Recept Zeleninový základ pod svíčkovou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Zeleninu očistíme,nakrájíme na kostičky nebo umeleme na masovém strojku.Dáme do kastrolu podlijeme vodou,přidáme koření,cukr,sůl a ocet a uvaříme do měkka.Necháme vychladnout a rozmixujeme.Hmotu znovu vaříme až do zhoustnutí.Mírně vychladlé plníme do skleniček,zavíčkujeme a sterilujeme při teplotě 90°C asi tak 20 minut. Nebo ještě můžeme před plněním hmotu přepasírovat a pak zavíčkovat a zavařit.Tato úprava směsi se mě osvědčila,protože se svíčkovou už není taková práce při pasírování hotové omáčky.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 09.12.07 vloženo
  • 12987x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3-4 hodiny

Ingredience

  • Vážíme v čisté váze.
  • 1 kg mrkve
  • 0,5 kg petržele
  • 0,7 kg celeru
  • 0,5 cibule
  • 5 lžic soli
  • 7 lžic octa
  • 1 lžička nového koření
  • 1,5 lžičky mletého pepře
  • bobkový list
  • trocha vody na podlití

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zeleninový základ pod svíčkovou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zeleninový základ pod svíčkovou

ji
98 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zeleninový základ pod svíčkovou.

Zeleninu snadno nastrouháš na křenovém struhadle na robotu, když ji před tím zmrazíš. V míse najdeš jemné vločky, které na konci netřeba ani mixovat - není co

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zeleninový základ pod svíčkovou.

Koukám, že jsem ten recept „blbě“ přečetla - to je to zatracené naučené rychločtení :-)

Takže oprava: Udělám základ na svíčkovou, ale nemixuji - nastrouhanou, orestovanou, ochucenou zeleninu nechám vychladnout i s kořením, po porcích na jednu svíčkovou naplním do sáčků a dám zamrazit.
Potom v případě potřeby už jen nechám rozpustit v kastrolu, podleju, přidám maso a dusím.
Když je hotové, vyndám ho, koření odstraním, zahustím šlehačkou s moukou, nechám dobře provařit a rozmixuji ponorným mixérem. Toť vše - důležité je, že potom ta svíčková netrvá celé dopoledne - jako s tím únavným strouháním, restováním apod.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zeleninový základ pod svíčkovo - pardón... gurmet

ale mělo být " z mé strany" omlouvám se.

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zeleninový základ pod svíčkovou gurmet.

Ale, když by to mělo být hodně pikantní, zkus to koření rozmixovat a teprve co z toho zbyde tak vzít přes sítko , ale z né vlastní zkušenosti… je to všechno ještě lepší. Přeji hezký večer.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zeleninový základ pod svíčkovou.

Když ono je právě to pečení masa na zelenině s kořením ten chuťový základ dobré svíčkové. Ale v hospodách se to takhle dělá a někdo to miluje. Mimochodem i můj muž občas říká: udělej tu „ošizenou“ a míní tím právě tento postup.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zeleninový základ pod svíčkovou.

Dávám i pár kuliček jalovce a nové koření - stejně jako pepř - mleté. Před mixováním vybírám jen jalovec a bobkové listy. Jalovcové kuličky před odstraněním ještě rozmáčknu, aby pustily „šťávu“. B.

gurmet
13 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zeleninový základ pod svíčkovou.

Je potřeba doplnit zpracování! Před mixováním se musí vyjmout koření a bobkový list jinak je to nepoživatelné! G.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zeleninový základ pod svíčkovou.

Já základ na svíčkovou nesteriluju, ale rozdělím, naplním do pytlíků a zamrazím. To mě naučila maminka a je to také bezva.

Roomanka
205 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zeleninový základ pod svíčkovou.

To je dobrý nápad! Díky, vyzkouším určitě.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz