Recept Zeleninový letní pekáček Veg

(Hodnoceno 1x) Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zeleninový letní pekáček

Postup

Neumím to napsat tak hezky jako psával hou, ale včera jsme procestovávali bavorská poutní místa a kláštery. Protože několik otců z Niederalteichu je našimi přáteli, dostalo se nám pozvání na oběd do refektáře. Krom milých úsměvů, inteligentní konverzace a užitečných tipů na odpolední program, nám nabídli i báječný, lehký oběd, obzvlášť vhodný v třicetistupňovém vedru. Tak se s vámi chci aspoň podělit o recept.

Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem, zeleninu smícháme, osolíme a opepříme, smícháme s posekanou bazalkou a vložíme do pekáčku. Curry rozmícháme ve smetaně, zalijeme zeleninu a misku překryjeme alobalem, který po krajích dobře přitiskeneme.

Troubu vyhřejeme na 180°C, vložíme pekáček a přikrytý pečeme cca 20 minut. Mezitím si uvaříme a ochladíme vejce a Fetu rozkrájíme na drobné kostky.
Z pekáčku sejmeme alobal, směs posypeme Fetou a vrátíme do trouby. Pečeme dokud Feta nezezlátne, což je cca 10 minut.
Vejce posekáme na drobno nebo protlačíme přes síťku na krájení brambor do salátů, případně rozmačkáme vidličkou.

Pekáček posypeme rozdrobenými vejci a podáváme s hlávkovým salátem a studenou vodou s plátkem citronu.

Zeleninu lze libovolně měnit, podle toho, co zrovna seženeme čerstvého koupit nebo co nám zraje na zahradě.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.08.09 vloženo
  • 3809x zobrazeno

Ingredience

  • 6 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky o hraně 20mm a cca 8 minut předvařených
  • 1 žlutá + 1 červená paprika - očištěné a nakrájené na čtverce 20x20mm
  • 5 malých cuketek (průměr kolem 2cm) nakrájených na špalíčky o délce 20mm
  • 1 malá hlávka květáku, rozebraná na drobné růžičky
  • hrst zelených fazolek, očištěná a pokrájená na kousky o délce 20mm
  • 1 šálek smetany (150ml)
  • 200g sýra Feta nebo kozího sýra stejné konzistence
  • 1 lžička změklého másla
  • 2 - 3 vejce, vařená natvrdo
  • sůl
  • pepř
  • 1 malá lžička "mild" curry
  • hrst bazalky, hrubě posekaná

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jari 11.07.16 19:40

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Zeleninový letní pekáček

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
mrtvola
1394 příspěvků 28.08.09 19:16
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG)

Tu dobu pečení asi upravím. Recept jsem psala tak, jak jsem ho sotala, s tím, že sjem ho i ten samý den jedla a věděla jsem, že je dobrý. Je ovšem možné, že trouby ve velké kuchyni mají jiný výkon než ty domácí.
Zítra se na něj chystám a když tak přepíšu.

 
buraci
1136 příspěvků 28.08.09 18:59
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG)

Včera jsem směs vyzkoušela a moooc mi chutnala (jsem velký milovník curry:-). Akorát jsem jí musela péci podstatně déle než je uvedené v receptu, po 20 minutách pečení pod alobalem byly brambory teplem skoro netknuté, možná kdyby se pokrm připravoval z vařených brambor, tak by to šlo, ale takhle mi čas pečení připadá strašně krátký. Ale jinak, jak píšu, moc dobré, děkuji za recept:-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 24.08.09 17:01
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG)

Aničko - půst od masa - spodní hranice stanovena na 14 let, horní stanovena není. Půst újmy - spodní hranicí je zletilost, horní započatý šedesátý rok věku. Výklad zletilosti se liší - církevní dospělost je 12, zletilost je dnes 18, k některým úkonům 21. Většina výkladů se přiklání k té horní hranici. Inu, chtějí nám to usnadnit.
A ano, máš pravdu, jsme mimo recept.

 
anickav
2904 příspěvků 24.08.09 15:27
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG)

Helenka, nechcem ti odporovať, mám dojem že sa trochu mýliš - JKK - vek, pre koho je pôst povinný…ale už sme úplne mimo receptu…

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 24.08.09 15:10
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG)

Ono je to v podstatě jedno. Mám takový dojem, že bych měla být jako ty bosé karmelitánky a držet půst furt. To by špeky mizely! Ale na druhé straně vím, že kvůli železu člověk maso (a to i červené) potřebuje, i když ne příliš často. Když ty bifteky, závitky a pečeně jsou tak dobré!

 
bedla  24.08.09 02:13
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG)

Kostičko podobný recept mám od dcery, jen ty brambory kartáčkem omyjeme a necháme se slupkou, krájíme na čtvrtky, taktéž oloupanou cibuli, bez smetany, sýra a opravdu vynikající. Jinak zeleninu podle toho co dům dal. Vyzkouším i tento, díky.

 
iva  24.08.09 00:03
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG)

prostě my bezvěrci si uděláme postní den podle chuti na příslušný pokrm a je to. Mimochodem, Ramadán také nedrží ti, co cestují, jsou nemocní či těhotné. Jak je to s mládeží nevím.

 
mrtvola
1394 příspěvků 23.08.09 21:25
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG)

Zajímavé je i to, že až do 2. Vatikánského koncilu bylo povoleno používat v postě vepřové sádlo, protože pro mnoho lidí to byl jediný dostupný tuk.

 
mrtvola
1394 příspěvků 23.08.09 21:24
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG)

Možná se tu motáme ve dvou okruzích - bezmasý den může být kterýkoliv den v týdnu, který si daná instituce (za bolševiků i vláda - že to ale měla starosti) usmyslí vyhlásit jako bezmasý. Může to být klidně i neděle.

Na rozdíl od toho postní dny jsou dané tradicí, tato tradice je věroučně zdůvodněna a jsou jimi středa a pátek. K nim pak přistupují i některá období roku, kde je postní doba rovněž logicky zdůvodněna. V dnešní době je to už vlastně jen jedno období, a to 40 dnů před velikonoci od tzv. Popeleční středy do Bílé soboty před Vzkříšením. Dřív to bývalo ještě období Adventu - 4 týdnů před Vánoci a ještě dříve (dodnes to přetrvává v některých řeholních řádech) doba od Povýšení sv. Kříže (14. září) do Vánoc.
Postní období mělo umožnit lidem, aby odlehčením břichu jasněji prohlédla mysl a duše. V širším významu mělo dojít od obrácení od věcí materiálních k věcem spirituálním. Kdo někdy postil, ví, že to spolehlivě funguje.

Půst se netýkal nemocných a nedospělých. Dodnes půst újmy (jsou to již jen dva dny v roce - Popeleční středa a Velký pátek) platí od 21 do 60 let. Rovněž cesty tzv. ruší půst, což znamená, že pokud cestujeme, můžeme jíst co chceme. dále půst ruší tzv. slavnosti. Je-li například pro dominikány slavností svátek sv. Dominika a ten připadne na pátek, půst se samozřejmě nedrží.
To, co jsem tu napsala se týká katolické církve, protestanté mají podobné regule , ale více trvají na půstu ve smyslu bezmasí. V katolické církvi se půst od masa může nahrazovat dobrými skutky nebo skutky kajícnosti. Neexistuje ovšem křesťanská církev žádné denominace, která by se od postů zcela odvrátila. dokonce některé řeholní řády, např. Bosé Karmelitky, mají půst od masa trvalý a ruší ho pouze nemoc. Ryby jedí.

 
iva  23.08.09 20:52
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG)

Přátelé, v místním Domově důchodců je bezmasým dnem čtvrtek!
Mně se to taky kolikrát povede, i když se snažím držet pátky a pondělky kvůli odlehčení po neděli. Teď v létě je to ale snadné, když je tolik čerstvé zeleniny a ovoce.

 
bedla  22.08.09 19:51
Re: Zeleninový letní pekáček

gmp, první zmínka o bezmasých čtvrtcích: byla nařízena vládou již v roce 1963 z důvodu neustále se opakujích front před Masnami a hlavně nedostatkem masa. Jednalo se o všechny veřejné vyvařovny. Věř mi …

 
gmp
1603 příspěvků 22.08.09 19:51
Re: Zeleninový letní pekáček

Dívky, nechci se příliš vměšovat, leč bezmasé byly středy. Někdo může nabídnout, že tento den je v kalendáři jinak významný, leč bezmasé byly skutečně středy. Ne nadarmo jsme si my, knihkupcí, říkali Dnes pták, zítra masa flák. Uvedu na správnou míru dnes pták - míněno středa drůbeží a bezmasý den. Zítra masa flák - čtvrtek uváděcí den novinek na knihkupecké podpulty. Já jen aby si někdo nevykládal něco jináč. Ty čtvrtky nám zřejmě asocijují cedule před prodejnami DNES ČERSTVÉ KUŘECÍ ČTVRTKY, dáno v pondělí - sundáno v sobotu aneb KUŘECÍ ČTVRTKY PO CELÝ TÝDEN. Miloš

 
anickav
2904 příspěvků 22.08.09 19:51
Re: Zeleninový letní pekáček

Veľmi, veľmi pekné a inšpiratívne…Ďa­kujem, škoda že som k počítaču nenabehla skôr a už pečiem baklažány, ale neva, aj zajtra je deň…
Ale žasnem, že v Čechách boľševik pracoval úspešne a s takou účinnosťou…

 
mrtvola
1394 příspěvků 22.08.09 19:51
Re: Zeleninový letní pekáček

Jo, děvčata - tak jako bolševik stavěl na hlavu všechno, tak i z postních pátků udělal čtvrtky.
Ten pátek je lepší, člověk i zdechlý se odlehčí před nedělním hodováním :-).

 
ifka
38 příspěvků 21.08.09 16:53
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG)

ahoj,
něco podobného - a je to velká dobrota - připravuji jako přílohu. Se sýrem a vajíčkem to je dobré vylepšení. Ale brambory nakrájené na celkem tenká kolečka musím vždycky péct alespoň 50-60minut, jinak jsou tuhé.

 
bedla  22.08.09 19:51
Re: Zeleninový letní pekáček

Jandule ne, ne … byly to čtvrtky, protože dodnes nezapomenu na francouzské brambory, které byly ve složení: vařené brambory - různé velikosti a pokud někdo viděl pětilitrovou láhev a v ní zeleninu nakrájenou na velké kusy - tak ty se nikdo neobtěžoval nakrájet a zalito vajíčky, které se v tom nálevu, který tam někdo omylem vylil srazily. Dobrou chuť … a pak také ve čtvrtek se stály fronty před Knihkupectvím a u nás doma byly se železnou pravidelností topinky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.08.09 19:51
Re: Zeleninový letní pekáček - Jandule,

teď opravdu nevím. Ona je to už pěkná řádka let.
Nějak mně v hlavě uvíznul čtvrtek.
Ono 75 gr masa v syrovém stavu velký rozdíl nedělalo ani v ty ostatní dny. :-((

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 22.08.09 19:51
Re: Zeleninový letní pekáček

Snad pátky, ne? Ale ono je to jedno. Drahá zesnulá máš hrozně příjemné zeleninové recepty, teď v létě úplně fantastické. Jdou dělat v různých variantách, moc se mi na podobné kreace osvědčily ředkvičky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.08.09 19:51
Re: Zeleninový letní pekáček - Mrtvolo,

moc hezký recept.
Možná je na čase zavést občasné bezmasé čtvrtky.

Pepíček může ten dvoják odstranit, ale možná jednodušší řešení je recept přepsat. :-))

 
srimpik
166 příspěvků 21.08.09 05:00
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG) - mrtvolka

Diky za pekny recept, urcite vyzkousim…jen nam k tomu bude chybet to povidani moudrych otcu…
Pekne letni dny
 Jarka

 
mrtvola
1394 příspěvků 22.08.09 19:51
Re: Zeleninový letní pekáček

Omlouvám se, tohle je dvoják. Už jsem prosila, zda by ho pepíček vymazal.

 
bedla  21.08.09 04:08
Re: Zeleninový letní pekáček (VEG)

Kostičko, nám na zahrádce za oknem roste jen rozmarýn a bazalka, všechno ostatní si koupím a přidám i brokoldu, tu my rádi. Ale až příští týden … už je stanoven pevný rozvrh vaření. To bude dobrota … díky.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz