Recept Žahour s tvarohovými knedlíky

penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Na misce přelijeme krupici mlékem, aby nabobtnala a poté dobře utřeme s tvarohem, žloutky a solí. Nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků. Utvoříme knedlíky o průměru asi 5 cm a vaříme ponořené do vroucí vody 10 minut. Mezitím si připravíme omáčku. Borůvky propereme, přidáme k nim cukr, máslo a špetku soli, podlijeme vodou a vaříme. Rozvařené borůvky rozmícháme a zahustíme škrobovou moučkou nebo moukou rozmíchanou v mléce. Ochutíme skořicí a strouhanou citrónovou kůrou. Rozkrájené knedlíky přelijeme omáčkou a podáváme. *Pendina poznámka:* Pokud chcete, aby vynikla chuť a vůně borůvek, je nejlépe se držet základního receptu na žahour: 500 g borůvek, cca 80 g cukru, lžíce másla, 1/4 l smetany, lžíce hladké mouky a sklenice vody. V některých místech jižních Čech se do žahouru přidává i strouhaný tvaroh s vanilkovým cukrem a vynechává se skořice. Čerpáno ze sešitu Kuchařka pro nezaměstnané (1991).

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 25.02.06 vloženo
  • 8674x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • *Na omáčku:*
  • 1/2 kg borůvek
  • 50 g cukru
  • 1 PL másla nebo tuku
  • 1 sklenice vody
  • 1 sklenice smetany nebo plnotučného mléka
  • 1 KL škrobové moučky
  • sůl
  • skořice
  • citrónová kůra;
  • *Na knedlíky:*
  • 1/2 kg měkkého tvarohu
  • 300 g hrubé krupice
  • 4 vejce
  • sklenice mléka
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Žahour s tvarohovými knedlíky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Žahour s tvarohovými knedlíky

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Žahour s tvarohovými knedlíky

Dneska bylo k obědu, mňam. Do knedlíčků ale dávám strouhanku napůl s hrubou moukou a na 1/2 kg tvarohu jen 2 vejce a bez mléka.

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žahour s tvarohovými knedlíky

jojo, jeden žahour už tu je i od babi, tak můžeš namrknout i do její databáze, ale fakt je to moc dobré, a když uděláš hustší omáčku, je to strašně dobré na lívance, my tomu říkávali merenda (lívance s merendou). ;o)) Ať chutná.

Labužník Kim02
16 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žahour s tvarohovými knedlíky

Už aby byla sezóna borůvek. Možná mám nějaké v mrazáku, tak hned vyzkouším.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Linecké slepovací cukroví

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz