Recept Zeleninová polévka – jarní

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tuto rychlou polévku si vařívám, když je málo času na nějaké vyvařování (když trošku přeženu, rychlejší je jen mléčná nebo nejjednodušší česnečka), nebo když chci odlehčit menu o více chodech a i mně, jako masožravci, se zdá, že masových jídel by bylo až příliš, ale chci podávat polévku nejen chutnou, ale i pohlednou…
Naposledy jsem vařil včéééra; pokud by to šlo, tak hosté by polévku navrhli k blahořečení… :-) Proto ji sem přidávám, i když zde zajisté něco podobného s největší pravděpodobností už je.
Původní recept ze Sandtnerky (dává více celeru a nepoužívá cibuli ani česnek) jsem časem upravil k obrazu svému a chuti svého okolí.

Postup

Na rozpáleném MÁSLE osmažíme nadrobno krájenou cibuli dosklovita; přidáme na nudličky krájenou zeleninu, osolíme a chvíli podusíme. Pokud chceme, tak zaprášíme moukou nebo po přidání vody, jinak zahustíme (zásmažka, záklechtka), vložíme květák na růžičky a vaříme doměkka.
Před podáváním můžeme do plévky zamíchat smetanu a žloutek.
Kořeníme květem a petrželkou.

Poznámka:
Zeleninu krájím na V-krouhači. Celer na nejjemnější nudličky, petržel na hrubší, mrkev na hrubé a kedlubnu na nejhrubší hranolky.
Cibule dodá plnější chuť… S česnekem opatrně, nemá být cítit, má jen chuť „zakulatit“.
Kdo rád „al dente“, tak po podušení již jen krátce povaří. Houstičky samozřejmě podáváme zvlášť.

Zdroj:
M. J. Sandtnerová, upraveno

Recept je z kategorií: Zeleninové polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.05.11 vloženo
  • 6342x zobrazeno

Ingredience

  • máslo!
  • (cibule)
  • 3 díly celeru
  • 1 díl petržele
  • 1 díl mrkve
  • 1 díl brukve
  • (1 díl květáku)
  • česnek (s rozumem) nebo medvědí
  • sůl
  • mouka
  • květ
  • (petrželka)
  • (smetana)
  • (žloutek)
  • (houska smažená na másle)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zeleninová polévka – jarní

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz