Recept Zadušenina Královská Pra

possum Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Kuře rozčtvrtíme, osolíme, posypeme pepřem, zázvorem, pokapeme citronovou šťavou a vínem, propícháme hřebíčkem a necháme asi 4 hodiny v chladnu. Pak zprudka na másle opečeme, přidáme na plátky krájenou cibuli, zalijeme vínem a pod pokličkou necháme dusit. Před dohotovením přidáme oloupaná jablka na čtvrtky nakrájená (zbavená jadřinců), muškátový květ, rozsekané ořechy, med, spařené rozinky a na plátky krájený citron. Nesmíme dlouho dusit, aby se jablka nerozvařila. Z knihy: Staročeská kuchyně.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso

Nahlásit recept

  • 28.05.05 vloženo
  • 3515x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kuře
  • 120 g másla
  • 40 g cibule
  • 500 g jablek
  • 2 dl dezertního bílého vína
  • 5 zrnek pepře
  • na špičku nože muškátového květu
  • na špičku nože zázvoru
  • 10 g medu
  • 1/2 citronu
  • 50 g vlašských ořechů
  • 40 g rozinek
  • 4 zrnka hřebíčku
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zadušenina Královská

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zadušenina Královská

Alis
2617 příspěvků 2.3.10 22:29
Re: Zadušenina Královská (PRA)

štokfiš = treska, nunvice = lívance, svítek… něco v tom smyslu :-)
Zbytek nechám na laskavém překladu služebníka Moztezumova :-)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 2.3.10 22:19
Re: Zadušenina Královská (PRA)

Maňánku, a překlad do češtiny by nebyl? :D

Labužník jandule02
1099 příspěvků 2.3.10 22:16
Re: Zadušenina Královská (PRA)

Bože, bože, co to je za rybu „nunvice“ a „štokfiš“, vůbec se nechytám.

Manana
1515 příspěvků 2.3.10 19:06
Re: Zadušenina Královská (PRA) - Nero

Nero má naprostou pravdu, jsou to zlaté české poklady.

A nedá mi to, abych nepřipojil dva z „Kuchařstvj - to jest knjžka o rozlicných krmjch“ od Bavora Rodovského z Hustiřan:

NUNVICE TAKTO MAS DĚLATI: Dělaj svitky z štičích jiker, ztluc je dobře v moždíři, potom rozetři v pernici, ažť se bude zdáti jako mléko, potom protáhni skrze hustý hartoch, obarvi šafránem. A potom dělaj na ně svítky na pánvi tenké. Omasť sobě pánev olejem dřevěnným aneb makovým a vypékaj v oleji. A když naplníš svítky mazem, jakým chceš, fíkovým neb hruškovým, omáčejž v těstě a připravě je namísto, daj na mísu a jez.

ŠTOKFIŠ TAKTO MÁŠ DĚLATI: Štokfiš je ryba dosti špatná, kterou neuvaříš, aniž bys jí před tím dosti klackem natloukl. Rozmoč jej dobře, potom sejmi z něho kuoži a vař jej dobře namísto. Rozbeř čistě a vlož do kotla, vař a osol. Udělaj naň mléko mandlové a daj také mandly krájené, koření, pepře, zázvoru, šafránu. Zvař a daj na mísu.

Dobrou chuť!

Nero
297 příspěvků 2.3.10 17:15
Re: Zadušenina Královská (PRA)

Jinou verzi receptu s tímto názvem najdete v deníčku.

possum
464 příspěvků 29.5.05 17:03
Manana

radeji se ani nebudu ptat, jak to vis. Jeste by jsi mi napsal, ze mas nakou starou knihu a ja bych zavisti neusnula. :-))

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zadušenina Královská (PRA)

Pokud se nemýlím, tak je to z repertoáru slavného Bavora Rodovského z Hustířan.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Koláč bez vajec s tvarohem

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz