Recept Žampionová omeleta Veg

(Hodnoceno 3x) marmelada Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Žampionová omeleta

Postup

Žampiony oloupeme, nakrájíme na plátky. Sýr nakrájíme na malé kousky. Vejce vyklepneme do hrnečku, přidáme sůl, vegetu, pepř, mléko a rožšleháme vidličkou. Na oleji osmahneme dozlatova nakrájené žampiony, přidáme kousky sýra, necháme lehce roztavit a vlijeme na to vaječnou míchanici. Rozňahňáme to po celé pánvi a necháme chvíli propékat. Občas s tím zatřeseme, nebo omeletu lehce protrhneme, aby se vajíčka prolila k pánvi. Když je omeleta zespoda zlatá, položíme na ni talíř dnem vzhůru. Do levé ruky vezmeme držadlo pánve, pravou - s roztaženými prsty položíme dlaní na talíř a panev otočíme dnem vzhůru - překlopíme na talíř. Nyní omeletu, s opečenou stranou nahoře, pomalu sesuneme na pánev a chvilku dopékáme. Po chvilce začne zdvihat okraje - to už je hotová. Namísto žampionů můžeme připravit s plátky čerstvých hub.

Recept je z kategorií: Omelety

Nahlásit recept

  • 30.06.05 vloženo
  • 33925x zobrazeno

Čas přípravy

  • 10 minut

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 3 velké žampiony
  • 3 dkg tvrdého sýra
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • sůl
  • pepř
  • vegeta
  • olej

Doporučená příloha

  • rajčátka se solí a opepřená, nakrájená na měsíčky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 15.12.16 13:04

Vaječná omeleta je majstrštyk a prubířský kámen kuchaře :-)

Tři vejce mírně osolit, opepřit, přidat lžíci studené vody a v hrníčku vidličkou rozšlehat, tak aby si zachovaly strukturu.
Rozehřát pánev, přidat plátek másla a do rozpáleného nalít obsah hrníčku, od krajů pánve ke středu asi 3-4× přehrnout ztuhlé okraje, aby syrová vejce co nejdříve ztuhla, trvá to pár vteřin. Když jsou na povrchu ještě stále tekutá přidat petrželku (pažitku), žampiony, lžíci nastrouhaného čedaru a nechat ještě pár vteřin na mírném ohni, případně dodat kousek másla. Špachtlí na pánvi přehrnout a sesunout na talíř. Omeleta musí zůstat kyprá, vlhká, nadýchaná.

To z mikrovlnky nebude nikdy omeleta, spíš ztuhlá vejce.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 12.12.16 19:12

Bez vegety (nerada si kazím přirozenou chuť jídla něčím, co ji má tendenci přebít). Žampiony jsem měla poslední dva větší, ale bohatě stačily.
Vejce jsem našlehala metlou, žampiony vmíchány až nakonec, před vlitím do máslem vymazané plastové misky.

Nedělala jsem na pánvi, ale v mikrovlnce, je to snadnější i co se týče obracení, kolikrát ani není potřeba otáčet…

Odkaz na uvaření

Jari 13.5.11 14:17

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Žampionová omeleta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Žampionová omeleta

Nadazel
1 příspěvek 17.12.16 00:24

Prosim, bude někdo vědět jak se ( omeleta? neboli palacinka?) pacena v hodně oleji (v rychlem občerstvení ) a posypana mletým masem jmenuje a s jake mouky se dela. Jedla jsem to pred 50 lety u moře a bylo to moc dobré
PS:tak asi jako vareniky jsou taky moc dobré :P

jolana
5068 příspěvků 16.12.16 11:25

Kazda civilizace ktera zacne davat prednost masu pred tukem, je zrala na utok barbaru.
Ordovi Novi Ordinis-Uvahy o historii a hysterii
Petr Stancik -Mlyn na mumie

:think:

PS: ja za to nemozem, ale uz od vcera ma to mata.. :mrgreen:…tu knihu milujem. Originalita ceskeho jazyka, stylu, kultury zivota, humoru a ponimania veci/sveta…toho vsetkeho co nas robi/lo jedinecnymi (ja sa stale ratam za cechoslovaka a slovana) a o ktore sme tak veelmi lahko za tych zopar rokov prisli..

Proste MW je daco uplne ine ako klasicka omeleta, bez pochyb.. :mavam:

birkana
1739 příspěvků 16.12.16 10:49

@daduuja, biftek ze sójového masa je paskvil na entou 8o. Jsou použity odlišné suroviny, žádný beef! U omelety použity jsou, jen ne technologie :think:. A výrobek rozpoznatelný je. Jsem na rozpacích, když vidím na Labužníku ty rohlíkové a knedlíkové omelety - jak je tedy nazvat :nevim:.

@Eja, u nás doma se říkalo amoleta tlustým palačinkám; tence upečené na minimu tuku byly pořád palačinky. Ty se plnily na sladko, amoleta bývala slaná, např. s houbami, lečem apod. :mavam:.

daduuja
1150 příspěvků 16.12.16 09:41

@birkana, co se týče vaření, asi máme odlišný základ myšlení :-)

Většina jídel má neměnný základ, ale postup se dá pochopitelně zjednodušit nebo pozměnit, některé suroviny odlehčit nebo i zcela vypustit, takže, když budeš vařit na kšeft, nemusíš se nikdy striktně držet receptury nebo technologie, ale výsledný výrobek by měl být i potom rozpoznatelný z původního názvu, nebo z postupu a použitých surovin v původním receptu a chuť by měla odpovídat také tomu původnímu.
Je to stejné jako když uděláš biftek z pravé svíčkové a ten druhý v rámci diety, či jiných pohnutek, ti předloží biftek ze sójového masa.

Proto vím, že omeleta z MW nenahradí omeletu podle tohoto receptu, chutí, vůní, vzhledem, konzistencí, ani vzdáleně.

@Eja o omeletách tu kdysi byla debata, snad s Jenoféfou?
Omeleta s moukou je piškotová, pečená dorůžova v troubě, přeložená v půli a plněná šlehačkou a jahodama, to je další majstrštyk :-) :mavam:

Eja
3887 příspěvků 16.12.16 08:49

@birkana
Amoleta - stejně jako omeleta má stejný základ - „omelette“. Chvíli jsem brouzdala a hledala - i podle pravidel pravopisu je to totéž, jen omeleta je snad považována za spisovnější tvar.
Zdálo by se, že je to totéž, ale někde ano někde ne. Pokud já vím, tak na Moravě se říká amoleta tomu, čemu v Čechách palačinka.
Ale v čem asi terminologicky shoda je - omeleta jsou vejce BEZ mouky.
:mavam:

birkana
1739 příspěvků 16.12.16 07:11
@daduuja píše:
Nabídnout mi někde žampionovou omeletu a pak mi přinést cosi z mikrovlnky, byla bych přinejmeším zklamaná.

Ano, máš jiný názor „na věc“. Ale o tom to je. Každý máme rád něco jiného; např. jeden přísahá na krvavý steak a druhý jej musí mít totálně propečený. Já miluji dokřupava vypečenou kůžičku na kuřeti a jinému je třeba už při její představě šoufl. S vejci a omeletami to bude asi obdobné. Také nikde nezmiňuji, že z MW je omeleta (palačinka) stejná jako z pánve; samozřejmě je jiná :think:.

Je to i o terminologii. Někdo považuje za omeletu pouze ta jakoby míchaná vejce, která jsou nedomíchaná a mazlavější. Pro druhého je omeleta i piškotové těsto pečené na pánvi v troubě. Záměrně se neptám, co je to pak amoleta. A fčíl mudruj… :lol:

Už jsem o tom tady kdysi kdesi psala. Budu-li vařit „na kšeft“, striktně dodržím recepturu i technologii. V soukromí mohu hledat i jiné cesty, experimentovat a podělit se s ostatními. Nejsme přece otroci jakéhosi gastroboha, který nám určuje, co a v jakých úpravách smíme vařit a jíst. Jakákoli individuální odchylka se přísně zapovídá aneb všichni musíte vařit tak, jak káže jistá ikona (v TV). Kdo tak nečiní, budiž svržen do pekel! :cert: :twisted: :mavam:

Zuzka1973
2375 příspěvků 15.12.16 17:18

@daduuja - nemusíš mít strach - návštěvám bych nabídla omeletu klasickou…
Ale myslím, že ten, kdo se klasické z jakéhokoli důvodu (omezení tuků či obava z toho, že to nezvládne) omeletě vyhýbá, tomu může zmínka o možnosti udělat si ji v mikrovlnce vhod…
Víc nemám potřebu se vyjádřit, ono to stejně nemá smysl…

daduuja
1150 příspěvků 15.12.16 17:07

:-) přesně jsem tušila, kdo se ozve :-)

@birkana taky občas dělám podle Jol - http://www.labuznik.cz/…a-bez-oleja/, ale to nemá nic společného s klasickou omeletou dělanou na pánvi, jak ji vložila marmeláda.
Nabídnout mi někde žampionovou omeletu a pak mi přinést cosi z mikrovlnky, byla bych přinejmeším zklamaná.

@Zuzka1973 ono více lidí nevidí v ničem majstrštyk a pak to podle toho taky vypadá.

Zuzka1973
2375 příspěvků 15.12.16 16:44

Jak píše birkana: dělám omelety v mikrovlnce často, ale rozhodně to nejsou sražená vejce…
Když se dodrží určitý způsob našlehání a vychytá délka vlnění, je omeleta nadýchaná, kyprá…

Klasickou omeletu umím a žádný majstrštyk v tom nevidím - zvládnou to i moje děti již od od svých cca deseti let (syn i dcera), ale vzhledem k tomu že musím omezovat tuky, je pro mě úprava v mikrovlnce ideální.
Obvykle stačí misku totiž jen lehoulince potřít máslem, někdy ani nevymazávám - podle toho, kterou nádobu zrovna používám.

birkana
1739 příspěvků 15.12.16 15:59

@daduuja, já dělám omelety v mikrovlnce poslední dobou docela často. Pokud vejce dobře našlehám do pěny (tyčákem, nedbaje na strukturu :think: ) a pohlídám čas úpravy (1 porce - přikrýt a vařit asi 2 - 2,5 minuty na 800 W), výsledkem je omeleta nadýchaná téměř jako piškot a není suchá. Dnes jsem měla k snídani tyto od jolany :hug: :mavam:. Udělám-li je tenké, jak mají být, jsou také kypré, vlhké a nadýchané.

Pokud je třeba omezit množství přijímaného tuku, je příprava v MW velmi vhodná. Mám vyzkoušeno, že je tak (nejen) omeleta chutnější, než pečena na pánvi s malým množstvím tuku - ta je více suchá.

P. S. Omeletu jsem nenafotila, neb jsem měla docela fofr :oops:.

Příspěvek upraven 15.12.16 v 16:08

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žampionová omeleta (Veg) (R)

Ahoj kamarádko marmeládo. Zítra pošlu svůj oblíbený recept, tak se jukni. Moc se tam nemusí vařit, tak s ním mám docela dobrý výsledky. Měj se hezky.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žampionová omeleta (Veg) (R)

No, Pupek obvykle omelety dělá z čtvrkilového plátku vepřové kýty… :o)

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žampionová omeleta (Veg) (R)

Ono to jen tak vypadá, můžeš to dělat tak, jak pupek obvykle omelety dělá, ale s tím talířem je to fajn vychtávka.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žampionová omeleta (Veg) (R)
Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žampionová omeleta (Veg) (R)

Ahoj, moje kamarádko. Pěknej recept. Pro mě těžkej a taky u sporáku prej nemám co dělat. Ale chválím.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žampionová omeleta (Veg) (R)

A když se někdy na podzim zadaří a sbíráme václavky kosou, omeleta sv. Václava je na světě! :o)
Už se mně zase bouří nožík-houbovák v kapse…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz