Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Kubánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Cibuli najemno pokrájím, osmahnu dorůžova na sádle. Kysané zelí několikrát překrájím, aby neviselo z pusy při konzumaci a přidám ho na cibulku. Rychle pokrájím na kostky jablko a doložím k zelí spolu s kořením, jalovce dám 4 - 5 kuliček. Podliji vývarem a krátce podusím. Vývaru dle oka třeba dát, abychom neměli polivku. Zatímco se mi zelí dusí v kastrolu, pokrájím slaninu na tenké plátky a na pomalém ohni osmažím do křupavoučka, tak aby se lámala. Přihodím lžičku cukru pro tmavou barvičku a na zakončení slaninkopečení dám standardní štamprličku 0,05 - tedy velký panák - kubánského rumu (nemám-li, dám jinou pálinku). Vmíchám do zelí a přiliji 1/8 l sektu, kraťoučce podusím a podávám horké. Někdy realisuji tento recept v přísně dietní formě: kysané zelí nevařím, vložím do misky, orestuji slaninu. VYPUSTÍM OSTATNÍ ZBYTEČNOSTI, slaninu pokladu na zelí, dámskému osazenstvu přepustím sekt neb nejsem jeho zvolenikem a věnuji se kubánskému rumu. Zakusuji zelím se slaninou. Holt dieta. Tento recept je možno provést i v bezlepkové variantě - vypustím zelí nechám slaninu a kubánský rum (var. marhulová) Miloš
Recept je z kategorií: Přílohy
medvědí tlapy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Zelí šamapaňské
Opravdu se mi tam to jedno „a“ navíc nepřipletlo, neboť, kdyby se konalo šampaňské, došlo by k nehoráznímu prodražení, této jinak dostupné pochutiny. Všimni si že důsledně používám výraz sekt. Pakli by se to jmenovalo šampaňské a já použil sekt musel bych spáchat rituální sebevraždu sepuku, leč mám obavy, že můj nejlepší přítel, který by mi dělal asistenta, není v nejlepší kondici (třesou se mu ruce, Máňovi) a tak místo stětí by mou nebohou osobu asi umlátil. Miloš
256 příspěvků 15.7.09 06:14
Jenom ze zvědavosti - ten název šamapaňské vznikl jak? nepřipletlo se do něj jedno „a“ navíc?
2452 příspěvků 15.7.09 03:38
Miloši, jistě, i já znám ten okřídlený vtip z řeznictví, kdy si pan Ábeles přeje zabalit 1/4 kila husy a ona je to nakonec šunka, že.
Mě šlo jen o to, že se slaninou to prostě není podle kašrutu a kdybyste napsal, že se jedná o sekulární recept, bylo by to v pořádku. Taky pár místních znám a zhruba tuším, co asi tak jedí. Viz. třeba pěkné knížky (i jedna kuchařka) paní Ruth Bondyové.
velice se omlouvám všem dotčeným.
Sypu si hlavu popelem a roztrl jsem roucho své.
Jen mimo mísu dodám, když jsem před svou poslední návštěvou Erec Jisra´el zeptal známého co mu mám přivést, toužebně vyslovil ono klaté slovo „slaninu“. Když jsme pak jeli barbecuovat pěkně stranou do pouště (ten sám nápad měla polovina jejich ulice, tak že jsme se sešli v jedné oáze zase jak jedna rodina) opékali jsme slaninku, a jak se začala ta vůně táhnout, přísahám, že v ten moment všichni Aškenázové v dočuchu stáli se zraky upřenými k severu. To jen mimo soutěž, koho to uráží ať to nečte.
Ještě jednou se zcela vážně omlouvám. Miloš
2452 příspěvků 15.7.09 01:50
No, mrtvuš, já vím, ale oravská nebo gazdovská tuším košer nejsou.
P.S. Včera jsem stála nad moc pěknými libatepertö a váhala, nakonec jsem je nekoupila, i když mě mlsná obcházela - ty by košer byly 100%.
Ta slanina by musela být kachní nebo husí, existují už i v košer provedení
.
2452 příspěvků 15.7.09 01:18
No, Miloši, nic ve zlém, ale nespletl jste si stát původu receptu? Slanina a Izrael, to k sobě moc nejde, imho.