Recept Zelí šamapaňské

Kubánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cibuli najemno pokrájím, osmahnu dorůžova na sádle. Kysané zelí několikrát překrájím, aby neviselo z pusy při konzumaci a přidám ho na cibulku. Rychle pokrájím na kostky jablko a doložím k zelí spolu s kořením, jalovce dám 4 - 5 kuliček. Podliji vývarem a krátce podusím. Vývaru dle oka třeba dát, abychom neměli polivku. Zatímco se mi zelí dusí v kastrolu, pokrájím slaninu na tenké plátky a na pomalém ohni osmažím do křupavoučka, tak aby se lámala. Přihodím lžičku cukru pro tmavou barvičku a na zakončení slaninkopečení dám standardní štamprličku 0,05 - tedy velký panák - kubánského rumu (nemám-li, dám jinou pálinku). Vmíchám do zelí a přiliji 1/8 l sektu, kraťoučce podusím a podávám horké.

Někdy realisuji tento recept v přísně dietní formě: kysané zelí nevařím, vložím do misky, orestuji slaninu. VYPUSTÍM OSTATNÍ ZBYTEČNOSTI, slaninu pokladu na zelí, dámskému osazenstvu přepustím sekt neb nejsem jeho zvolenikem a věnuji se kubánskému rumu. Zakusuji zelím se slaninou. Holt dieta.
Tento recept je možno provést i v bezlepkové variantě - vypustím zelí nechám slaninu a kubánský rum (var. marhulová) Miloš

Recept je z kategorií: Přílohy


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.07.09 vloženo
  • 4243x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 0,7 l sektu (doporučuji Hubert)
  • 1 l bílý kubánský rum (Havana Club Anejo Blanco 1l)
  • 1 jablko
  • 0,1 - 0,2 l vývaru z kostí
  • 150 g prorostlé slaniny (oravská, gazdovská)
  • 1 KL cukru
  • 1 PL sádla
  • bobkový list, jalovec

Doporučená příloha

  • medvědí tlapy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zelí šamapaňské

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gmp
1603 příspěvků 16.07.09 04:37
Re: zelí šamapaňské - Landospandos

Opravdu se mi tam to jedno „a“ navíc nepřipletlo, neboť, kdyby se konalo šampaňské, došlo by k nehoráznímu prodražení, této jinak dostupné pochutiny. Všimni si že důsledně používám výraz sekt. Pakli by se to jmenovalo šampaňské a já použil sekt musel bych spáchat rituální sebevraždu sepuku, leč mám obavy, že můj nejlepší přítel, který by mi dělal asistenta, není v nejlepší kondici (třesou se mu ruce, Máňovi) a tak místo stětí by mou nebohou osobu asi umlátil. Miloš

 
Landospandos
256 příspěvků 15.07.09 06:14
Re: zelí šamapaňské

Jenom ze zvědavosti - ten název šamapaňské vznikl jak? nepřipletlo se do něj jedno „a“ navíc?

 
di
2451 příspěvků 15.07.09 03:38
Re: zelí šamapaňské

Miloši, jistě, i já znám ten okřídlený vtip z řeznictví, kdy si pan Ábeles přeje zabalit 1/4 kila husy a ona je to nakonec šunka, že.
Mě šlo jen o to, že se slaninou to prostě není podle kašrutu a kdybyste napsal, že se jedná o sekulární recept, bylo by to v pořádku. Taky pár místních znám a zhruba tuším, co asi tak jedí. Viz. třeba pěkné knížky (i jedna kuchařka) paní Ruth Bondyové.

 
gmp
1603 příspěvků 15.07.09 02:45
Re: zelí šamapaňské

velice se omlouvám všem dotčeným.
Sypu si hlavu popelem a roztrl jsem roucho své.
Jen mimo mísu dodám, když jsem před svou poslední návštěvou Erec Jisra´el zeptal známého co mu mám přivést, toužebně vyslovil ono klaté slovo „slaninu“. Když jsme pak jeli barbecuovat pěkně stranou do pouště (ten sám nápad měla polovina jejich ulice, tak že jsme se sešli v jedné oáze zase jak jedna rodina) opékali jsme slaninku, a jak se začala ta vůně táhnout, přísahám, že v ten moment všichni Aškenázové v dočuchu stáli se zraky upřenými k severu. To jen mimo soutěž, koho to uráží ať to nečte.
Ještě jednou se zcela vážně omlouvám. Miloš

 
di
2451 příspěvků 15.07.09 01:50
Re: zelí šamapaňské

No, mrtvuš, já vím, ale oravská nebo gazdovská tuším košer nejsou.
P.S. Včera jsem stála nad moc pěknými libatepertö a váhala, nakonec jsem je nekoupila, i když mě mlsná obcházela - ty by košer byly 100%. ;-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 15.07.09 01:42
Re: zelí šamapaňské

Ta slanina by musela být kachní nebo husí, existují už i v košer provedení :-).

 
di
2451 příspěvků 15.07.09 01:18
Re: zelí šamapaňské

No, Miloši, nic ve zlém, ale nespletl jste si stát původu receptu? Slanina a Izrael, to k sobě moc nejde, imho.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Kuře na medu Kuře na medu
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Tatranské kuře Tatranské kuře
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz