Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babrdle Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na sádle zpěnit cibuli, na to pak dát kousek na kostičky nakrájené anglické /nebo špek nebo uzené/,nechat trošku osmahnout a pak přidat překrájené a vymačkané kyselé zelí,kmín,trošku červené papriky.Chvíli nechat dusit a podlít vodou ze zelí,podušené zelí pak nechat trochu vychladnout.Maso naktrájet na plátky a naklepat,osolit,opepřit.Na každý plátek dát zelí a zarolovat jako závitky.Do pekáčku je naskládat těsně vedle sebe,aby se nerozbalily,okolo závitků dát zbytek zelí,podlít vodou a v troubě upéct.
Recept je z kategorií: Vepřové maso
vařené brambory,bramborové knedlíky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
18.12.15 19:27
Po sladkých dnech přišel veeelice k chuti Přečetla jsem komentáře a jeden záhorácký
- Viete aká je na Záhorí najkratšia veta ?
No predsa: Éééé ?
A viete čo to znamená ?
No predsa:
Prosím Vás, mohli by ste mi to zopakovať - nerozumel som.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Záhorátské závitky
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ja skôr rozumiem Poliakovi ako keď hutori vychodniar. A Záhoráci sú extra sorta, veď preto je o nich toľko vtipov…Hovoria viac - menej ako na Morave, pri Hodoníne, iba nepoužívajú „r“ s mäkčeňom…
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Protestujem a opravujem… neda sa rozumiet vychodnarom…zahorakom sa da.
590 příspěvků 25.1.09 03:43
recept je tady nejen jednou:
" koukněte sem ":http://www.labuznik.com/…h_result.php?…
Na:,–(ili jste mi brouka a dala jsem tedy vyhledávat Google. Našel na několika webech závitky záhorácké nebo z vepřového masa s kysaným zelím, ale ani jeden záhorátský. Mimochodem recept tady jednou již je -
Zatím se tu dohadujeme sami mezi sebou … a kde je babrdle, aby vysvětlila původ toho slova, možná to bude zajímavé…tak babrdle máš slovo a neboj, nikdo Tě tu neukousne.
Já bych ještě pochopila tu „Milka“ a Max Faktor, že jsou to cizí firmy a jejich manažeři odmítají v reklamě název skloňovat, neb ho pak nepoznávají, ale ten Odkolek je mi tedy záhadou… K názvu receptu - někde jsem slyšela, že „záhorákům“ prakticky nikdo nerozumí, jaké mají nářečí. Takže bych i tu podivnou koncovku třeba byla ochotna připsat na vrub lokálnímu slangu.
Též je ukrutná reklama v televizi - čokoláda od Milka - ta zmutovaná kráva se zdravou fialovou barvou se tedy asi nazývá Milek…
A jak nazývám komunisty já, to nebudu publikovat. Inspiraci naleznete v publikaci K. J. Obrátil: Velký slovník sprostých slov…
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Handulko, máš pravdu, já je nedořvu, jenom strašně trpím.
Oni na to doufám přijdou.
A ještě perlička pro všechny. Dcera mě předevčírem upozornila, že se neříká komouši, ale komunisti.
musím se k vám připojit a asi nás bude víc.
A Sylvie, myslím si, že se nám za chvíli ztratěj pády všechny, už se ztrácí i ten druhej, a to oficielně v médiích. Mě vždycky začnou naskakovat uhry, když slyším, že někdo má něco od Odkolek, nebo dokonce od Max Fucktor. Škoda, že tu ten bolševik byl tak dlouho, mohli jsme být silný stát a mohli jsme dnes třeba ve Španělsku koupit mobilní telefonní síť, nazvat ji česky „Strčprstskrzkrk“ a muselo by se to psát čínskejma hieroglyfama.
Tak takovéhle mám já na stará kolena sny.
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Kde je kysané zelí, to mohu všechno.:-) Tyto závitky dělám většinou z hovězích plátků a k tomu brambory. Jéje..:-))… Třeba ten název je odvozen od nějakého pana Záhoráta, ale to by zase asi byly Záhorátovy závitky…:-))
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ja tiež nezášam pravopisné chyby, preto Vám rozumiem. K týmto závitkom by som pripojila svoj názor, čo sa pravopisu týka, ak by toto jedlo malo slovenský pôvod. Záhorie je oblasť na slovenskej strane rieky Moravy až skoro po Bratislavu. Je známe, mimo iným, aj pestovaním kapusty - „zelé“ - ako sa tam hovorí. Žijú tam Záhoráci, sú tam záhorácke jedlá, a tak mohli by byť aj záhorácke závitky…
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Já bych to nehrotila, ale spíš bych si vážila toho, že jsou děti zdravé. Oni na to přijdou sami-časem…Jde o život? Nejde.....
konečně to někdo nepovažuje za roztomilé (jak to tady dřívě bylo v módě), plně souhlasím, tyto závitky jsou moc dobré a tak si zaslouží i správný název, jen jestli to …zřejmě autorka umí opravit
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo a představte si, že moje děti úplně ze svého života vymazaly vokativ.
Petr, deš ven? Milan, pudem plavat?
Tak jít můžou, ale až je pěkně dořvu.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
No, jestli se můžu připojit - budeme „tři“ (ve skutečnosti je nás určitě mnohem, mnohem víc!). I mně vadí, jak se náš krásný jazyk vlivem zrychlené komunikace przní (již proto, že mě živí…). V tomto kontextu bych to ještě pochopila, ale v případě studentů VŠ, kteří mi posílají své práce (… „dinamicky“- to jsem opravdu před chvílí musela zkouknout!), je to tristní…
Oldsofte, i já chyby opravuji, pokud chci něco tisknout…nemohla bych se na to dívat…
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Oldsofte, to jsme dva. Na češtinu jsem ras a asi i trochu fanatik. Nesnesu plýtvání s krásnou češtinou, naštěstí vyhledávače jsou velice shovívavé.
Já vím, že občas rýpu do pravopisu, ale je to mj. kvůli vyhledávání. Vyhledávače typu Seznam.cz už jsou tak daleko, že ignorují rozdíl mezi „I“ a „Y“… a mě to hrozivě dráždí, neb tím přispívají všeobecné debilizaci. Odpusťte mi to, ale jiný už nebudu. Řeším to tak, že z mých oblíbených receptů postupně vytvářím PDF, kde takové chyby opravuji. Tak mi to odpusťte…
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Nedávno jsem je dělala v římském hrnci, vznikla moc dobrá šťáva a k tomu byl bramborový knedlík.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
shodou okolností jsem si dnes v antíku koupila knížku Ham a mňam - Petr Novotný a na tento recept jsem narazila pod názvem „Záhoráky“ - to je tak nějak víc česky. Názvy se sice mírně liší, každopádně to bude moc dobré. Papa Bona
Sylvie mě dostala:-)
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Podle vzoru oldsoftské!!!
Opravdu jsou „záhorátské“? To je něco jako třeba „vesnitská“ zabijačka… Tso vy na to?
4 příspěvky 25.1.09 03:43
Také vařím,ale nedávám je do trouby,dusím na opečené cibulce v pánvi.Zelí dávám sladkokyselé sterilované,bez nálevu.Závitky uvnitř nejdřív potřu česnekovou pastou,máme to rádi.S bramborovým knedlíkem to nemá chybu.
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Také dělám se sterilovaným a k tomu domácí bramb. knedl, a je to moc dobré.
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Tento recept jsem vyskoušel.Místo kyselého zelí jsem dal obyčejné sterilované
a k tomu manželka udelala domácí bramborové knedlíky(ne z prášku) a bylo
to vynikající. No a samozřejmě k tomu pivko.