Recept Zaječí paštika

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Z vykostěného zajíce vyberte 4-5 delších filátek, jemně je posolte, opepřete pokapejte několika kapkami cognacu a odložte k dalšímu použití. Ostatní maso nakrájejte na menší kousky. Maso, játra, na kostičky nakrájené hřbetní sádlo na hrubo na strojku umelte. Vše dejte do mísy, přidejte vejce, strouhanku, cognac , osolte, opepřete a přidejte veškeré koření na jemno utlučené s výjimkou bobkových listů. Dobře propracujte na homogenní směs. Eventuelně ještě dosolte!

Do paštikové teriny dejte vrstvu paštikové směsi položte filátka a překrýjte druhou vrstvou paštikové hmoty. Pořádně napěchujte, srovnejte a ozdobte lístky bobku. Dejte do vytopené trouby na 160°C a „pečte“ cca 1,30 h.

Paštiku nechte v kuchyni zchladnout a teprve potom dejte do chladničky. Nejlépe je ji nechat ke konzumaci do druhého dne, kdy dostane tu správnou vyzrálou chuť. Výborně se k tomu hodí džem z jeřabinek, nebo také nakládané houby.

Recept je z kategorií: Zvěřina


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.04.10 vloženo
  • 10333x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,45 hod

Ingredience

  • 1 maso z jednoho vykostěného zajíce
  • 200 gr drůbežích jater
  • 200 gr hřbetní sádlo nařezané na kostičky
  • 4 bobkové listy
  • 5 PL cognacu
  • 3 PL hrubé strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 ML Provencalského koření
  • pepř z mlýnku
  • sůl.

Doporučená příloha

  • Selský chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zaječí paštika

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Bali
1254 příspěvků 20.04.10 03:16
Re: Zaječí paštika

Manža také nedává strouhanku a paštiku dělá skvostnou: http://www.olivovakucharka.webgarden.cz/…-2-p-te.html

 
youpi
75 příspěvků 20.04.10 00:26
Re: Zaječí paštika

mjam,
i kyž „zešedné“ je dobrá? Chutná? Proč chcete nahražovat něco „nekvalitního“ vlastoručně vyrobené s láskou, kde víte přesně co jste tam dala „barevně vynikající“ průmylově vyrobenou „zdravou“ plné chemii. Navíc ani nevíte co tam všechno je? Vemte cenu masa a cenu některého finálního výrobku. Myslíte, že by dnes někdo prodával pod nákupní cenou surovin a energii, aby nám konzumentům dělali radost. Navštívil jsem několikráte jeden z největších lahudkářských výroben (paštiky, teriny, galantiny) v zahraničí, jejichž výrobky jsou prodávány i na čs trhu. Někdo uváděl poměr svaloviny mého receptu k tuku 1:1 což nehodlám komentovat, ale oni mají poměr 1:2-1:3,5 tedy výroba „dietních“ výrobků! Připomíná mi to trochu tu slavnou francouzskou paštiku ze slavíka - jeden slavík, jeden kůň! V paštikách nikdy nezískáte stejnou barvu jako průmyslovou! Osobně bych určitě dál vždy přednost té Vaší „škaredé šedé“ než nádherně vypadající barevně ladící oku. Pokud se jedná o telecí játra, nejíte-li je denně, nemyslím, že by to vůbec ohrozilo Vaše zdraví. Navíc dnes jsou v celé únii pro chov telat naprosto zakázané hormony. Pokud Vaší stolovníci jsou spokojení, chutná jím a nešetří chválou, pak by mi ta „zdravá“ barva nejméně vadila. Zdraví Youpí

 
dag
539 příspěvků 16.04.10 02:56
Re: Zaječí paštika

Dělám paštiku tak třikrát, čtyřikrát do roka a vyzkoušela jsem recepty mnohé a nejchutnější se mně zdají ty, kde se mísí syrová játra s podušeným masem.Vzorem je mně paštika podle paní Sandtnerové. Na cibuli a mrkvi dusí maso. Pak přidává syrová játra a tak dále.

 
gabi
551 příspěvků 15.04.10 23:55
Re: Zaječí paštika

stara mama mojho manzela zila niekolko rokov vo Francuzsku…bola vychyrecna kucharka…pastetu z kralika kombinovala s bravcovym bocikom, kuracou alebo bravcovou pecenou (jatrami) a bravcovym masom…do zmesi pridavala trosku majoranky, tymianu a cierne korenie…podla potreby vyvar z bocika (bocik sa varil so zeleninou a zbytok vyvaru sa pouzil na cesnacku)… pridavala viac vajec a este na masti oprazenu cibulu…ked to piekla v rure na rychly konzum, pridala viac vyvaru a struhanku…ked sa to davalo do poharov a sterilizovalo, tak struhanku nedavala

 
jolana
5064 příspěvků 15.04.10 21:06
Re: Zaječí paštika

Svevo, vsetko je uzitocne sa dozvediet. Pastiky robim casto a rada. Dakujem :)

Ma zaujima ta otazka od Mjam. Este som sa nestretla zeby mi pastika sedla. Tak keby sa stalo, aby som vedela.Teraz ma napadlo, ze kupovana alebo aj domaca konzervovana v sklenkach je dakedy zesednuta na okrajoch a zvrchu …posobenia svetla a rozdielnych teplot, oxidacia.. hmm..
Pekny den :)

 
sveva
751 příspěvků 15.04.10 20:35
Re: Zaječí paštika jolana

Prošla jsem si francouzské recepty a vesměs přidávají vepřové nebo telecí, slaninu (syrovou) a špek (po třetině) k masu ze zajíce v poměru 1:1. Nedávají játra a nedávají strouhanku – nevím proč. Mohlo by to být užitečné?

 
jolana
5064 příspěvků 15.04.10 19:22
Re: Zaječí paštika

mjam, pastika ked zesedne ma asi prilis malo tuku, vela masa a je vela uvarena…sa mi zda…tu rychlosol by som ale rozhodne nedavala, ked uz robim domacu..;-)
Mozno dakto bude vediet o tom viac a poradi, sama som zvedava..
Na tuto sa chystam buduci tyzden, ale z kuriatka.. zajic nie je.. :)

 
mjam  15.04.10 19:05
Re: Zaječí paštika

Stojím s paštikou na válečné noze, vždy mi zešedne. Nebylo by dobré, přidat do soli trochu fosfátu, aby se barva zachovala? Jinak myslím, že tenhle receptík stojí z to. Šly by i telecí játra nebo je nebezpečí, že po nich díky hormonům rostla prsíčka a pod.?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Štika na smetaně Štika na smetaně
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz