Recept Z eidamu ementálem

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Inspirací byl článek na www.idnes.cz „Podívejte se, jak se vyrábí eidam“

Postup

Koupíme celou cihlu eidamu. Uložíme ji do sklepa či spíže, kde je konstantní teplota a nikdo na ni nemůže. Necháme ji osudu svému, chodíme čas od času kontrolovat.
Vaření probíhá samo, obal zabraňuje množení a přístupu mikroorganismů.

Pokud je cihla v teple, začne vytvářet oka, mění se na „eidamentál“*, až nakonec obal nevydrží a praskne. Svoláme přátele a cihlu si rozdělíme; nastal čas ke konzumaci.
Pokud je cihla v chladu, vyzrává a mění se na o mnoho lepší eidam. Takto by měla údajně přežít až čtyři roky. (Za čtyři roky napíšu:)

Pozn: Vyzkoušena první varianta. Sýr měl dobu trvanlivosti cca 5 měsíců, obal praskl po měsíci v 18 stupních Celsia. Mohli jsme se užrat:)

Pozn č. 2: Nechala jsem celou cihlu v lednici. Po téměř 5 měsících se na ní udělala černá skvrnka, která byla vidět i přes obal. Nevydržela jsem a sýr jsem otevřena. Zkažený nebyl, oka neměl, ale chuť se změnila-vyzrál.

*Viz. diskuse

Recept je z kategorií: Konzervace


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.06.09 vloženo
  • 5831x zobrazeno

Čas přípravy

  • dokud nepraskne obal

Ingredience

  • 1 celá cihla eidamu v původním neporušeném červeném obalu
  • spíž či sklep s konstantní teplotou (8-22 stupňů Celsia)
  • skupina přátel, kteří se podělí o výsledný produkt
  • trpělivost

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Z eidamu ementálem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Medjo
145 příspěvků 19.09.12 20:02

Funguje a stala se z toho stálice :P V obchodě už nás znají, protože kupujeme celou cihlu eidamu nebo goudy, tu strkáme tu do lednice či tu do spíže a po x týdnech až měsících dělíme mezi „syrársku fajtu“. Takže mohu doporučit 5 měsíců v lednici (nízká teplota) nebo měsíc až dva ve spíži (teplota vyšší) :dance:

 
jolana
5064 příspěvků 31.08.12 20:15

Medjooo, uz su tomu tri roky a daco..tak ako?..cakaaaame :lol:

 
Medjo
145 příspěvků 11.06.09 23:31
Re: Z eidamu ementálem

Di, já vím a rozumím, taky mi šrotuje v hlavě, co se to vlastně vyrobí:)

 
di
2451 příspěvků 11.06.09 22:04
Re: Z eidamu ementálem - medjo

Já to nemyslela zle, jen jako upřesnění (nějak se vě mě probudily léty zasuté a nepoužívané školní vědomosti). A jak píšu níž, myslím, že ten sýr může být opravdu moc dobrý. Ostatně, tzv. archivní sýr (asi právě eidam) se prodává, nejspíš ho znáte? Škoda, že nemám k dispozici nějaký ten šikovný sklep nebo spíž, taky bych to určitě vyzkoušela.

 
Medjo
145 příspěvků 11.06.09 20:43
Re: Z eidamu ementálem

OK, opraveno na eidamentál. V názvu to s prominutím zatím ponechám, abych nevypadala hned na hlavní stránce, že píšu totální nesmysly:)

 
Landospandos
256 příspěvků 11.06.09 20:24
Re: Z eidamu ementálem

Eidamentál :-) nebo eidementál? :-D

 
Medjo
145 příspěvků 11.06.09 19:58
Re: Z eidamu ementálem

Di, já vím. A hodně dlouho jsem váhala, jak ten výsledný produkt nazvat, protože to, co vzniká, není samozřejmě pravý švýcarský Emmentaler. Ale už dlouho jsem si říkala, proč se v Intersparu prodávají drahé sýry po době spotřeby za nižší cenu, když v zahraničí by naopak stály čím dál víc. A lákal mě eidam, který často není vůbec vyzrálý a rozhodně bych si netroufla nechat uříznutý kousek týden ležet, protože by zplesnivěl. Ale nakonec něco vzniklo. Jak se to má správně jmenovat?

 
di
2451 příspěvků 11.06.09 19:23
Re: Z eidamu ementálem - pro medjo

Čistě technologická poznámka - z eidamu ementál neuděláte, i kdybyste se rozkrájela, jednoduše to nejde. Ano, jistě máte dobrý, chutný a zralý sýr, ale eidam a ementál jsou technologicky různé typy sýrů - eidam má nízkodohřívanou sýřeninu, ementál vysokodohřívanou; do každého z nich se dávají jiné typy mlékařských kultur, např. ty díry v ementálu dělá Propionibacterium freudenreichii (kys. propionová, kys. octová a oxid uhličitý); jiné jsou též teplotní podmínky zrání.
Docela přehledné informace najdete např. na stránce výrobce mlékařských kultur Christian Hansen,
eidam: http://www.chr-hansen.com/…tinental.pdf
ementál: http://www.chr-hansen.com/…mmenthal.pdf

 
Medjo
145 příspěvků 11.06.09 16:03
Re: Z eidamu ementálem

Ještě doplním, že jsem si doopravdy kontrolovala na celé cihle dobu trvanlivosti. Jelikož tam bylo napsáno až do října a jelikož teď se na to dost dbá, aby výrobci zákazníkům nelhali, rozhodli jsme se to risknout:) Hodně štěstí s experimentem!

 
Medjo
145 příspěvků 11.06.09 16:00
Re: Z eidamu ementálem

Ivo, Kamilio, já nejsem technolog, jenom zvědavá ženská. My jsme měli sýr ve spíži, kde teplota kolísá kolem 18 stupňů, ale změny jsou pomalé, takže nedochází k prudkým výkyvům. Špajzka má okno, ale je uprostřed domu, takže okno vede jen do další místnosti. Takže 100% tma tam nebyla, ale ani přímé světlo.
V článku bylo právě napsáno, že ten červený obal má jakési účinky proti bakteriím atd., ale zároveň umožňuje sýru dýchat. Ivo, myslím, že máš ideální podmínky, jenom pozor na hlodavce:)

 
iva  11.06.09 14:56
Re: Z eidamu ementálem

Je potřeba ke zrání stálá tma, nebo může být špajzka s oknem? A jak s tou teplotou? Mám špajzku, kde se vnitřní teplota odvíjí od venkovní teploty. V nejparnějším létě tam je 20°C, v zimě při zemi občas i mrzne. Myslíš, že když se teplota změní cca o 1°C cca za 14 dní, že to bude špatně? Ne že bych si nemohla koupit ementál v obchodě, ale ten experiment mne láká vyzkoušet.

 
kamilio
550 příspěvků 11.06.09 14:49
Re: Z eidamu ementálem

Zatím jsem nezkoušel, ale dle sýrařské technologie by to mohlo fungovat. Sýr by měl zrát asi 1 měsíc v teplejším sklepě, pak na 2 měsíce dozrát ve studeném sklepě. Prasnutí obalu je normální, protože uvnitř sýra se tvoří kysličník uhličitý, který vytváří ty typiské díry s lasturovitým povrchem. Ale bacha na přenos nákazy (plísně, bakterie) z rukou na sýr.

 
Medjo
145 příspěvků 11.06.09 14:19
Re: Z eidamu ementálem

Ano, měl pěkná oka rozmístěná úplně všude. Dokonce se to dalo pozorovat i přes obal, jak se ten sýr různě nafukoval a měnil tvar. Proto asi taky nakonec obal praskl, už nevydržel nápor plynů:)

 
anickav
2904 příspěvků 11.06.09 00:04
Re: Z eidamu ementálem

Medjo, prosím, výsledkom bol fakt syr podobný ementálu?

 
bocianka
528 příspěvků 10.06.09 19:56
Re: Z eidamu ementálem

Díky, asi to taky zkusím.

 
Medjo
145 příspěvků 10.06.09 19:51
Re: Z eidamu ementálem

Bocianko, my jsme měli spíš obavy, aby se sýr nezkazil. A když byl v jednom obchodě strašně levný, tak jsme se domluvili na experimentu, že holt kdyžtak těch 200 Kč oželíme. Já jsem po pravdě řečeno sýr ve spíži úplně pustila z hlavy, takže výsledek byl krásným překvapením.

 
bocianka
528 příspěvků 10.06.09 19:41
Re: Z eidamu ementálem

To vypadá zajímavě, jen nevím, zda bych to tak dlouho vydržela nenačít a nesníst.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kuře na medu Kuře na medu
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Štika na smetaně Štika na smetaně
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz