závěr, kdy budou brambory už měkké

Kuřecí vývar asi není to nejpodstatnější, ale je voňavý a má sílu, mám ho ráda, i když čistý kuřecí vařím málokdy, většinou přidávám i vepřové, mírně kořenové zeleniny, kterou už nepoužiju a do polévky zavářím novou čerstvou.
Polévku už mám v oblíbených, jen co pominou vedra, tak uvařím
@hippolyta @daduuja pridavam se v nazoru… nekdy clovek pouziva kulinarske postupy, jako na priklad namaceni cibule v ledove vode pro pouziti do jemnych salatu, nekdy takove postupy nad kterymi lide krouti hlavou

@parles rekla bych, ze pro chut a vyzivnou hodnotu polevky, avsak na tvoji otazku jiste odpovi autor receptu
Proč se bazíruje na kuřecím vývaru?
395 příspěvků 30.7.14 15:44
At dela kazdy, jak mu libo. Sparena zelenina (vodu ze spareni vylevame) je proste lepe stravitelna, to znamena, ze tolik nenadyma, trpi-li nekdo na to, a neobsahuje ruzne chutove nebo aromaticky neprijemne latky.
268 příspěvků 30.7.14 14:44
Jj, presne tak! Nesparuju ale varim odkryte.
Tak to delala a mě ucila babicka, excelentni kucharka.
Mezi nahorklosti a zapachem rozdil docela postrehuju.
Příspěvek upraven 30.07.14 v 14:46
2453 příspěvků 30.7.14 14:37
No, já kapustu nebo zelí nespařuju, doteď mě to nenapadlo, vařím je odkryté, to prý má stejný účinek? Ale díky za tip, příležitostně to vyzkouším.
395 příspěvků 30.7.14 14:00
No tak polopate - sparovani zeli (nebo kapusty, nebo jine zeleniny) neslouzi k tomu, aby zelenina zmekla nebo se scvrkla, nybrz k tomu, aby ji opustily nezadouci vlastnosti, jako treba nahorklost, neblahy zapach a podobne. Nekdo rozdil postrehne, nekdo ne, o to se prit nebudu.
2453 příspěvků 30.7.14 13:58
Asi skleróza. Ale recept je pěkný.
Edit. Omlouvám se moc, autor už mezitím odpověděl.
Příspěvek upraven 30.07.14 v 13:59
@birkana Nemas, to ja jsem na to bohuzel zapomel a tak jsem ji tady dal znova s jinym nazvem. Asi uz mam sklerozu

Že bych měla vlčí mlhu? Na jaře sem @exczech vložil recept Zelnacka Paula Steindlera
- viz odkaz pod Podobné recepty

1151 příspěvků 30.7.14 11:48
@hippolyta kapustu zákonitě, mladé hlávkové zelí ne, zimní uskladněné hlávky pokaždé
268 příspěvků 30.7.14 11:44
@hippolyta Ja prave nic takoveho nedelam. Kapustu pri duseni davam do kastrolu postupne, behem chvilky se spari sama a scvrkne. Nikdyjsem ji nepredvarovala a nepredsparovala. Stale tvrdim, ze je to zbytecne. Ale kdyz to nekoho bavi..

395 příspěvků 30.7.14 10:15
Ja vam napovim - nejde o to, aby zeli zmeklo. To same se dela pred dusenim s kapustou, napriklad.
268 příspěvků 30.7.14 09:20
@casino To mi taky bacilo!
Z letite praxe tvrdim, ze sparovani zeli pred půlhodinovym varenim je zhola zbytecne. Snad jenom ze se smrskne
Je nějaký důvod (senzorický?) pro spaření zelí, když se posléze ještě 30´ vaří?
Exczech, recept na poradnou zelnou polevku, zajiste vybornou a k tomu jeste na privatni lodi… to bych si urcite nechala libit