Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Alis Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tento pokrm patří mezi ty, které vám mohou zabrat půl dne, ale také ho můžete servírovat za necelou hodinku. Záleží totiž na tom, jestli si uděláte přípravu např. den či večer dopředu (pak je vše velmi rychlé) nebo jestli vaříte vše v den D (pak to samozřejmě chvíli potrvá). Já osobně preferuji přípravu večer, dělávám tak mnohá jídla, namátkou vybírám recepty, které jsem již pověsila na Labužníka, a které vypadají zdánlivě složitě a na čas náročně – Fondue (omáčky dělám den dopředu), Cous cous (maso a zeleninu dusím večer dopředu). V první řadě tedy uvaříme jazyky: vložíme je do osolené vařící vody společně s cibulí a celým pepřem (kdo je zvyklý, přidá zeleninu) a vaříme do měkka. Na chvíli je ponoříme do studené vody a oloupeme. Vývar uschováme. Uvaříme těstoviny ve slané vodě se lžící oleje al dente, scedíme a prolijeme studenou vodou. Obojí – jazyky i těstoviny uložíme do chladu a jdeme si užívat zaslouženého odpočinku. Druhý den vymažeme zapékací misku trochou oleje či másla, nasypeme těstoviny a zalijeme trošičkou vývaru z jazyka. To proto, aby těstoviny zůstaly krásně mokré a vláčné. Namočíme strouhanku do vývaru a přidáme máslo utřené se sardelovou pastou. Množství pasty určujeme dle vlastní chuti. Měla by být sice výrazná, nicméně strouhanka by neměla být přespříliš slaná. Zamícháme se strouhankou a pokud je potřeba, ještě trochu pasty přidáme. Jazyky nakrájíme na plátky cca ½ cm silné a potřeme je strouhankovou směsí. Vyskládáme je šupinovitě za sebou na těstoviny a vše potřeme (nebo přelijeme) kysanou smetanou. Vložíme do trouby a zapékáme cca ½ hodinky.
Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Pečené a zapečené vepřové plátky Těstoviny Vepřové maso
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Zapečené jazyky se sardelovou pastou
2904 příspěvků 21.2.09 19:54
Alisko, mne sa o tom môže akurát snívať, pretože: Eva nezje jazyk, manžel a dieťa nezje ani rybu, ani inú potvoru z mora.
kombinace vepřových jazyků a sardelek je neodolatelná, spolu se smetanou nádherně sametová, ale i v odlehčené bezsmetanové verzi je skvělá, věř mi
2904 příspěvků 21.2.09 18:29
V jednej svojej starej kuchárskej knihe som objavila obdobu - uvarený olúpaný jazyk (plátky) natrieť sardelovým maslom, dať do vymastenej zapekacej misy, posypať strúhankou, mierne podliať a zapiecť…diétnejšia verzia - bez smotany.
V ďalšom recepte sa surové jazyky dusia na cibuli, keď sú mäkké sa vyberú, olúpu, pokrájajú a do šťavy sa dajú sardely a maslo.
Pre mňa kombinácia jazyka a sardeliek úplne neznáma, ale zrejme to musí byť dobrota.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Zajímavý recept, který mi připadá docela jedlý. Asi vyzkouším, až na něj dojde řada. T.