Recept zelenina v mořské soli

pekarka Bulharská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

nikdy

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 05.03.07 vloženo
  • 14611x zobrazeno

Ingredience

  • Tento recept jsem dostala od jedné známé, která ho má přímo z Bulharska a už jsem ho viděla v kuchařské knize a nikdo se mě na nic neptal.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu zelenina v mořské soli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na zelenina v mořské soli

chmatalova.lena
10 příspěvků 11.3.12 15:58

Dělala jsem to, ale kromě květáku a ředkviček,jsme to vyhodili.Je to podle mě pro opravdové milovníky velmi kyselé a velmi tvrdé zeleniny.Dobrý žaludek a dobré zuby jsou nutností. 8o

pekarka
410 příspěvků 6.9.09 23:23
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

noskovice díky, už mám zase plný kbelík.

toffo
244 příspěvků 4.9.09 14:08
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Už nakládáte? Já od včerejška ano.

mrtvola
1394 příspěvků 4.7.09 06:51
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka No, Gábi,

jestli ti nevadí, že je ten výluh krapet slanej, můžeš ho vypít, abys o něco hodnotného nepřišla, že?! A co se toho rozkrojenýho citronu dotejče, ten je zcela jistě víc znehodnocen než tahle zeleninka, v té zbyla aspoň vláknina a ta je také tůůůůze zdravá (nebo zdráva, teď nevím, nějak jsem se zmátla;).

gabi
551 příspěvků 3.7.09 21:40
Bedla,

nic take som tu neuviedla…ze by citron bol po rozkrojeni k nicomu…ja nie som ziadny extremista…jednoducho respektujem elementarne za:,–(y vyzivy…a to je vsetko…nikoho som neodradzala od jedenia tohto salatu…len som napisala, ze je skoda luhovat zeleninu tolky cas a potom to vyliat…kazdy nech je, co mu chuti…vyuzila som len moznost, ktoru ma tu na labuznikovi kazdy-vyjadrit svoj nazor

pekarka
410 příspěvků 3.7.09 21:06
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Ivo, máš moje sympatie. Takovej pořádnej řízek, brambory a tento salát, to já můžu. A ten prosolenej bůček z komína, chlebíkem z pekárny a hořčicí s toutou zeleninkou, můžu taky. No co, že to není zdravé ale je to tak moc moc dobré,cha,chá.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.7.09 20:29
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka´- ivo ...

je chrumakavá a to my rádi… nezkoumám. Takovou a podobnou zeleninu mám od paní učitelky mé dcery, ale je to úplně o ničem jiném, no pokud ráda sedáš v záhonech … nech si chutnat … já tu možnost nemám, ale také jako Ty o tom něco vím …

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.7.09 20:03
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka-Bedlo,

nejvíc látek zůstane, když si hezky sedneš do záhonu a budeš si trhat mrkvičku, rajčata, okurky, atd. a rovnou konzumovat. Hlavně neomývat! Jen ten požitek asi nebude ten pravý. :))
A pořád mi vrtá hlavou, jak se v zelí udrží vitamin C, když se nakrouhá, prosolí a byť upěchované nechá třeba celou zimu.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.7.09 19:59
Re: Zelenina v mořské soli

řekla bych, že nejzdravější ze solného nálevu je bůček, který se pak dotvoří v komíně. A bez další úpravy mám v nálevu nejraději utopence.
A nezapomeňte, že co je zdravé, není dobré. Vždycky, když jdou kolem mně informace, co a jak je zdravé a co bychom měli jíst, abychom… , vzpomenu si co a jak jedli naši předkové.
P.S. Ta pekařčina zelenina byla moc dobrá, možná ji také vyrobím, podle toho co panímáma vypěstuje.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.7.09 19:22
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka - Gabi ...

v tom případku nemusíme používat ani citrón jako zdroj vitaminu C, který po rozkrojení z hlediska Tebou prezentovaným … je k ničemu. Nejsem chemik, ale od chemika - badatele to mám potvrzeno.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 3.7.09 19:15
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka
  • děvčata, kdybych se dostala k hotovému, ani bych se neptala a nepátrala, hlavně, že je to chutné a jeden uspokojí chuťové pohárky. Ale až budu úplně v důchodu, snad zbude čas a tuto dobrůtku vyrobím. Pak se pochlubím.
noskovice
1322 příspěvků 3.7.09 17:58
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka-gabi,

já bych to neřešila, protože bychom nesměli jíst skoro nic! Pokud zelenina není ze skleníku a prší na ni, neni zrovna vhodná ke konzumaci. Natáhne do sebe všechno, i škodlivé látky. Takže díky za zeleninu v mořské soli od pekařky. Aspoň jsme si pošmákli.
Nic ve zlém, zdraví tě Soňa.

toffo
244 příspěvků 3.7.09 17:55
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Jo, možná to není vitamínotvorné, ale je to dobré. Občas si takové prohřešky člověk může dovolit, že Gabi?

gabi
551 příspěvků 3.7.09 17:10
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

pekarka, uz puhym krajanim zeleniny vznikaju oxidaciou straty cennych latok, nie to este luhovanim v roztoku soli pocas 24 hodin a naslednym statim v naleve za pristupu svetla a vzduchu…ano, sol konzervuje, tak isto kysle prostredie, ale z hladiska mikrobiologickeho. Potlaca tvorbu neziaducich patogenov-kvasiniek, plesni, bakterii, ktore by mohli pocas skladovania znehodnotit obsah. Avsak z hladiska biochemickeho solny roztok nekonzervuje cenne latky v zelenine, prave naopak, dobre sa v nom vyluhuju. Nepochybujem o tom, ze takto nalozena zelenina moze byt chutna a chrumkava

pekarka
410 příspěvků 3.7.09 15:53
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

gabi, nemyslím si, že cenné látky by přešly ze zeleniny do slaného roztoku. Ten se používá právě proto, aby zeleninu dostatečně nakonzervoval a ona pak vydržela křupavá. Ale salát je báječný a může se používat když na něho dostateš chuť.

pekarka
410 příspěvků 3.7.09 15:50
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

aleno 45 - myslím, že okuky a cuketa, nejsou vhodně, protože ta zelenina by měla být tvrdší, právě proto, aby se to neskazilo a nerozmáchalo

gabi
551 příspěvků 3.7.09 05:45
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

pri 24 hodinovom luhovani zeleniny vela cennych latok prejde do solneho roztoku a ten sa potom vyleje…nie je to skoda?…dalsim trojdnovym „rozlezavanim“ straca zelenina na hodnote este viac…v tomto pripade minimalna sterilizacia by este co-to zachranila…sterilizaciou sa zastavia enzymaticke procesy v zelenine a znemoznia tak dalsiu degradaciu vitaminov, mineralov atd…iste, solny roztok zo zeleniny sa da vyuzit pri vareni, ale takto nalozena zelenina nema vysoku biologicku hodnotu

alena45
588 příspěvků 3.7.09 00:46
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Dievčatá, nemenovali ste baklažán a cukinu. Nie sú vhodné ? A celé malé uhorčičky možno ?

anickav
2904 příspěvků 2.7.09 22:03
Re: Zelenina..., PEKAŘKA!

Predstav si, že dnes som náhodou na balkóne -počas upratovania v skrinke- objavila posledný pohár!!!Od jesene, asi október! Stratila peknú farbu, ale je to stále jedlé!
Pozdravujem!

toffo
244 příspěvků 20.3.09 20:15
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Poslední sklenička stojí ve špajzu v kuchyni, myslím, že tak od září. A také drží, rozhodně se nekazí.

anickav
2904 příspěvků 20.3.09 20:09
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Od októbra - zač. novembra ju mám naloženú a je stále super. Skladujem na zasklenom balkóne, v skrinke. Farby zeleniny už nie sú také pekné, ale chuť stále výborná, žiadne zmeny!!!A to je pomaly koniec marca.

Alis
2617 příspěvků 3.3.09 02:46
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

zkusila jsem podle tohoto receptu naložit nakrouhané zelí, jak bílé, tak červené je vynikající, celou zimu máme skvělý zelný salát plný vitamínů :-))
Do misky červeného zelí přidám při servírování 1 PL bílého jogurtu… skvělé!

marci2
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Opravdu výborná zelenina. Udělala jsem ji nejdříve 1 kg zkušebně. Pak z 5 kg a nakonec ještě ze 7 kg. Dělala jsem ji podle receptu, jen místo kedlubny jsem dala bílou ředkev. Co k tomu dodat ? Mňam !!

toffo
244 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Tak jsem se pochlapila a zeleninu spáchala z poloviny dávky. Nálev mi vyšel tip ťop, je to perfektně propočítané do poslední naběračky. Prostě perfektní a jednoduché zavařování. :)

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka,

po slití ze slaného nálevu jsem tentokrát do zeleninové směsi vmíchala plechovku vakuované kukuřice (je naložena ve slaném nálevu), mohu doporučit :-)

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli a ešte...

chcem dodať, že som to robila s obyčajnou soľou! (Ale som bola poučená, že každá soľ, teda aspoň čo sa ťaží na Slovensku je morská - pochádza z pravekých oceánov, neviem, nie som odborník, zelenina je výborná a to je hlavné!)
Zdravím!
A.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli, Pekarinka!

Nemala som ja toho mojeho ťahať na zrazy, veru nie. Kvôli tejto zelenine sa Ti skoro denne musí čkať! (škytat) Alebo som mala čušať, od koho recept je! Spieva o Tebe ódy a ja zas a zas musím nakladať! Dnes som zas z trhu doniesla kopu zeleniny a nikdy jej asi nebude mať môj jediný dosť…Normálka som si ušila na seba búdu.
Ale k receptu: ja som do toho dala kopu bielej reďkovky - tej obrovskej, kedlubnu, zelenú, žltú papriku, mrkvu, zelí, cibulu, brokolicu a karfiol. Reďkovka je fajn - v podstate po naložení necítiš ale rozdiel, či je to kedlubna alebo tá reďkovka. Píšem to, ak by bol niekto zvedavý, ako sa to vláku správa…
Pozdravujem!
A.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka-Danuš,

počkej, já nerozumím…jakože jsi taky použila ten nálev do čočky…? Jestli jo, tak mi asi dáš za pravdu, že je potom nedostižná. Nálev čočku osolí a doladí do sladko-kysela… Asi budu dělat čočku vždy, když bude uschovaný tenhle dokonalý lák…:-)))

pekarka
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Boni, já taky, já taky.....

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

A jak to vlastně dopadlo s těmi ředkvičkami, že jsem tak zvědavá…?

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Nálev z poslední zeleniny jsem podle rady Esmeraldy slila a uschovala. V neděli jsem dělala čočku na kyselo a napadlo mě, že tam trochu slano-kyselo-sladkého láku přidám. Tak jsem přidávala a přidávala…
A čočka byla lepší než kdykoli předtím, a to ji umím opravdu dobrou (po babičce)! Rodina se divila, jak je možné, že něco už tak dokonalého může být najednou ještě lepší…:-))))
Takže Danuško, díky za nálev a Esme, díky za nápad. :-) B.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

…ja som do toho dala kopu tej velkej bielej redkovky…tak som zvedavá tiež…

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Dostala jsem přemíru ředkviček, tak jsem přidala i ředkvičky jako podstatnou součást. Jsem zvědavá, jak to dopadne.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

No dobre, už ideeeeem!

pekarka
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Jo a pro všechny, doporučuju opravdu nechat tu zeleninu v soli pouze jeden den. Jsem neměla čas a nechala jsem to dva a už se mi to zdá víc slané a měkčí. I když je to dobré i tak. Lepší je držet se receptu. Tak s chutí do toho, zeleniny je teď dost!

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli, Danuš,

dík! Ja tu sedím a čakám, kedy mi odpovieš…(Inak, tiež si všetko zjednodušujem, čo sa len dá, beztak som unaháňaná dosť…)
Zdravím!

pekarka
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Aničko, je to v podstatě jedno. Já to mám v kyblíku z Tappru. Vycedím a zaleju vlažným nálevem. Já to nechávám klidně i víc dnů, neva, ta zelenina je tou solí konzervovaná. Po vychladnutí je možné to dát do sklenic rovnou. Já jsem ale líná a obyčejně dělám jiné věci, takže kdy máš čas, tak to dáš do sklenic, zavíčkuješ a pak už jen uklidíš do špajzu. Zelenina vydrží v pohodě 1 rok, dyl jsem to nezkoušela páč se snědla, ale po tom roce je víc kyselejší a měkčí. Nejlépší je prostě tak do těch 5 měsíců.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské...Danuš, nebo holky, čo ste toto robili!

Včera som naložila zeleninu do solného roztoku. Dnes to scedím a zalejem octovým. Nechám to všetko stáť a potom po 3 dňoch do pohárov a zaliať? Alebo ste to robili, že rovno do pohárov a zaliať roztokom? Alebo je to jedno? Čakám na Vaše rady a zatiaľ posielam pusu!
A.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Boni, olivy bych možná nedávala do směsi, ale až potom na misku. Podle mé zkušenosti červená řepa obarví všechno a napořád ;).

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Danuško, cibulka je skutečně parádní, moc doporučuji. Ztratila palčivost, je křupavá a pikantní. Olivy jsou standardní chuti, ale kromě toho, že tvoří zajímavý barevný kontrapunkt, žádný zázrak. Cibulky už jsou vyjedené…:-) Příště jich dám víc.
Neobarví to ta řepa celé?

pekarka
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Sylví a bono, tak jim dejte tuto zeleninku a nemůžou být nemocní. Bono, jak vyšla cibulka a olivy?Známá tam dala červenou řepu a říkala, že dobrý.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka- boni,

než jsem to odeslala, přišlo Tvoje vysvětlení, tak to tak bude jak říkáš. Jo naši miláčci, ty umí daleko jiné věci.....co si budem povídat.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Já za to nemohu, nejsem ten typický „slinicí typ“ :-))

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Nee, já myslím, že to Lízinka byla. Já mám totiž taky dceru. :-))))

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Možná bona u nějakého moc dobrého receptu slintala a písmenka se jaksi zadrhla, ha,ha a to se může stát kdekomu tak pozor!

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Zdá se, že Lízinka svačila u internetu… Co bych jí, pusince, nedovolila, když marodí… Dost možná to zaprskala, když kašlala :-))

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Boni, co Ti tam napadalo? :-)))

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Omlouvám se za překlepy…musím si vyluxovat klávesnici - nechce mi psát „h“ a vůbec do toho musím dost mlátit :-).

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Včera večer jsem zeleninu zkusmo doplnila malinkými cibulkami (jen pár na zkoušku) a slitými černými olivami. Za chvíli to dokončím a pak dám vědět. (Cibulku jsem už ochutnala a je zvlášrní, ale moc dobrá. Uvidíme, co s ní provede ten druý nálev…)

pekarka
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zelenina v mořské soli nejen pro Manka

Já využívám tohoto počasí - poněkud chladnějšího, kyblík zakryju a dám na balkon. Protože je zelenina konzervovaná vydrží i v domácích podmínkách. Já ji snad v lednici neměla, jen rozdělanou sklenici.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz