Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Do velikonoc ještě 3 neděle. Nechal jsem si ta postní jídla vysvětlit
od jedné moudré a krásné mladěnky, poustevnice z hraničních hvozdů.
Která není takovým neznabohem, jako jsem já: „Musí se jednat
o studenokrevné - takže ryby, žáby, hlemýždi, mořské plody, hadi - to
všechno postní je. Savci a ptáci ne. Dřív se mohlo (do druhého Vatikánu)
sádlo, ale dnes už ne. To bylo proto, že to byl většinou jediný tuk,
který chudí lidé běžně měli doma. Ani v postě není půst
bezpodmínečný, můžeš ho nahradit dobrým skutkem, modlitbou navíc atp.
Já držím půst od masa ve středy a čtvrtky, jiné dny vařím skromně a
jím méně, ale v neděli ne, neděle se do postu nepočítají. Jinak
přísný půst od masa a půst újmy je bezpodmínečně povinný na
Popeleční středu a Velký pátek od 2+ do 60 let. Jindy už dneska ne. „
Zeleninu z polévky pokrájím, strčím do nádobky a umixuju. Třu žloutky s máslem a zvolna a pomalu přidávám umixovanou zeleninu, ovesné vločky, petrušku, sůl a pepř. V konečné fázi velmi delikátně vmíchám sníh z bílků a pozvolna mouku. Stříbrnou lžicí odpaluji z těsta kluski do vroucí osolené vody, lépe do vývaru. Jakmile mi vyplavou, vyndám cedníkem a podávám přelité rozpuštěným máslem.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Hlavní jídlo Jednotlivé chody Přílohy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Zeleninové kluseczki,