Recept Zatar z Aleppa

jolana Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Zmiesame zaklad v pomere 1,5-2 diely sezamu, jeden diel drveny(na jemnucko) suchy tymian a jeden diel arasidy pomlete na jemno. Koreniny(vsetko mlete): najviac davame mletych granatovych zrniecok a sumac. Asi tak v pomere ku jednemu dielu tymianu asi pol dielu granatovych semienok+sumac. Niekto dava aj sumac aj granatove zrnka , niekto bud jedno alebo druhe. Ale aspon jedno musi byt, lebo dava prijemnu nakyslastu chut. Vsetko preniesame a pridavame ostatne koreniny podla nasej chuti. Primiesavame postupne a ovoniavame a ochutnavame. Koprove semienka davaju fantasticku chut a vonu okrem toho, ze chrania nase traviace ustrojenstvo. Anyz niekto pridava a niekto nie (davam 1 KL na jeden diel tymianu). Kmin a koriander podla chuti (koriandru davam najmenej, niekto nedava vobec). Kmin v Aleppskom zartare je tiez ako zaklad, cize nesmie tam chybat. Sice neudrie do nosa, ale by mal! zavonat. Rimsky kmin nemam rada, ale v tomto Zatare mi nevadi, prave naopak je tam naozaj lahodny. Pridavajte po lyzickach, podla vaseho cuchu a chuti, cize gusta. V Aleppskom zatare by sa mali vone nadherne snubit a je prijemne nakyslasty. Sol podla chuti. Podavame v misticke (asi tak 2 PL) , v druhej mame olivovy olej (3-4 PL) a po ruke cerstvy chlieb, z ktoreho si odlomime susto, namacame do oleja, potom do zatar. Zatar ma farbu tmavej cervenohnedej zeme. Aj sa vola v originale Zatar Halaby ahmar- Aleppsky zatar cerveny. Robi sa len v oblasti Aleppa. Zatar= tymian. Pod zatar sa na blizkom vychode rozumie prave tato sucha sypka pomazanka zatar. Ak potrebujeme cerstvy tak si vyslovene doslova poprosime tymian zeleny alebo tymian suseny. Dobru chut!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 27.03.09 vloženo
  • 4421x zobrazeno

Ingredience

  • Zaklad:
  • sezam na sucho oprazeny
  • tymian suseny drveny
  • arasidy sladke na sucho oprazeny do zlatava
  • Koreniny a ine:
  • zrnka granatoveho jablka susene alebo sumac (skumpa)
  • kopor-semienka
  • anyz
  • koriander nasucho trosku oprazeny
  • rimsky kmin (mozno trosku oprazit nasucho)
  • sol

Doporučená příloha

  • salka kvalitneho caju

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zatar z Aleppa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Linecké slepovací cukroví

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz