Recept Zelí - omáčka z Kysúc Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Hlavkové zelí pokrájame na drobno, dáme variť s rascou, korením. Údenú slaninu pokrájame na drobno, na panvici rozškvaríme, zasypeme múkou, osmažíme. Rozšľaháme so studenou vodou a vlejeme do vriacej kapusty, prevaríme spolu, prípadne dosolíme - pozor na slanú slaninu!
Výsledné jedlo má konzistenciu segedínu, ale viem si ho predstaviť aj ako polievkovú „formu“.

Toto je ďalšie jedlo z chudobného a nehostinného kraja, konzumovalo sa s varenými zemiakmi, ako sa v Čechách vraví, s bramborami na loupačku.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 20.10.08 vloženo
  • 3730x zobrazeno

Ingredience

  • hlávkové zelí -kapusta
  • pepř-čierne korenie
  • kmín-rasca
  • soľ
  • kúsok údenej slaniny
  • múka na zásmažku
  • voda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zelí - omáčka z Kysúc

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
anickav
2904 příspěvků 24.11.09 00:44
Re: Zelí - omáčka z Kysúc (PRA)

Františka, toto je z hlávkovej kapusty - zelí a nedáva sa tam absolut ani kvapka octu…

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zelí - omáčka z Kysúc (PRA),Lubas,

môj otec bol z Oščadnice, takže počas leta cez prázdniny som sa tým živila aj ja u tety, vlastne to bola stryná…
 A.

 
lubas
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Zelí - omáčka z Kysúc (PRA)

To je dobrota! Ešte z detstva si to pamätám - kopanice blízko Makova, tam to mali v každom dome uvarené na okraji sporáka, stále vlažné a pripravené na jedenie. Zemiaky boli vedľa v druhom hrnci, jedlo sa to ráno, naobed, večer, hocikedy, keď bol niekto hladný. Keď už bolo málo, varila sa ďalšia dávka, najlepšie je toto jedlo, ako všetky podobné, keď sú odstáte a viackrát zohrievané. Dnes varím, mám super domácu slaninu, to bude bašta, díky anickav.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz