Recept Zapečená vejce pěti chutí

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pokud budeme zapékat, musíme do každé náplně přidat 1 syrový žloutek,který při zapékání zabrání rozpouštění náplně.
Nejprve si uvaříme natvrdo tolik vajec, kolik budeme potřebovat podle počtu strávníků. Vychladíme, oloupeme, překrojíme na půlky a vyndáme žloutky zvlášť. Konce bílků můžeme seříznout, aby nám vejce stály v pekáčku.

Náplň ze žloutků

V misce utřeme máslo, zatřeme škrobovou kaší, přidáme prolisované žloutky. Podle chuti osolíme, opepříme, přidáme hořčici a několik kapek citronové šťávy. jemně utřenou náplní vejce plníme.
( škrobovou kaši připravíme tak, že do trošky mléka zavaříme lžíci škrobu ve mléce rozmíchanou a povaříme do zhoustnutí. Místo škrobu můžeme dát hladkou mouku).

Náplň šunková

Do utřeného másla přidáme prolisované žloutky, usekanou šunku, nebo nasekané uzené maso. Přisolíme, přidáme několik kapek citronové šťávy a dohromady třeme.

Náplň sýrová

Do utřeného másla přidáme prolisované žloutky, jemně ustrouhaný sýr podle výběru, utřeme a přidáme smetanu.

Náplň játrová

Na tuku a zpěněné cibulce udusíme játra. V misce utřeme máslo, přidáme prolisované žloutky a udušená játra. Podle chuti přisolíme, přidáme trochu citronové šťávy a dobře všechno promícháme.
Játrovou náplň můžeme upravit i z játrové paštiky.

Náplň z majonézy

Do majonézy přidáme hořčici, citronovou šťávu, prolisované žloutky a posekanou pažitku.

S náplněmi můžeme improvizovat a vymýšlet třeba použijeme : dušené houby, upečené zbytky masa jakéhokoliv, kyselou okurku, strouhanou cibuli, kořeněný rajský protlak ap…
Naplněná vejce nastavíme do nákypové formy, nebo pekáčku vymazaného máslem. S podléváním máme také více možností : podlijeme smetanou, nebo sardelovou omáčkou, pažitkovou omáčkou, nebo rajskou ap. Dáme do trouby na 180°C a zapékáme 10-15 minut.
Můžeme servírovat i studené, pak nepřidáváme syrový žloutek!

Dobrou chuť!

Z knihy. Naša kuchařka z roku 1953

Recept je z kategorií: Chuťovky


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.06.08 vloženo
  • 2794x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • vejce podle strávníků
  • náplň ze žloutků
  • 4 vejce
  • 4 dkg másla
  • 1 kl škrobové kaše, nebo trochu mléka a hladké mouky
  • citronová šťáva
  • 1 PL hořčice
  • náplň šunková
  • 4 vejce
  • 4 dkg másla
  • 6 dkg šunky, nebo vařeného libového uzeného masa
  • citronová šťáva
  • podle chuti sůl
  • náplň sýrová
  • 4 vejce
  • 4 dkg másla
  • 4 dkg sýra, může být měkký, tvrdý strouhaný i niva
  • 2 PL smetany
  • sůl
  • náplň játrová
  • 4 vejce
  • 4 dkg másla
  • 1 dkg cibule
  • 8 dkg jater, telecí,nebo kuřecí, nejlépe husí, nebo játrová paštika
  • trochu tuku
  • sůl
  • náplň z majonézy
  • 4 PL majonézy
  • 4 vejce
  • citronová šťáva
  • pažitka
  • sůl
  • hořčice dle chuti

Doporučená příloha

  • Bramborová, nebo luštěninová kaše, saláty, kyselé zelí ap.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zapečená vejce pěti chutí

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz