Recept Zapečená vejce pěti chutí

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pokud budeme zapékat, musíme do každé náplně přidat 1 syrový žloutek,který při zapékání zabrání rozpouštění náplně. Nejprve si uvaříme natvrdo tolik vajec, kolik budeme potřebovat podle počtu strávníků. Vychladíme, oloupeme, překrojíme na půlky a vyndáme žloutky zvlášť. Konce bílků můžeme seříznout, aby nám vejce stály v pekáčku. Náplň ze žloutků V misce utřeme máslo, zatřeme škrobovou kaší, přidáme prolisované žloutky. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme hořčici a několik kapek citronové šťávy. jemně utřenou náplní vejce plníme. ( škrobovou kaši připravíme tak, že do trošky mléka zavaříme lžíci škrobu ve mléce rozmíchanou a povaříme do zhoustnutí. Místo škrobu můžeme dát hladkou mouku). Náplň šunková Do utřeného másla přidáme prolisované žloutky, usekanou šunku, nebo nasekané uzené maso. Přisolíme, přidáme několik kapek citronové šťávy a dohromady třeme. Náplň sýrová Do utřeného másla přidáme prolisované žloutky, jemně ustrouhaný sýr podle výběru, utřeme a přidáme smetanu. Náplň játrová Na tuku a zpěněné cibulce udusíme játra. V misce utřeme máslo, přidáme prolisované žloutky a udušená játra. Podle chuti přisolíme, přidáme trochu citronové šťávy a dobře všechno promícháme. Játrovou náplň můžeme upravit i z játrové paštiky. Náplň z majonézy Do majonézy přidáme hořčici, citronovou šťávu, prolisované žloutky a posekanou pažitku. S náplněmi můžeme improvizovat a vymýšlet třeba použijeme : dušené houby, upečené zbytky masa jakéhokoliv, kyselou okurku, strouhanou cibuli, kořeněný rajský protlak ap.... Naplněná vejce nastavíme do nákypové formy, nebo pekáčku vymazaného máslem. S podléváním máme také více možností : podlijeme smetanou, nebo sardelovou omáčkou, pažitkovou omáčkou, nebo rajskou ap. Dáme do trouby na 180°C a zapékáme 10-15 minut. Můžeme servírovat i studené, pak nepřidáváme syrový žloutek! Dobrou chuť! Z knihy. Naša kuchařka z roku 1953

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 07.06.08 vloženo
  • 2996x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • vejce podle strávníků
  • náplň ze žloutků
  • 4 vejce
  • 4 dkg másla
  • 1 kl škrobové kaše, nebo trochu mléka a hladké mouky
  • citronová šťáva
  • 1 PL hořčice
  • náplň šunková
  • 4 vejce
  • 4 dkg másla
  • 6 dkg šunky, nebo vařeného libového uzeného masa
  • citronová šťáva
  • podle chuti sůl
  • náplň sýrová
  • 4 vejce
  • 4 dkg másla
  • 4 dkg sýra, může být měkký, tvrdý strouhaný i niva
  • 2 PL smetany
  • sůl
  • náplň játrová
  • 4 vejce
  • 4 dkg másla
  • 1 dkg cibule
  • 8 dkg jater, telecí,nebo kuřecí, nejlépe husí, nebo játrová paštika
  • trochu tuku
  • sůl
  • náplň z majonézy
  • 4 PL majonézy
  • 4 vejce
  • citronová šťáva
  • pažitka
  • sůl
  • hořčice dle chuti

Doporučená příloha

  • Bramborová, nebo luštěninová kaše, saláty, kyselé zelí ap.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zapečená vejce pěti chutí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Ořechový koláč Ořechový koláč
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz