Recept Zelná polévka Paula Steindlera

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zelná polévka Paula Steindlera

Úvod

Jako polevka a nebo i lehke jidlo z kouskem chleba v zimnich dnech.
Byla oblibenou polevkou tehdejsiho majora NYC Kocha. Tento recept byl puvodne udelan mym otcem , take Paul Steindler na jeho lodi pri jedne z plaveb po mori.

Postup

Zelí zalijeme vařící vodou tak, aby bylo právě ponořené a necháme povařit 1 minutu. Scedíme.
V kastrolu nebo hrnci rozškvaříme slaninu. Když pustí dost tuku, přidáme cibuli a za stálého míchání restujeme, až cibule víc než zesklovatí. Zasypeme moukou a opět za stálého míchání restujeme. Zalijeme vývarem, rozšleháme metličkou a přivedeme k varu. Přidáme scezené zelí, mrkev, brambory, sůl, pepř a kmín, posléze ocet a cukr. Vaříme asi 30 minut, často mícháme, aby se nám polévka nepřichytila ke dnu a nepřipálila. Nakonec vmícháme smetanu a povaříme ještě 5 minut.

Podáváme v předehřátých talířích nebo miskách, posypané koprem.

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.07.14 vloženo
  • 2913x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • asi 500 g bílého zelí, pokrájeného na kostičky
  • asi 150 g slaniny, pokrájené na kostičky
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 mrkve, nakrájené nadrobno
  • 4 větší brambory, nakrájené na kostky
  • asi 3 lžíce hladké mouky
  • 4 šálky kuřecího vývaru (asi litr)
  • 1 polévková lžíce drceného kmínu
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1/2 polévkové lžíce cukru
  • sůl, pepř podle chuti
  • 1 1/2 šálku šlehačky (1 salek = 250 ml)
  • pár lžic sekaného kopru

Doporučená příloha

  • Chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 23.02.16 13:14

Dobrá polévka. Ta slanina tam dělá divy, bez ní by to bylo dost mdlé. Kmínu jsem, se odvážil jen kávovou lžičku a smetanu jsem nedával vůbec. Jinak dobrý.

Odkaz na uvaření

daduuja 20.08.14 21:18

Zelná se rovná asi Chábovice, i když i ta se vaří různě, někde dávají všechnu kořenovou zeleninu, někde zahušťují záklechtkou, jinde moukou rozkvrdlanou v mléce nebo smetaně, někde dávají smetanu kysanou, někde ji vaří bez brambor, jinde zase podávají s bramborama na loupačku.
Já jsem přidala bobkový list a nové koření, kopr sterilovaný i čerstvý a smetanu 15%. Byla moc dobrá i druhý den :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

exczech 26.07.14 15:01

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Zelná polévka Paula Steindlera

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
parles
299 příspěvků 31.07.14 08:19

@exczech No právě, vůbec by mně nenapadla voda, ale zelí mám spíše spojené s vepřovým, takže vepřový vývar, nejlépe nožičky, nebo po ovaru. Ale respektuji recept a příležitostně uvařím s kuřecím vývarem.

 
exczech
297 příspěvků 31.07.14 00:07
vyvar

@parles Jak uz se zminila babi, ten kureci vyvar dodava lepsi chut nez planna voda a rozhodne to take dodava tu vyzivnou hodnotu. Ja obycejne vse varim co potrebuje tekutinu s vyvarem ktery odpovida tomu receptu.

 
casino
4463 příspěvků 30.07.14 23:18
Ale tož baby(i)..., asi nejste z Moravy, že?

Dyť je to chábovica se špekem a koprem :D

Příspěvek upraven 30.07.14 v 23:28

 
daduuja
1133 příspěvků 30.07.14 22:23

Abych řekla úplnou pravdu, tak zelí např. na dušení nespařuji, ale pro následnou rychlou další úpravu blanšíruju a chladím ledovou vodou.
Do této polévky bych zelí nespařovala, ale vařila bez poklice.
Docela by mne zajímalo jestli spařené zelí má opravdu menší nadýmací schopnosti :-)

Ale, brambory bych uvařila zvlášť, nebo octem dochutila až na úplný závěr, kdy budou brambory už měkké :-)
Kuřecí vývar asi není to nejpodstatnější, ale je voňavý a má sílu, mám ho ráda, i když čistý kuřecí vařím málokdy, většinou přidávám i vepřové, mírně kořenové zeleniny, kterou už nepoužiju a do polévky zavářím novou čerstvou.
Polévku už mám v oblíbených, jen co pominou vedra, tak uvařím :-)

 
babi
6360 příspěvků 30.07.14 20:49

@hippolyta @daduuja pridavam se v nazoru… nekdy clovek pouziva kulinarske postupy, jako na priklad namaceni cibule v ledove vode pro pouziti do jemnych salatu, nekdy takove postupy nad kterymi lide krouti hlavou 8o
@parles rekla bych, ze pro chut a vyzivnou hodnotu polevky, avsak na tvoji otazku jiste odpovi autor receptu :)

 
parles
299 příspěvků 30.07.14 16:16

Proč se bazíruje na kuřecím vývaru?

 
hippolyta
391 příspěvků 30.07.14 15:44

At dela kazdy, jak mu libo. Sparena zelenina (vodu ze spareni vylevame) je proste lepe stravitelna, to znamena, ze tolik nenadyma, trpi-li nekdo na to, a neobsahuje ruzne chutove nebo aromaticky neprijemne latky.

 
Dadooa
268 příspěvků 30.07.14 14:44

Jj, presne tak! Nesparuju ale varim odkryte.
Tak to delala a mě ucila babicka, excelentni kucharka. :palec:
Mezi nahorklosti a zapachem rozdil docela postrehuju.

Příspěvek upraven 30.07.14 v 14:46

 
di
2451 příspěvků 30.07.14 14:37

No, já kapustu nebo zelí nespařuju, doteď mě to nenapadlo, vařím je odkryté, to prý má stejný účinek? Ale díky za tip, příležitostně to vyzkouším.

 
hippolyta
391 příspěvků 30.07.14 14:00

No tak polopate - sparovani zeli (nebo kapusty, nebo jine zeleniny) neslouzi k tomu, aby zelenina zmekla nebo se scvrkla, nybrz k tomu, aby ji opustily nezadouci vlastnosti, jako treba nahorklost, neblahy zapach a podobne. Nekdo rozdil postrehne, nekdo ne, o to se prit nebudu.

 
di
2451 příspěvků 30.07.14 13:58

Asi skleróza. Ale recept je pěkný.
Edit. Omlouvám se moc, autor už mezitím odpověděl.

Příspěvek upraven 30.07.14 v 13:59

 
exczech
297 příspěvků 30.07.14 13:57
vlci mlha

@birkana Nemas, to ja jsem na to bohuzel zapomel a tak jsem ji tady dal znova s jinym nazvem. Asi uz mam sklerozu :think: :,(

 
birkana
1663 příspěvků 30.07.14 12:16

Že bych měla vlčí mlhu? Na jaře sem @exczech vložil recept Zelnacka Paula Steindlera :think: - viz odkaz pod Podobné recepty :idea: :|

 
daduuja
1133 příspěvků 30.07.14 11:48

@hippolyta kapustu zákonitě, mladé hlávkové zelí ne, zimní uskladněné hlávky pokaždé :-)

 
Dadooa
268 příspěvků 30.07.14 11:44

@hippolyta Ja prave nic takoveho nedelam. Kapustu pri duseni davam do kastrolu postupne, behem chvilky se spari sama a scvrkne. Nikdyjsem ji nepredvarovala a nepredsparovala. Stale tvrdim, ze je to zbytecne. Ale kdyz to nekoho bavi.. :nevim: :D

 
hippolyta
391 příspěvků 30.07.14 10:15

Ja vam napovim - nejde o to, aby zeli zmeklo. To same se dela pred dusenim s kapustou, napriklad.

 
Dadooa
268 příspěvků 30.07.14 09:20

@casino To mi taky bacilo!
Z letite praxe tvrdim, ze sparovani zeli pred půlhodinovym varenim je zhola zbytecne. Snad jenom ze se smrskne :-D

 
casino
4463 příspěvků 30.07.14 09:08

Je nějaký důvod (senzorický?) pro spaření zelí, když se posléze ještě 30´ vaří? :nevim:

 
babi
6360 příspěvků 30.07.14 03:16

Exczech, recept na poradnou zelnou polevku, zajiste vybornou a k tomu jeste na privatni lodi… to bych si urcite nechala libit :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz