Recept Zabíjačkový guláš 2

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zabíjačkový guláš 2

Postup

Na sádle nebo oleji osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené maso a vnitřností, zaprášíme mletou paprikou, podlijeme vodou a za stálého míchání podusíme. Pak maso osolíme, přidáme kmín a rozmačkaný česnek, zaprášíme moukou a dále dusíme, dokud nejsou maso i vnitřností měkké a tuk se nezačne oddělovat od šťávy.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 12.05.03 vloženo
  • 38167x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg vepřové krkovice bez kosti
  • 500 g vnitřností (játra, srdce, jazyk, slezina, ledvina)
  • 300 g cibule
  • 100 g sádla nebo oleje
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • mletá sladká paprika
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zabíjačkový guláš 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
neb
9 příspěvků 22.02.09 04:13
Re: Zabíjačkový guláš

včera uvařen gulášek podle Pampelisky a nemá chybu.Přidal jsem jen kouse libového bůčku.S chlebem to je pochoutka.Dík

neb
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zabíjačkový guláš

ano zahustit mozečkem, a moje babička to pekla ve velkém pekáči v troubě.Za občasného zamíchání.Před dokončením zahustit mozečkem.Nemá to chybu.A u nás tomu říkáme „Smažák“Jinak souhlasím s receptem.

kamilio
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zabíjačkový guláš - pa-mach

Příteli, určitě nekupoval mozeček na zahušťování. Zkus si ho udělat třeba smažený v trojobalu podle receptu Dandy č.: 20436. To je taky tůůůze velká dobrota. A příště budeš kupovat kilo mozečku třeba i ty. Ale povídání o guláších, třeba i zabíjačkových, to by bylo literární dílo dvakrát tak velké, jako celý Jirásek. Osobně se domnívám, že v Česku existuje 10 mil. receptů na guláš. Je to prostě český národní sport.

Pa-mach
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zabíjačkový guláš

Tak jak je to s tím mozečkem? Já viděl chlapíka jak si ho koupil asi kilo, tuším, že málem za šest korun… Tak za prvé mě udivilo, že je vůbec k dostání… za druhé bych ho musel před manželkou do domácnosti propašovat jako, že jsem náhodně pod rukou sehnal tekutou pastu na parkety, …a za třetí, jak se v té troubě guláš PEČE? Jinak nemám problém, jídla upravovat k obrazu svému, ale když nějaké jídlo degustuji poprvé měl bych ho ze slušnosti ochutnat v mateřském provedení, nežli jej zařadím do svého duševního sekretáře jako jídlo královské. Paní Glama se bude muset víc snažit s tím hledáním…moje oslava se kvapem blíží, hosté rádi vepřové…

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zabíjačkový guláš

Moje babička do guláše papriku vůbec nedávala. Jmenovala ho „vídeňský guláš“ a maso dusila s bobkem, novým kořením a kuličkovým pepřem. Nezahušťovala vůbec, nechala vydusit na takovou hustou šťávičku. Já dělám normálně spíše tu maďarskou verzi s paprikou, ale zabijačkový guláš bez papriky a zpět k babiččině verzi koření. Podle mého je guláš taková tvůrčí záležitost. Jen se přimlouvám - bez kořenících směsí.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Zabíjačkový guláš - Jiti,

pravdu máš. Tatínek byl řezník a zabijačkový guláš se pekl jen v troubě a zahušťoval mozečkem, sušeným strouhaným chlebem jen v případě, že byla chuť na guláš a mozeček nebyl. Je to pár let co jsme s kamarády a příbuznými pořádaly zabijačkové hody, jeden řezník od Teplic druhý od Třebenic … postup stejný. Ze všeho nejdříve se v troubě smaží hodně cibule a to pěkně dohněda a teprve pak maso, bez papriky a česneku. Ale pokud někomu chutná uvedený guláš od pampelišky, proč ne. Pěkný den všem.

Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zabíjačkový guláš

nejen zvykem volyňských Čechů ..... dle mých zkušeností všichni, kdo vaří zabijačkový guláš zahušťují mozečkem.
Hezký den
 J.

sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zabíjačkový guláš

Zvykem volyňských Čechů bylo zahušťovat zabíjačkový guláš vepřovým mozečkem.Vyprávěla mi to již stará teta mých známých, která se z Volyně se svojí rodinou navrátila po roce 1945.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Glamo a Pampeliško ...

… pokusím se přidat svoji zkušenost. Před pár léty jsem se začal vyskytovat na Jesenicku a s přáteli absolvovat zabijačky. Po přečtení Pampeliščiného (teď jsem to neuměl vyskloňovat) receptu jsem si uvědomil, že se jedná o pokrm, který se při zdejších zabijačkách připravuje coby nej… lahůdka a zde tomu říkají „smažák“ (ikdyž poprve jsem si říkal, proč chtějí při zabijačce konzumovat smažený sýr (pod tímto názvem se na Ostravsku označuje smažený sýr v trojobalu)). Mohu potvrdit, že je to skvělý pokrm (dost velkou roli hraje skutečnost, že je to připravované z čerstvého masa), drobný problém snad jen spočívá v tom, že se musí jednat o opravdu zdatného konzumenta, který ještě dokáže po tolika dobrotách, které klasická venkovská zabijačka poskytuje, do sebe něco nasoukat. Já osobně si bez pastilek Rennie či ranitidinu Ulcosan již tyto atrakce představit nedovedu.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Klasika je jiná II.

Projela jsem kuchařky a v některých se opravdu paprika objevuje. Myslím, že trocha papriky nic nezkazí. To nejdůležitější ale je, že zabíjačkový guláš není červený po paprice. Musí být tmavě hnědý. Z toho vyplývá, že té papriky, když už ji dáte, může být opravdu jen maličko. A často se nedává ani česnek. Já mám tenhle guláš zafixovaný z hotelových, restauračních kuchyní od profíků, bez papriky, ale s majoránkou.
Tyto dohady jsou proto, protože když vidím napsáno Zabijačkový guláš, čekám klasický, neupravovaný recept. - Szegedínský guláš je se zelím na paprice, kaplická cmunda je s uzeným a zelí, tournedos Rossini je s drůbežími jatýrky. Prostě recept FIX, bez vlastních úprav. Když ale čtu: Můj szegedínský guláš, nebo skvělý zabijačkový guláš, je jasné, že je to s osobním vkladem. Proto jsem se do toho vložila :-)))

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Klasika je jiná

Tenhle guláš je určitě moc dobrý, ale klasický a pravý zabijačkový guláš je PEČENÝ v troubě a ne na paprice!!!!!! Ta patří do maďarské kuchyně.Naopak do české zabíjačky patří majoránka a to tohoto guláše troška zázvoru. Vím, že kolik rodin, tolik druhů guláše, ale opravdu, ten pravý, klasický, legendární,staročeský zabijačkový guláš není na paprice. Najdu doma správný recept a poskytnu ho všem. Sama dělám také rychlovku - normálně ho podusím,jako Pampeliška. Je to jednodušší. Ale papriku opravdu ne. To by pak nebyl Klasický recept, ale variace na zabijačkový guláš. I když určitě moc chutný.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Mrkvový salát Mrkvový salát
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz