Recept Zakryté švestkové řezy

(Hodnoceno 2x) Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zakryté švestkové řezy

Postup

Připravíme si první, kynuté těsto a necháme na teplém místě vykynout. Na druhé těsto smícháme všechny ingredience, nejde-li těsto dobře zpracovat, přidáme 1 PL vody a dobře propracujeme. Na pomoučněném vále smícháme obě těsta, rozpůlíme a vyválíme 2 díly. Jeden díl položíme na pečícím papírem vyložený plech (asi 30x40 cm), posypeme strouhankou a potřeme švestkovým žahourem. Švestky zakryjeme druhým dílem těsta, který válečkem přeneseme na plech. Na drobenku rozpustíme máslo, přidáme cukr, vanilkový cukr a mandle. Za stálého míchání uvedeme do varu a odstavíme. Lžící rozetřeme na těsto. Drobenka v pravém smyslu to není, pečením vznikne taková kůrka. Místo švestek se mohou používat třesně. Místo mandlí, které jsem neměla doma, jsem vzala nahrubo nasekané vlašské ořechy. Pečeme při 190 °C, v horkovzdušné o 20 °C méně, asi 25 minut. Na žahour povaříme vypeckované švestky s trochou vody, cukrem a skořicí. Vaříme pomalu za častého míchání tak dlouho, až se voda vyvaří. Letos máme, pro nás velkou, úrodu švestek. Proto vás zásobuji švestkovými recepty. Ale opravdu všechny stojí za vyzkoušení. Ať vám chutná

Recept je z kategorií: Sváteční řezy

Nahlásit recept

  • 30.08.06 vloženo
  • 13328x zobrazeno

Ingredience

  • 1. těsto:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balíček sušených kvasnic
  • 25 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 150g creme fraiche
  • 2. těsto:
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 25 g cukru
  • 50 g másla
  • 1 PL vody, když je zapotřebí
  • švestkový žahour:
  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • asi 125 ml vody
  • 120 g cukru, podle sladkosti švestek
  • 1 celá skořice, nebo 1-2 čl mleté skořice
  • drobenka:
  • 75 g másla
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g na hrubo nastrouhaných mandlí
  • trochu strouhanky na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Shira313 01.08.12 14:35

Ďakujem za ďalší skvelý receptík! :o)
Postup nie je až tak náročný, hlavne ak je doma výborný pomocník vo forme robota :o)
Využila som slivky z mrazáku a tak nebol treba pridávať vodu, možno pri čerstvých by som ani nerobila „žahour“ len by som ich nadrobno nakrájala a posypala cukrom so škoricou ;o)
Inak sa mi v kombinícii so slivkami osvedčil čierny trstinový cukor s melasou, ktorý je chuťovo veľmi výrazný.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Zakryté švestkové řezy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.08.11 22:45

Lydia, není to skládání komplimentů, ale holé konstatování - koláč opět výborný, tak moc, že pánové nevydrželi nápor vůně, ty zkaramelizované ořechy s máslem a cukrem navrchu totiž úžasně voní a ještě lépe chutnají, že jsem musela krájet horký, takže švestkový žahour vytékal, ale pánové vyřešili lžícema :-)

Droždí jsem dala sušené, já naopak ho poslední dobou používám raději než čerstvé, dala jsem půl balíčku, protože jsem musela přidat trochu mouky navíc.
Druhé těsto jsem chladila v lednici a pak zabalila do kynutého a několikrát přeložila a rozválela. Krásně se s ním pracuje. Navrch jsem místo mandlí použila vlašské ořechy.

Dík za recept :-)

lydia
1227 příspěvků 07.08.11 19:36

Když jsem tento recept vkládala, tak asi byla špatná konstelace hvězd nebo úplněk. Nebo že by děravá hlava? :oops:
Jeno děkuji, zachránila jsi mě:-D. Do švestkového žahouru se mandle dávat nemusí, u tohoto receptu jsou v drobence a skořice se může dát celá, po uvaření se vytáhne. Někdy se může dochutit trochou rumu.
Dando, já jsem dříve doma měla jenom sušené kvasnice, protože jsem nerada dělala kynuté těsto. Je proto možné, že jsem dala celý balíček. Ale určitě neuškodí. Teď už dělám kynuté těsto ráda a často a používám jenom čerstvé kvasnice. Recept upravím a ten odkaz vymažu. Tak se na mne nezlobte :cry:
Pěkně zdravím, L.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.08.11 22:18

Jeno, myslím, že Lydie bude ráda :-), její koláče ať sladké nebo slané jsou naprosto dokonalé a peču z jejího repertoáru moc ráda. Myslela jsem si, že žahour bude jako borůvkový, ale dík za tvůj čas, stejně jsem s tím počítala, že se k mému dotazu ozveš ty :-)
Zítra upeču, poslední švestky před další dodávkou :-), jen se mi zdá zbytečně moc droždí na 200g polohrubé mouky, protože bývá v sáčku na půl kila.
Měj se hezky a zdravíme :-)

Jenofefa
1315 příspěvků 06.08.11 14:30

Snad se Lydie nebude zlobit:-), našla jsem ve svém archivu původní předpis, na který byl odkaz:
Připravíme si švestkový žahour. Švestky vypeckujeme, přidáme skořici, je-li zapotřebí trochu vody, aby se švestky nepřipálily a povaříme, až se švestky skoro rozvaří. Když jsou zralé, netrvá to dlouho. Nakonec zahustíme trochou solamylu. Vmícháme část mandlí. Necháme chvilku vychladnout.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.08.11 17:33

:-), no jo, borůvkový umím, ale co, udělám ho stejně ze švestek :-), Míšo, díky za odpověď :-)

Sylvie
2302 příspěvků 05.08.11 12:23

No, jo švestkový…že to neřekneš hned!! :-)

Sylvie
2302 příspěvků 05.08.11 12:22

Asi půl kila borůvek (i kompotované), oříšek másla, hrnek vody, cukr, čtvrt litru smetany ke šlehání, 2 lžíce strouhaného perníku nevo lžička solamylu (perník je lepší), skořice.
Borůvky s vodou rozvaříme, přidáme máslo, cukr, skořici a zahustíme perníkem a smetanou.
Je to napsané narychlo. Žahour dělám z knížky od Aidy Brumovské Stůl plný dobrot.
Měj se
Míša

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.08.11 10:51

Lydia recept přepsala a tím pádem zmizel i recept na žahour, nebo ho nevidím :-), jak se dělá švestkový žahour? kdo to ví a odpoví?

lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zakryté švestkové řezy

Jeno, já jsem to jednoduše smíchala a prohnětla, ale když uděláš jako plundrové, tak se taky myslím nic nestane, třeba to bude ještě lepší.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zakryté švestkové řezy - Lydie

Mám dotaz: ta dvě těsta smíchám tak, že to dohromady prohnětu, nebo se to vyvaluje jako překládané těsto (plundrové nebo lístkové)? Švestky jsou na balkoně i na stromech - takže bude z čeho péci :-))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz