Recept Závitky z jehněčích bříšek

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Když vám zbydou kousky masa prapodivného tvaru…

Postup

Polovinu jehněčího bříška odblaníme a rozdělíme na jednotlivé svaly - vytvoří 5 - 7 různě velikých plátků. Lze použít i jiné kousky masa, které vytváří pláty a ne kompaktní kusy, použitelné např. na steaky. Plátky rozvineme, osolíme a posypeme tymiánem, nemáme-li čerstvý. Poklademe plátky slaniny (stačí jeden plátek na jeden kousek masa), pokud máme čerstvý tymián, položíme na každý napříč jednu větvičku. Plátky zarolujeme do závitků, které propíchneme párátkem, aby dobře držely. Šalotku nakrájíme na drobno a zbytek slaniny na nudličky/kostičky. Orestujeme na pánvi (pokud je slanina libovější, na troše olivového oleje) do růžova, přidáme závitky a osmahneme ze všech stran. Podlijeme skleničkou vína a trochou portského, přidáme divoké koření a dusíme pod pokličkou do měkka. Průběžně podléváme vínem a portským, aby závitky ležely asi v 1,5cm tekutiny. Při každém podlití otočíme. Pokud víno dojde, doléváme vodou (naředíme také, pokud se slanina vypeče moc do slana - z toho důvodu také omáčku nesolíme!). Nakonec vyndáme bobkové listy a kuličky koření, servírujeme po dvou až třech a poléváme omáčkou.

PS: Dá se dělat celkem z libovolného masa, u bílého vynecháme divoké koření.

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso

Nahlásit recept

  • 18.10.09 vloženo
  • 1621x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hodiny

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1/2 jehněčího bříška
  • 2-3 šalotky
  • 200g slaniny
  • 0,75l červeného vína
  • 200ml portského vína
  • 5-6 snítek (jedna lžíce) tymiánu
  • 1 lžička celého nového koření
  • 1 lžička celého jalovce
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • voda

Doporučená příloha

  • šťouchané brambory s cibulkou

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Závitky z jehněčích bříšek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz