Recept Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba

babi Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Ve velké míse smíchat dohromady vodu, kvasnice a cukr. když za 5min. kvasnice nevzejdou tak začít znovu. Přidat mouku a rychle a pevně promíchat a zadělat vařečkou, aby směs získala co nejvíce vzduchu. Přikrýt a nechat vzejít na teplém místě bez průvanu po 8-12 hodin. Směs má být velice probublaná. Ihned použít, nebo přikrýt mikrotenovým filmem a dát do chladničky. Jak uchovávat kvásek. Vždycky musí zbýt alespoň 1/4 hrnku a množství, které jsme odobrali se musí nahradit stejným množstvím vody a mouky (při odejmutí 1 hrnku kvásku se musí dodat 1 hrnek mouky a 1 hrnek vlažné 43°C vody) Zašlehat tyto do kvásku, ale směs nemusí být hladká, má mít trochu hrudky. Přikrýt a dát do chladničky. Kvásek se také musí osvěžovat každých několik dní. Odejmout 1 hrnek kvásku (když se doma nepeče, dát jej kamarádce) a přidat jako předtím hrnek mouky a hrnek vody. Když jste na delší dobu pryč, tak kvásek zmrazit ve sterilní mrazící nádobce. Rozmarazit 2 dny před pečením. Osvěžit kvásek 1 hrnkem mouky a 1 hrnkem vody a nechat po 12 hodin při pokojové teplotě. TIP: Nikdy neuzavírat kvásem vzduchotěsně. Plyny, které se z kvasnic nahromaždí v nádobce třeba skleněné, mohou vybouchnout a nádobku rozbít. ZITRA budu pokračovat s chlebem ;o)

Recept je z kategorií: Chléb

Nahlásit recept

  • 13.04.05 vloženo
  • 53656x zobrazeno

Ingredience

  • na 5-6 hrnků (jeden hrnek =250ml)
  • 3 hrnky teplé vody 43°C
  • 1 1/2 lžic sušených kvasnic
  • 1 lžička cukru
  • 3 hrnky mouky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba.

Miki47, děkuju moc za návod na kvásek!!!

miki47
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba.

Zdravím,
přátelé tady se pořád píše o chlebovém kvásku z droždí a to ať již ze sušených a nebo lisovaných kvasnic. Nenechte se mýlit to je špatně. Z kvasnic získáte zase jenom kvasnice, pouze je rozmnožíte (tzv. vzejití kvásku) kdy se přidá voda cukr a lžíce mouky. Chleba a pečivo získané za použití tohoto „kvásku“je klasické pečivo a chleba v našich krámech, tzn. nezdravé. Pekařské kvasnice tzv. droždí snižuje stabilitu tělních buněk mění chuť chleba na tzv. „buchtu“ negativně ovlivňuje kvalitu chlebové střídky a sílu kůrky. Obzvlášť viditelné u bílého chleba a nejvíce u toustového. Pravý chlebový kvásek se dělá pouze z žitné mouky(nejlépe celozrnné) a vody: Umícháte řidké těsto (jako na palačinky) a necháte přikryté do druhého dne. každý dalši den pridáte další malé množství mouky a vody. pokračujeme až do doby než kvásek začne příjemně nakysle vonět. Po použití na zadělání chléba se do zbytku přidá zase mouka a voda a tak pokračujete. Při dobrém vedení je kvásek hotov již za 4-8 dní. Nesmí mít hnilobný a nebo čpavkový zápach. Potom bez milosti vyhodit a začít znovu. Z kvásku z kvasnic také nejde udělat žitný chléb protože žitná mouka obsahuje inhibitory které bráni pekařským kvasnicím v růstu a chléb má potom nevykynuté a mazlavé středy zde se musí použít chlebový kvásek který si uděláte. Přeji dobrou chuť V.Š.

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba.

Pro zajímavost přidávám ještě další odkaz na výrobu kvásku.

Shira313
117 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba.

Našla som trochu iný recept na kvások a to z ražnej (žitnej) múky:
1 nastráhaná cibuľa, žitná múka a tepla voda. Nechať prikryté iba obrúskom na teplom mieste.
Tri dni po sebe vždy premiešať a pridať múku a teplú vodu.
Po troch dňoch je pripravený na použitie. Na dne trochu nechať a opäť až do ďalšieho pečenia pridávať múku a vodu. A tak to ide do nekonečna :o) Úspešne som vyskúšala aj použitie kvásku v prášku - dostať ho v bio-potravinách.
S kváskom potom pripravujem chlebík úplne bez droždia, len ho treba nechať dlhšie vykysnúť, niekedy aj cez noc. Prípadne pridám len symbolické množstvo droždia.

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba.

Sušené kvasnice vážně nepracovaly, ačkoli staré nebyly, zřejmě jsem na ně neudělala dojem :-))). Napodruhé a z čerstvého droždí už ale kvásek úspěšně vyběhl a chlebík (tenhle ) nakynul přes noc v lednici, druhý den v poledne jsem pekla a večer už nebyl z chleba ani drobeček. Takže rozhodně v dohledné době bude repete, aby kvásek v lednici nezahálel…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba-Florentýno...

Mrzí mě, že jsem v krušnou chvíli nebyla doma a nemohla poradit. Kvásek jsem používala, je odzkoušený a mohla jsem Ti poradit jak použít čerstvé kvasnice (evidentně Tvoje sušené nepracovaly, možná byly staré). Doufám, že se Ti úspěšně podařilo nějaký ten chléb upéct. Osobně jsem napsala na Labužníka řadu receptů na chleby a to o hodně snadnější jako je na př. tento ZDE , ale i jiné.

Měj se dobře ;o)

P.S. Co a proč napsal toustík, se Ti pokusím osvětlit dopisem zaslaným do Tvého Labužníka!

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba - Florentyno

Díky za vysvětlení.

Přeji hezkou neděli :o)

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba.

Pendo, díky, už jsem podle tvé rady zadělala znovu a vypadá to, že tentokrát by to mohlo vyjít.

Toustíku, já nevím, co je mezi tebou a pendou, ale ještě docela nedávno tu někdo prohlásil, že by to „chtělo více humoru a tolerance“ a taky že „celý Labužník je tu pro radost“ (paměťová protéza je k dispozici zde . Jsem ráda, že jsem dostala tak rychle odpověď, když je babi zřejmě zaneprázdněná někde jinde, ostatně k tomu jsou přece diskuse pod recepty také určeny. A pochopitelně bych jen velmi nerada svými dotazy vyvolávala naprosto zbytečné rozmíšky na serveru, který se má věnovat dobrému jídlu a pití a nikoli osobním problémům… Netajím se tím, že v mé kuchařské praxi jsou jisté povážlivé mezery, tak se prostě čas od času zeptat musím :-)

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba - Pendo

Pendo, mohu se zeptat komu byl tento dotaz směrován? Když už se považuješ za tu rozumbradu zde, jak si sama uvedla, to ještě neznamená, že tě to opravňuje odpovídat za jiné, zvláště když je dotaz adresován konkrétní osobě.

Zdraví Toast

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba.

Flo, já tady mám jiný recept na kvásek (více druhů) a v jednom je na 200 g mouky (pšeničné nebo žitné celozrnné) 5 g droždí (maximálně 10 g, ale víc už v žádném případě!)

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní chlebový kvásek pro výrobu chleba - babi, pomoc!

Babi, prosím tě, kolik by se do kvásku mělo dát čerstvého droždí namísto sušeného? Sušené sice mám, ale evidentně nepracuje tak, jak má, musím začít znovu :-((((

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz