Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
sivakova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Z očištěné vepřové kýty nakrájíme řízky, lehce je naklepeme, osolíme, opepříme a v rozehřátém tuku opečeme po obou stranách. Opečené řízky klademe na plech vymazaný tukem, posypeme je nastrouhanou Nivou, na sýr položíme plátky slaniny, na ni nasypeme sýr Eidam, sladkou papriku a takto připravené řízky dáme do rozehřáté trouby zapéct. Podáváme s vařeným bramborem nebo smaženými hranolky a tatarskou omáčkou.
Recept je z kategorií: Pečené a zapečené vepřové plátky
zeleninový salát
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Zapečený zázrak
2302 příspěvků 27.1.13 15:53
@Zuzka1973
Jak říkával náš děda: „Mlsná huba si vždycky poradí, aby nepřišla zkrátka…“
@birkana To zní také dobře… dokonce až moc dobře

Jednou začas to neuškodí, jinak musím bohužel trochu tuk krotit (zdravotní důvody), takže používám velmi často pečící papír, který potřu tukem (nejčastěji sádlo)a ono to funguje tak nějak k „dobru“ věci - když šetřím tukem „nasucho“ bez papíru, maso zlobí a má pak tendenci „podrážkovatět“. Proto mu buď pomohu tím alobalem (ta sražená pára tomu ztvrdnout nedovolí), nebo předpečením, jak zmiňuješ ty, nebo ještě navíc tím papírem. Ale chce to pak častěji hlídat…
Dost dobře se mi na podobné plátky osvědčil i římský hrnec nebo remoska… Vždycky se zařídím podle druhu masa.
Jak říkával náš děda: „Mlsná huba si vždycky poradí, aby nepřišla zkrátka…“
A tohle se mi taky líbí, tuku se nebojím! Díky!
Ano, děkuji, takhle tomu rozumím!
@Zuzka1973 Dělám něco téměř stejného (složením)
Jen postupuji trochu jinak: nejdříve
předsmažím plátky slaniny (dávám anglickou nebo domácí na ten způsob)
nakrojené do hřebínků. K vypečenému tuku přidám sádlo a na něm
předsmažím plátky masa - a to velmi svižně, aby zůstalo křehoučké. Pak
do pekáčku sliju vypečenou šťávu se sádlem, narovnám vedle sebe plátky
masa, na ně dám opečenou slaninu, kterou nešetřím, neb se tuků nebojíme
. Teprve nahoru navrším různé druhy
strouhaných sýrů a rychle zapeču pod grilem. Opravdu svižně, jen tak aby
se sýry roztekly a maso aby nestihlo dlouhou úpravou zase ztvrdnout.
Ten, kdo u nás ochutnal, jen chválil
Samozřejmě, že ten, komu vadí
(z jakýchkoli důvodů) více tuku, bude třeba zapékat bez šťávy a
s menším množstvím slaniny. Sice jsem tuto možnost nezkoušela, ale i tak
by to asi bylo chutné.
@parles Nejsem ani Sylvie, ani autorka… ale když dělám něco podobného, část doby peču pod alobalem, který z pekáčku sundám až před dopečením, aby se udělala krusta… Maso se tím pádem stihne upéci a krustičku si už udělám podle toho, jak ji máme rádi…
Ale docela jsem zvědavá, jestli někdo připojí jiný postup - patím k těm, kdo se rádi dozví i něco nového, než jen to, co sama leta používám
Edit - ty překlepy mne jednou zničí…
Co mám novou klávesnici, je to o nervy…
Příspěvek upraven 27.01.13 v 12:12
Jen technický dotaz: jak docílíte toho, aby to maso nebylo jako podrážka?
2302 příspěvků 26.1.13 21:54
Moc dobré. Díky, Libuško.
16 příspěvků 31.7.10 03:20
Dobrý receptík, dneska bylo na oběd, akorát nám chyběla niva - ale i tak ňamina.