Recept Zázvorky
porah Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
vejce, žloutky, cukr, citr.štávu a zázvor mícháme do husté pěny (elektr.metličkami cca 10 min) přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a zpracujeme na vále v těsto - množství mouky je orientační, záleží na velikosti vajec. Na pomoučeném vále vyválíme plát asi 1/2 až 3/4 cm silný, uhladíme ho rukou, aby se skoro leskl, vykrajujeme formičkou tvary a klademe na vymazaný plech. Necháme do druhého dne v chladnu odpočinout. Potom pečeme v troubě na 150 stupňů asi 20 min. Zázvorky by měly naskočit, takže neotvírat troubu, aby zase nespadly ! Zázvorky by i po upečení měly být bílé - tak nepečte až do růžova. Uskladnění: po poradě s odborníky, je nejlépe uskladnit v papírové krabici s kouskem rozkrojeného jablka, v chladnu. Pečeme kolem Mikuláše, aby se do Vánoc naležely. Kdo vyzkoušíte, prosím o komentář :-)
Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované Vánoční cukroví
- 07.12.04 vloženo
- 49291x zobrazeno
Ingredience
- 280 g moučkové cukru
- 320 g hladké mouky
- 2 celá vejce
- 2 žloutky
- zázvor mletý - 1 kávová lžička mírně vrchovatá
- prášek do pečiva - 1 kávová lžička zarovnaná
- trochu citr. šťávy
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Zázvorky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Zázvorky
32 příspěvků 7.12.10 22:30
…tak můžeš zkusit dát víc zázvoru, jen pozor, ve větším množství „štípe“ na jazyku
Musím zázvorky bránit vlastním tělem, jsou fakt moc dobrý a za chvilku budou sežraný
Přítel stále volal:,, ještě zázvorku,
ještě!'' no nemohla jsem ho od nich odtrhnout.
Ale ten zázvor tam není nijak výrazný, je to tak správně? Já totiž nevím, jak mají chutnat, nikdy jsem je nejedla, ani nepekla až do dnešního dne. A jsou to moc dobrý sušenčičky
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Eleeen, gratuluju ! také čekám na změknutí a chodím každý den testovat
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak je upečeno!!! Mám kráásně nafouknuté polštářky, teď už jen aby změkly… Zkušebně jsem již po 4 hodinách půlku plechu pekla (nechtělo se mi čekat celou noc) a dopadlo to dobře, takže jsem upekla všechno.
Uvidíme,zda zůstanou na talíři jako dekorace anebo zda je přes vánoce sníme. ;-D
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Porah, je to blby, ale my ustredni nemame. My topime v kamnech, ktere jsou doma v obyvaku, drevem a tim vytapime cely byt, tudiz u nas doma je tech 30 st.C. Ale snad neco vymyslime. Porah, dekuji za radu a urcite se s tim nejak vyporadam. Mej se moc hezky.
32 příspěvků 25.1.09 03:43
ještě dodatek - nemyslím si, že na odležení musí být místnost studená, jde o to, aby si těsto odpočalo a trochu oschlo, aby pak při pečení zachovalo tvar. Rozhodně, kdo nemáte studenou chodbu, nezoufejte a plech jednoduše dejte tam, kde uznáte za vhodné.
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Yvette - z této dávky jsem vykrájela tři plechy - abych to popsala podrobně, tak jsem těsto rozdělila na dva kusy, vykrájela co se dalo a ty zbytky jsem už znovu nezpracovávala a dala je na ten třetí plech tak jak vyšly - docela zajímavé tvary
a co se týká toho odležení nevím, já
nechala přec noc (někde píšou 3 hod.) a co kdybys na noc vypnula topení a
případně nechala pootevřené okno ?
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Porah, jeste mam dva dotazy. Kolik plechu je asi z davky, kterou uvadis? A prosim, musi se ty vykrajene tvary na plechu nechat odlezet do druheho dne? Ptam se proto, protoze do lednice se mi nevlezou a u nas zrovna neni v tuto dobu nejstudeneji. Zda treba nestaci odlezet tak dve, tri hodinky. Predem diky za radu.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Porah, dekuji za rady. Hlavne s tou moukou, ale ja tady vetsinou pouzivam jenom hladkou mouku. A snad zitra se do nich pustim. Jenom at je hned nese..ru, z toho mam obavy. A kdyz nevyskoci, to nevadi, tak je budu miti jako sladke krupanky. Hlavne, ze budou chutnat jako babinciny zazvorky a budu na ni vdecne vzpominat. No a Tebe samozrejme take, neboooj. A to hlavne, kdyz se krasne povedou a kdyz ne, tak budu zkouset tak dlouho, az se povedou. Za zazvorkami se mohu utlouci a ja uz je asi dvacet let nejedla.
Porah, mej se moc hezky.
20 příspěvků 25.1.09 03:43
zázvorky u nás pekla babička. Všichni říkali jak jsou dobrý (a taky byly), ale ve finále na Vánoce to nikdo nechtěl
32 příspěvků 25.1.09 03:43
mám také formičky podobné těm tvým, ještě po babičce, snad právě proto zázvorky peču, je to jako milá vzpomínka na ni…
Ahoj všichni. Chcete-li vidět tvar zázvorek, tak se podívejte na fotografii zde .Moderní tvar vykrajovací formičky vypadá spíše jako kostička.
Přeji Vám všem úspěch se zázvorkami!
32 příspěvků 25.1.09 03:43
to by jeden neřekl, co radosti svým receptem způsobím
a tak to má být - mezi náma: krémové
rohlíčky dnes umí kdekdo, ale poctivou zázvorkou určitě překvapíte…
jen se trochu divím, že rovnou uskladňujete, když já se taková léta
trápila s pečením 
841 příspěvků 25.1.09 03:43
e-mailem obrázek DORAZIL
mimochodem, v životě jsem opravdu takové vykrajovátko neviděla, asi budu odporně „neakční“ a budu mít zázvorky nepravých tvarů…
každopádně díky moc
Ejo, tak teď když to zbystří Eleeen, tak už to tam pravděpodobně budeš mít, ale posílám pro jistotu taky.
klidně tam běhej..haha, ale nerada bych Ti ublížila. Ono přeci jen je tam z tolika metrů nějaký to tíhový zrychlení. A taky, aby z těch zázvorek nebyla už jen padrť. Hihi..Pro jistotu krabici raději přivážu k truhlíku a Tobě dole pobíhající jich vždy pár hodím..bude to míň bolet..chichi..
Kari, já jsem tady taky!!!!!!!Prosííííím, přepošli mi namalované vykrajovátko. Děkuji.
moc hezky kreslíš! Snad jsi obdržela moji odpověď na mejl
. Hezký zbytek dne a ještě jednou
moc dík!
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji předem, poslala jsem svůj e-mail Kari, tak snad doputuje i dál.
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Já ho nakreslím a pošlu Vám ten tvar. Ale lucianko, na Tebe nemám e-mail!!!!
841 příspěvků 25.1.09 03:43
omlouvám se, že zasahuji do hovoru, ale nedalo mi to
myslím, že je celkem příjemné být trefená zázvorkami padajícími ze 7. patra - začnu běhat pod Vaším domem, nevadí?
to vykrajovátko je i pro mě záhada…
jak se liší, prosím, zázvorkové vykrajovátko od klasického?
Jinak sklípek mám jenom takovou tu kóji-komůrku širokou půl metru a ta je uzavřena dvířkami z laťěk. Tam by se asi myška či kryska dostala snadno a myslím, že se u nás v paneláku nějaký takový malý nájemník občas vyskytne. Tak je hold šoupnu za to okno, ale snad to z toho 7.patra neslítne, abych neměla ještě někoho na svědomí!
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Taky nemám balkón, aspoň, že mám tu spíž. Sklep je taky dobrý nápad - pokud tam nemáte myšičky. Anebo já mám ještě nabídku od kamarádky, co bydlí na vesnici v hooodně starém domě, že mi tam cukroví uskladní, aby změklo. Je to de facto ten samý způsob, co býval u babičky. Ještě se rozmýšlím, protože bych nemohla do vánoc ochutnávat. ;-D
Tvrdé zázvorky jsem koupala i v čaji, abych je vůbec ukousla, ale to neznamená, že jsem je tehdy všechny nesnědla. Je to vážně dobré cukroví. A když máš navíc zázvorkové vykrajovátko, znalci budou hned vědět, cos jim předložila.
A nešlo by je uskladnit prostě v lednici ve spodním šupleti? Já totiž bydlím v malinkém panelákovém bytě a nemám špajz (jenom skříň) ani ten balkón, to by je musela leda položit do truhlíku za oknem
…Ještě mě napadá sklep..
Jinak zázvorky moc ráda vyzkouším..pro mě je to něco úplně nového..
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Yvette: také moje babička zázvorky vždy pekla a já si usmyslela, že budou i mým tradičním vánočním cukrovím - jenže ! v receptu od babičky byla psaná jen mouka, čili ani hladká mouka, ani polohrubá mouka, jen prostě mouka. Prohledala jsem na netu spoustu receptů, i od známých a v každém to bylo jinak, takže jsem rok co rok zkoušela a zkoušela a letos poprvé se mně povedly ! a to z mouky hladké - tak jsem v nadšení recept uveřejnila
chce to trpělivost a nevzdávat
neúspěch - pozdě ještě určitě není, v nejhorším je sníte na
Silvestra - ostatně já je po těch mých pokusech, kdy mně nenaskočily ani
nezměkly křoupala jak suchárky a přesto mně chutnaly 
Přeji všem kdo se do zázvorek pustí hodně úspěchů.
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Salgo, za ty Tvoje skvělé marcipánové rohlíčky Ti svěřím svou zkušenost: každoročně se snažím imitovat babiččinu vlhkou, studenou a někdy i zamrzlou verandu! V kuchyni ve spíži je dole i nahoře to větrací okýnko. Každoročně jsou u něj naskládané papírové krabice s cukrovím a včetně toho rozkrojeného zdravého jablka, které moje sestra strká k perníčkům. A úplně nejlepší je krabice dát do igeliťáku a poskládat na balkon (s mírným bočním větráním). Za 14 dní máš cukroví úplně naměkko. ;-D
146 příspěvků 25.1.09 03:43
Jak moc má být chladná ta místnost, co je v ní mám nechat odležet??? Bydlím v paneláku a to mě rok co rok odrazuje od pečení zázvorků, babička je vždycky přes noc strčila na chodbu. Tak jsem si sice nakonec vymyslela cookies se zázvorem, což má podobnou chuť, ale není to ono. Máte s tím někdo zkušenosti??? Díky.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Ja taky, Huraaa!!! Moje babinka je pekla, kdyz jsem byla jeste dite a ja je tolik milovala, takze bych je mohla zkusit. Ale neni uz pozde, vzdy je vlastne uz po Mikulasi. Porah, mas od ode mne dekando a to moc velike.
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Hurááá! Zázvorkyyyyy!!!! mám mezi oblíbenými. Díky, porah!