Recept Základní rösti a jejich druhy

Švýcarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Základní rösti a jejich druhy

Postup

Uvařit brambory ve slupce a opláchnout je studenou vodou. Druhý den je oloupat a na hrubo je nastrouhat. Oloupat cibuli a posekat ji na jemno. Přidat ji k bramborám a vše osolit. Rozehřát olej na těžké pánvi, vložit tam brambory a dobře je přitlačit ke dnu. Osmažit je tak dlouho, až jsou na spodu zlatohnědé. Běhen smažení uvolnňovat ode stran a zespodu kuchyňskou špachtlí. Sesunout vše na talíř, ten přikrýt dalším talířem, oba obrátit vzhůru nohama a brambory zase nechat sklouznout na pánev. Péct na druhé straně. Variace: Appenzeller Rösti: S těstovinami, Appenzeller sýrem a slaninou. Basler Rösti: Z Basle s cibulovými kroužky. Glarner: Z Galrus oblasti s Schabzieger kořeněným sýrem. Tessiner Rösti: Z Ticino s kousky slaniny a rozmarýnem. Westschweizer Rösti: z francouzsky mluvící části Švýcarska se šunkou, rajskými jablíčky, čerstvou paprikou a Gruyerským sýrem. Zürcher Rösti: Z Curichu se slaninou, rajčaty, cibulí a kmínem. Berner Rösti: Z Bernu se slaninou mlékem a kmínem. TIP: Brambory mají být uvařené den dopředu. Kdykoliv vařím brambory pro další tepelnou úpravu, jako jsou gratinované brambory (Pommes de Terre Dauphinoise) Rösti atd., tak brambory pouze předvařím (nevařím do příliš měkka).

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 04.02.05 vloženo
  • 41148x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg uvařených olejnatých brambor
  • 1 cibule
  • sůl
  • olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Základní rösti a jejich druhy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Základní rösti a jejich druhy

anickav
2904 příspěvků 13.1.12 09:48
Drobku,
:srdce: :mavam:
Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.1.12 21:48
Aničkov

zamíchat, rozhodně. Tak jako se přidává uzenina do bramboráku. :mavam:

anickav
2904 příspěvků 12.1.12 19:42
Zdravím,

ja poznám len „prázdne“ rösti. Preto by ma zaujímalo, prísady podľa rôznych krajov (syr, slanina, cibuľa, šunka, cestoviny a pod.) sa zamiešajú pred pečením do nastrúhaných zemiakov? Alebo sa s tým len podávajú? Ďakujem!

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.1.12 16:42
Nojo,

u nás v Americku se tomu říká hash brown. Brambory ve slupce vařené, leč nedovařené, aby se s nimi vůbec dalo manipulovat. Uvařené by se rozmázly na kaši, syrové by byly tuhé a mělo by to jinou chuť. Neloupu je až druhý den, to je práce pro vrahy, slupka přilne. Osvědčilo se mi je po uvaření ihned vrazit do studené vody, slupka se scvrkne a oddělí, jde snadno sloupnout. Stejně tak i na salát. A až úplně vystydnou, pak je teprve strouhám, na velké kapky.
Takže, nastrouhat na velké slzy a na pánvi smažit při velké teplotě, aby zčervenaly až zhnědly a tuk se na nich neusadil.
Pokud se přidají papriky na kousky a cibule, jsou to southern style hash brown (po jižansku).
Obé se podává tradičně k snídani, s vajíčky, opečeným silným plátkem šunky, (pak jsou to ham-and-eggs, hemenex se tomu doma říká), do křupava opečeným uzeným bůčkem (bacon), ale i se steakem.....

gaburiatko
740 příspěvků 12.1.12 15:46

Tak toto skusim a priznam sa, ze sa toho nebojim, recepty od babi sa mi zatial vzdy podarili a asi finta je v tom nedovareni zemiakov a v type A, to su olejnate :)
Ja si davam rosti v Rakusku a mam ich velmi rada, nikdy som nevedela ako na to, tak snad sa podaria.

sim
293 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy.

Rad by som prispel svojou troskou do mlyna. Ked si niekto precita tuto diskusiu pod receptom, mohol by sa zlaknut. Ide o uplne jednoduche jedlo, ktore je takmer bezpracne (okrem cistenia a struhania varenych zemiakov) a velmi chutne. Ja som mal rovnaky recept v kucharke a podarilo sa hned na prvy pokus presne ako to je na obrazku..
Okrem jednoduchosti je jeho krasa v tom, ako sa da rozne obmenit, ochutit a pouzit ako priloha alebo hlavne jedlo.
Takze sa nebojte a sup do toho.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Šárko, Elénko, kamilio, kltko...

Šárko, děkuji Ti za milé přání! No a také za tu radu pro Elénku ;o)

Kamilio, nezapomínáš tak náhodou na Toma? Jinak mezi námi děvčaty (hi hi), je vesměs dobrá pohoda ;o) a já se osobně také ráda dovídám nové věci. Operuji na bázi, ¨kdo se neptá, nic se nedoví¨. Myslím si, že vesměs jsou naše debaty i když jenom o bramborách, docele zajímavé. Co mě vždycky udivuje je, kolik různých pokrmů lze připravit třebas právě z obyčejných brambor a kolik národností má někdy podobný přístup jako my, nebo na druhou stranu zase úplně jiný. Děkuji Ti za přečtení receptu ;o)

Elénko, jsi moc hodná, žes tak pěkně popřála té mé malilinké vnučce Lara ;o) Na Tvoji otázku Ti částečně odpověděla Šárka, ale zde jsou další recepty Křupavé telecí kotlety nebo Bleskové Geschnetzeltes z Labužníka a podívám se po jiných a doporučím OK?

kltko, děkuji Ti za vyzkoušení receptu. Doufám, že se ti Rösti nakonec podaří ;o) Co je důležité je druh brambor, nesmí být moučné. Dalším důležitým bodem je dobře brambory natlačit do horké pánvě (já si ji vždycky rozpálím, dám na ni brambory a potom utlumím oheň, aby se brambory nepřipálily). Vejce v receptě opravdu není, ale zato často je tam slanina atd. ;o) Délku vaření brambor neudávám kvůli jejich různým velikostem (snažím se vybrat asi stejné brambory). Když brambory zkouším špejlí, nebo kovovou jehlou jsou-i hotové, tak brambory neodporují, ale také neslkouznou dolů jako ty plně uvařené. Člověk si někdy musí najít svoje vlastní triky ;o)

Všechny Vás upřímě pozdravuji!

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy - šárko!

Díííííííííky!!!!

Labužník Sarka
433 příspěvků 8.2.05 16:59
Ellen,

nejsem babi, ale snad i ma odpoved ti pomuze:))

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.1.09 03:43
Ellen,

my jime Rösty samostatne. Jak jsem uz napsala, davam na nej volke oko a pripadne posypu strouhanym syrem. Taky muzes primichat spek. Je to velmi syte a tak nam kazdemu staci jedna placka. Pripadne ji rozpulim a pak pridam treba kureci rizek a nebo jen kousek uzeneho. Preji dobrou chut.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy.

nó, prvý pokus veľmi nevyšiel, druhá panvica bola sľubnejšia a tretia sa už evidentne podobal na obrázok :o)
(zlepil som hmotu jedným surovým vajíčkom a zemiaky som varil 10 minút do polosurova, pridal trochu kocočkovej slaniny a rasce) :o)

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy - babi

Taky bych Ti ráda popřála šťastnou cestu a aby sis dcery i vnučky jaksepatří užila!!! A dovol mi, abych Ti k vnučce pogratulovala a popřála jí do života hodně štěstíčka!!!
A teď dotaz od labužnického švýcarského laika: Jak se vlastně rösti jí? Jako samostatné jídlo? Mám dojem, že paní Duchková tehdy něco říkala o dušeném masu. Ale už je to přeci jenom víc než dva roky, tak už si toho zase tolik nepamatuju.

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy.

To si mi na Labu líbí, že kousek mastného, cibule a trocha brambor a hned máme třídenní superdiskuzi se spoustou názorů. A co jsem se všechno dověděl, no super!
Díky děvčata!!!

Labužník Sarka
433 příspěvků 8.2.05 04:41
Babi,

neni ta spravna cast diskuzniho fora, ale snad to nevadi. Preji ti stastnou cestu do Kanady a pekne chvilky s vnuckou.

ejin
24 příspěvků 25.1.09 03:43
Dejte na habanu

udějte to na sádle a nemá to chybu!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Šárko...

Stále v ČR, ale za nějaký ten týden poletím do Kanady, dcerce se narodila holčička a tak ji trochu chci pomoct. Musela jsem se usmát, děláš to, co jsem dělávala já. Zvala jsem Kanaďany na česká jídla, až se oni začali zvát sami ;o) To znáš, když chceš pohostit větší skupinu přátel třebas švestkovýma knedlíkama, tak stojíš na nohou pěknou chvíli, asi jako s těma bramborákama ;o)

Dobrou noc!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy - Paraplíčko...

Rösti vařím odnepaměti. Tento recept mluví o základních rösti a jejich švýcarských variacích. Zajisté i těch klasických variací je víc než jsem napsala. Tvoje ukázka receptu je zajímavá, je z Kanady ;o) (Tak co, už jsi zabydlená?)

Pozdrav do Brna!

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi,

dekuji a taky posilam pozdrav. Do CR a nebo uz nekam jinam???:)) Nam chutnaji Rösti a švycari se zase muzou utlouct (teda ty co ja znam) po bramborakach. Obcas delavam Bramborakove dýchánky, ale to potom stravim cely vecer u sporaku. Hlavne ze jim chutna.

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy ... další inspirace

… pro milovníky angličtiny ještě jedna inspirace

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy.

Rösti jsem nezkoušela … zatím jsem je jen ochutnala párkrát v restauraci a chutnali mi. Když jsem pročítala komentáře k receptu, napadlo mě, podívat se na nějaké „zahraniční“ kuchařské stránky, na které taky sem tam zabrousím a kde hledávám inspirace.
Našla jsem například sýrové rösti a postup přípravy popisuje ty drobnosti, které byly upřesněny v komentářích … dle receptu, který jsem našla: se brambory vaří cca 15 min - tedy dokud nejsou měkké, ale stále pevné; na smažení doporučují pánev s nepřilnavým povrchem a 3 PL másla (na 6 velkých brambor); na pánev se ve vrstvách pokládají nastrouhané brambory (každá vrstva se vždy posype rozdrobeným máslem) a strouhaný sýr - poslední vrstva jsou brambory, ta se polije 2 PL horké vody; pánev se přikryje a na mírném plamenu se rösti smaží, dokud nejsou zlaté …
Když o tom tak čtu a píšu, mám čím dál větší chuť, rösti vyzkoušet doma ;-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Šárko...

kdo jiný by věděl, než ten, kdo tam žije ;o) Děkuji Ti .

Moře pozdravů do Švýcarska !

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.1.09 03:43
Rösti

Sve prvni Rösti jsem zakoupila v obchode balene v sacku. Potom jsem je uz delala sama. Nekdy pridam slaninu a pokud je to bez slaniny udelam na ne volske oko a pripadne strouhany syr. Delaju se nam gule az za usima.¨Nemam :,-(lo tak delam Rösti na oleji a nikdy jsem nemela problem s pripalovanim. Rösti se musi taky odsunovat od okraje panve. Jde to potom lepe otocit a nepotrhaji se.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy - Bunter, Esmeralda

Rösti jsem nikdy nezkoušela dělat - právě proto, že jsem viděla onen pořad, který popisuje Bunter ve výňatku z dopisu. Tehdy to byl fakt šílenej trapas.
Ale jedna malá připomínka k tomu JAKÉ brambory na rösti: Duchková tam používala OBOJE nastrouhané mírně povařené a smíchané s nastrouhanými syrovými!!!!!
Takže si dovoluji vyslovit názor, že tak, jako se již mnohokráte stalo u mnoha receptů: v každé oblasti mají svůj recept. A vzhledem k tomu, že recept na rösti si paní Duchková dovezla od své tchýně přímo ze Švýcarska, dá se věřit tomu, že v některé oblasti opravdu dělají z obojích brambor.

MOJE NÁZORY:
Může to být i tak, že tchýně zjistila, že má brambor málo a nahonem „dostrouhla“ pár syrových brambor.
Připékat se to mohlo proto, že to nedělala na teflonu, ale na nerezové pánvi s vroubkovaným dnem a že to dělala na oleji a ne na sádle.
Ode dna to nemohla odlepit také proto, že neměla v pořadu (20 min) čas a spěchala a nenechala rösti připéct tak, jak by si zasloužili.
Pokud se rösti dělají ze syrových brambor, tak se dělají hóódně pomalu - poznámka od kámošky, co je už zkoušela dělat.
A až se jednou odvážím já, tak napíšu, jak to celé dopadlo. Docela bych si toto dovedla představit se špenátem.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy-přidány obrázky postupu ;o)
Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy.

Babi, u mne to je zvídavost (někdy i zvědavost) a snaha se poučit o nových věcech, které zná někdo druhý. Ráda se dostávám věcem na kloub a jak jsem stará, tak se nestydím, že něco neznám a jsem vděčná za to, že mi někdo něco poradí. No a když nevím, tak se zeptám. Jsem vděčná internetu, že mne seznámil s tolika milými a chytrými lidmi a že mi dává v tom pátrání do teď netušené možnosti. Knih mám hodně, nasbíraných předpisů také, ale to propojení se zkušenostmi jiných je nenahraditelné.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy.

Díky Esme za inspriraci a tobě babi za radu nemíchat.Jistě se o to ještě pokusím…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti - Jeno...

děkuji Ti za zájem o Rösti ;o))) nevím jak Ty, ale když je pro mě v kuchyni nějaká samozřejmost, tak to někdy přecházím bez poznámky v receptě. Ano, používají se olejnaté brambory a nevaří se úplně do měkka, protože se ještě dále tepelně připravují. Tvoje poznámka, mě však na to upozornila a tak jsem do receptu přidala jaké brambory se používají. Myslím si, že spolu bychom psaly perfektní recepty ;o)))) Děkuji Ti za kontrolu kvality a přesnosti receptů, nebo jak se tomu zde říká?

Zdraví,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy-Tome a Esmeraldo...

Tome, nejednou jsem tento recept připravovala a nejenom ke švýcarským pokrmům. Nikdy jsem z toho škubánky neměla ;o) Paní Duchcovou a ten její pořad na televizi a ani paní Paukertovou a tu její kuchařku neznám. Recept jsem si jednou zapsala a přeložila z kanadského televizního pořadu na Food network.ca. Brambory se jednoduše musí dobře natlačit do pánve a nemíchají se! Také jsem se někdy dívala v Mövenpick restauraci, jak Rösti připravují.

Esmeraldo, ze syrových brambor to nejsou Rösti, ale francouzské Pommes Pailasson.

Příjemnou neděli!

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy.

Ajajaj - zase mezera ve vzdělání. Já jsem dodnes myslela, že rösti se dělá ze syrových brambor (takové trochu jiné bramboráky). Tak jsem šla do literatury a narazila na stejnou kuchařku ze své sbírky, jako má Tom (od Drahomíry Paukertové). Tam je dělají z vařených brambor. Pak jsem se pustila do surfování po internetu, ale protože angličtinou moc nevládnu, tak jsem se pustila do německé oblasti. Tam je také vaří, ale jen 10 minut v osolené vodě. Takže asi záleží na tom, aby ty brambory nebyly uvařené moc do měkka a asi spíše nerozvářivé typy. Co nejdříve vyzkouším.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy- Tome

Nebo snad tady .

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy- Tome.

Svoje první rösti jsem dělala ze syrových nastrouhaných brambor, neboť to tak žádal recept. Od té doby jsem narazila na několik dalších receptů. Některé používají brambory uvařené, některé syrové. Zkus to z těch syrových, možná ti to bude chutnat. Já osobně mám rösti z těch syrových raději. Jestli chceš experimentovat tady máš inspiraci.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy.

Výňatek z dopisu kamarádovi do Prahy z roku 2002…tak občas si zapnu Primu a koukám na Prima vařečku a jednou tam vařila hlasatelka Duchková.Jako hlasatelka mě byla sympatická,ale po jejím extempore v kuchyni u mě hodně klesla.Proč to ale píši?Tebe jsem inspiroval gurmánskými dny a tak zřejmě začneš Švýcarskem.Ona má za muže Švýcara a pokoušela se tam naprosto bez úspěchu a v trapnosti vytvořit něco,co je ve Švýcarsku národním pokrmem a to Rösti.Minulý týden nám pár vařených brambor zbylo a tak jsem recept podle švýcarské kuchařky vyzkoušel.Je to blbost!!Nahrubo nastrouhané brambory se ti zákonitě při „dobrém promíchání“změní na bramborovou kaši a při pečení to spolkne kostku másla jak malinu a ani to není znát,protože veškerý tuk je vstřebán,takže se to ani nemá na čem smažit.Dělal jsem to na velké teflonové pánvi,kde se nic nepřichytí,ale bramborová kaše se mi přichytávala stále.Když jsem chtěl placku oddělit ode dna,začala se trhat a tudíž ani nešla otočit.No měl jsem s tím pěknou patálii a ani do růžova jsem to neupekl.Když jsem dal Věře po hodině ochutnat,lakonicky prohlásila škubánky! a měla pravdu!!!Chutnalo to jak špatný škubánky.Já protože mi to bylo líto vyhodit jsem se s tím cpal dva dni…...
Ahoj babi, dělal jsem to podle receptu Rösti(základní předpis) ze švýcarské kuchařky od Drahomíry Paukertové.Jistě to jde, když jsou rösti tak populární, ale mě se to jaksi podle toho receptu nevedlo…Jiný postup však jistě jednou vyzkouším.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re:rösti - lucianko...

děkuji Ti za přečtení receptu ;o)

Pěkný víkend!

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní rösti a jejich druhy.

Babi, rösti miluji! Děkuji za recept!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz