Recept Žampionový salát - další

heja Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Ingredince na dressing metličkou důkladně prošleháme. Opláchnuté žampiony nakrájíme na jemné plátky, pokropíme citronovou šťávou. Přidáme dressing a sekanou petrželku. Přikryté dáme vychladit. Dle chuti můžeme přidat i sekaný kopr. Toto je další, jemně odlišná varianta syrového žampionového salátu. Zdroj: recept jsem si přivezla před téměř 40 lety z Anglie, ale vzhledem k tomu dressingu, pochází asi spíš z Francie.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 03.02.07 vloženo
  • 14121x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • cca 220g (8 oz.) malých, zcela uzavřených žampionů
  • 1 PL citronové šťávy
  • 3 PL francouzského dressingu
  • 2 PL jemně sekané petrželky
  • případně(dle chuti) nastříhaný kopr
  • Francouzský dressing:
  • 6 PL oleje
  • 2 PL bílého vinného octa
  • 1/2 KL soli
  • 1/2 KL čerstvě umletého pepře

Doporučená příloha

  • jen tak - jako součást studeného bufetu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žampionový salát - další

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Žampionový salát - další

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žampionový salát - další - Bona,

„tvoji metodu“ mísení také používám.

A nejen na zálivky a marinády, ale také na rozmíchání mouky s vodou nebo s mlékem na zahušťování pokrmů.
Jeden malý trik spočívá v tom že se do mléka/vody a mouky přidá ještě kostka ledu. Ta pomůže rozbít větší hrudky, vymíchá směs do hladka a nakonec se rozpustí.

Snad jen malé varování: sklenička s víčkem musí být absolutně vodotěsná. :-))

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žampionový salát - další

Mně se osvědčilo „šejkrování“ zálivky v malé šroubovací zavařovačce. Tímto způsobem se promísí všechny ingredience (dokonce i šlehačka, je-li součástí zálivky, jakoby ztuhne). Stará dobrá ruční práce. „Jak primitivní…“ „Ale jak účinné…“ :-)

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žampionový salát - dresing

vzhledem k tomu, že jsem se k výrobě francouzského dresingu dostal poprvé a neznal jsem detaily, tak Heji, Tasmi i Vali, děkuji za rozšíření obzoru… :-))

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žampionový salát - další, Tasmo,

no vida, Valinka to všechno pěkně shrnula. Už jsem si to vytiskla.
Děkuji Ti za nasměrování.

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žampionový salát - další

Třeba Ti pomůže příspěvek v deníčku Vali - je asi čtvrtý odshora :)
tady si klikni

heja
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žampionový salát - další, Ivo

dressing má po umíchání (míchám metličkou jen chvilku) vzhled emulze, která se ale stáním časem rozdělí. Proto je zapotřebí dressing metličkou vymíchat těsně před použitím na salát. Někdy místo octa používali také bílé nebo i červené víno, přidávali worchester nebo česnek a pod. Je to v podstatě jako zálivka na salát, ale bez vody. Ta emulze lépe přilne na ochucovanou zeleninu.
Absolutně nejsem odborník, takže by možná bylo dobré nechat se k tomu vyjádřit ostatní. Třeba se to má dělat jinak. Ráda si nechám poradit.

Ivo
1045 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žampionový salát - Heji...

…chci se zeptat na Tvé zkušeností s oním dressingem. Já ho zkoušel poprvé a i když jsem šlehal jak o život, tak se mi ingredience něchtěly spojit. Čím se dá dosáhnout, aby směs byla homogenní?

Dík, Ivo.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz