Recept Zapečené brambory s chřestem

(Hodnoceno 1x) Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zapečené brambory s chřestem

Postup

Brambory uvaříme a oloupeme. Zelený chřest se buď neloupe, nebo se oloupe jenom spodní třetina. Chřest uvaříme ve vodě, do které jsme přidali trochu cukru. Vodu slijeme, ponecháme si asi 500 ml. Do ohnivzdorné mísy naskládáme na plátky pokrájené brambory. Brambory poklademe na kousky nakrájeným chřestem a zasypeme nakrájenou šunkou. Připravíme si z másla a mouky trochu zásmažky, zalijeme vínem a vývarem z chřestu. Vmícháme šlehačku a nastrouhaný sýr, osolíme, opepříme, přidáme podle chuti špetku muškátového oříšku. Tuto omáčku nalijeme na šunku. Pečeme v rozehřáté troubě při 190°C asi 30-40 minut. Místo vína můžeme použít jenom vývar z chřestu. Místo šlehačky můžeme použít kondensované neslazené mléko, ale se šlehačkou to chutná mnohem lépe. Místo zeleného chřestu můžeme použít bílý, ale se zeleným je pokrm hezčí. Vždyť jíme nejdříve očima:-). Přeji dobrou chuť

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 15.05.07 vloženo
  • 17622x zobrazeno

Ingredience

  • 1000 g brambor
  • 500 g zeleného chřestu
  • 200 g šunky
  • 100 ml bílého vína
  • 500 ml vývaru z chřestu
  • 1 čl vegety
  • 2 pl másla
  • 2 pl hladké mouky
  • 150 g strouhaného sýru
  • 1 šlehačka
  • sůl. pepř, popř. muškátový oříšek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 11.06.14 09:45

Z polovičnej dávky zemiakov, špargle a vývaru zo špargle. Bez šunky a bez vína. 2 PL masla, 2 PL múky, 2 dl šľahačky.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Zapečené brambory s chřestem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečené brambory s chřestem

Cuso, pozdě, ale přece - děkuji za komentář.
Chtěla bych tento recept zase připomenout. - Je zase aktuální. Nedávno jsem dělala.
Jak vidím, byl před rokem také deštivý večer:-(

Cuso
349 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečené brambory s chřestem

Lydia,

Uvaril, teda zapiekol som to. :-) Skvelé jedlo. Ako som už avizoval, pripravil som vegetariánsku variantu. Bola skvelá, všetci sme si pochutili. Ďakujem za skvelý recept.

di
2451 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečené brambory s chřestem

Recept jsem četla včera a dneska ráno nakoupila chřest a vše ostatní. Za chvíli to poputuje do trouby, už se těším.
Jinak všem dámám děkuji za hromadu krásných chřestových receptů z poslední doby, jeden lepší než druhý. O chřestu a úrovni naší gastronomie se dneska taky diskutuje tady: http://neviditelnypes.zpravy.cz/…olecnost.asp?…

  • mrkněte tam a když tak přičiňte i nějaký ten komentář, myslím, že osazenstvo Labužníka je k tomu víc než povolané.
    P.S. Omlouvám se, neumím vkládat proklikávací odkazy. Dokonce to vypadá, že jsem nějak rozhodila formát komentářů, jestli ano, nezlobte se.
lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečené brambory s chřestem

Handulo: chřest odvodňuje, je bohatý na minerály a vitamíny atd. Je dobrý na dietu, ale chřest připravený podle tohoto receptu asi ne:-)

Bedlo:-) - zelený chřest se obyčejně neloupe, nebo jenom ve spodní části, asi jsem to špatně napsala, ale používám také horní část :-). Opravím to, je to opravdu tak napsané jako kdyby se měla používat jenom spodní část.

Muchacho, určitě vyzkoušej nebudeš litovat. O těch faraonech to není tak jisté, že jedli chřest, v Egyptě ho nepěstují, ale řekové a římané ho už pěstovali před léty páně :-)

Cuso, těší mě a zdravím do Bratislavy :-). Určitě to dcerce bude chutnat i bez šunky. Přidám ještě recept na risotto a na salát a na jednu studenou omáčku. Cukr dávám ze zvyku, říká se, že prý, je-li chřest hořký, že se přidáním cukru hořkost ztratí. Ale není to dokázané. Někdy povařím s chřestem kousek žemle, také z tohoto důvodu. Že se ti chřest podaří určitě nezáleží na tom žes přidal sůl, ale na tom, žes to vařil ty :-))

Přeji všem krásný, i když dnes u nás chladný a zamračený den. L.

meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečené brambory s chřestem

Ja kdyz varim chrest tak pridavam sul, pepr, platek masla a cukr…proc? To nevim…treba to Lydie bude vedet. Dokud jsem zila v CR tak jsem k cerstvemu chrestu vubec neprisla, ucila jsem se ho varit az v NL a tady se taky vari s cukrem. Vyvar z chrestu muzete tez pouzit jako zaklad pro chrestovou kremovou polevku. Vyvar se da i zamrazit a pouzit treba az o nekolik mesicu pozdeji. Nezapomente, ze cerstvy chrest by se mel konzumovat pouze do 3-4 tydne v cervnu. To je chutove nejlepsi. Koncem cervna chrest zacina horknout a drevnatet a u nas v Holandsku se i prestane jako cerstvy prodavat a po zbytek roku je k dostani uz jen jako zmrazeny. Behem dne pridam do receptu nase dva nejoblibenejsi chrestove recepty.

Cuso
349 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečené brambory s chřestem

Lydia, toto je velmi dobry recept, len ho trosku upravim pre moju vegetarianku a budem ti referovat. Mam len jednu otazku. Preco sa ma spargla varit vo vode s pridanym cukrom? Ja vzdy pridavam sol a vzdy sa jedlo vydarilo. Vopred dkaujem za odpoved :-)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Zapečené brambory s chřestem - lydie...

už jsem to pochopila …spodní třetinu chřestu oloupeme a uvaříme …atd. a já to pochopila jenom, ono to má být celýchřest, ale jen ve spodní třetině oloupaný.

Muchacho
361 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečené brambory s chřestem

Chřest bylo jídlo faraonů. Tento recept je určitě moc dobrý, vyzkouším.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Zapečené brambory s chřestem

lydie, tak to asi dělám něco špatně. Používám horní třetinu chřestu…máme ho moc rádi jen tak uvařený, politý máslem a posypaný opečenou strouhankou s máslem.
U nás taktéž prší, už asi půl hoďky. Ale v bytě máme pěkně teploučko a to bubnování do parapetu je moc pěkné. Hezký večer.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečené brambory s chřestem, lydie

Chřest mi zatím nic moc neříká, ale zkusím to, potřebuji trošku zhubnout…
Jak deštivý večer??? U nás ani kapka ani dnes ani včera a vypadá to, že ani zítra. Jdu zalít jahody
Hezký večer, papa

lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečené brambory s chřestem

bono, právě proto, že je teď chřest k dostání, jsem recept přidala. Dnes jsem dělala, opravdu výborné. Přidám ještě nějaké recepty :-)
Děkuji za přečtení.
Pěkný, i když deštivý večer, L.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečené brambory s chřestem

Dělala jsem kdysi něco velmi podobného a bylo to moc dobré… Děkuju za připomenutí, teď je k dostání pěkný čerstvý chřest, tak je recept aktuální…
Zkusím! A ten muškátový oříšek, to je ten příslovečný důležitý detail, který tehdy v mém pokrmu chyběl.
 Bona

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz