Recept Zavařená strouhaná jablka
Ačraj Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Inspirace k dobrému uskladnění jablek
Postup
Jablka omyjeme, okrájíme, nastrouháme a hodně natlačíme do sklenic, sterilovat 20 minut /80°C. Možné zavařovat v myčce na nádobí, vložit sklenice, pustit umývací program 70°C, teplé obrátit dnem vzhůru - do vychladnutí.
- 27.09.13 vloženo
- 47156x zobrazeno
Ingredience
- Množství jablek neuvádím, každý dle svých možností...
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Zavařená strouhaná jablka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Zavařená strouhaná jablka
já zase jablka odšťavňuju. Nejvíc se mi na to osvědčil kuvings odšťavňovač - minimum odpadu, dobré zpracování.
2 příspěvky 11.11.14 15:48
Moc děkuji za radu „goralka“,sterilizovala jsem pomalu a déle, výsledek se dostavil.
273 příspěvků 22.9.14 22:35
@rona999 pravdepodobne nedostatočne prehriaty obsah fľaše v strede, sterilizuj pomalšie a dlhšie.
Zavarovat v MW???!!! Jak prosim? Vicka jsou kovova… Take prosim o info. Svestky jsem letos varila ve velkem hrnci. Mam ale pocit, ze to nedopadlo dobre. Pristi rok jsem chtela poridit zavarovaci hrnec, ale k cemu, kdyz mam mycku.:-)
2 příspěvky 22.9.14 17:12
Může mi někdo poradit jakou dělám chybu, že mi vždy tak 2/3 zavařených jablek nechytnou-myslím tím víčka.
Praní okurek v pračce. Do pračky dám příslušné množství předem namočených okurek a pustím máchání jen ve studené vodě, nechám dvakrát vymáchat i vyždímat a je hotovo. S ostatním neporadím, protože jsem ještě nedělala.
2 příspěvky 4.10.13 15:21
Počínající kuchárka prosí o dovysvětlení mé zkušené kolegyně:-)
jdu zavařit jablka „nasucho“ a hledala jsem inspiraci, ovšem mytí okurek v automatické pračce, zavařování v myčce nebo mikrovlnce…? to jako dáte okurky do pračky a pustíte prací program? to nejsou otlučené? a na jakou teplotu? v zavařování - to samé - naplněné sklenice dáte do myčky a pustíte celý mycí program? na 70stupnů? a mikrovlnce - naplno a na kolik minut? děkuji vám moc za rady!!! hezký den všem
Tak tu jablečnou trvanlivost prodlužuji na šestnáct roků. Vzadu za prázdnými sklenicemi nalezeny tři sedmičky, zaprášené. Po umytí byl štrůdl jak vyšitý
Jj, zmiňované švetkové želé znám
a proto mám nejradši kupovaný kompot 

Teprve při „kulovém besku“ byly
v nejtemnějším koutě zavařeninového sklepa objeveny 2 sedmičky krásně
bílých strouhaných jablek. Otevřel jsem je, že do štrúdlu
, až když zrály švestky, že aby když ne do těsta, tak aspoň do bečky…


Jj, zavařování v pračce znám taky
Jj, a ví někdo, jak dlouho to jabko ve skle vydrží bez úhony? Ať počítám jak počítám, furt mi to vychází minimálně tak 13 + - rok
Jj, štrúdly byly výýýborné
Příspěvek upraven 03.10.13 v 18:36
Já zase kdysi vyzkoušela zavařování okurek v pračce, byla to pračka COMBI, také bezva, ale v mikrovlnce jsem ještě nic nezkoušela, šroubovací víčka jsou kovová, ale slyšela jsem o tom, že to jde.
Ano, okurky musí křupat… 
205 příspěvků 3.10.13 12:53
Letos jsem prubla okurky v myčce a je to bezva. Nejdřív jsem je umyla v automatce, mezitím jsem opláchla sklenice bez chemie v myčce, pak jsem naplnila a opět vrzla do myčky. Neskutečná úspora času a víčka drží. Okurky jsou křupavé. Menší dávky zavařuji v mikrovlnce,, taky paráda. O tom se našim matkám ani nesnilo.
Myčku nádobí osobně také nevlastním a už ani vlastnit nebudu, ale kdybych ji měla, určitě bych to zavařování v ní vyzkoušela.
Myčka prý ušetří spotřebu vody, kde je
vícečlenná rodina, nádobí růčofůčo, ale oplachuji pod tekoucí vodou,
v žádném škopku se zbytky Jaru. 

Ten rosol na švestkách byl fuj, já potom ty půlky opláchla, abych to mohla použít třeba na koláč, či jinak, tak to zase nemusím já, ale jak říkáš, každému jak je libo.
Příspěvek upraven 03.10.13 v 09:54
@di S těma jahodama to bylo u nás to samé, nejen s nima… nechápala jsem to nikdy. Takže já se držím toho, že ať už děti či my - nejlépe užít si ovoce čerstvé, do skleniček jen přebytky, ale většinou formou džemu, povidel či sirupu, z kompotů hlavně tato jablka a pak hrušky. Drobné ovoce pak raději do mrazáku.
Takže meruňky jdou takto taky… To je dobře, těch bývá hromada každý rok.
S tou myčkou se to poslední dobou dost „rozjelo“, ale ač se jinak pokroku nebráním, tak myčka mě zatím neoslovila… Asi jsem v tom směru divná, ale ruční mytí nádobí beru jako relax
A vaření v ní si prostě nedovedu představit už vůbec… ale komu to nevadí, je mu přáno…
2453 příspěvků 2.10.13 21:24
Asi ano, tyhle ty zavařované ve vlastní šťávě mi osobně chutnají nejlíp, nejsou tak vymáčené, to jsem jako dítě na domácích kompotech nesnášela; třeba jahody, to byla taková hrůza. Čerstvé se jíst nesměly, musely se zavařit, velká škoda; na to celkem nerad vzpomíná i můj muž. Ono kolikrát stačí jen špetka soli navrch napěchovaného ovoce, popřípadě pár lžic převařené vody na doplnění objemu, zavařit, a je to. Funguje to třeba na těch zmíněných švestkách nebo na meruňkách - kupodivu nejsou o moc kyselejší než slazené, meruňky stejně nikdy nejde pořádně osladit a koneckonců, je to takové přírodnější.
Jo a myčku na zavařování spíš nedoporučuju, měla bych z toho strach, přeci jen tam můžou být zbytky všelijakých těch čisticích prostředků, nepřipadne mi to jako dobrý nápad (stejně jako třeba Jamieho ryba v myčce - i zde je - apod., určitě podobné recepty všichni znáte).
Příspěvek upraven 02.10.13 v 21:28
Vidíte to, holky… člověk se pořád má co učit, a to jsem si myslela, že v oblasti zavařování mě jen tak něco už nemůže zaskočit.
Takže švestky vyzkouším taky, určitě budou na koláč lepší než z klasického kompotu.
2453 příspěvků 2.10.13 20:43
Ad rosolování švestek ve vlastní šťávě - ony to opravdu dělají, je to na nich dobré. Není to žádná vada, naopak (pektin).
Že bych ty švestky tedy přeci jen taky zkusila?
Tak to jsem mile překvapená, že se takto švestky normálně chovají, myslela jsem, že chyba byla u mně, no na chutí neuberou,
jen tak nějak vzhledově 
Tak ten rosol ve švestkách je naprosto správný. Když se dělá kompot ze švestek a více se napěchují, tím pádem se dodá méně vody a v kompotu se pak udělá také rosol.Je naprosto neškodný, pouze někomu nesedí, ale mně osobně chutná.
@Ačraj Tak ten rosol by mi asi taky vadil, tak zůstanu raději také jen u vyzkoušených jablíček
Švestky jsem také vyzkoušela, ale udělal se ve sklenici takový rosol, trochu mně to vadilo, už to nebylo ono,
tak jsem vícekrát nedělala. 
@naše zahrádka Ačraj ti jistě odpoví stejně jako já, je to výborný recept na zpracování jablek, mě to naučila nebožka maminka mého bývalého muže, pokaždé na ni vděčně vzpomenu, když to dusám do sklenic…
Dělám to rok co rok, jen letos nevím… jablíček je málo, leda z těch pěkných padaných, stačí mi pár sklenic, alespoň na štrůdle a hraběnčiny řezy…
9 příspěvků 1.10.13 18:16
Děkuji, recept si uložím a napřesrok se tedy pokusím…
@naše zahrádka Nakládám takto jablka pravidelně, pokud se dodrží sterilita sklenic, pořádné napěchování (chce to vážně natlačit silou, aby tam nezůstal vzduch) a po sterilaci otočit, musí to vydržet, alespoň zatím se mi nezkazily tyto zavařeniny nikdy…
Stejným způsobem prý jdou naložit i vypeckované švestky, ale to jsem ještě nezkoušela…
9 příspěvků 1.10.13 17:37
Recept pěkný. Minulý rok jsem měla chuť toto zkusit, ale.. Mám dotaz. Nekazí se ta jablka? My teda letos žádné mít stejně nebudeme
, oproti loňsku. Ale jednou mi dala babi
„sklenici jablek na takovýto způsob“ a byly asi špatně udělané - bylo
zřejmé, že tam proběhlo jakési mléčné kvašení, neb jsem z toho
cítila zelí. Nemáte zkušenosti někdo prosím.?
Takto zpracovávám padaná jablka, která by se jinak nezpracovala. Jediný rozdíl, že je strouhám na plátky. V zimě používám na štrůdl, žemlovku, rýžový nákyp a podobně.