Recept Zajíc z ryb Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Začíná půst..
Co v tu dobu připravovaly následovnice Magdalény Dobromily..?

Přepsáno z Magdaleny Dobromily Rettigové DOMÁCÍ KUCHAŘKY čili snadno pochopitelného a proskoumaného poučení, kterak se masité i postní pokrmy všeho druhu nejchutnějším způsobem vaří, pekou a zadělávají…,
14. vydání se vzhledem k novým mírám a váhám upravené a opět rozmnožené
V Praze 1881 vydané

(Recept přepsán s původní, neupravovanou gramatikou)

Postup

Trhni kilového kapra a 3/4 kg štiku, hlavy odděl, kůži stáhni, kůstky vybeř a maso drobince usekej,,
pak osekej kaprové mléčí, vraz k němu 3 vejce a udělej z toho míchaná vejce, načež je usekej s jednou ostrouhanou, ve vodě namočenou, dobře vymačkanou žemličkou,,
potom utři na míse 100 gramů čerstvého másla, dej do něho tu sekanou rybu i tu žemličku s vejci, přidej k tomu s půl citronu drobně rozkrájenou kůru, 50 gramů drobně rozkrájených kaprlí a trochu tlučeného nového koření nebo hřebíčku, osol to a dobře umíchej,,
nyní z toho utvoř zaječí zadek, místo kůstek u nohou dej ostrouhané malé petruželové kořínky, vymaž pekáček máslem, posyp ho drobně rozkrájenou cibulí, polož zajíce na něj, dej k němu na koláčky rozkrájený kořínek petružele a jednu mrkev, zajíce vyšpikuj na nudličky rozkrájenými mandlemi, pokrop ho rozpuštěným máslem, dej ho do trouby a nech ho zvolna péci.
Hlavy, kůže a všecky odpadky od kapra i štiky dej s kouskem másla na kastrol, přidej k tomu cibuli, celer, mrkev, kořínek petružele, vše na koláčky rozkrájeno a nech to do světlohněda dusit, při čemž pod to podlévej petruželové vody,,
když je to dost udušeno, nalej do toho petruželové vody tolik, mnoho-li je petruželové omáčky třeba a nech to trochu povařit,,
pak to proceď a podlévej této polívky po lžíci pod zajíce, aby se vespod nepřipálil,, potom nech v hrnečku jako vlašský ořech velký kousek nového másla, vmíchej do něho kávovou lžičku pěkné mouky a rozmíchej to hustou kyselou smetanou,,
nyní pod zajíčka podlej několik lžic dobrého vinného octa a povrchu ho polévej po lžíci tou rozmíchanou smetanou a pokropuj ho rozpuštěným máslem, až jest hezky do červena upečen,,
načež ho dej pozorně na mísu a podlej pod něj tu procezenou omáčku,,
kdyby však byla omáčka příliš hustá, přilej do ní trochu té polívky,,
to každá zkušená hospodyňka sama posoudí a nezkušená se beztoho nebude takovými věcmi zanášeti.


Reklama

Nahlásit recept

  • 22.02.12 vloženo
  • 1212x zobrazeno

Ingredience

  • Uvedeny přímo v receptu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zajíc z ryb

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
svato
1416 příspěvků 22.02.12 22:12

práve na to som myslela, že možno by som to aj dakedy možno, keď už budem v „naozajstnom“ dôchodku, skúsila, ale to modelovanie si zaručene odpustím (a tom som mala sestru sochárku) :D

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.02.12 22:04

Jj, svato..proto mě to tak zaujalo…už se vidím, jak doma plácám z ryb zaječí zadel a modeluji nožky z kořínků petružele..
Ale je to krásný recept…leč..nikdy ho z různých důvodů dělat nebudu.
(a to mám doma taky rybáře :-D )

 
mrtvola
1394 příspěvků 22.02.12 22:02

Svato, to je recept z doby, kdy se lidé ještě doopravdy postili a snažili se to „očůrat“ :lol:

 
svato
1416 příspěvků 22.02.12 21:50

tak trochu mi to pripomenulo kančiu hlavu, ktorú som sem pred rokmi zaradila ja, toto je síce celkom dobre realizovateľné, ale aj tak si myslím, že by mi „pánboh do sprostých vynadal“ (a to mám doma rybára) :lol:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Hruškový koláč Hruškový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz