Recept Žampiony v majonéze s feferonkou Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tato žampionová pochoutka vznikla v kuchyni wydry. Žampiony takto připravené vyniknou svoji chutí a krásně křupou.
Kdo nerad pálivé, vynechá feferonku. Ovšem v tomto připadě to bude škoda.

Postup

Hlavičky žampionů pouze otřeme suchým klůckem a rozkrájíme na čtvrtky. Nikdy neloupeme! Větší hlavičky na víc kousků. Nožičky také použijeme.

Do nakrájených žampionů vmíchat majolku nebo majonézu podle chuti (nedávám moc), zakapat citronem nebo limetkovou šťávou, osolit, opepřit.
Zelenou, hubenou feferonku nakrájím na nejtenčí nudličky (množství podle chuti na pálivé) a pórek také.

Vmíchat do žampionů, dochutit a odložit na stůl nebo do ledničky. Konzumace je možná hned.

_____________­______________
Když zbyde, během pár hodin pustí žampiony šťávu do té majonézy. Je to zase trochu jiné a úplně jinak výborné. Moji strávníci to hltají polévkovou lžící!

Recept je z kategorií: Chuťovky


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.02.11 vloženo
  • 2748x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Ingredience

  • čerstvé, tvrdé, menší žampiony
  • majolka nebo majonéza
  • zelená feferonka (i červená)
  • pórek
  • citron
  • bílý pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • bageta, houska, celozrnné pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žampiony v majonéze s feferonkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sliva78
73 příspěvků 06.04.11 19:23

vyzkoušeno, snědeno! U nás úspěch!!!! Děkujeme

 
Alis
2617 příspěvků 28.02.11 18:10

Pár odkazů jako inspirace pro ty, kdo se podivují nad syrovými žampióny:

http://www.labuznik.com/…-podle-babi/

http://www.labuznik.com/…onovy-salat/

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
gabi
551 příspěvků 28.02.11 14:15
  • sveva…minuly rok u nas rastlo neskutocne mnozstvo muchotravky cisarskej…tu ju volame cisarka…kedze je na Slovensku chranena, tak som si ju iba vyfotila zo vsetkych stran…a nechala ju, nech sa jej krasou potesia aj ini hubari :)…kedysi sme ju bezne zberali…je to uzasne chutna huba
  • Bento, mas pravdu, na Slovensku nie je vo zvyku jest surove huby…inac aj majovky sa daju jest surove (cirovnica majova)…len tak posolene su vyborne…presne tak ako sampinony a dubaky
 
babi
6360 příspěvků 27.02.11 19:25

dodatek k prispevku od sveva http://cs.wikipedia.org/…5%99sk%C3%A1

 
sveva
751 příspěvků 27.02.11 18:32

V posledním příspěvku jsem neupřesnila, že mluvím o salátu ze syrových hub. Ale Wydra to pochopila a také píše o syrových houbách. Muchomůrka cisařská v našich končinách neroste. Chce to jižní podnebí. Po lanýžích je to snad nejdražší houba v gastronomii. Aspoň tedy evropské. Možná také proto, že má trvanlivost jen několik hodin.
Zdravím.

 
babi
6360 příspěvků 27.02.11 18:02

glamo, osobne bezne a po dlouha leta pouzivam syrove zampiony do salatu…
http://www.labuznik.com/…-podle-babi/
na ocisteni zampionu pouzivam stetec, hadrik nemuze tam, kde se hlina atd. schovavaji :-)

 
glama  27.02.11 16:55

Musím se přiznat, že mě také ty syrové žampiony překvapily..
Asi jsem nikdy syrové houby takto nejedla.
A nepamatuji se, že bych kdy viděla recept na jídlo ze syrových hub.
Pokud má paměť sahá, vždy jsem slyšela a četla jen, že :Houby jsou těžko stravitelné, syrové se nekonzumují, syrové houby nejsou k jídlu, aby byly stravitelnější, je nutná tepelná úprava apod…
Pravdou je, že z některých nejedlých hub jedlé uděláte právě tou tepelnou úpravou.
Nikdy by mě nenapadlo jíst houby syrové..
Ale je to rozhodně zajímavý recept a vzhledem k tomu, že jsem jedny Wydřiny houby s octem již ochutnala, asi ho někdy vyzkouším…
:mrgreen:

 
wydra  27.02.11 14:47

Kdyz neni majoneza, tez delam jen s olejem a petrzelkou, ale pouzivam rostlinny, citronovy. Muchomurku ciasrskou jsem snad nikdy nenasla a ze na jihu Cech roste hodne druhu hub.

 
Bento
794 příspěvků 27.02.11 14:37

Gabi ja som chcel len povedat ze nepoznam ani jeden tradicny slovensky recept kde by sa akekolvek hriby -huby pouzivali surove a tak isto surovu kapustu.Mozno ze sa mylim :palec:

 
sveva
751 příspěvků 27.02.11 14:26

Takový předkrm z muchomůrky císařské, jemný olivový olej, citron, špetka petržele, sůl a pepř je lahůdka. Totéž se dělá z malých „praváků“ nebo žampionů.
Zdravím.

 
wydra  27.02.11 14:25

Gabi, vyzkousej, je hodne dobry a netreba do nej pridavat dalsi chute. Vyniknou krasne krupave zampiony .

 
gabi
551 příspěvků 27.02.11 14:14

wydra, recept na podobny salatik som kedysi bola nutena nechtiac odpocut…majitelka lahodok ho tak nesikovne nasepkavala predo mnou stojacej pani doktorke, ze jednoducho sa to nedalo nepocut :)…este don islo par kvapiek worchestru a hrst kukurice…mozno aj nieco ine, ale uz si nepamatam…ja salaty nekupujem…ale schvalne som si ho vtedy kupila a bol vyborny :)

 
gabi
551 příspěvků 27.02.11 14:03
  • Bento, nepoznam taky europsky potravinovy kodex, ktory by vyzadoval tepelne spracovanie kapusty-zeli pred pozivanim…
  • pojem hriby sa casto narecove pouziva na oznacenie vsetkych hub(na Slovensku)…ak myslis skutocne hriby…teda celad hribovite, tak ciastocne mas pravdu…niektore sa mozu jest za surova…ale taky hrib satan by si za surova skonzumovany tazko predychaval…
  • to nie je o tom ci ta a ta kuchyna pouziva surove huby a nic sa im nestane…to je o tom ake huby pouziva a nic sa im nestane…
 
wydra  27.02.11 12:28

Bento, i do ruznych salatu pridavam platky syrovych zampionu. A neloupanych! To je snad nejvetsi nesvar co mykolog zna. Zampiony jsou prave pro svou lahodnou chut dobre za syrova. A s citronem se nejen uvari, ale zjemni se aroma.

 
Bento
794 příspěvků 27.02.11 12:14

V tradicnej europskej kuchyni je „fobia“ nad niektorymi ingredienciami , musia byt tepelne upravene jeden z nich su hriby a tiez napriklad kapusta ( zeli ). Pre mna japonska kuchyna uplne zmenila moj nazor na „surove“ potraviny. Inac ten citron to aj tak " uvari" bez varenia. :palec:

 
wydra  27.02.11 03:59

Babi, to je jen vykrajene listové těsto slepičí formičkou! :-) Občas takové věci napeču a mám na stole místo pečiva. Navíc pipky jsou stylové, když jde kafíčko kámoška :-P ne?

 
babi
6360 příspěvků 27.02.11 00:26

wydricko, ja rada syrove zampiony. Jsou soucasti meho spenatoveho slatu…ale co to jsou ty slepicky? A abych byla skoro jako Ty (coz zajiste nemohu byt uplne), obdivuji tvoji krasnou servirovaci misu :-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz