Recept Z eidamu ementálem

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Inspirací byl článek na www.idnes.cz „Podívejte se, jak se vyrábí eidam“

Postup

Koupíme celou cihlu eidamu. Uložíme ji do sklepa či spíže, kde je konstantní teplota a nikdo na ni nemůže. Necháme ji osudu svému, chodíme čas od času kontrolovat.
Vaření probíhá samo, obal zabraňuje množení a přístupu mikroorganismů.

Pokud je cihla v teple, začne vytvářet oka, mění se na „eidamentál“*, až nakonec obal nevydrží a praskne. Svoláme přátele a cihlu si rozdělíme; nastal čas ke konzumaci.
Pokud je cihla v chladu, vyzrává a mění se na o mnoho lepší eidam. Takto by měla údajně přežít až čtyři roky. (Za čtyři roky napíšu:)

Pozn: Vyzkoušena první varianta. Sýr měl dobu trvanlivosti cca 5 měsíců, obal praskl po měsíci v 18 stupních Celsia. Mohli jsme se užrat:)

Pozn č. 2: Nechala jsem celou cihlu v lednici. Po téměř 5 měsících se na ní udělala černá skvrnka, která byla vidět i přes obal. Nevydržela jsem a sýr jsem otevřena. Zkažený nebyl, oka neměl, ale chuť se změnila-vyzrál.

*Viz. diskuse

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 10.06.09 vloženo
  • 5929x zobrazeno

Čas přípravy

  • dokud nepraskne obal

Ingredience

  • 1 celá cihla eidamu v původním neporušeném červeném obalu
  • spíž či sklep s konstantní teplotou (8-22 stupňů Celsia)
  • skupina přátel, kteří se podělí o výsledný produkt
  • trpělivost

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Z eidamu ementálem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Medjo
145 příspěvků 19.09.12 20:02

Funguje a stala se z toho stálice :P V obchodě už nás znají, protože kupujeme celou cihlu eidamu nebo goudy, tu strkáme tu do lednice či tu do spíže a po x týdnech až měsících dělíme mezi „syrársku fajtu“. Takže mohu doporučit 5 měsíců v lednici (nízká teplota) nebo měsíc až dva ve spíži (teplota vyšší) :dance:

jolana
5065 příspěvků 31.08.12 20:15

Medjooo, uz su tomu tri roky a daco..tak ako?..cakaaaame :lol:

Medjo
145 příspěvků 11.06.09 23:31
Re: Z eidamu ementálem

Di, já vím a rozumím, taky mi šrotuje v hlavě, co se to vlastně vyrobí:)

di
2451 příspěvků 11.06.09 22:04
Re: Z eidamu ementálem - medjo

Já to nemyslela zle, jen jako upřesnění (nějak se vě mě probudily léty zasuté a nepoužívané školní vědomosti). A jak píšu níž, myslím, že ten sýr může být opravdu moc dobrý. Ostatně, tzv. archivní sýr (asi právě eidam) se prodává, nejspíš ho znáte? Škoda, že nemám k dispozici nějaký ten šikovný sklep nebo spíž, taky bych to určitě vyzkoušela.

Medjo
145 příspěvků 11.06.09 20:43
Re: Z eidamu ementálem

OK, opraveno na eidamentál. V názvu to s prominutím zatím ponechám, abych nevypadala hned na hlavní stránce, že píšu totální nesmysly:)

Landospandos
256 příspěvků 11.06.09 20:24
Re: Z eidamu ementálem

Eidamentál :-) nebo eidementál? :-D

Medjo
145 příspěvků 11.06.09 19:58
Re: Z eidamu ementálem

Di, já vím. A hodně dlouho jsem váhala, jak ten výsledný produkt nazvat, protože to, co vzniká, není samozřejmě pravý švýcarský Emmentaler. Ale už dlouho jsem si říkala, proč se v Intersparu prodávají drahé sýry po době spotřeby za nižší cenu, když v zahraničí by naopak stály čím dál víc. A lákal mě eidam, který často není vůbec vyzrálý a rozhodně bych si netroufla nechat uříznutý kousek týden ležet, protože by zplesnivěl. Ale nakonec něco vzniklo. Jak se to má správně jmenovat?

di
2451 příspěvků 11.06.09 19:23
Re: Z eidamu ementálem - pro medjo

Čistě technologická poznámka - z eidamu ementál neuděláte, i kdybyste se rozkrájela, jednoduše to nejde. Ano, jistě máte dobrý, chutný a zralý sýr, ale eidam a ementál jsou technologicky různé typy sýrů - eidam má nízkodohřívanou sýřeninu, ementál vysokodohřívanou; do každého z nich se dávají jiné typy mlékařských kultur, např. ty díry v ementálu dělá Propionibacterium freudenreichii (kys. propionová, kys. octová a oxid uhličitý); jiné jsou též teplotní podmínky zrání.
Docela přehledné informace najdete např. na stránce výrobce mlékařských kultur Christian Hansen,
eidam: http://www.chr-hansen.com/…tinental.pdf
ementál: http://www.chr-hansen.com/…mmenthal.pdf

Medjo
145 příspěvků 11.06.09 16:03
Re: Z eidamu ementálem

Ještě doplním, že jsem si doopravdy kontrolovala na celé cihle dobu trvanlivosti. Jelikož tam bylo napsáno až do října a jelikož teď se na to dost dbá, aby výrobci zákazníkům nelhali, rozhodli jsme se to risknout:) Hodně štěstí s experimentem!

Medjo
145 příspěvků 11.06.09 16:00
Re: Z eidamu ementálem

Ivo, Kamilio, já nejsem technolog, jenom zvědavá ženská. My jsme měli sýr ve spíži, kde teplota kolísá kolem 18 stupňů, ale změny jsou pomalé, takže nedochází k prudkým výkyvům. Špajzka má okno, ale je uprostřed domu, takže okno vede jen do další místnosti. Takže 100% tma tam nebyla, ale ani přímé světlo.
V článku bylo právě napsáno, že ten červený obal má jakési účinky proti bakteriím atd., ale zároveň umožňuje sýru dýchat. Ivo, myslím, že máš ideální podmínky, jenom pozor na hlodavce:)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.06.09 14:56
Re: Z eidamu ementálem

Je potřeba ke zrání stálá tma, nebo může být špajzka s oknem? A jak s tou teplotou? Mám špajzku, kde se vnitřní teplota odvíjí od venkovní teploty. V nejparnějším létě tam je 20°C, v zimě při zemi občas i mrzne. Myslíš, že když se teplota změní cca o 1°C cca za 14 dní, že to bude špatně? Ne že bych si nemohla koupit ementál v obchodě, ale ten experiment mne láká vyzkoušet.

kamilio
551 příspěvků 11.06.09 14:49
Re: Z eidamu ementálem

Zatím jsem nezkoušel, ale dle sýrařské technologie by to mohlo fungovat. Sýr by měl zrát asi 1 měsíc v teplejším sklepě, pak na 2 měsíce dozrát ve studeném sklepě. Prasnutí obalu je normální, protože uvnitř sýra se tvoří kysličník uhličitý, který vytváří ty typiské díry s lasturovitým povrchem. Ale bacha na přenos nákazy (plísně, bakterie) z rukou na sýr.

Medjo
145 příspěvků 11.06.09 14:19
Re: Z eidamu ementálem

Ano, měl pěkná oka rozmístěná úplně všude. Dokonce se to dalo pozorovat i přes obal, jak se ten sýr různě nafukoval a měnil tvar. Proto asi taky nakonec obal praskl, už nevydržel nápor plynů:)

anickav
2904 příspěvků 11.06.09 00:04
Re: Z eidamu ementálem

Medjo, prosím, výsledkom bol fakt syr podobný ementálu?

bocianka
528 příspěvků 10.06.09 19:56
Re: Z eidamu ementálem

Díky, asi to taky zkusím.

Medjo
145 příspěvků 10.06.09 19:51
Re: Z eidamu ementálem

Bocianko, my jsme měli spíš obavy, aby se sýr nezkazil. A když byl v jednom obchodě strašně levný, tak jsme se domluvili na experimentu, že holt kdyžtak těch 200 Kč oželíme. Já jsem po pravdě řečeno sýr ve spíži úplně pustila z hlavy, takže výsledek byl krásným překvapením.

bocianka
528 příspěvků 10.06.09 19:41
Re: Z eidamu ementálem

To vypadá zajímavě, jen nevím, zda bych to tak dlouho vydržela nenačít a nesníst.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz