Recept Zakysaná smetana s jahodami a bazalkou Veg

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zakysaná smetana s jahodami a bazalkou

Úvod

Goralka dala do diskuze odkaz na tenhle pohár (at se prihlasi, nemuzu to najit) a nedalo mi to a tak jsem udělala dva pohárky přátelství ke kávě, když přišla kamarádka. Je to osvěžující a moc dobré!

Postup

Zakysanou smetanu ochutit vanilkovým cukrem, limetkovou šťávou a osladit podle chuti.
Krystalový cukr (nebo i moučkový) rozmixovat s lístky bazalky (nebo máty) a limetkovou šťávou.

Do pohárků vrstvit smetanu, jahody nakrájené na větší kousky, mezi to vždy trochu bazalkového (mátového) cukru, opět smetana, jahody…

Podávat vychlazené!

Recept je z kategorií: Poháry


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.06.11 vloženo
  • 14282x zobrazeno

Čas přípravy

  • 25 min

Ingredience

  • jahody
  • zakysaná smetana nebo řecký jogurt nebo smetanový jogurt
  • čerstvá bazalka (nebo máta)
  • limetka
  • krystalový cukr
  • vanilkový cukr

Doporučená příloha

  • neslazená dobrá silná černá káva v krásném šálku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

glama 10.06.11 15:39

Dneska jsem vyzkoušela s mátou a opravdu nemohu říci, co je lepší.. Možná bazalka je zajímavější svou neobvyklostí a máta se zase perfektně hodí..
Vynikající oboje!

Odkaz na uvaření

glama 09.06.11 16:35

Vynikající!

Odkaz na uvaření

wydra 07.06.11 15:07

Diskuse k receptu Zakysaná smetana s jahodami a bazalkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
wydra  10.06.11 23:27

To mel byt „citrochlast“ :-) Obcas mi vynechavaj i prsty :-P

 
Anitta
521 příspěvků 10.06.11 20:45

aaaa takhle :-D jak tam chybel ten hacek, tak mi to nebylo jasny čirochlast, no jasně :lol:

 
glama  10.06.11 18:19

jak znám wydru, tak bych řekla, že tím myslí nějaký čistý destilát..čirý chlast .. :lol:

 
jolana
5064 příspěvků 10.06.11 17:44

..aaaaaa…chlast?! tam sa daco pise o chlastu?..ja to necetla vsechno a chlastu a cirochlastu nemam ani potucha.. :mrgreen:

 
Anitta
521 příspěvků 10.06.11 17:38

Jol.. mam rada tapioca puding, to si kupuju, kdyz me honi mlsna, ja se ptala, co je ten cirochlast… :-)

 
jolana
5064 příspěvků 10.06.11 17:09

Anitto, kuk..tady..
http://en.wikipedia.org/…ioca_pudding

..ja ich mam velmi rada..tie gulicky v puse nahanam.. :mrgreen:

 
Anitta
521 příspěvků 10.06.11 17:00

No ja jsem stale u hrusek, nemajic jahody, ani bazalku, ale uz jsem pokrocila a ozdobila aspon medunkou :mrgreen: Fotku muzu pridat, pokud nebude vadit ta zelena barva… :mrgreen: Vecer jsem vsak dovezla poradnou krabici jahod, tak to o vikendu snad dozenu, precpu se jahodama! :-D
Tapioca ja mnam, co to muze byt cirochlast? :think:

 
wydra  10.06.11 16:14

jaj, Joli, to me nenapadlo ! :potlesk: dik !

 
jolana
5064 příspěvků 10.06.11 16:06

wydro, tapiocove gulicky uvarene a hocaka smetana podla chuti s nimi ziesana (ja som davala uz vsetko,od kokosovej az po sladku aj zakysanu aj zmiesanu.. ) na to jahody s matou abo bez nej len posypane vanilkovym cukrom pravym podotykam..vychla­dene..lahoda…

 
wydra  10.06.11 15:43

glamo, zalozim nadaci a vybereme ti na fotak !? :mrgreen:

 
wydra  10.06.11 15:42

glama, vid? Jeden by se uzral ! Ted chystam s chocenskym jogurtem nebo s tim velikym co prodavaj v Lidlu, ten smetanovy. Honem uzit jahudky!

 
glama  10.06.11 15:39

Dneska jsem vyzkoušela s mátou a opravdu nemohu říci, co je lepší.. Možná bazalka je zajímavější svou neobvyklostí a máta se zase perfektně hodí..
Vynikající oboje!

 
Anitta
521 příspěvků 09.06.11 17:56

A on ten club jeste nikdo nezalozil? :-D Hlasim se take! :-D
Ja sice presne nedodrzuju recept, ale husty recky netucny jogurt mam v lednici stale, bazalka jeste nevyrostla, ale uz se tlaci hlinou ven, v horach je vse opozdene, jahody dosly, tak jsem je nahradila yummy hruskou a misto cukru pouzivam med. Na jogurtu je napsano „prosim nemichat“ a tak je to nejlepsi, creamy, yummy a malo kalorii :wink:

 
wydra  09.06.11 16:41

glamo, to uz je o sline, ktera prinese dalsi a dalsi napady, moznosti. Me uchvatil original, nasledne pak mi slina na jazyk donesla matu. Casino zminil cirochlast, taky asi bude vynikajici, ale kvuli tomu nebudu kupovat, limetky jsou vyborne. Kez by taky nekde meli nejak zlutejsi !
Dalsi varianty tu budu rada cist, treba zas nejaka i me oslovi. Portske ani hnedy cukr se me oblibe ovsem nikterak netesi.

 
glama  09.06.11 16:34

I já se hlásím do Klubu milovníků tohoto dezertu..bude-li ho někdo zakládat..

Místo smetany hustý řecký jogurt.
Místo bílého cukru cukr třtinový.
Místo limety/Limoncella Porto tawny

Kombinace Portské-bazalka-hnědý cukr s jahodami a jogurtem mě vážně dostala! Úžasný dezert!!

PS. Manžel řekl, že by si to dal… bez jahod, jogurtu a bazalky… ale nepije portské… :wink:
A tak na mě v lednici čeká ještě jeden pohár…HURÁÁÁ :palec:
:mrgreen:

 
danda  09.06.11 12:43

skořicová - vůně s nádechem skořice. Vhodné k jídlům, kde je žádána nasládlá vůně. Dekorativní rostlina. Listy používáme k okořenění polévek a salátů.

citronová - kombinace bazalkové vůně se silným citronovým aroma. Vhodná na saláty a RYBÍ pokrmy :-)

Listy naložím do oleje na zimu.

 
wydra  07.06.11 22:34

Casino, zakysana, bazalka a jahody jsou ruzne vrstvene a pokud se to nepojida polevkovou lzici , event vojenskym bagrem, pak lze primerene pojidat to ci ono eventuelne to ci ono s cim ci onim a chute se budou snoubit ! :mrgreen:
I tak jsem rada, ze jsem se trefila zrovna do vasi chute a uz od noci mate krasny den ! :-P

Příspěvek upraven 07.06.11 v 22:36

 
casino
4463 příspěvků 07.06.11 22:23

Dnes podle receptu:
1× s bazalkou
1× s mátou
Dobré obé :potlesk:

Dnes jsem si potvrdil dojem ze včerejška, a totiž, že v té „omáčce“ se chuť jahod vytrácí :-(
Možná je třeba si dávat pozor, aby to nebylo přepísknuto s bylinkami…

 
gaburiatko
739 příspěvků 07.06.11 15:27

Ja som pila napoj s bazalkou, jahodami a limetami. Velmi dobreee :) Bazalka je zazracna bylinka :)

 
wydra  07.06.11 13:04

Dando, mátou jsem to včera také vyzkoušela na trošce a nemůžu říct co je lepší, to nejde ! Obě varianty jsou pětihvězdičkové :-P

 
danda  07.06.11 12:56

medové balsamico je fajn, teď ještě připravuji do mrazáku jahodové semifreddo a příště zkusím tvůj pohár - místo bazalky mátu, jahody na chvíli do griotky a tentokrát zakysanou, možná ibiškovou redukci … :-)

 
wydra  07.06.11 12:28

dando, poteseno me oko a polechtano ego :potlesk: Pravda, ja bych dala cokoliv jen ne balzamico, ale ve tve uprave bych to i ochutnala ! Libi se mi „nouzove“ reseni casina s tim limoncelem a to velmi ! Zase to nekdy udelam, fakt je to uzasne .

 
danda  07.06.11 12:01

Hotovo, dokonáno, už se chladí :-), prasklo na to kilo řeckého jogurtu, dva květináčky bazalky, místo limoncella, jsem dala lžíci toho, co mám už rok naložené na okně (Soňa ví :-) ), a místo limetky, na kterou jsem zapomněla, balsamico honig - a jelikož nejsem vinař, ba ani znalec vína, dovoluji si konstatovat, že kořenitá chuť bazalky se znamenitě snoubí se svěží aromatickou chutí jahod :-P

 
Anitta
521 příspěvků 07.06.11 00:56

Nevim proc, ale mela jsem dojem, ze sir casino je nekde jinde… :-D
Ja jsem v Rockies, Skaliste hory :wink:

 
Anitta
521 příspěvků 07.06.11 00:53

No jo, ale to ukazuje cas v Cesku, treba pod mym nickem neni spravny cas :mrgreen:

 
casino
4463 příspěvků 07.06.11 00:45

wydra, depa, noc je ešče mladá :-)
Anitta, vlevo pod nickem to máte červené na šedém :mrgreen:

 
wydra  07.06.11 00:30

Anitto, sir Casino se odebral zrejme uz do rise snu, kam jsem mu obstarala tim receptem listek :-)
Ty jsi nekde v Texasu nebo v LA podle casu ?
S tou bazalkou a veskeryma ingrediencema to fakt zkus, je to vyjimecne, treba v tom take najdes ticket to heaven :-)

 
Anitta
521 příspěvků 07.06.11 00:25

Ze se ale vyblbnete s tema jahodama :-D Na jahodach s hustym reckym jogurtem si pochutnavam hodne casto, ale misto cukru si tuhle dobrutku trochu pokapu medem. S bazalkou jsem to jeste nezkousela, je to fakt dobry? :wink:
Casino, kolik je u vas? Tady 4:25 odpoledne :-D

 
wydra  07.06.11 00:07

Casino, a ty sny co na vas cekaji ! Neco jako Ticket to heaven, ze ano? :-P

 
casino
4463 příspěvků 07.06.11 00:03

Věřte, nevěřte, akorát jsem se v tuto brzkou hodinu chystal na jahody s cukrem a zakysankou…
Bazalka opravdu teprve leze, ale ta moje jí podsela koupenou rostlinu…
Limetku nemám, ale limoncello mi tu již nějakou dobu straší v baru…
wydra, dobré to bylo, dobré…

 
danda  06.06.11 23:36

Wydro, kšá kšá spát :-), já teď malinkaté rajčátko a ty tohle, bazalka teprve leze …

Ráno budou prodávat jahody na městě, večer jedem na návštěvu, tak to povezu sebou :-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře na medu Kuře na medu
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz