Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Milan04 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Nejprve dáme vařit kroupy (vaří se nejdéle - asi 23-25 minut) do neslané vody; vodu osolíme těsně před dokončením. Oloupaný pastinák (v nouzi je možné nahradit celerem, ovšem ten svou výraznou chutí překryje celý salát) nakrájíme na malé kostičky, vsypeme do slané vroucí vody a vaříme (asi 13-19 minut) na skus (al dente). Poté dáme vařit fazole mungo (vaří se asi 9 minut; se solením ten samý postup jako u krup). Vaříme také „na skus“ (al dente). Omytý oloupaný patison nakrájíme na kostky o hraně tak asi 1 cm, vsypeme do studené vody. Jakmile voda začne vřít, vodu osolíme; vaříme v osolené vodě asi 3 minuty („na skus“ - al dente). Vše uvařené scedíme, dáme do misek (či hlubokých talířů) a necháme vychladnout. Očistíme a nakrájíme na malé kostičky zelenou kapii. Blanšírujeme asi tři minuty. Mezitím oloupeme a na kostičky zhruba stejné velikosti jako patisonové nakrájíme okurku; blanšírujeme skutečně jen okamžik. Nezapomeneme ihned po blanšírování prudce ochladit studenou vodou! V míse dobře promícháme podrcený česnek, sůl, cukr, ocet, olej, zázvor, sojovou omáčku - na dobrém stmelení záleží, musí vzniknout pěkná hutná kašička. Vsypeme všechny zelené a bílé zeleniny a přidáme neochucený bílý jogurt (v množství dle chuti a požadavku na hustotu produktu). Opatrně, ale důkladně promícháme - a dáme vychladit (vhodné je zakrýt folií, aby nenačuchla celá chladnička). Pojídat lze již za hodinku, avšak mnohem chutnější je salát, pokud ho necháme uležet do druhého dne. Podáváme v miskách, zdobíme květy sedmikrásky (bílá) a lístky kadeřavé petrželky (zelená). Šikovní a pilní lidé mohou připravit "**Crème fraîche**":"https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=26940" TARGET = _new s příchutí (jednu mističku s česnekem, druhou s velejemně pokrájenou pažitkou) a pomocí zdobičky na krém na střídavo vytvářet ozdobné bílé a zelené kopečky.
Recept je z kategorií: Zeleninové saláty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Zelenobílý salát
253 příspěvků 25.1.09 03:43
Ta zálivka bude fakt dobrá. Ukládám. Miluju kombinované salaty a neobviklé chutě. Nenávitím kuře v Ceasar Salat, které tam nemá co dělat. Ani kupované zálivky. Musí v ní být ančovičky, skoro syrové vejce, kapary, parmazán, krutonka a římský salát natrhaný, nikoliv nakrájený.