Recept Zaječí paštika

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z vykostěného zajíce vyberte 4-5 delších filátek, jemně je posolte, opepřete pokapejte několika kapkami cognacu a odložte k dalšímu použití. Ostatní maso nakrájejte na menší kousky. Maso, játra, na kostičky nakrájené hřbetní sádlo na hrubo na strojku umelte. Vše dejte do mísy, přidejte vejce, strouhanku, cognac , osolte, opepřete a přidejte veškeré koření na jemno utlučené s výjimkou bobkových listů. Dobře propracujte na homogenní směs. Eventuelně ještě dosolte!

Do paštikové teriny dejte vrstvu paštikové směsi položte filátka a překrýjte druhou vrstvou paštikové hmoty. Pořádně napěchujte, srovnejte a ozdobte lístky bobku. Dejte do vytopené trouby na 160°C a „pečte“ cca 1,30 h.

Paštiku nechte v kuchyni zchladnout a teprve potom dejte do chladničky. Nejlépe je ji nechat ke konzumaci do druhého dne, kdy dostane tu správnou vyzrálou chuť. Výborně se k tomu hodí džem z jeřabinek, nebo také nakládané houby.

Recept je z kategorií: Zvěřina

Nahlásit recept

  • 12.04.10 vloženo
  • 10722x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,45 hod

Ingredience

  • 1 maso z jednoho vykostěného zajíce
  • 200 gr drůbežích jater
  • 200 gr hřbetní sádlo nařezané na kostičky
  • 4 bobkové listy
  • 5 PL cognacu
  • 3 PL hrubé strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 ML Provencalského koření
  • pepř z mlýnku
  • sůl.

Doporučená příloha

  • Selský chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zaječí paštika

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Bali
1254 příspěvků 20.04.10 03:16
Re: Zaječí paštika

Manža také nedává strouhanku a paštiku dělá skvostnou: http://www.olivovakucharka.webgarden.cz/…-2-p-te.html

 
youpi
75 příspěvků 20.04.10 00:26
Re: Zaječí paštika

mjam,
i kyž „zešedné“ je dobrá? Chutná? Proč chcete nahražovat něco „nekvalitního“ vlastoručně vyrobené s láskou, kde víte přesně co jste tam dala „barevně vynikající“ průmylově vyrobenou „zdravou“ plné chemii. Navíc ani nevíte co tam všechno je? Vemte cenu masa a cenu některého finálního výrobku. Myslíte, že by dnes někdo prodával pod nákupní cenou surovin a energii, aby nám konzumentům dělali radost. Navštívil jsem několikráte jeden z největších lahudkářských výroben (paštiky, teriny, galantiny) v zahraničí, jejichž výrobky jsou prodávány i na čs trhu. Někdo uváděl poměr svaloviny mého receptu k tuku 1:1 což nehodlám komentovat, ale oni mají poměr 1:2-1:3,5 tedy výroba „dietních“ výrobků! Připomíná mi to trochu tu slavnou francouzskou paštiku ze slavíka - jeden slavík, jeden kůň! V paštikách nikdy nezískáte stejnou barvu jako průmyslovou! Osobně bych určitě dál vždy přednost té Vaší „škaredé šedé“ než nádherně vypadající barevně ladící oku. Pokud se jedná o telecí játra, nejíte-li je denně, nemyslím, že by to vůbec ohrozilo Vaše zdraví. Navíc dnes jsou v celé únii pro chov telat naprosto zakázané hormony. Pokud Vaší stolovníci jsou spokojení, chutná jím a nešetří chválou, pak by mi ta „zdravá“ barva nejméně vadila. Zdraví Youpí

 
dag
539 příspěvků 16.04.10 02:56
Re: Zaječí paštika

Dělám paštiku tak třikrát, čtyřikrát do roka a vyzkoušela jsem recepty mnohé a nejchutnější se mně zdají ty, kde se mísí syrová játra s podušeným masem.Vzorem je mně paštika podle paní Sandtnerové. Na cibuli a mrkvi dusí maso. Pak přidává syrová játra a tak dále.

 
gabi
551 příspěvků 15.04.10 23:55
Re: Zaječí paštika

stara mama mojho manzela zila niekolko rokov vo Francuzsku…bola vychyrecna kucharka…pastetu z kralika kombinovala s bravcovym bocikom, kuracou alebo bravcovou pecenou (jatrami) a bravcovym masom…do zmesi pridavala trosku majoranky, tymianu a cierne korenie…podla potreby vyvar z bocika (bocik sa varil so zeleninou a zbytok vyvaru sa pouzil na cesnacku)… pridavala viac vajec a este na masti oprazenu cibulu…ked to piekla v rure na rychly konzum, pridala viac vyvaru a struhanku…ked sa to davalo do poharov a sterilizovalo, tak struhanku nedavala

 
jolana
5065 příspěvků 15.04.10 21:06
Re: Zaječí paštika

Svevo, vsetko je uzitocne sa dozvediet. Pastiky robim casto a rada. Dakujem :)

Ma zaujima ta otazka od Mjam. Este som sa nestretla zeby mi pastika sedla. Tak keby sa stalo, aby som vedela.Teraz ma napadlo, ze kupovana alebo aj domaca konzervovana v sklenkach je dakedy zesednuta na okrajoch a zvrchu …posobenia svetla a rozdielnych teplot, oxidacia.. hmm..
Pekny den :)

 
sveva
751 příspěvků 15.04.10 20:35
Re: Zaječí paštika jolana

Prošla jsem si francouzské recepty a vesměs přidávají vepřové nebo telecí, slaninu (syrovou) a špek (po třetině) k masu ze zajíce v poměru 1:1. Nedávají játra a nedávají strouhanku – nevím proč. Mohlo by to být užitečné?

 
jolana
5065 příspěvků 15.04.10 19:22
Re: Zaječí paštika

mjam, pastika ked zesedne ma asi prilis malo tuku, vela masa a je vela uvarena…sa mi zda…tu rychlosol by som ale rozhodne nedavala, ked uz robim domacu..;-)
Mozno dakto bude vediet o tom viac a poradi, sama som zvedava..
Na tuto sa chystam buduci tyzden, ale z kuriatka.. zajic nie je.. :)

 
mjam 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.04.10 19:05
Re: Zaječí paštika

Stojím s paštikou na válečné noze, vždy mi zešedne. Nebylo by dobré, přidat do soli trochu fosfátu, aby se barva zachovala? Jinak myslím, že tenhle receptík stojí z to. Šly by i telecí játra nebo je nebezpečí, že po nich díky hormonům rostla prsíčka a pod.?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Reveňový koláč Reveňový koláč
Kuře na medu Kuře na medu
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz