Recept Zabíjačková paštika

aneb Zabíjačková paštika podle Jandule

(Hodnoceno 1x) Labužník jandule02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Zabíjačková paštika

Postup

Umeleme 2 - 3 x vepřový ořez a játra na hodně jemno. Na sádle usmažíme do zlata najemno nakrájenou cibuli, necháme vychladnout a přidáme k masu, přidáme vejce, smetanu, osolíme, okořeníme. Dobře promísíme, plníme do zavařovacích sklenic (nejlépe 1/3 l) minimálně 1.5 cm pod okraj, dobře uzavřeme a sterilujeme 2 hod. při 100 °C, po 24 hodinách sterilaci opakujeme nejméně po dobu další hodiny. Necháme vychladnout a zkotrolujeme víčka. Jestliže se nějaké víčko nechytí, můžeme paštiku použít k okamžité konzumaci - v lednici vydrží cca týden. Tato dávka stačí na 24 skleniček.

Recept je z kategorií: Uzenářské výrobky

Nahlásit recept

  • 05.02.08 vloženo
  • 10275x zobrazeno

Čas přípravy

  • je to trochu pracnĂ

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 4 kg vepřového ořezu
  • 1 kg vepřových jater
  • 5 vajec
  • 3 velké cibule
  • 100 g vyškvařeného sádla
  • 0,7 l smetany nebo plnotučného mléka
  • sůl dle potřeby
  • paštikové koření na tuto dávku:
  • 2 čl bílého pepře, 1 čl muškátového květu, 1 čl tlučeného hřebíčku, 1 čl tlučeného nového koření, 1/2 čl zázvoru, 1 čl papriky, větší špetka estragonu

Doporučená příloha

  • pečivo dle vlastní chuti, nakládané okurčičky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 13.3.16 11:07

Maso melu na mlýnku, poprvé přes střední (5 mm) otvory a pak dvakrát přes malé (3 mm). Struktura je hrubší, než u těch koupených. V komentářích je zmíněno mixování; to by asi paštiku zjemnilo. Nám však hrubá konzistence nevadí. Je pak vidět, že je echt domácí :lol: .

Navíc přidávám mletou sladkou papriku pro barvu a poměr maso : játra : sádlo je variabilní (stejně tak kombinace koření) podle momentálních možností a nabídky :oops: . Prostě pokaždé je trochu jiná a tak se nepřejí.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Zabíjačková paštika

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zabíjačková paštika podle Jandule

birkana
1738 příspěvků 16.3.16 18:19

@Ford53, kdybych vyráběla na kšeft, pak bych se určitě vydala po tvé cestě - myslím tím obalovou techniku. Pak bych zvolila i jinou technologii výroby… ;)

Ford53
24 příspěvků 16.3.16 17:02

Salámové střevo není vhodné, je propustné. Dnes se koupí varný obal nepropustný na paštiky v řeznických potřebách. Vakuuji v komorové vakuovačce i uzenářské výrobky.

birkana
1738 příspěvků 16.3.16 10:47

@Ford53, jaký umělý obal máš na mysli? Salámové střevo? S tím bych si nebyla jistá skladovatelností. Domnívám se, že by to ani vakuum (zároveň bez chlazení) nezachránilo na delší dobu.

Já zavařuji do sklenic proto, abych vyrobila spolehlivou konzervu, která se skladuje jako každá jiná konzerva - ve spíži na polici při normální teplotě 8o. A musí vydržet i přes léto, třeba víc než rok! Zavařené maso (i uzené a klobásy) spotřebuji průměrně do 9 měsíců; nikdy jsem nepozorovala změněné smyslové vlastnosti.

Budu-li vyrábět paštiku k rychlé spotřebě (do 14 dnů), ani bych nezavařovala. Jen bych upečenou uskladnila v chladu (do +5 stupňů Celsiových) - ideální pro zimní období.

Ford53
24 příspěvků 16.3.16 10:08

Já paštiku vařím při 75 stupních 2 hodiny v umělém obalu.Od zaváření do sklenic jsem upustil. Kdaž tak zavakuovat. Chuťově je to jinde.

birkana
1738 příspěvků 16.3.16 09:32

Ještě krátká poznámka k problematice používání vajec v paštikách: v Řeznické kuchařce (Josef Dušátko) je 6 receptů na paštiky. V pěti z nich je na 1 kg masa použito 1 - 3 vejce nebo alespoň vaječné žloutky ;).

@tlustá bába, @Zuzka1973, vzpomínám si, že v těch konzervách byla vaječná hmota taková jemně homogenní, ne úplně tvrdá jako u vařených vajec; ani mazlavá ani příliš tuhá. Vejce musí být něčím zjemněna; s tím právě teď experimentuji. Hmota musí být při plnění sklenic „tak akorát“, tj. aby maso ani neplavalo ani nepadalo ke dnu - otázka viskozity vaječné masy :think:. Vejce by měla být jemná i po dvouhodinovém zavařování :twisted:. Držte mi palce - budu-li úspěšná, vložím na Labužník recept :mavam:.

tlustá bába
1212 příspěvků 15.3.16 19:18

Jééé, taky bych si tu nostalgii dala! Mě chutnaly moc! :D

Edit: Ty pomazánky, myslím… :lol:

Příspěvek upraven 15.03.16 v 19:19

Zuzka1973
2374 příspěvků 15.3.16 19:07

@birkana Tak šup na to - protože Krůtí s vejci a Uzené maso s vejci jsme kdysi milovala… než ho výrobci zprznili…
Sice jsme se několikrát pokoušela o realizaci, ale není to stále ono :oops: :mavam:

birkana
1738 příspěvků 15.3.16 13:32

@Ford53, :lol: :mavam:

BTW, díky tvým příspěvkům jsem si vzpomněla na kdysi oblíbené konzervy Krůtí maso s vejci a Uzené maso s vejci v plechu 8o. Budu muset „vychytat“ složení a poté realizovat ;).

Ford53
24 příspěvků 15.3.16 10:54

@birkana Ale netrvám, jediný přínos těch pěti vajec v paštice je ten, že se jich
zbavíte.

birkana
1738 příspěvků 14.3.16 18:13

@Ford53, já vidím vepřových komponent (maso, játra a sádlo) 5 100 gramů. Vajec 5×55g, tj. 275 gramů (tedy poměr 18,545454 : 1). Stále trváš na termínu Vaječná paštika? :cert: :cert: :cert:

Ford53
24 příspěvků 14.3.16 17:40

@birkana zabíjačková paštika je snad z vepře. Potom to je vaječná paštika.

birkana
1738 příspěvků 13.3.16 17:13

@Ford53, kdo kde píše, že je to klasická paštika?

Ta se přece peče - vaří ve vodní lázni v paštikové formě (většinou forma vystlána pláty špeku). Nebo by (podle historického pramene) masitá hmota měla být uložena do formy vyložené paštikovým těstem, přikryta „poklicí“ z téhož těsta a ve „víku“ zhotoven „komínek“ z těsta téhož :cert: :cert: :cert:.

O tom zde není sebemenší zmínka :jazyk: :lol: :mavam:.

P. S. Ta klasická je samozřejmě bez vajec, to ví každý amatér! A vůbec, kde končí klasika…

Ford53
24 příspěvků 13.3.16 16:50

Vejce se do klasické paštiky nedává.

Zuzka1973
2374 příspěvků 13.3.16 15:56

Díky za vytažení, tenhle recept mi utekl a přitom vypadá moc dobře :kytka:

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zabíjačková paštika podle Jandule

S tou smetanou je to dobrý nápad, asi hodně paštiku zjemní. Já paštiku ještě před naplněním do sklenic mixuji - jakou konzistenci má ta tvoje nemixovaná, není příliš zrnitá?

Labužník jandule02
1096 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zabíjačková paštika podle Jandule

Zaručeně vydrží nejméně půl roku v temnu a chladu, tedy nejlépe ve sklepě nebo podobném zařízení. Nemusí být v lednici. Déle nikdy nevydržela, tak nevím, zda by přežila i rok.

twixik
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Zabíjačková paštika podle Jandule

Jandulko prosím tě, můžeš nám napsat, jak dlouho ta Tvoje paštika vydrží a v
jaké teplotě ji musíme uchovávat? Díky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hamburgerové bulky

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz