Recept Zapečený zázrak

(Hodnoceno 1x) sivakova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Zapečený zázrak

Postup

Z očištěné vepřové kýty nakrájíme řízky, lehce je naklepeme, osolíme, opepříme a v rozehřátém tuku opečeme po obou stranách. Opečené řízky klademe na plech vymazaný tukem, posypeme je nastrouhanou Nivou, na sýr položíme plátky slaniny, na ni nasypeme sýr Eidam, sladkou papriku a takto připravené řízky dáme do rozehřáté trouby zapéct. Podáváme s vařeným bramborem nebo smaženými hranolky a tatarskou omáčkou.

Recept je z kategorií: Pečené a zapečené vepřové plátky

Nahlásit recept

  • 05.11.07 vloženo
  • 32040x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Ingredience

  • 500g vepřové kýty
  • 60g sádla
  • 100g slaniny
  • 100g sýra Niva
  • 100g sýra Eidamu
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika

Doporučená příloha

  • zeleninový salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Jari 5.6.16 22:07

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Zapečený zázrak

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zapečený zázrak

Sylvie
2302 příspěvků 27.1.13 15:53

@Zuzka1973
Jak říkával náš děda: „Mlsná huba si vždycky poradí, aby nepřišla zkrátka…“

:-)
Zuzka1973
2364 příspěvků 27.1.13 15:47

@birkana To zní také dobře… dokonce až moc dobře :palec:
Jednou začas to neuškodí, jinak musím bohužel trochu tuk krotit (zdravotní důvody), takže používám velmi často pečící papír, který potřu tukem (nejčastěji sádlo)a ono to funguje tak nějak k „dobru“ věci - když šetřím tukem „nasucho“ bez papíru, maso zlobí a má pak tendenci „podrážkovatět“. Proto mu buď pomohu tím alobalem (ta sražená pára tomu ztvrdnout nedovolí), nebo předpečením, jak zmiňuješ ty, nebo ještě navíc tím papírem. Ale chce to pak častěji hlídat…
Dost dobře se mi na podobné plátky osvědčil i římský hrnec nebo remoska… Vždycky se zařídím podle druhu masa.
Jak říkával náš děda: „Mlsná huba si vždycky poradí, aby nepřišla zkrátka…“ :kytka:

parles
303 příspěvků 27.1.13 15:04

A tohle se mi taky líbí, tuku se nebojím! Díky!

parles
303 příspěvků 27.1.13 15:01

Ano, děkuji, takhle tomu rozumím!

birkana
1696 příspěvků 27.1.13 14:20

@Zuzka1973 Dělám něco téměř stejného (složením) :mavam: Jen postupuji trochu jinak: nejdříve předsmažím plátky slaniny (dávám anglickou nebo domácí na ten způsob) nakrojené do hřebínků. K vypečenému tuku přidám sádlo a na něm předsmažím plátky masa - a to velmi svižně, aby zůstalo křehoučké. Pak do pekáčku sliju vypečenou šťávu se sádlem, narovnám vedle sebe plátky masa, na ně dám opečenou slaninu, kterou nešetřím, neb se tuků nebojíme :jazyk:. Teprve nahoru navrším různé druhy strouhaných sýrů a rychle zapeču pod grilem. Opravdu svižně, jen tak aby se sýry roztekly a maso aby nestihlo dlouhou úpravou zase ztvrdnout.

Ten, kdo u nás ochutnal, jen chválil :oops: Samozřejmě, že ten, komu vadí (z jakýchkoli důvodů) více tuku, bude třeba zapékat bez šťávy a s menším množstvím slaniny. Sice jsem tuto možnost nezkoušela, ale i tak by to asi bylo chutné.

Zuzka1973
2364 příspěvků 27.1.13 12:10

@parles Nejsem ani Sylvie, ani autorka… ale když dělám něco podobného, část doby peču pod alobalem, který z pekáčku sundám až před dopečením, aby se udělala krusta… Maso se tím pádem stihne upéci a krustičku si už udělám podle toho, jak ji máme rádi…
Ale docela jsem zvědavá, jestli někdo připojí jiný postup - patím k těm, kdo se rádi dozví i něco nového, než jen to, co sama leta používám :kytka:

Edit - ty překlepy mne jednou zničí… :oops: Co mám novou klávesnici, je to o nervy…

Příspěvek upraven 27.01.13 v 12:12

parles
303 příspěvků 27.1.13 00:35

Jen technický dotaz: jak docílíte toho, aby to maso nebylo jako podrážka?

Sylvie
2302 příspěvků 26.1.13 21:54

Moc dobré. Díky, Libuško.

jajiti
16 příspěvků 31.7.10 03:20
Re: Zapečený zázrak.

Dobrý receptík, dneska bylo na oběd, akorát nám chyběla niva - ale i tak ňamina.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz