Recept Wiśniówka (višňový likér)

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Omyté višně bez šťopek nasypeme do sudu a zalijeme alkoholem.
Višně by měli být zcela ponořené. Můžeme dolít trochou převařené vody.
Necháme za občasného promíchání měsíc louhovat.

Poté vyluhovanou štávu slijeme do lahví a uložíme do chladu.
(je lepší pomáhat si menší miskou s nálevkou a sítem, do které postupně vyléváte část višní a z misky teprve do lahví).

Višně vrátíme zpět do sudu a zasypeme cukrem. Důkladně promícháme, uzavřeme a opět necháme alespoň měsíc luhovat. Tentokrát promícháváme obden.
Poté slijeme sladkou šťávu přes síto do velké nádoby.

Nakonec smícháme v sudu obě šťávy a necháme ještě týden odležet aby se dobře spojily.

Poté přes trychtýřek vyložený gázou nalijeme do flašek.

Uvedená množství by měla vyjít na 12 - 15 l.

Vyluhované višně se také dají použít - třeba na výrobu višní v čokoládě.

Ten samý postup můžeme použít na různé druhy ovoce - jablka, švestky, maliny atd.

Recept je z kategorií: Nápoje


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.01.08 vloženo
  • 8569x zobrazeno

Ingredience

  • 5 kg višní (hodně šťavnaté s malými peckami jsou nejlepší)
  • 3 kg cukru krystal
  • 5 l 70% lihu (např. vodka Rasputin).
  • Dále budeme potřebovat alespoň 20 l uzavíratelnou nádobu (např. plastový sud), velkou měchačku, gázu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Wiśniówka (višňový likér)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
LaPetula
12 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Wiśniówka (višňový likér)

U nás v KV se prodává Rasputin opravdu 70%. V polsku se dá koupit líh 80%.
My mame radi likér s více volume, je to lepší … Ale jak říká nalejt tam můžeš co chceš.

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Wiśniówka (višňový likér)

klidně dej normální vodku 40, likér se čepuje o mocnosti kolem 20%. Přidávám recepis mé tety z roku 1901: Na 1 kg stopek zbavených višní naleje se tolik samožitné kořalky až jsou všechny višně v ní pohříženy. K tomu přidá se asi 1 dkg hřebíčku, tolik celé skořice kolik zrn pepře a trochu čerstvé neb sušené mařinky. Též tyčinku vanilky možno přidati. Láhev se ováže pergamenem a ponecha na teplém místě, nejlépe na slunci státi. Když se višňovka odlévá, může se přidati kořalky a něco višní. Vidíš že se sílou kořalky si nikdo starost nedělal. A vy DK nepálíte doma?

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Wiśniówka (višňový likér)

U nás v DK má vodka Rasputin pouhých 37½%. Zádná vodka ci cokoliv jiného co by melo 70% se neprodává. Muzes poradit jak to udelat s tímto, pro mne dostupným alkoholem? Predem dekuji.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz