Recept Zatar z Aleppa

jolana Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Zmiesame zaklad v pomere 1,5-2 diely sezamu, jeden diel drveny(na jemnucko) suchy tymian a jeden diel arasidy pomlete na jemno. Koreniny(vsetko mlete): najviac davame mletych granatovych zrniecok a sumac. Asi tak v pomere ku jednemu dielu tymianu asi pol dielu granatovych semienok+sumac. Niekto dava aj sumac aj granatove zrnka , niekto bud jedno alebo druhe. Ale aspon jedno musi byt, lebo dava prijemnu nakyslastu chut. Vsetko preniesame a pridavame ostatne koreniny podla nasej chuti. Primiesavame postupne a ovoniavame a ochutnavame. Koprove semienka davaju fantasticku chut a vonu okrem toho, ze chrania nase traviace ustrojenstvo. Anyz niekto pridava a niekto nie (davam 1 KL na jeden diel tymianu). Kmin a koriander podla chuti (koriandru davam najmenej, niekto nedava vobec). Kmin v Aleppskom zartare je tiez ako zaklad, cize nesmie tam chybat. Sice neudrie do nosa, ale by mal! zavonat. Rimsky kmin nemam rada, ale v tomto Zatare mi nevadi, prave naopak je tam naozaj lahodny. Pridavajte po lyzickach, podla vaseho cuchu a chuti, cize gusta. V Aleppskom zatare by sa mali vone nadherne snubit a je prijemne nakyslasty. Sol podla chuti. Podavame v misticke (asi tak 2 PL) , v druhej mame olivovy olej (3-4 PL) a po ruke cerstvy chlieb, z ktoreho si odlomime susto, namacame do oleja, potom do zatar. Zatar ma farbu tmavej cervenohnedej zeme. Aj sa vola v originale Zatar Halaby ahmar- Aleppsky zatar cerveny. Robi sa len v oblasti Aleppa. Zatar= tymian. Pod zatar sa na blizkom vychode rozumie prave tato sucha sypka pomazanka zatar. Ak potrebujeme cerstvy tak si vyslovene doslova poprosime tymian zeleny alebo tymian suseny. Dobru chut!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 27.03.09 vloženo
  • 4450x zobrazeno

Ingredience

  • Zaklad:
  • sezam na sucho oprazeny
  • tymian suseny drveny
  • arasidy sladke na sucho oprazeny do zlatava
  • Koreniny a ine:
  • zrnka granatoveho jablka susene alebo sumac (skumpa)
  • kopor-semienka
  • anyz
  • koriander nasucho trosku oprazeny
  • rimsky kmin (mozno trosku oprazit nasucho)
  • sol

Doporučená příloha

  • salka kvalitneho caju

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zatar z Aleppa

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz