Recept Žampionový salát - další
heja Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Ingredince na dressing metličkou důkladně prošleháme. Opláchnuté žampiony nakrájíme na jemné plátky, pokropíme citronovou šťávou. Přidáme dressing a sekanou petrželku. Přikryté dáme vychladit. Dle chuti můžeme přidat i sekaný kopr. Toto je další, jemně odlišná varianta syrového žampionového salátu. Zdroj: recept jsem si přivezla před téměř 40 lety z Anglie, ale vzhledem k tomu dressingu, pochází asi spíš z Francie.
Recept je z kategorií: Houby
- 03.02.07 vloženo
- 14121x zobrazeno
Počet porcí
- 2 porce
Ingredience
- cca 220g (8 oz.) malých, zcela uzavřených žampionů
- 1 PL citronové šťávy
- 3 PL francouzského dressingu
- 2 PL jemně sekané petrželky
- případně(dle chuti) nastříhaný kopr
- Francouzský dressing:
- 6 PL oleje
- 2 PL bílého vinného octa
- 1/2 KL soli
- 1/2 KL čerstvě umletého pepře
Doporučená příloha
jen tak - jako součást studeného bufetu
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Žampionový salát - další
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Žampionový salát - další
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
„tvoji metodu“ mísení také používám.
A nejen na zálivky a marinády, ale také na rozmíchání mouky s vodou nebo s mlékem na zahušťování pokrmů.
Jeden malý trik spočívá v tom že se do mléka/vody a mouky přidá ještě kostka ledu. Ta pomůže rozbít větší hrudky, vymíchá směs do hladka a nakonec se rozpustí.
Snad jen malé varování: sklenička s víčkem musí být absolutně vodotěsná.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Mně se osvědčilo „šejkrování“ zálivky v malé šroubovací zavařovačce. Tímto způsobem se promísí všechny ingredience (dokonce i šlehačka, je-li součástí zálivky, jakoby ztuhne). Stará dobrá ruční práce. „Jak primitivní…“ „Ale jak účinné…“
vzhledem k tomu, že jsem se k výrobě francouzského dresingu dostal poprvé a neznal jsem detaily, tak Heji, Tasmi i Vali, děkuji za rozšíření obzoru…
312 příspěvků 25.1.09 03:43
no vida, Valinka to všechno pěkně shrnula. Už jsem si to vytiskla.
Děkuji Ti za nasměrování.
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Třeba Ti pomůže příspěvek v deníčku Vali - je asi čtvrtý odshora
tady si klikni
312 příspěvků 25.1.09 03:43
dressing má po umíchání (míchám metličkou jen chvilku) vzhled emulze, která se ale stáním časem rozdělí. Proto je zapotřebí dressing metličkou vymíchat těsně před použitím na salát. Někdy místo octa používali také bílé nebo i červené víno, přidávali worchester nebo česnek a pod. Je to v podstatě jako zálivka na salát, ale bez vody. Ta emulze lépe přilne na ochucovanou zeleninu.
Absolutně nejsem odborník, takže by možná bylo dobré nechat se k tomu vyjádřit ostatní. Třeba se to má dělat jinak. Ráda si nechám poradit.
…chci se zeptat na Tvé zkušeností s oním dressingem. Já ho zkoušel poprvé a i když jsem šlehal jak o život, tak se mi ingredience něchtěly spojit. Čím se dá dosáhnout, aby směs byla homogenní?
Dík, Ivo.