Recept Žahour s tvarohovými knedlíky

penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Na misce přelijeme krupici mlékem, aby nabobtnala a poté dobře utřeme s tvarohem, žloutky a solí. Nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků. Utvoříme knedlíky o průměru asi 5 cm a vaříme ponořené do vroucí vody 10 minut. Mezitím si připravíme omáčku. Borůvky propereme, přidáme k nim cukr, máslo a špetku soli, podlijeme vodou a vaříme. Rozvařené borůvky rozmícháme a zahustíme škrobovou moučkou nebo moukou rozmíchanou v mléce. Ochutíme skořicí a strouhanou citrónovou kůrou. Rozkrájené knedlíky přelijeme omáčkou a podáváme. *Pendina poznámka:* Pokud chcete, aby vynikla chuť a vůně borůvek, je nejlépe se držet základního receptu na žahour: 500 g borůvek, cca 80 g cukru, lžíce másla, 1/4 l smetany, lžíce hladké mouky a sklenice vody. V některých místech jižních Čech se do žahouru přidává i strouhaný tvaroh s vanilkovým cukrem a vynechává se skořice. Čerpáno ze sešitu Kuchařka pro nezaměstnané (1991).

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 25.02.06 vloženo
  • 8734x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • *Na omáčku:*
  • 1/2 kg borůvek
  • 50 g cukru
  • 1 PL másla nebo tuku
  • 1 sklenice vody
  • 1 sklenice smetany nebo plnotučného mléka
  • 1 KL škrobové moučky
  • sůl
  • skořice
  • citrónová kůra;
  • *Na knedlíky:*
  • 1/2 kg měkkého tvarohu
  • 300 g hrubé krupice
  • 4 vejce
  • sklenice mléka
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žahour s tvarohovými knedlíky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Žahour s tvarohovými knedlíky

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žahour s tvarohovými knedlíky

Dneska bylo k obědu, mňam. Do knedlíčků ale dávám strouhanku napůl s hrubou moukou a na 1/2 kg tvarohu jen 2 vejce a bez mléka.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žahour s tvarohovými knedlíky

jojo, jeden žahour už tu je i od babi, tak můžeš namrknout i do její databáze, ale fakt je to moc dobré, a když uděláš hustší omáčku, je to strašně dobré na lívance, my tomu říkávali merenda (lívance s merendou). ;o)) Ať chutná.

Labužník Kim02
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žahour s tvarohovými knedlíky

Už aby byla sezóna borůvek. Možná mám nějaké v mrazáku, tak hned vyzkouším.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz