Recept Zelenobílý salát

Labužník Milan04 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Nejprve dáme vařit kroupy (vaří se nejdéle - asi 23-25 minut) do neslané vody; vodu osolíme těsně před dokončením. Oloupaný pastinák (v nouzi je možné nahradit celerem, ovšem ten svou výraznou chutí překryje celý salát) nakrájíme na malé kostičky, vsypeme do slané vroucí vody a vaříme (asi 13-19 minut) na skus (al dente). Poté dáme vařit fazole mungo (vaří se asi 9 minut; se solením ten samý postup jako u krup). Vaříme také „na skus“ (al dente). Omytý oloupaný patison nakrájíme na kostky o hraně tak asi 1 cm, vsypeme do studené vody. Jakmile voda začne vřít, vodu osolíme; vaříme v osolené vodě asi 3 minuty („na skus“ - al dente). Vše uvařené scedíme, dáme do misek (či hlubokých talířů) a necháme vychladnout. Očistíme a nakrájíme na malé kostičky zelenou kapii. Blanšírujeme asi tři minuty. Mezitím oloupeme a na kostičky zhruba stejné velikosti jako patisonové nakrájíme okurku; blanšírujeme skutečně jen okamžik. Nezapomeneme ihned po blanšírování prudce ochladit studenou vodou! V míse dobře promícháme podrcený česnek, sůl, cukr, ocet, olej, zázvor, sojovou omáčku - na dobrém stmelení záleží, musí vzniknout pěkná hutná kašička. Vsypeme všechny zelené a bílé zeleniny a přidáme neochucený bílý jogurt (v množství dle chuti a požadavku na hustotu produktu). Opatrně, ale důkladně promícháme - a dáme vychladit (vhodné je zakrýt folií, aby nenačuchla celá chladnička). Pojídat lze již za hodinku, avšak mnohem chutnější je salát, pokud ho necháme uležet do druhého dne. Podáváme v miskách, zdobíme květy sedmikrásky (bílá) a lístky kadeřavé petrželky (zelená). Šikovní a pilní lidé mohou připravit "**Crème fraîche**":"https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=26940" TARGET = _new s příchutí (jednu mističku s česnekem, druhou s velejemně pokrájenou pažitkou) a pomocí zdobičky na krém na střídavo vytvářet ozdobné bílé a zelené kopečky.

Recept je z kategorií: Zeleninové saláty

Nahlásit recept

  • 28.08.07 vloženo
  • 4616x zobrazeno

Čas přípravy

  • 27 min.+uleĹľe

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • bílá barva:
  • l patison
  • 1 menší hrst velkých krup
  • 1 pastinák
  • zelená barva:
  • 1 oloupaná okurka
  • jedna velká zelená kapie
  • hrst fazolí mungo
  • další přísady:
  • 5 stroužků česneku
  • 5 polévkových lžic octa (ideální je kombinace vinný a lihový půl na půl)
  • 5 polévkových lžic oleje (olivového)
  • 5 kávových lžiček jemně mletého zázvoru
  • 5 kávových lžiček sojové omáčky
  • bílý jogurt (dle chuti a požadavku na hustotu produktu)
  • na špičku lžičky cukru
  • sůl dle chuti
  • k ozdobení:
  • květy sedmikrásky a lístky zelené petrželky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zelenobílý salát

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zelenobílý salát

cookie123
253 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenobílý salát

Ta zálivka bude fakt dobrá. Ukládám. Miluju kombinované salaty a neobviklé chutě. Nenávitím kuře v Ceasar Salat, které tam nemá co dělat. Ani kupované zálivky. Musí v ní být ančovičky, skoro syrové vejce, kapary, parmazán, krutonka a římský salát natrhaný, nikoliv nakrájený.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Mrkvový salát Mrkvový salát
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz