Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
pekarka Bulharská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na zelenina v mořské soli
10 příspěvků 11.3.12 15:58
Dělala jsem to, ale kromě květáku a ředkviček,jsme to vyhodili.Je to podle mě pro opravdové milovníky velmi kyselé a velmi tvrdé zeleniny.Dobrý žaludek a dobré zuby jsou nutností.
410 příspěvků 6.9.09 23:23
noskovice díky, už mám zase plný kbelík.
Už nakládáte? Já od včerejška ano.
jestli ti nevadí, že je ten výluh krapet slanej, můžeš ho vypít, abys o něco hodnotného nepřišla, že?! A co se toho rozkrojenýho citronu dotejče, ten je zcela jistě víc znehodnocen než tahle zeleninka, v té zbyla aspoň vláknina a ta je také tůůůůze zdravá (nebo zdráva, teď nevím, nějak jsem se zmátla;).
551 příspěvků 3.7.09 21:40
nic take som tu neuviedla…ze by citron bol po rozkrojeni k nicomu…ja nie som ziadny extremista…jednoducho respektujem elementarne za:,–(y vyzivy…a to je vsetko…nikoho som neodradzala od jedenia tohto salatu…len som napisala, ze je skoda luhovat zeleninu tolky cas a potom to vyliat…kazdy nech je, co mu chuti…vyuzila som len moznost, ktoru ma tu na labuznikovi kazdy-vyjadrit svoj nazor
410 příspěvků 3.7.09 21:06
Ivo, máš moje sympatie. Takovej pořádnej řízek, brambory a tento salát, to já můžu. A ten prosolenej bůček z komína, chlebíkem z pekárny a hořčicí s toutou zeleninkou, můžu taky. No co, že to není zdravé ale je to tak moc moc dobré,cha,chá.
je chrumakavá a to my rádi… nezkoumám. Takovou a podobnou zeleninu mám od paní učitelky mé dcery, ale je to úplně o ničem jiném, no pokud ráda sedáš v záhonech … nech si chutnat … já tu možnost nemám, ale také jako Ty o tom něco vím …
nejvíc látek zůstane, když si hezky sedneš do záhonu a budeš si trhat mrkvičku, rajčata, okurky, atd. a rovnou konzumovat. Hlavně neomývat! Jen ten požitek asi nebude ten pravý.
A pořád mi vrtá hlavou, jak se v zelí udrží vitamin C, když se nakrouhá, prosolí a byť upěchované nechá třeba celou zimu.
řekla bych, že nejzdravější ze solného nálevu je bůček, který se pak dotvoří v komíně. A bez další úpravy mám v nálevu nejraději utopence.
A nezapomeňte, že co je zdravé, není dobré. Vždycky, když jdou kolem mně informace, co a jak je zdravé a co bychom měli jíst, abychom… , vzpomenu si co a jak jedli naši předkové.
P.S. Ta pekařčina zelenina byla moc dobrá, možná ji také vyrobím, podle toho co panímáma vypěstuje.
v tom případku nemusíme používat ani citrón jako zdroj vitaminu C, který po rozkrojení z hlediska Tebou prezentovaným … je k ničemu. Nejsem chemik, ale od chemika - badatele to mám potvrzeno.
já bych to neřešila, protože bychom nesměli jíst skoro nic! Pokud zelenina není ze skleníku a prší na ni, neni zrovna vhodná ke konzumaci. Natáhne do sebe všechno, i škodlivé látky. Takže díky za zeleninu v mořské soli od pekařky. Aspoň jsme si pošmákli.
Nic ve zlém, zdraví tě Soňa.
Jo, možná to není vitamínotvorné, ale je to dobré. Občas si takové prohřešky člověk může dovolit, že Gabi?
551 příspěvků 3.7.09 17:10
pekarka, uz puhym krajanim zeleniny vznikaju oxidaciou straty cennych latok, nie to este luhovanim v roztoku soli pocas 24 hodin a naslednym statim v naleve za pristupu svetla a vzduchu…ano, sol konzervuje, tak isto kysle prostredie, ale z hladiska mikrobiologickeho. Potlaca tvorbu neziaducich patogenov-kvasiniek, plesni, bakterii, ktore by mohli pocas skladovania znehodnotit obsah. Avsak z hladiska biochemickeho solny roztok nekonzervuje cenne latky v zelenine, prave naopak, dobre sa v nom vyluhuju. Nepochybujem o tom, ze takto nalozena zelenina moze byt chutna a chrumkava
410 příspěvků 3.7.09 15:53
gabi, nemyslím si, že cenné látky by přešly ze zeleniny do slaného roztoku. Ten se používá právě proto, aby zeleninu dostatečně nakonzervoval a ona pak vydržela křupavá. Ale salát je báječný a může se používat když na něho dostateš chuť.
410 příspěvků 3.7.09 15:50
aleno 45 - myslím, že okuky a cuketa, nejsou vhodně, protože ta zelenina by měla být tvrdší, právě proto, aby se to neskazilo a nerozmáchalo
551 příspěvků 3.7.09 05:45
pri 24 hodinovom luhovani zeleniny vela cennych latok prejde do solneho roztoku a ten sa potom vyleje…nie je to skoda?…dalsim trojdnovym „rozlezavanim“ straca zelenina na hodnote este viac…v tomto pripade minimalna sterilizacia by este co-to zachranila…sterilizaciou sa zastavia enzymaticke procesy v zelenine a znemoznia tak dalsiu degradaciu vitaminov, mineralov atd…iste, solny roztok zo zeleniny sa da vyuzit pri vareni, ale takto nalozena zelenina nema vysoku biologicku hodnotu
588 příspěvků 3.7.09 00:46
Dievčatá, nemenovali ste baklažán a cukinu. Nie sú vhodné ? A celé malé uhorčičky možno ?
2904 příspěvků 2.7.09 22:03
Predstav si, že dnes som náhodou na balkóne -počas upratovania v skrinke- objavila posledný pohár!!!Od jesene, asi október! Stratila peknú farbu, ale je to stále jedlé!
Pozdravujem!
Poslední sklenička stojí ve špajzu v kuchyni, myslím, že tak od září. A také drží, rozhodně se nekazí.
2904 příspěvků 20.3.09 20:09
Od októbra - zač. novembra ju mám naloženú a je stále super. Skladujem na zasklenom balkóne, v skrinke. Farby zeleniny už nie sú také pekné, ale chuť stále výborná, žiadne zmeny!!!A to je pomaly koniec marca.
zkusila jsem podle tohoto receptu naložit nakrouhané zelí, jak bílé, tak červené je vynikající, celou zimu máme skvělý zelný salát plný vitamínů
Do misky červeného zelí přidám při servírování 1 PL bílého jogurtu… skvělé!
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Opravdu výborná zelenina. Udělala jsem ji nejdříve 1 kg zkušebně. Pak z 5 kg a nakonec ještě ze 7 kg. Dělala jsem ji podle receptu, jen místo kedlubny jsem dala bílou ředkev. Co k tomu dodat ? Mňam !!
Tak jsem se pochlapila a zeleninu spáchala z poloviny dávky. Nálev mi vyšel tip ťop, je to perfektně propočítané do poslední naběračky. Prostě perfektní a jednoduché zavařování.
po slití ze slaného nálevu jsem tentokrát do zeleninové směsi vmíchala plechovku vakuované kukuřice (je naložena ve slaném nálevu), mohu doporučit
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
chcem dodať, že som to robila s obyčajnou soľou! (Ale som bola poučená, že každá soľ, teda aspoň čo sa ťaží na Slovensku je morská - pochádza z pravekých oceánov, neviem, nie som odborník, zelenina je výborná a to je hlavné!)
Zdravím!
A.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Nemala som ja toho mojeho ťahať na zrazy, veru nie. Kvôli tejto zelenine sa Ti skoro denne musí čkať! (škytat) Alebo som mala čušať, od koho recept je! Spieva o Tebe ódy a ja zas a zas musím nakladať! Dnes som zas z trhu doniesla kopu zeleniny a nikdy jej asi nebude mať môj jediný dosť…Normálka som si ušila na seba búdu.
Ale k receptu: ja som do toho dala kopu bielej reďkovky - tej obrovskej, kedlubnu, zelenú, žltú papriku, mrkvu, zelí, cibulu, brokolicu a karfiol. Reďkovka je fajn - v podstate po naložení necítiš ale rozdiel, či je to kedlubna alebo tá reďkovka. Píšem to, ak by bol niekto zvedavý, ako sa to vláku správa…
Pozdravujem!
A.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
počkej, já nerozumím…jakože jsi taky použila ten nálev do čočky…? Jestli jo, tak mi asi dáš za pravdu, že je potom nedostižná. Nálev čočku osolí a doladí do sladko-kysela… Asi budu dělat čočku vždy, když bude uschovaný tenhle dokonalý lák…:-)))
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Boni, já taky, já taky.....
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
A jak to vlastně dopadlo s těmi ředkvičkami, že jsem tak zvědavá…?
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Nálev z poslední zeleniny jsem podle rady Esmeraldy slila a uschovala. V neděli jsem dělala čočku na kyselo a napadlo mě, že tam trochu slano-kyselo-sladkého láku přidám. Tak jsem přidávala a přidávala…
B.
A čočka byla lepší než kdykoli předtím, a to ji umím opravdu dobrou (po babičce)! Rodina se divila, jak je možné, že něco už tak dokonalého může být najednou ještě lepší…:-))))
Takže Danuško, díky za nálev a Esme, díky za nápad.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
…ja som do toho dala kopu tej velkej bielej redkovky…tak som zvedavá tiež…
Dostala jsem přemíru ředkviček, tak jsem přidala i ředkvičky jako podstatnou součást. Jsem zvědavá, jak to dopadne.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
No dobre, už ideeeeem!
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo a pro všechny, doporučuju opravdu nechat tu zeleninu v soli pouze jeden den. Jsem neměla čas a nechala jsem to dva a už se mi to zdá víc slané a měkčí. I když je to dobré i tak. Lepší je držet se receptu. Tak s chutí do toho, zeleniny je teď dost!
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
dík! Ja tu sedím a čakám, kedy mi odpovieš…(Inak, tiež si všetko zjednodušujem, čo sa len dá, beztak som unaháňaná dosť…)
Zdravím!
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Aničko, je to v podstatě jedno. Já to mám v kyblíku z Tappru. Vycedím a zaleju vlažným nálevem. Já to nechávám klidně i víc dnů, neva, ta zelenina je tou solí konzervovaná. Po vychladnutí je možné to dát do sklenic rovnou. Já jsem ale líná a obyčejně dělám jiné věci, takže kdy máš čas, tak to dáš do sklenic, zavíčkuješ a pak už jen uklidíš do špajzu. Zelenina vydrží v pohodě 1 rok, dyl jsem to nezkoušela páč se snědla, ale po tom roce je víc kyselejší a měkčí. Nejlépší je prostě tak do těch 5 měsíců.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Včera som naložila zeleninu do solného roztoku. Dnes to scedím a zalejem octovým. Nechám to všetko stáť a potom po 3 dňoch do pohárov a zaliať? Alebo ste to robili, že rovno do pohárov a zaliať roztokom? Alebo je to jedno? Čakám na Vaše rady a zatiaľ posielam pusu!
A.
Boni, olivy bych možná nedávala do směsi, ale až potom na misku. Podle mé zkušenosti červená řepa obarví všechno a napořád
.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Danuško, cibulka je skutečně parádní, moc doporučuji. Ztratila palčivost, je křupavá a pikantní. Olivy jsou standardní chuti, ale kromě toho, že tvoří zajímavý barevný kontrapunkt, žádný zázrak. Cibulky už jsou vyjedené…:-) Příště jich dám víc.
Neobarví to ta řepa celé?
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Sylví a bono, tak jim dejte tuto zeleninku a nemůžou být nemocní. Bono, jak vyšla cibulka a olivy?Známá tam dala červenou řepu a říkala, že dobrý.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
než jsem to odeslala, přišlo Tvoje vysvětlení, tak to tak bude jak říkáš. Jo naši miláčci, ty umí daleko jiné věci.....co si budem povídat.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Já za to nemohu, nejsem ten typický „slinicí typ“
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Nee, já myslím, že to Lízinka byla. Já mám totiž taky dceru.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Možná bona u nějakého moc dobrého receptu slintala a písmenka se jaksi zadrhla, ha,ha a to se může stát kdekomu tak pozor!
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Zdá se, že Lízinka svačila u internetu… Co bych jí, pusince, nedovolila, když marodí… Dost možná to zaprskala, když kašlala
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Boni, co Ti tam napadalo?
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Omlouvám se za překlepy…musím si vyluxovat klávesnici - nechce mi psát „h“ a vůbec do toho musím dost mlátit
.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Včera večer jsem zeleninu zkusmo doplnila malinkými cibulkami (jen pár na zkoušku) a slitými černými olivami. Za chvíli to dokončím a pak dám vědět. (Cibulku jsem už ochutnala a je zvlášrní, ale moc dobrá. Uvidíme, co s ní provede ten druý nálev…)
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Já využívám tohoto počasí - poněkud chladnějšího, kyblík zakryju a dám na balkon. Protože je zelenina konzervovaná vydrží i v domácích podmínkách. Já ji snad v lednici neměla, jen rozdělanou sklenici.