Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
wydra Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Goralka dala do diskuze odkaz na tenhle pohár (at se prihlasi, nemuzu to najit) a nedalo mi to a tak jsem udělala dva pohárky přátelství ke kávě, když přišla kamarádka. Je to osvěžující a moc dobré!
Zakysanou smetanu ochutit vanilkovým cukrem, limetkovou šťávou a osladit podle chuti. Krystalový cukr (nebo i moučkový) rozmixovat s lístky bazalky (nebo máty) a limetkovou šťávou. Do pohárků vrstvit smetanu, jahody nakrájené na větší kousky, mezi to vždy trochu bazalkového (mátového) cukru, opět smetana, jahody... Podávat vychlazené!
Recept je z kategorií: Poháry
neslazená dobrá silná černá káva v krásném šálku
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
10.6.11 15:39
Dneska jsem vyzkoušela s mátou a opravdu nemohu říci, co je lepší..
Možná bazalka je zajímavější svou neobvyklostí a máta se zase perfektně
hodí..
Vynikající oboje!
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Zakysaná smetana s jahodami a bazalkou
To mel byt „citrochlast“
Obcas mi vynechavaj i prsty 
521 příspěvků 10.6.11 20:45
aaaa takhle
jak tam chybel ten hacek, tak mi to nebylo jasny
čirochlast, no jasně 
jak znám wydru, tak bych řekla, že tím myslí nějaký čistý destilát..čirý chlast ..
5068 příspěvků 10.6.11 17:44
..aaaaaa…chlast?! tam sa daco pise o chlastu?..ja to necetla vsechno a chlastu a cirochlastu nemam ani potucha..
521 příspěvků 10.6.11 17:38
Jol.. mam rada tapioca puding, to si kupuju, kdyz me honi mlsna, ja se ptala, co je ten cirochlast…
5068 příspěvků 10.6.11 17:09
Anitto, kuk..tady..
http://en.wikipedia.org/…ioca_pudding
..ja ich mam velmi rada..tie gulicky v puse nahanam..
521 příspěvků 10.6.11 17:00
No ja jsem stale u hrusek, nemajic jahody, ani bazalku, ale uz jsem pokrocila a ozdobila aspon medunkou
Fotku muzu pridat, pokud nebude vadit ta zelena
barva…
Vecer jsem vsak dovezla poradnou
krabici jahod, tak to o vikendu snad dozenu, precpu se jahodama! 

Tapioca ja mnam, co to muze byt cirochlast?
jaj, Joli, to me nenapadlo !
dik !
5068 příspěvků 10.6.11 16:06
wydro, tapiocove gulicky uvarene a hocaka smetana podla chuti s nimi ziesana (ja som davala uz vsetko,od kokosovej az po sladku aj zakysanu aj zmiesanu.. ) na to jahody s matou abo bez nej len posypane vanilkovym cukrom pravym podotykam..vychladene..lahoda…
glamo, zalozim nadaci a vybereme ti na fotak !?
glama, vid? Jeden by se uzral ! Ted chystam s chocenskym jogurtem nebo s tim velikym co prodavaj v Lidlu, ten smetanovy. Honem uzit jahudky!
Dneska jsem vyzkoušela s mátou a opravdu nemohu říci, co je lepší.. Možná bazalka je zajímavější svou neobvyklostí a máta se zase perfektně hodí..
Vynikající oboje!
521 příspěvků 9.6.11 17:56
A on ten club jeste nikdo nezalozil?
Hlasim se take! 

Ja sice presne nedodrzuju recept, ale husty recky netucny jogurt mam v lednici stale, bazalka jeste nevyrostla, ale uz se tlaci hlinou ven, v horach je vse opozdene, jahody dosly, tak jsem je nahradila yummy hruskou a misto cukru pouzivam med. Na jogurtu je napsano „prosim nemichat“ a tak je to nejlepsi, creamy, yummy a malo kalorii
glamo, to uz je o sline, ktera prinese dalsi a dalsi napady, moznosti. Me uchvatil original, nasledne pak mi slina na jazyk donesla matu. Casino zminil cirochlast, taky asi bude vynikajici, ale kvuli tomu nebudu kupovat, limetky jsou vyborne. Kez by taky nekde meli nejak zlutejsi !
Dalsi varianty tu budu rada cist, treba zas nejaka i me oslovi. Portske ani hnedy cukr se me oblibe ovsem nikterak netesi.
I já se hlásím do Klubu milovníků tohoto dezertu..bude-li ho někdo zakládat..
Místo smetany hustý řecký jogurt.
Místo bílého cukru cukr třtinový.
Místo limety/Limoncella Porto tawny
Kombinace Portské-bazalka-hnědý cukr s jahodami a jogurtem mě vážně dostala! Úžasný dezert!!
PS. Manžel řekl, že by si to dal… bez jahod, jogurtu a bazalky… ale nepije portské…


A tak na mě v lednici čeká ještě jeden pohár…HURÁÁÁ
skořicová - vůně s nádechem skořice. Vhodné k jídlům, kde je žádána nasládlá vůně. Dekorativní rostlina. Listy používáme k okořenění polévek a salátů.
citronová - kombinace bazalkové vůně se silným citronovým aroma. Vhodná na saláty a RYBÍ pokrmy
Listy naložím do oleje na zimu.
Casino, zakysana, bazalka a jahody jsou ruzne vrstvene a pokud se to nepojida polevkovou lzici , event vojenskym bagrem, pak lze primerene pojidat to ci ono eventuelne to ci ono s cim ci onim a chute se budou snoubit !

I tak jsem rada, ze jsem se trefila zrovna do vasi chute a uz od noci mate krasny den !
Příspěvek upraven 07.06.11 v 22:36
Dnes podle receptu:
1× s bazalkou
1× s mátou
Dobré obé
Dnes jsem si potvrdil dojem ze včerejška, a totiž, že v té „omáčce“ se chuť jahod vytrácí
Možná je třeba si dávat pozor, aby to nebylo přepísknuto s bylinkami…
740 příspěvků 7.6.11 15:27
Ja som pila napoj s bazalkou, jahodami a limetami. Velmi dobreee
Bazalka je zazracna bylinka 
Dando, mátou jsem to včera také vyzkoušela na trošce a nemůžu říct co je lepší, to nejde ! Obě varianty jsou pětihvězdičkové
medové balsamico je fajn, teď ještě připravuji do mrazáku jahodové semifreddo a příště zkusím tvůj pohár - místo bazalky mátu, jahody na chvíli do griotky a tentokrát zakysanou, možná ibiškovou redukci …
dando, poteseno me oko a polechtano ego
Pravda, ja bych dala cokoliv jen ne balzamico,
ale ve tve uprave bych to i ochutnala ! Libi se mi „nouzove“ reseni casina
s tim limoncelem a to velmi ! Zase to nekdy udelam, fakt je to uzasne .
Hotovo, dokonáno, už se chladí
, prasklo na to kilo řeckého jogurtu, dva
květináčky bazalky, místo limoncella, jsem dala lžíci toho, co mám už
rok naložené na okně (Soňa ví
), a místo limetky, na kterou jsem zapomněla,
balsamico honig - a jelikož nejsem vinař, ba ani znalec vína, dovoluji si
konstatovat, že kořenitá chuť bazalky se znamenitě snoubí se svěží
aromatickou chutí jahod 
521 příspěvků 7.6.11 00:56
Nevim proc, ale mela jsem dojem, ze sir casino je nekde jinde…

Ja jsem v Rockies, Skaliste hory
521 příspěvků 7.6.11 00:53
No jo, ale to ukazuje cas v Cesku, treba pod mym nickem neni spravny cas
wydra, depa, noc je ešče mladá

Anitta, vlevo pod nickem to máte červené na šedém
Anitto, sir Casino se odebral zrejme uz do rise snu, kam jsem mu obstarala tim receptem listek

Ty jsi nekde v Texasu nebo v LA podle casu ?
S tou bazalkou a veskeryma ingrediencema to fakt zkus, je to vyjimecne, treba v tom take najdes ticket to heaven
521 příspěvků 7.6.11 00:25
Ze se ale vyblbnete s tema jahodama
Na jahodach s hustym reckym jogurtem si
pochutnavam hodne casto, ale misto cukru si tuhle dobrutku trochu pokapu medem.
S bazalkou jsem to jeste nezkousela, je to fakt dobry? 

Casino, kolik je u vas? Tady 4:25 odpoledne
Casino, a ty sny co na vas cekaji ! Neco jako Ticket to heaven, ze ano?
Věřte, nevěřte, akorát jsem se v tuto brzkou hodinu chystal na jahody s cukrem a zakysankou…
Bazalka opravdu teprve leze, ale ta moje jí podsela koupenou rostlinu…
Limetku nemám, ale limoncello mi tu již nějakou dobu straší v baru…
wydra, dobré to bylo, dobré…
Wydro, kšá kšá spát
, já teď malinkaté rajčátko a ty tohle,
bazalka teprve leze …
Ráno budou prodávat jahody na městě, večer jedem na návštěvu, tak to povezu sebou