Recept Zapečená rajčata

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Velikost zapékací misky zvolíme dle počtu rajčat. Misku vytřeme olivovým olejem, vyložíme moravským uzeným nebo anglickou slaninou, 1 stroužek česneku nakrájíme na tenké plátky a položíme jej na uzeninu, lehce posypeme provensálským kořením. Vezmeme kolečka pórku a položíme na uzeninu, mezi pórek vložíme filátka ančoviček. Rajčatům odkrojíme vršek se stopkou, vezmeme 2 stroužky česneku pokrájíme na větší kusy a zatlačíme do rajčat, zasypeme lehce provensálský kořením a solí. Vložíme do zapékací misky. Černými olivami vyplníme jednotlivé mezery. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C. Do sklenky si nalijeme trochu olivového oleje, přidáme 1 prolisovaný stroužek česneku, trochu lahůdkové papriky a malinko soli. Po deseti minutách rajčata potřeme ochuceným olivovým olejem a vrátíme zpět do trouby. Pečeme ještě 20 minut, opět potřeme ochuceným olivovým olejem. Na jednotlivá rajčata položíme vždy po plátku sýra Esrom a po plátku anglické slaniny. Vrátíme do trouby a ještě 3 minutky pečeme, dokud sýr nezměkne. **Tip: ** Sýr i uzeninu můžete volit dle svých chuťových úvah.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 15.03.05 vloženo
  • 8837x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 4-6 rajčat
  • 8 plátků moravského uzeného (může být i anglická slanina)
  • 8 filátek ančoviček
  • 12 černých oliv
  • 4 velké stroužky česneku
  • bílá část pórku pokrájená na centimetrové kolečka asi 12 ks
  • 4-6 ks plátků sýra Esrom na zakrytí rajčat
  • panenský olivový olej
  • provensálské koření
  • 4-6 plátků originál anglické slaniny
  • lahůdková paprika
  • sůl

Doporučená příloha

  • opečená ciabatta a milé lehké bílé víno ;o)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zapečená rajčata

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zapečená rajčata

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata - Bali

Doporučuji vyzkoušet i s kozím sýrem, nyní se na českém trhu objevil nový plísňový francouzský sýr, lehce kozí, ale z větší části kravský, je jemný, lahodný!

Přeji dobré chutnání a krásný den :o)

Bali
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata

hmmmmm, to vypada lahodne!!!! A my budeme mit na obed jen Tripes! Ale to vinko k tomu bude!

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata - buraci

Potěšilo mě, že někdo vyzkoušel tento recept, mám ho velmi rád. A když jsem si ještě přečetl celou diskusi, zavzpomínal jsem na trhy ve Francii. Na vůni rána, vůni pekařství, na krásnou zeleninu na trhu. Nepřeberné množství druhů, o ovoci raději nemluvím. Celý trh byl umístěn na malém náměstí lemovaný platany. Na trhu se daly sehnat sýry všeho druhu, domácí, hlavně kozí byly fantastické. A olivy všeho druhu … Zašel jsem vždy do přilehlého malého baru a dal si kafe-olé, a sledoval to dění…

krásný zbytek večera přeji

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata

A ted jsou rajcata v plne forme, tak je dobre recept pripomenout. Zapecena rajcata jsme meli dneska k veceri a krasne vypadala a jeste lepe chutnala. Tenhle recept u nas nezapadne. Toaste, dekuji a preji pekny vecer.

lydia
1227 příspěvků 16.3.05 23:13
Ajto,

j a se urcite nezlobim, kdyz mu kompliment predas. Vlastne plati i pro tebe :)))

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: lydie :o)

snad se na mne toastík nebude zlobit, když ti poděkuji místo něj za kompliment… odjel totiž opět do jižní Francie a teď momentálně někde vychutnává krásy toho kraje…

přeji hezký večer :o)

lydia
1227 příspěvků 16.3.05 22:54
Toaste,

kompliment, uz je v oblibenych. Tve ody na jidlo jsou tak krasne, ze by to chutnalo i tomu, kdo to nema rad (coz si u tvych a Ajtinych receptu nedovedu predstavit).Je videt, ze jsi pozitkar a labuznik. Uz se tesim, az budu vysazovat rajcata. Je to jedina zelenina, kterou na zahrade mam (a ktera pri me peci roste. Asi proto, ze ji mam tak rada) :)).
Preji krasny labuznicky vecer s Ajtou. Zdravim :))

di
2451 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata

Forentýnko, probůh, kolik máš těch dětí - nestraš. :-)
Každopádně přeju pevné nervy a hodně zdaru - a moc dík za Tvé recepty, jsou praktické a velice jedlé.

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Tome :o)

…díky!

krásný pozdní večer přeji!

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata

Toaste,máš jedničku!!!Za recept i za krásný komentář…

toast
171 příspěvků 16.3.05 00:41
Trikolko :o)

vcera jsem je delal k veceri, a jak nam chutnalo! At se dilo vydari.

Krasny vecer preji!

trikolka
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata

o toastik, jak se tesim na tu dobrotu. zitra nejdyl si ji upeceme… :)

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata

To mi skoro mluvíš z duše, bohužel musím někdy dát přednost praktické stránce vaření před tou kulinářskou - s tolika dětmi kolem stolu, plotny a vůbec všude kolem mi nezbývá času nazbyt :-))) A o kultuře stolování vážně psát nemůžu, naše kuchyň by po každém jídle potřebovala generální úklid - no aspoň je veselo :-)))

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Florentýno...

…já nepatřím mezi zastánce mikrovlnek. Když se pohybuji v kuchyni, nevařím, ale vytvářím, je to o radosti, o vůních a barvách. Vzpomínám na jednu restauraci nedaleko Seté, kde u stolu na grilu pečou se ryby, vše voní pod nos, kuchař elegantně pracuje před vašima očima. Ta radost ho sledovat, myšlenky si hrají s vůní…

Rád si vychutnám celý ten proces přípravy, někdy složitých, někdy jednoduchých jídel, nepatřím mezi klasické konzumenty, kde rozhoduje množství. Dám přednost pestrosti, jde mi o chuťový vjem, jeho různorodost, ale zároveň i jeho vzájemné doplňování se.

Jen stále doufám, že ten krásný vztah k jídlu a čas strávený u stolu, s lehkou dávkou elegance, příjde i k nám.

Přeji krásný zbytek dne :o)

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata

No, za to by mě mohli doma taky pochválit! Zkusím to připravit v mé pomocnici kamarádce mikrovlnce. Ale nejdřív se musím vydat s celou mojí smečkou malých hadů do obchodu nakupovat, rajčata došly. To zas bude v Tescu veselo, až tam všichni přijedeme :-))) Mamííííí, koupíš mi tohle? A co je támhleto? Poslední dobou vyrážím nakupovat o půlnoci, abych je nemusela brát s sebou, jinak už za druhým regálem zatáčím zpátky k pokladně :-)))

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Florentýno...

…občas dělám, že nakrájím rajčata na plátky, lehce posypu provensálským kořením a solí, opeču na olivovém oleji, jen zlehka, a podávám jako teplou přílohu k masu…někdy přidám trochu česneku… :o)

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata

Já jenom že bez tepelné úpravy se teď v zimě snad ani rajčata nedají jíst… A protože je mám jinak ráda, tak mi tenhle receptík přijde moc vhod. A nechám si zdát o tom, jak to bude ještě líp vonět a chutnat v létě :-)

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Esme :o)

Já miluji lehká bílá vína, jen tak pro radost, nejraději mám od Maconu, AOC, jsou krásná jemná, dlouho zůstávají na patře, jsou svěží…a český savignonek, vonící tence po kopřivách, to je pak nádhera, hned bych jel na Moravu…

hezké odpoledne přeji!

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Florentýno :o)

…a teprve když máš rajčata čerstvá, nádherně voňavá a plná chuti, pak jen ten receptík ještě krásnější!!!

hezké úterní odpoledne přeji!

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata
Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata

To je super nápad na ta zimní supermarketová, ze skladovacích lednic vymrzlá, chuť a vůni postrádající rajčata… Rozhodně zkusím!

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zapečená rajčata

Toastíku, krásný to receptík. Nejvíce mě zahřála u srdce ta příloha: milé lehké bílé víno. S tím bych neměla mít problémy, neboť podle mne je každé bílé víno milé.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Jahodový pohár Jahodový pohár
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz